top of page

Συνέντευξη Ρέτζιου Αφροδίτης Προέδρου ΟΕΝΓΕ

«Δεν συμμορφώθηκα στις υποδείξεις»:

Η Πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών σε δίκη για διαδήλωση, το ΕΣΥ σε «πανδημία ελλείψεων και παραιτήσεων»


Κάποτε, στην αρχή της πανδημίας, ήταν οι «ήρωες με τις λευκές στολές», χαρακτηρισμός τον οποίον οι ίδιοι ποτέ δεν αποδέχθηκαν, ζητώντας απλώς στήριξη από την Πολιτεία για την πρωτοφανή κατάσταση που κλήθηκε να αντιμετωπίσει το ΕΣΥ (και μόνο το δημόσιο, Εθνικό Σύστημα Υγείας). Στη συνέχεια, τα αιτήματά τους αντιμετωπίζονταν με απαξίωση, στην καλύτερη των περιπτώσεων, αν όχι με τις αστυνομικές δυνάμεις απέναντι τους. Τώρα, οι νοσοκομειακοί γιατροί αντιμετωπίζουν μία πρωτιά. Η Πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Αφροδίτη Ρέτζιου δικάζεται στις 28 Νοεμβρίου, κατηγορούμενη γιατί «δεν συμμορφώθηκε προς τας υποδείξεις» της ΕΛ.ΑΣ, σε μια κινητοποίηση στο Υπουργείο Υγείας, τον Σεπτέμβριο του 2020, πριν το μαύρο για την Ελλάδα δεύτερο κύμα του κορονοϊού. Η πρώτη δίκη με τον νόμο Χρυσοχοϊδη ενάντια στο δικαίωμα του συνέρχεσθαι, με τον επιπλέον συμβολισμό ότι πρόκειται για την Ομοσπονδία των Νοσοκομειαών Γιατρών.


συνέντευξη στους Θάνο Καμήλαλη και Κωνσταντίνο Πουλή, στη «Φάρμα των Ζώων»


«Θέλουνε να στείλουνε ένα μήνυμα, να τρομοκρατήσουνε, είναι ένα προληπτικό χτύπημα ας πούμε και να μας επιβάλουν να προσαρμοστούμε σε αυτήν την καθημερινότητα που μας συνθλίβει όλους» τόνισε η Α.Ρέτζιου, μιλώντας στο TPP. Κι ενώ η Δικαιοσύνη ασχολείται με υγειονομικούς που αντιδρούσαν, «έχουμε πανδημία ελλείψεων, πανδημία παραιτήσεων», με καταστάσεις όπως αυτή στο Νοσοκομείο Παίδεων, «Αγία Σοφία», όπου 3.000 παιδιά βρίσκονται σε λίστα αναμονής για τακτικά χειρουργεία. «Το κρίσιμο ζήτημα είναι ότι πρέπει να έχεις Υγεία ως κατοχυρωμένο καθολικό κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Και εμείς, η συντριπτική πλειοψηφία των νοσοκομειακών γιατρών, όχι όλοι, δεν μπορούμε να δεχθούμε να γίνεται εμπόρευμα η Υγεία».


Η Πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, εξήγησε αρχικά την υπόθεση: «Δεν συμμορφώθηκα εγώ, δεν συμμορφωθήκαμε στις υποδείξεις των αστυνομικών δυνάμεων που μας υποδέχτηκαν, εμάς τους “ήρωες υγειονομικούς”. Στις 24 Σεπτεμβρίου του 2020 είχε πραγματοποιηθεί αυτή η κινητοποίηση. Αρχικά αρνήθηκα να δώσω τα στοιχεία μου, δεν υπήρχε λόγος, γνωρίζανε πάρα πολύ καλά ποια είμαι και ποιος καλεί την κινητοποίηση. Στη συνέχεια μας ζήτησαν να μην κλείσουμε την Αριστοτέλους και ούτε αυτό το δεχτήκαμε, γιατί ήταν τέτοιος ο όγκος των διαδηλωτών που επέβαλλε να κλείσει ο δρόμος. Είχε γίνει η προανάκριση, με είχανε καλέσει για να δώσω ανωμοτί κατάθεση και τώρα ο εισαγγελέας με παραπέμπει στο ακροατήριο με την κατηγορία ότι έχω διαπράξει τα εγκλήματα της απείθειας και της παρακώλυσης συγκοινωνιών. Για εμάς δεν είναι τυχαίο το ότι επιλέγουνε τώρα να βγάλουν από τα συρτάρια τους αυτό το ζήτημα, γιατί είμαστε σε μία περίοδο που η αγανάκτηση και η οργή του κόσμου μεγαλώνει, γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά, το λένε και οι ίδιοι, ότι θα έχουμε έναν χειμώνα κοινωνικής δυσαρέσκειας και εκεί είναι η προσοχή τους. Θέλουνε να στείλουνε δηλαδή ένα μήνυμα, να τρομοκρατήσουνε, είναi ένα προληπτικό χτύπημα ας πούμε και να μας επιβάλουν να προσαρμοστούμε σε αυτήν την καθημερινότητα που μας συνθλίβει όλους. Αυτή είναι η πραγματικότητα».
Σημείωσε επίσης πως «είμαι η πρώτη δίκη» για οργάνωση διαδήλωσης, με βάση τον Νόμο της Νέας Δημοκρατίας ενάντια στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του συνέρχεσθαι, ενώ μάλιστα, «δεν είναι μόνο η δική μου παραπομπή στο ακροατηριο. Είναι στο στάδιο της προανάκρισης και άλλες υποθέσεις νοσοκομειακών γιατρών, κι αυτοί “εγκλημάτισαν”, γιατί καλούσαν σε συμμετοχή σε συμβολικές κινητοποιήσεις του Πολυτεχνείου το 2020. Και είναι χαρακτηριστικό ότι τέτοιες ανακοινώσεις κατέληγαν εκεί, αλλά τη ίδια στιγμή, αναδείκνυαν τις τραγικές ελλείψεις στις αντίστοιχες μονάδες Υγείας και ζητούσαν λύσεις. Δεν ίδρωσε το αυτί κανενός εισαγγελέα γι αυτές τις ελλείψεις, τις εγκληματικές ελλείψεις, όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια».


Η κλήτευση της Προέδρου της ΟΕΝΓΕ (ΠΗΓΗ: Ριζοσπάστης)

Τις τελευταίες μέρες, οι ειδήσεις που απεικονίζουν νοσοκομεία υπό κατάρρευση διαδέχονται η μία την άλλη. Για παράδειγμα, η κατάσταση στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» είναι σοκαριστική, με την πληροφορία ότι σχεδόν 3.000 παιδιά βρίσκονται στη λίστα αναμονής για χειρουργείο, αλλά και σειρά νοσοκομείων να έρχονται αντιμέτωπα με ελλείψεις αναισθησιολόγων.


«Έχουμε πανδημία ελλείψεων, πανδημία παραιτήσεων υγειονομικών. Βέβαια σε αυτό δεν πρωτοτυπούμε, στη Φινλανδία, η κυβέρνηση εκεί έβγαλε νόμο εναντίον της απεργίας των υγειονομικών γιατί κι εκεί υγειονομική εξωθουνται σε παραίτηση. Έχουμε τραγικές ελλείψεις υγειονομικών, τραγικές σε προσωπικό, σε υποδομές και σε εξοπλισμό» τόνισε η Αφροδίτη Ρέτζιου, που αναφέρθηκε και συγκεκριμένα στο ζήτημα με το Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία»:


«Χθες, Τρίτη, είχανε κινητοποίηση οι συνάδερφοι στο Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία και πήρανε και απόφαση μάλιστα για απεργία, στις 28 Σεπτέμβρη. Θα είδατε και τις αναμονές: 3.000 παιδιά περιμένουν για να χειρουργηθούνε. Το Μικροβιολογικό Τμήμα – που είναι ένα ζήτημα που δεν έχει αναδειχθεί αλλά είναι εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα – δεν μπορεί να κάνει εξετάσεις στη γενική εφημερία, λόγω ελλείψεων προσωπικού. Σε κάθε νοσοκομείο οι ελλείψεις είναι τραγικές, θα έπρεπε να αφιερώσετε 2 και 3 και 4 εκπομπές για να αναφερθούν όλες. Και έχουν και στα σκαριά νομοσχέδιο, το οποίο θα δώσει τη χαριστική βολή σε αυτό που λέμε δημόσια δωρεάν Υγεία. Ένα νομοσχέδιο που προβλέπει ότι θα μπορούν να προκηρύσσονται θέσεις όχι αποκλειστικής απασχόλησης στο ΕΣΥ, δηλαδή θα μπορούν γιατροί που θα απασχολούνται στο δημόσιο σύστημα Υγείας να ασκούνε και ιδιωτικό έργο. Κι αυτό το παρουσιάζουν ως λύση για τις τραγικές ελλείψεις. Θα έχουμε νοσοκομεία που θα λειτουργούν μόνο ως επιχείρηση».


Το συμπέρασμα όλων των παραπάνω, σύμφωνα με την Πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ, είναι πως «η κλιμάκωση της επίθεσης στο δικαίωμα του λαού για Υγεία, όπως και η επίθεση στο δικαίωμα των φοιτητών στη μόρφωση, πάει χέρι χέρι με την κλιμάκωση της καταστολής, την τρομοκρατία, τους απεργοκτόνους νόμους τους που ψηφίζονται διαχρονικά. Εμείς λέμε ότι η απάντηση σε αυτό, πέρα από την ανάδειξη και την καταγγελία, είναι η ακόμα πιο μεγάλη συμμετοχή στους αγώνες. Γιατί η εμπειρία έχει δέιξει, και την περίοδο της πανδημίας, ότι μόνο έτσι, οι εργαζόμενοι, ο λαός μας, μπορούμε να κερδίσουμε πράγματα. Είμαστε πεπεισμένοι ότι αν δεν είχε αναπτυχθεί όλη αυτή η δράση από τους υγειονομικούς όλη αυτή την περίοδο, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα. Και όποια μέτρα πήρανε, αυτά, τα ελάχιστα, τα πήρανε υπό τη δική μας πίεση. Αλλιώς τα πράγματα θα ήταν πολύ πολύ χειρότερα».


Ως προς το τι πρέπει να γίνει από την κυβέρνηση, η Α.Ρέτζιου έβαλε δύο άξονες:


«Πρώτον, γιατί πρέπει να απαντηθεί και όλη αυτή η επιχειρηματολογία που επιστρατεύει η κυβέρνηση, που λέει ότι “εμείς προκηρύσσουμε θέσεις και δεν υπάρχει ανταπόκριση. Δεν προκηρύσσονται θέσεις, γιατί αν στις 9 κενές οργανικές θέσεις προκηρύσσονται μία και δύο και ο άλλος γνωρίζει ότι με το καλημέρα θα κάνει 10 και 15 εφημερίες και θα είναι επικίνδυνο για τους ασθενείς του, γιατί αν έχει μια άλλη διέξοδο με καλύτερες συνθήκες, να πάει να εργαστεί εκεί. Εμείς λέμε ότι πρέπει να προκηρυχθεί το σύνολο των κενών οργανικών θέσεων που υπάρχουν σήμερα. Δεν γίνεται να υπάρχουν 5 κενές θέσεις και να προκηρύσσεις μία. Σας βάζω ένα παράδειγμα από το παιδιατρικό της Κοζάνης, όπου μάλιστα εκείδεν προκήρυξαν ούτε τη μία. Δεν προλαβαίνουνε να πάνε οι συνάδερφοι και μετά από λίγο καιρό παραιτούνται. Παραιτούνται, λόγω των εξαντλητικών ωραρίων. Όταν γνωρίζουν ότι τις εφημερίες δεν θα τις πληρωθούν. Απλήρωτοι είναι οι συνάδερφοι, είμαστε όλοι, εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο.

Δεύτερον, πρέπει να αυξηθεί η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Γενναία αύξηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας. Αποφασιστική ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Να αναπτυχθούνε Κέντρα Υγείας, να μπορούν να λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο. Αλλά βλέπετε, αυτά για την κυβέρνηση διαχρονικά, είναι κόστος. Ειδικά η Π.Φ.Υ. Κόστος που πρέπει να εξοικονομηθεί, που το παίρνουνε από τις ανάγκες μας για την Υγεία, για την Παιδεία, για τους μισθούς μας κ.ο.κ. και καταλήγει στις τσέπες μια χούφτας παράσιτων, να το πω έτσι. Διαμορφώνεται επίσης διαχρονικά, το ομολογούν και οι ίδιοι. Εδώ στην Υγεία, “είναι πολλά τα λεφτά Άρη”. Έρχεται σε αυτό το έδαφος των τραγικών ελλείψεων ο επιχειρηματιας και κάνει μπίζνες»

«Το κρίσιμο ζήτημα είναι ότι πρέπει να έχεις Υγεία ως κατοχυρωμένο καθολικό κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Και εμείς, η συντριπτική πλειοψηφία των νοσοκομειακών γιατρών, όχι όλοι, δεν μπορούμε να δεχθούμε να γίνεται εμπόρευμα η Υγεία» κατέληξε.

Commentaires


bottom of page