top of page

Συνάντηση του Περιφερειάρχη με το Διοικητικό Συμβούλιο του Δ. Πάτμου στο Πάτμιον

Πάτμος 4 Ιουλίου 2020


Ο κύριος Περιφερειάρχης επισκεπτόμενος τα νησιά με τους συνεργάτες του προσπάθησε να προετοιμάσει το έδαφος για όσο το δυνατόν λιγότερες επιπτώσεις στην προσωπική του καριέρα αλλά και στην κεντρική κυβέρνηση, από πιθανή διασπορά του ιού στις τοπικές κοινότητες, αλλά και από τις ήδη υπάρχουσες δυσμενείς οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, καθώς και τις επερχόμενες. Η ομιλία του το βράδυ της Δευτέρας, 29.06.2020, στο Πάτμιον κινήθηκε στα πλαίσια της τεχνητής αισιοδοξίας, την οποία προσπαθεί η κυβέρνηση να καλλιεργήσει για την δήθεν «άψογη» αντιμετώπιση της πανδημίας, την «θωράκιση» του συστήματος υγείας, την «επανεκκίνηση» του τουρισμού και την «αντιμετώπιση» της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης.


Μίλησε με καθηγητικό ύφος στους προσηλωμένους στην ομιλία του «μαθητές»- δημοτικούς συμβούλους, νυν και πρώην δημάρχους, που με την όλη στάση τους επικρότησαν χωρίς καμιά ένσταση τα λεγόμενα του. Επιγραμματικά οι αναφορές του ήταν, ότι «δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας και ότι είναι φυσιολογικό αυτό», όπως επίσης «οι πιο ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες δεν έχουν σχέδιο», φέρνοντας εν προκειμένω για παράδειγμα την Αμερική και την Σουηδία. Επιπρόσθετα αναφέρθηκε ότι πρωτεύον κριτήριο για τους διεθνείς ταξιδιωτικούς οργανισμούς «είναι η εγκάρδια φιλοξενία και όχι οι καλά στελεχωμένες δομές υγείας και αυτές τις προτεραιότητες πρέπει να ακολουθήσουμε με χαμόγελο και ευγένεια». Τόνισε ότι είναι καλό να γίνεται ειδικός χειρισμός των αρνητικών ειδήσεων σε σχέση με την εξέλιξη της επιδημίας, προφανώς για να μη «χτυπηθεί» το τουριστικό προϊόν. Καταλήγοντας με τη διαπίστωση πως όλοι μαζί ενωμένοι θα τα καταφέρουμε. Ο μεγαλοξενοδόχος με την καμαριέρα και ο εφοπλιστής με τον ναυτεργάτη. Βέβαια για τους πρώτους είναι τα κέρδη, για τους δεύτερους η φτώχια και η αρρώστια. Έτσι είναι αυτά, μη τα θέλουμε και όλα δικά μας ! Προφανώς για τη κυβέρνηση, αλλά και για τους ανθρώπους, που υλοποιούν τις πολιτικές της σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες της ΕΕ, όπως ο κ. περιφερειάρχης καθώς και αρκετοί εκπρόσωποι της τοπικής διοίκησης, αποτελούν μέγιστη προτεραιότητα και υποχρέωση η εξυπηρέτηση των στόχων και των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, ταυτόχρονα αδιαφορώντας όλοι αυτοί, για τις στοιχειώδεις ανάγκες των απλών λαϊκών ανθρώπων.


Κουβέντα δεν ειπώθηκε για την «ευελιξία» στην αγορά εργασίας των εποχιακά εργαζομένων στις τουριστικές επιχειρήσεις, με τις 14 μορφές ελαστικής απασχόλησης, για την εντατικοποίηση, για τους χαμηλούς μισθούς για την μη τήρηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και ότι όλα αυτά ήταν και εξακολουθούν να είναι οι αναγκαίες προϋποθέσεις για το «τουριστικό θαύμα». Κουβέντα δεν ανέφερε για το δράμα των μικρών αυτοαπασχολούμενων και την επικείμενη οικονομική τους κατάρρευση. Η αναφορά-παρέμβαση « για μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, για τα προβλήματα των μικρομεσαίων επαγγελματιών, των ανέργων και μερικώς απασχολούμενων στον τουρισμό και επισιτισμό, αλλά και των ψεύτικων υποσχέσεων των τραπεζών και της κυβέρνησης για δανειοδοτήσεις εξπρές» εκ μέρους του δημοτικού συμβούλου εκλεγμένου με τη Λαϊκή Συσπείρωση Πάτμου «εκνεύρισε» τον κ. Περιφερειάρχη, γιατί του χαλούσε το αφήγημα της εικονικής πραγματικότητας, που παρουσιαζόταν μέχρι εκείνη τη στιγμή.


Η κυβέρνηση και η διοίκηση της περιφέρειας επιχειρούν να καθησυχάσουν τους κατοίκους των τουριστικών περιοχών και τους εργαζομένους στον Τουρισμό - Επισιτισμό. Επιδιώκουν να δημιουργήσουν μια απατηλή εικόνα, ότι οι τουριστικές περιοχές είναι προστατευμένες από την πανδημία του κορονοϊού, παρόλο που οι τουρίστες, που θα τις επισκέπτονται δεν θα υπόκεινται σε κανέναν ουσιαστικό, προληπτικό ιατρικό έλεγχο και χωρίς την εφαρμογή αναγκαίων συστηματικών και καθολικών μέτρων στα αεροπλάνα. Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική και οφείλουν όλοι, κυβέρνηση και περιφέρεια, να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ο κίνδυνος να εμφανιστούν μαζικά κρούσματα του κορονοϊού είναι πολύ μεγάλος, ενώ τα μέσα πρόληψης και έγκαιρης αντιμετώπισης παραμένουν από ανεπαρκή έως ανύπαρκτα. Οι ελλείψεις που συνεχίζουν να υπάρχουν σε Νοσοκομεία, σε Κέντρα Υγείας και σε Ιατρεία είναι πολύ μεγάλες, με αποτέλεσμα αυτές οι δομές να αδυνατούν να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες, πολύ δε περισσότερο τις ακόμη πιο αυξημένες ανάγκες της τουριστικής περιόδου και μάλιστα σε συνθήκες πανδημίας. Πολύ δε περισσότερο όταν δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τη στελέχωση και τον εξοπλισμό των νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και Ιατρείων. Μάλιστα προχωρώντας ακόμη παραπέρα ο κ. περιφερειάρχης, στον ρολό του κυβερνητικού εκπροσώπου, τόνισε ότι δεν χρειάζονται νοσοκομεία αναφοράς στο Αιγαίο, με την αιτιολόγηση ότι θα «αρρωστήσει το λιγοστό προσωπικό τους και θα βγει εκτός μάχης»! Επιπρόσθετα ανέφερε ότι δεν χρειάζεται αναλυτής ανίχνευσης του SARS-COV-2 στο Κέντρο Υγείας Πάτμου, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί η μονάδα να στηρίξει την λειτουργία του μηχανήματος»! Τι και αν τα δείγματα στέλνονται αναγκαστικά Αθήνα, όταν υπάρχει συγκοινωνία, με συνέπεια την αναμονή ημερών για την ανίχνευση υπόπτου περιστατικού, με ότι μπορεί να συνεπάγεται εξ’ αυτού.


Κάπως έτσι κινήθηκε η ομιλία του Περιφερειάρχη όπως έξαλλου είναι η λογική και η νοοτροπία όλων των κυβερνητικών στελεχών, που πήραν σβάρνα νησιά και θάλασσες, βουνά και λαγκάδια διαφημίζοντας την περίφημη κανονικότητα για να την μετατρέψουν σε πολιτικό κέρδος. Πριν λίγο καιρό γι’ αυτούς « πάνω από όλα ήταν η δημόσια υγεία», τώρα «πάνω από όλα είναι οι αγορές και οι οικονομικοί δείκτες». Όταν τα κρούσματα αυξηθούν υπερβολικά, οι λιγοστές Μ.Ε.Θ θα αρχίζουν να γεμίζουν και χαθεί ο ψευδεπίγραφος έλεγχος, τότε θα θυμηθούν να πάρουν εκ νέου μέτρα αυστηρά, θα μας κατηγορήσουν για έλλειψη ατομικής ευθύνης και θα τα χρεώσουν όλα στον λαό. Μόνο που τότε πιθανόν θα είναι πολύ αργά και προφανώς απευχόμαστε να συμβεί.


Όσον αφορά τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα webinars ενημέρωσης, το πρόβλημα βρίσκεται στο ότι αφενός αυτά γίνονται «λάστιχο», με βασικό κριτήριο τις απαιτήσεις των tour operators, των μεγάλων ξενοδοχείων και των αεροπορικών εταιρειών , αφετέρου δε θα κληθούν να τα εφαρμόσουν οι εργαζόμενοι σε συνθήκες σκληρής εργασίας και εντατικοποίησης, χωρίς την οποιαδήποτε ρήτρα επιπλέον προσλήψεων για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών στο χώρο εργασίας τους.


Ως «Λαϊκή Συσπείρωση» θέτουμε ως προτεραιότητα τη στήριξη των δίκαιων αιτημάτων των μισθωτών και των αυτοαπασχολούμενων στον κλάδο του Τουρισμού – Επισιτισμού, τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν άμεσα για τη συνδυασμένη και επιβαλλόμενη ενίσχυση του συστήματος Υγείας, τη λήψη μέτρων πολιτικής προστασίας, τη δημιουργία υποδομών στις τουριστικές περιοχές και βέβαια την υλοποίηση όλων των προαναφερομένων, όπως αυτά εξειδικεύονται στο χώρο και στις ανάγκες του νησιού μας.

Comments


bottom of page