top of page

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΙΝΟΚΥΘ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 9 ΝΟΕΜΒΡΗ Εισερχόμενα

Την Τετάρτη 2/11 πραγματοποιήθηκε συνέλευση της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών και Κέντρων Υγείας Θράκης (ΕΙΝΟΚΥΘ) με κύριο θέμα το νομοσχέδιο για την δευτεροβάθμια περίθαλψη, που έφερε στη δημόσια διαβούλευση η κυβέρνηση.


Αναδείχθηκε η ουσία του νομοσχεδίου που έρχεται να βάλει την ταφόπλακα στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και διαλύει ότι έχει απομείνει από το δικαίωμα των ασθενών στη Δημόσια και Δωρεάν Υγεία.


Η πραγματικότητα είναι ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τα νοσοκομεία έχουν λειτουργικά καταρρεύσει. Τόσο από την πανδημία, όπου μόνη έγνοια της κυβέρνησης ήταν να προστατευτούν οι μεγαλο-κλινικάρχες στους οποίους διοχετεύτηκε πακτωλός χρημάτων, όσο και από τις εγκληματικές επιλογές της, που ώθησαν το σύστημα σε διάλυση με την απαξίωση, οικονομική εξαθλίωση και εξώθηση σε παραίτηση των γιατρών του ΕΣΥ, κλείνοντας το μάτι στον ιδιωτικό τομέα.


Το “πόνημα Γκάγκα”, με την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών ΕΣΥ και τη δυνατότητα (ουσιαστικά εξώθηση) απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, οδηγεί σε “γιατρούς λάστιχο” με αναγκαστικά κύρια έγνοια τους -στα πλαίσια υπερεργασίας- το να επιβιώσουν στην εργασιακή ζούγκλα, βγάζοντας όσο το δυνατόν περισσότερα εις βάρος των ασθενών. Αυτή είναι η έννοια της ατομικής ευθύνης για την κυβέρνηση! Το, δε, σύστημα υγείας γυρίζει σε εποχές προ μεταρρύθμισης Αυγερινού-Γεννηματά, σε εποχές γνωστές στους μεγαλύτερους, όπου αν αρρώσταινες βαριά χρειαζόταν να ξεπουληθείς για να βρεις γιατρειά.


Αυτό το “πόνημα” δε συζητιέται.


Ενώ το Συμβούλιο της Επικρατείας και ο Άρειος Πάγος έκριναν αντισυνταγματικές τις περικοπές του 2012 στο ιατρικό μισθολόγιο και θα έπρεπε τα εισοδήματα να επιστρέψουν στα επίπεδα της κλαδικής συμφωνίας του 2009, η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει τις δικαστικές αποφάσεις χωρίς καμιά αιτιολογία!


Συνάδελφοι

Κατεβαίνουμε σε ΑΠΕΡΓΙΑ 9 Νοέμβρη ΑΠΑΙΤΩΝΤΑΣ


-Άμεση εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων του ΣτΕ και επαναφορά του ιατρικού μισθολογίου στην κλαδική συμφωνία του 2009, όπως υποχρεούται η κυβέρνηση. -Αύξηση 50% στις αμοιβές του 2009, ώστε να καλυφθούν οι απώλειες από το 2009 ως σήμερα

-Αύξηση της αποζημίωσης των εφημεριών κι επαναφορά της αυτοτελούς φορολόγησης τους με ειδικό συντελεστή και αφορολόγητες τις πρόσθετες εφημερίες που πραγματοποιούνται λόγω αναγκαστικής υπερεργασίας.

- Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή των μισθών ΕΣΥ, από εδώ και πέρα, απαραίτητη στο πληθωριστικό περιβάλλον που η κυβέρνηση δεν μπορεί (ή δε θέλει) να ελέγξει.

-Αναπροσαρμογή επιδομάτων θέσεων ευθύνης, που είναι τα χαμηλότερα σε όλο το δημόσιο τομέα, και χορήγηση αφορολόγητου επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

-Ειδικό πλαίσιο κινήτρων για άγονες νησιωτικές περιοχές και άγονες ειδικότητες, με πρώτο άμεσο μέτρο την αναπροσαρμογή του υφιστάμενου “επιδόματος αγόνου” το οποίο υπολογίζεται ως ποσοστό του βασικού μισθού του 1983(!!!) και όχι του σημερινού. Αυτός κι αν είναι εμπαιγμός!

-Μονιμοποίηση των επικουρικών ιατρών και κατάργηση της καταχρηστικής εφαρμογής του θεσμού.

-Μαζικές προσλήψεις ιατρών και λοιπού προσωπικού.

-Ολοκληρωμένα προγράμματα ειδικευομένων και σεβασμός των εκπαιδευτικών αναγκών τους. Να σταματήσει άμεσα η εξαντλητική υπερεργασία τους, η απαξίωσης τους και η αντιμετώπιση τους σαν αποπαίδια του συστήματος.

-Προγράμματα συνεχούς εκπαίδευσης των ιατρών του ΕΣΥ με ευθύνη του κράτους.

-Οργάνωση και στελέχωση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών και του ΕΚΑΒ.

Για να πραγματοποιηθούν αυτά, ΑΜΕΣΑ το Υπουργείο θα πρέπει να εφαρμόσει τις δικαστικές αποφάσεις για το μισθολογικό και μετά να διαπραγματευτεί με την ΟΕΝΓΕ ΝΕΑ ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ, με στόχο τον ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟ των ΚΑΘΑΡΩΝ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ιατρών ΕΣΥ, μαζικές προσλήψεις και βελτίωση των όρων και συνθηκών απασχόλησης.Φτάνει με την κοροϊδία.

Συμμετέχουμε στην απεργία (9/11), διεκδικούμε τις ζωές και την αξιοπρέπειά μαςΓια ένα ΕΣΥ δημοκρατικό, καινοτόμο, ανοιχτό, με ελεύθερη πρόσβαση.

Για γιατρούς ΕΣΥ με αξιοπρέπεια, καλά αμειβόμενους, επιστημονικά επαρκείς και ανθρωπίνως διαβιούντες

To ΔΣ της ΕΙΝΟΚΥΘ


Commentaires


bottom of page