top of page

Συμμετέχουμε μαζικά στις απεργιακές συγκεντρώσεις

ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ψ.Ν.Α

Χαϊδάρι 19/2/2024

Aρ. Πρωτ: 15

τηλ: 213 205 4152 


Συμμετέχουμε μαζικά στις απεργιακές συγκεντρώσεις

Πανελλαδική Πανυγειονομική απεργία στις 22 Φλεβάρη

Πανελλαδική Πανεργατική απεργία στις 28 Φλεβάρη


Η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει γενικότερη επίθεση στην υγεία! Παρά τις μεγάλες ελλείψεις στα νοσοκομεία και στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, «νομιμοποιεί το φακελάκι» με τα απογευματινά χειρουργεία. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές παραιτούνται μαζικά, όταν πλήθος εργαζομένων στα νοσοκομεία βρίσκονται με εργασιακή σχέση προγραμμάτων ΔΥΠΑ, τα φάρμακα έχουν γίνει πανάκριβα.


Οι συμβασιούχοι συνάδελφοί μας, αντί να μονιμοποιηθούν καθώς καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες στα νοσοκομεία, βρίσκονται συνεχώς στα πρόθυρα της απόλυσης, σε μια διαρκή ομηρία, με την κυβέρνηση να ανανεώνει τις συμβάσεις τελευταία στιγμή, ενώ πρόσφατα προχώρησε σε επαναπροσλήψεις αντί για ανανεώσεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα εργασιακά τους δικαιώματα. 


Τα ευχολόγια της «ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» ελαχιστοποίησαν τις κρατικές δαπάνες για την ψυχική υγεία που αντιμετωπίζεται σαν «κόστος». Ενίσχυσαν τον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα που κερδίζει από τον ασθενή – πελάτη και άνοιξε το δρόμο σε ΜΚΟ που ξεκοκαλίζουν ευρωπαϊκά προγράμματα και κοινοτικά κονδύλια. Σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και όλες οι κυβερνήσεις έως τώρα, κλιμακώνει την διάλυση των υπηρεσιών στη δημόσια ψυχική υγεία και απεξάρτηση, παραδίδοντάς τα απλόχερα σε κάθε λογής ιδιώτες. Καταργούν τα 2 από τα 3 εναπομείναντα Ειδικά Ψυχιατρικά Νοσοκομεία (ΨΝΑ – ΨΝΘ) για να δοθεί ακόμα περισσότερος χώρος στην ανάπτυξη ιδιωτικών κλινών, που ήδη αριθμούν 4.700, σε αντίθεση με τις 900 κλίνες στο ΕΣΥ. Κοινωνικοοικονομικά ασθενέστερα στρώματα, ανασφάλιστοι, δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση, αφού δεν θα αντέχει να ανταπεξέλθει οικονομικά η «τσέπη» τους, ενώ χρόνιοι ασθενείς θα μεταφέρονται σε χώρους «αποθήκες ψυχών».


Στον τομέα της απεξάρτησης με τη συνένωση όλων των οργανισμών σε ένα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, προγράμματα με «δείγματα γραφής» στη θεραπεία και την επανένταξη, όπως το ΚΕΘΕΑ, το «18ΑΝΩ», το «ΑΡΓΩ», το «ΔΙΑΠΛΟΥΣ», ο «ΙΑΝΟΣ», θα υποχρεωθούν να αλλάξουν «φιλοσοφία». Η ανάπτυξή τους δεν θα σχετίζεται με τις ανάγκες της κοινότητας, αλλά θα λειτουργεί καθαρά με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τους εργαζόμενους. Στόχος τους η «μείωση της βλάβης» και η ενίσχυση του «λειτουργικού χρήστη» και της ατομικής ευθύνης του εξαρτημένου ατόμου και της οικογένειάς του και όχι η πλήρης και οριστική απεξάρτηση και κοινωνική επανένταξη του ατόμου.


Οι εργαζόμενοι υγειονομικοί διεκδικούμε μόνιμες προσλήψεις προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων και κλάδων, αλλά και μονιμοποίηση των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Απέναντι στις δικαιολογίες της κυβέρνησης ότι τάχα ψάχνει προσωπικό αλλά δεν βρίσκει, διεκδικούμε αυξήσεις στους μισθούς, ένταξη στα ΒΑΕ και στο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στο σύστημα Υγείας, για να πεταχτούν οι εργολάβοι έξω από τα νοσοκομεία!


Στην παιδεία μεγαλώνει η εμπορευματοποίηση με την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων και την επιβολή εισαγωγικών εξετάσεων και στις τρεις τάξεις του λυκείου. Έτσι η λαϊκή οικογένεια θα στενάζει για να μπορεί να βρίσκει το παιδί της μια θέση καθώς για τους πολλούς θα υπάρχουν πολλαπλές εξετάσεις και “κόφτες” για την είσοδο τους, ενώ για τους λίγους που θα έχουν να πληρώσουν, οι πόρτες των πανεπιστημιακών σπουδών θα ανοίγουν με ένα φύσημα.


Φτηνά πωλούν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι … πανάκριβα αγοράζουμε στα σούπερ μάρκετ! Χιλιάδες αγρότες στη χώρα μας και σε όλη την Ευρώπη αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης. Γι’ αυτό αγωνίζονται: για το ψωμί και το δίκιο τους. Διεκδικούν αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής που προκάλεσαν οι μεγάλες ζημιές από καιρικά φαινόμενα και ασθένειες. Παλεύουν ενάντια στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ που οδηγεί σε μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής!


Άνθρωποι του μόχθου χάνουν το βιός τους και τα σπίτια τους έχοντας να αντιμετωπίσουν το σύνολο των κατασταλτικών μηχανισμών. Γίνονται χιλιάδες πλειστηριασμοί λαϊκών κατοικιών για λογαριασμό των funds και των διάφορων αρπαχτικών.


Την ίδια στιγμή, η ακρίβεια σαρώνει τους μισθούς και το λαϊκό εισόδημα! Η ακρίβεια δυναμώνει και το εργατικό-λαϊκό εισόδημα δε φτάνει για να καλύψει τις ανάγκες σε βασικά είδη, σε τρόφιμα, ρεύμα, σε λογαριασμούς και έξοδα που τρέχουν. Δεν βγαίνει ο μήνας! Βγαίνουμε στους δρόμους!


Στις 28 Φλεβάρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη που στοίχισε τη ζωή σε 57 συνανθρώπους μας, οι περισσότεροι φοιτητές και νέα παιδιά, προκαλώντας ανείπωτη θλίψη σε όλη τη χώρα και μια διαρκή-ανοιχτή πληγή σε δεκάδες οικογένειες. Τα δάκρυα έχουν γίνει οργή!


Στις 28 Φλεβάρη βγαίνουμε στον δρόμο γι΄αυτό το διαρκές έγκλημα που συμβαίνει στη ζωή μας. Γιατί «τα Τέμπη» είναι πολλά για να τα προσπεράσει κανείς. Τα αναπαράγει διαρκώς αυτή η πολιτική που θυσιάζει την ασφάλεια στη ζωή μας για τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών, των εφοπλιστών, των μεγαλοβιομηχάνων, των τραπεζιτών. Να αφήσουμε την οργή να ξεχειλίσει ξανά στους δρόμους του αγώνα! Δεν ξεχνάμε την υπόσχεσή μας απέναντι στους 57 αδικοχαμένους, δολοφονημένους συνανθρώπους μας. Να πλημμυρίσουμε τις πλατείες, να νεκρώσουμε τους χώρους δουλειάς, απαιτώντας να προστατευτεί το εισόδημά μας, να προστατευτεί πλήρως η ζωή μας με κάθε τρόπο, να προστατευθεί η υγεία του λαού, χωρίς εκπτώσεις και σε όλα τα επίπεδα. 


Τώρα είναι η ώρα να ενώσουμε τους αγώνες μας με τους φοιτητές, τους αγρότες, τους εργαζόμενους στις τηλεπικοινωνίες, τους εργαζόμενους από κλάδους που παλεύουν για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με δικαιώματα, με το σύνθημα που βροντοφώναξαν εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου, δίνοντας υπόσχεση το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη να μην ξεχαστεί, με το σύνθημα που μας ενώνει όλους:


ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ  Ή ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ 

ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ


Comments


bottom of page