top of page

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ: ΟΧΙ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ - ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 1 ΦΛΕΒΑΡΗ 2024

ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ στο  ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ την ΠΕΜΠΤΗ 1 ΦΛΕΒΑΡΗ 7:00 μμ στον Αη -Μηνά

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ  ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ


Η κυβέρνηση της ΝΔ που συνεχίζει  την αντιεκπαιδευτική – αντιλαϊκή πολιτική  των προηγούμενων κυβερνήσεων και  υλοποιεί  κατευθύνσεις της ΕΕ ετοιμάζει  νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Τα ονομάζει  μάλιστα «μη κρατικά - μη κερδοσκοπικά» για να κάμψει τις γενικευμένες  δικαιολογημένες αντιδράσεις των φοιτητών, μαθητών, δασκάλων και λαϊκών οικογενειών λες κι οι επιχειρηματίες που θα επενδύσουν για την  ίδρυση και τη  λειτουργία τους  δεν αποσκοπούν στο κέρδος. 


ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ότι όλες οι εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις  των προηγούμενων χρόνων που τις έκαναν τάχα για να βελτιώσουν την εκπαίδευση των παιδιών μας και τα δημόσια σχολεία και πανεπιστήμια οδήγησαν στην υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης,  γιγάντωσαν την  ιδιωτική και μας ανάγκασαν να βάζουμε ακόμη πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη για την μόρφωση των παιδιών  μας  (κάθε χρόνο οι οικογένειες πληρώνουν 2,7 δις ευρώ σε φροντιστήρια)  !!!


Αυτό  το  νομοσχέδιο  μας  αφορά  όλους !


Αφορά άμεσα όλους τους εργαζόμενους, αφού υψώνει νέα άδικα τείχη στη μόρφωση των παιδιών μας. Όσοι θα  έχουν την οικονομική δυνατότητα απλά θα αγοράζουν την είσοδό τους στην ανώτατη εκπαίδευση,  ενώ οι υπόλοιποι θα αντιμετωπίζουν το άγχος και την εξεταστική αρένα  των πανελλαδικών εξετάσεων, την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, την τράπεζα θεμάτων…


Θα επεκταθεί ακόμη περισσότερο η επιχειρηματική λειτουργία στην εκπαίδευση, που σε συνδυασμό με τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης θα οδηγήσει σε οικονομική ασφυξία τα δημόσια πανεπιστήμια. Στο όνομα του «ανταγωνισμού» με τα ιδιωτικά και της ενιαίας αγοράς εκπαίδευσης  θα προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις, καταργήσεις τμημάτων, θα συρρικνωθεί το δημόσιο πανεπιστήμιο για να βρουν «πελατεία» τα ιδιωτικά !


Θα υποβαθμιστεί ακόμη περισσότερο  η αξία των πτυχίων των δημόσιων πανεπιστημίων, με αποτέλεσμα να μεγαλώσουν οι στρατιές των ανέργων κι η εκμετάλλευση,  οι  μισθοί  πείνας, αφού τα πτυχία  των παιδιών μας δεν θα εξασφαλίζουν ουσιαστικά επαγγελματικά δικαιώματα.

Ταυτόχρονα, στους καθηλωμένους μισθούς, στη μεγάλη φοροληστεία, στην ακρίβεια, στα πανάκριβα τρόφιμα και την  ενέργεια, στα πανάκριβα ενοίκια, θα έρθει να προστεθεί κι η εκτόξευση του κόστους  εκπαίδευσης των παιδιών μας  και τα πανάκριβα δίδακτρα !   Και όλα αυτά τα έξοδα από που θα πληρωθούν;  Μήπως από τα  «φοιτητοδάνεια» που  θα προσθέσουν μια ακόμα θηλιά στο λαιμό των  εργατικών – λαϊκών οικογενειών (στις ΗΠΑ ο φοιτητές και οι οικογένειές τους  χρωστάνε σε φοιτητικά δάνεια 1,7 τρις δολάρια)  !  


Στο ψευδοεπιχείρημα τους  ότι δήθεν ο «ανταγωνισμός μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών πανεπιστημίων θα οδηγήσει στην αναβάθμιση των δημόσιων» απαντά η ίδια η σκληρή πραγματικότητα που βιώνουμε εμείς οι υγειονομικοί αλλά  κι όλες οι λαϊκές οικογένειες, για το που οδήγησε η συνύπαρξη και ο ανταγωνισμός μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα  υγείας !  Οδήγησε στην ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση των δημόσιων μονάδων υγείας για να εξασφαλισθεί η γιγάντωση και η αύξηση των κερδών  των ιδιωτικών κλινικών και  των διαγνωστικών κέντρων αλλά και στην προώθηση της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.


Θα ανεχτούμε το μέλλον που ετοιμάζουν για τα παιδιά μας ;

Την αδικία και  την ταξική ανισότητα  που θα απογειωθεί ;

Ότι θα σπουδάζουν  μόνο τα παιδιά που η  οικογένειά τους θα έχει λεφτά ;

Το λέμε ξεκάθαρα :  Οι μόνοι κερδισμένοι από το νομοσχέδιο θα είναι οι ιδιώτες «επενδυτές»  έμποροι της εκπαίδευσης και  οι   κολεγιάρχες από την πώληση πτυχίων, οι τραπεζίτες  από τα φοιτητικά δάνεια,   το κράτος από την περικοπή δαπανών για την παιδεία κι οι εργοδότες που θέλουν απαξιωμένα πτυχία για φθηνότερο επιστημονικό εργατικό δυναμικό !


Αυτό που πραγματικά έχουμε ανάγκη τον 21o  αιώνα με την τεράστια ανάπτυξη της επιστημονικής γνώσης και της τεχνολογίας, για μας και τα παιδιά μας, είναι ένα αποκλειστικά δημόσιο, πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο, που θα διασφαλίζει υψηλού επιπέδου σπουδές.  Που  το πτυχίο θα παρέχει  τη δυνατότητα  για πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα


Η κυβέρνηση αυτό που πρέπει να κάνει  είναι να αυξήσει άμεσα την κρατική χρηματοδότηση για τις πραγματικές ανάγκες  των φοιτητών που οι περισσότεροι αναγκάζονται να εργάζονται για να σπουδάσουν,    να  βελτιώσει  την υλικοτεχνική υποδομή και των υποδομές των πανεπιστημίων, να πάρει μέτρα για την  ουσιαστική βελτίωση των σπουδών και να σταματήσει να ταΐζει τoυς  κάθε λογής  «επενδυτές» -  εμπόρους  που εκμεταλλεύονται τις ανάγκες  μόρφωσης των παιδιών μας  !


Η αγανάκτησή μας για την απαράδεκτη κατάσταση που βιώνει η δημόσια εκπαίδευση  να γίνει αγώνας  για  να μην περάσει το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ! Για να αναβαθμιστεί το δημόσιο σχολείο και πανεπιστήμιο ! 


Απαιτούμε και μαχητικά διεκδικούμε :


  • Απόσυρση του απαράδεκτου νομοσχεδίου  !

  • Όχι στα ιδιωτικά - μη κρατικά - μη κερδοσκοπικά  πανεπιστήμια. Όχι στην παράκαμψη του άρθρου 16.

  • Καμία σκέψη για αναθεώρηση του άρθρου 16.

  • Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες σπουδές.

  • Όχι στην υποβάθμιση των πτυχίων. Πτυχία που κατοχυρώνουν την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα.

  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τις πραγματικές ανάγκες φοιτητών - εργαζομένων στα πανεπιστήμια.


Το  Δ.Σ.


Comentários


bottom of page