top of page

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ: ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΣΤΙΣ 13/1

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ


Δεν παραμένουμε αμέτοχοι απέναντι στην έξαρση της πανδημίας και στην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης, που με την διαχείρισή της, αυξάνει τον κίνδυνο και αδιαφορεί για την υγεία των εργαζομένων και του λαού, διαφυλάττοντας προκλητικά την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.


ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΟΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

THN ΠΕΜΠΤΗ 13 ΓΕΝΑΡΗ

ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 8-10 πμ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ


Βρισκόμαστε στο δεύτερο χρόνο της πανδημίας. Καθημερινά μετράμε δεκάδες νεκρούς και χιλιάδες νέα κρούσματα γεγονός που φανερώνει ότι η πανδημία εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα. Η κυβέρνηση αντί να πάρει ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπισή της, με ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας και των νοσοκομείων που στενάζουν από τις ελλείψεις, αντί για οργανωμένη επιδημιολογική επιτήρηση, ιχνηλάτηση, απομόνωση των κρουσμάτων, μαζικά και επαναλαμβανόμενα test, εξατομικευμένη ενημέρωση του πληθυσμού για την χρησιμότητα του μαζικού εμβολιασμού, κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση.


Μαζί με την μπόλικη «ατομική ευθύνη» που πρόβαλε από την αρχή της πανδημίας για να αποφύγει την κυβερνητική-κρατική ευθύνη και τα πολύπλευρα μέτρα δημόσιας υγείας που έπρεπε να πάρει, προωθεί τώρα ακόμη περισσότερο την «ανοσία της αγέλης» καλώντας τους πολίτες να προστατεύσουν την υγεία τους, ο καθένας μόνος του, όπως-όπως, γιατί πάνω απ’ όλα προέχει η «υγεία» των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων .


Η στάση αυτή και οι προτεραιότητες της κυβέρνησης μπορούν να εξηγήσουν το αντιεπιστημονικό και επικίνδυνο «πρωτόκολλο» της μείωσης της καραντίνας στους υγειονομικούς και σε άλλους εργαζόμενους που νοσούν, στις 5 μέρες και την επιστροφή τους στη δουλειά με ήπια συμπτώματα χωρίς απαραίτητα αρνητικό test. Η οδηγία αυτή αποτελεί ωμή παραδοχή των τεράστιων ελλείψεων προσωπικού στα νοσοκομεία που αυξάνει τον κίνδυνο ενδονοσοκομειακής διασποράς του ιού, με τραγικές συνέπειες για τους ασθενείς και τους εργαζόμενους.


Η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων και στην περιοχή μας, παρά το υψηλό επίπεδο εμβολιασμού και η αύξηση συγχρόνως της προσέλευσης ασθενών στα επείγοντα του νοσοκομείου, επιβεβαιώνουν την εκτεταμένη διασπορά του ιού από την μια και από την άλλη ότι ο εμβολιασμός μπορεί να προστατεύει, σε υψηλό επίπεδο από βαριά νόσηση, δεν φτάνει όμως από μόνος του για την ανάσχεση του επιδημικού κύματος.


Παρόλο που όπως φαίνεται, μέχρι στιγμής η μετάλλαξη όμικρον είναι πιο «ήπια», η αυξημένη μεταδοτικότητα και η κατακόρυφη αύξηση του απόλυτου αριθμού των κρουσμάτων θα οδηγήσει και σε αύξηση των εισαγωγών και των διασωληνώσεων. Δεν πρέπει ταυτόχρονα όμως να ξεχνάμε, όπως αναδεικνύουν και επιστημονικές μελέτες, ότι πρόκειται για έναν ιό τόσο επικίνδυνο, που μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες στην υγεία του ανθρώπινου οργανισμού και άρα είναι αναγκαίο η άμεση λήψη μέτρων ανάσχεσής του .


Δύο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας η κατάσταση στο νοσοκομείο μας παραμένει ή ίδια , τα προβλήματα όχι μόνο δεν έχουν επιλυθεί ή βελτιωθεί , αντίθετα γίνονται πολύ πιο έντονα και οξύτερα . Δεν έχει γίνει ούτε μία πρόσληψη παθολόγου, πνευμονολόγου, αναισθησιολόγου στο νοσοκομείο, ειδικοτήτων άκρως απαραίτητων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ο παθολογικός τομέας που κυρίως σηκώνει το βάρος της αντιμετώπισης της πανδημίας παραμένει με τρείς παθολόγους που έχουν φτάσει προ πολλού στα όρια σωματικής και ψυχικής εξουθένωσης. Η ΜΤΝ συνεχίζει να λειτουργεί με μια νεφρολόγο. Δεν έχει γίνει καμιά ενέργεια για τη λειτουργία της ΜΕΘ, έστω για το άνοιγμα κάποιων κλινών από τις έξι που διαθέτει το νοσοκομείο, την ίδια στιγμή που διασωληνωμένοι ασθενείς παραμένουν εκτός ΜΕΘ και ψάχνουν κρεβάτι σε άλλα νοσοκομεία με ότι αυτό συνεπάγεται για την ίδια τους τη ζωή.


Η νέα χρονιά βρίσκει το προσωπικό του νοσοκομείου αποδεκατισμένο σε σχέση με πέρσι μιας και έχουν αποχωρίσει πάνω από 50 εργαζόμενοι (με συνταξιοδοτήσεις, παραιτήσεις, αναστολές, άδειες αναρρωτικές, κύησης, λοχείας, μετακινήσεις σε άλλα νοσοκομεία). Χαρακτηριστικά στο τμήμα επειγόντων του νοσοκομείου εργάζονται σε σχέση με πέρσι, 7 νοσηλευτές λιγότεροι, όταν χρειάζεται σοβαρή ενίσχυση μιας και η προσέλευση ασθενών έχει αυξηθεί κατακόρυφα στο ιατρείο covid, Παρά την υπεράνθρωπη προσπάθεια των συναδέλφων η ταλαιπωρία και η αναμονή των συνανθρώπων μας που προσέρχονται για εργαστηριακό έλεγχο για covid είναι μεγάλη. Αλλά και στις άλλες κλινικές, τμήματα και εργαστήρια του νοσοκομείου όπως την κλινική covid, την παιδιατρική, παθολογική, καρδιολογική κλινική, το τμήμα καθαριότητας και η τεχνική υπηρεσία στενάζουν από τις ελλείψεις. Η κατάσταση είναι δύσκολη , το προσωπικό είναι οριακό , ουσιαστικά προσωπικό ασφαλείας, δουλεύει πολλές φορές χωρίς ρεπό και άδεια, εξουθενωμένο από το απαράδεκτο κυκλικό ωράριο «απόγευμα- πρωί και νύχτα» και με πολλές εφημερίες. Η ίδια απαράδεκτη κατάσταση επικρατεί και στο εμβολιαστικό κέντρο, που συνεχίζει να λειτουργεί με ελάχιστο προσωπικό που έχει μετακινηθεί από τις κλινικές και τα τμήματα του Νοσοκομείου, και θα γίνει ακόμη χειρότερη τώρα που αυξάνουν τις εμβολιαστικές γραμμές.


Αν στις ελλείψεις προστεθούν και τα κρούσματα σε υγειονομικούς και εργαζόμενους του νοσοκομείου (μόνο την προηγούμενη βδομάδα 7 υγειονομικοί βρίσκονταν σε καραντίνα) καταλαβαίνει κανείς ότι το εξουθενωμένο και λιγοστό προσωπικό αναγκάζεται να κάνει απανωτές βάρδιες χωρίς ρεπό για να μην κλείσουν τμήματα.


Είναι πασιφανές πλέον και στον πιο δύσπιστο, ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία, αρνούμενη να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας, για να σπρώξει πελατεία στον ιδιωτικό τομέα υγείας αποζημιώνοντάς τον μάλιστα διπλά σε σχέση με το δημόσιο και κάνει επαίσχυντες συμφωνίες με τους κλινικάρχες αφού «θα νοσηλεύουν ασθενείς covid με ήπια συμπτώματα», ένα βήμα πριν το εξιτήριο !


Ταυτόχρονα, αντί για την ενίσχυση των κέντρων υγείας και των νοσοκομείων με προσωπικό και εξοπλισμό, για να εξασφαλισθεί συστηματικός δωρεάν διαγνωστικός έλεγχος, αναγκαίος για την διάγνωση του ιού, εκατοντάδες λαϊκές οικογένειες αναγκάζονται να ταλαιπωρούνται και να χρυσοπληρώνουν για ένα test τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, με την κυβέρνηση έμμεσα να τα ενισχύει εξασφαλίζοντας τους με αυτό τον τρόπο πελατεία.


Αυτό φαίνεται ολοφάνερα και από το πρόσφατο email που στάλθηκε στο νοσοκομείο μας από το εργαστήριο μικροβιολογίας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ιωαννίνων, που αποτελεί το μοναδικό διαγνωστικό κέντρο αναφοράς για τη διάγνωση SARS-CoV-2, για όλη τη περιοχή Ηπείρου και Λευκάδας, που αναφέρει ότι «λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων και πρώτων υλών παγκόσμια…..να αποστέλλονται μόνο 25 δείγματα καθημερινά από το νοσοκομείο Λευκάδας….» όταν το τελευταίο διάστημα στέλνονταν 100 δείγματα! Εύλογα λοιπόν ο καθένας πρέπει να αναρωτηθεί γιατί δεν παρατηρείται ανάλογη έλλειψη αντιδραστηρίων και στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια?!!!


Αγανακτούμε γιατί η κυβέρνηση αρνείται να ενισχύσει την δημόσια υγεία και μειώνει την κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων (νοσοκομεία και πρωτοβάθμια υγεία) κατά 279 εκατ. ευρώ και του κονδυλίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας κατά 208 εκατ. ευρώ. Αγανακτούμε επίσης που 6000 συνάδελφοί μας υγειονομικοί βρίσκονται εκτός μάχης (9 στο νοσοκομείο) σε καθεστώς αναστολής και απειλούνται με απόλυση, και χιλιάδες άλλοι συμβασιούχοι βρίσκονται σε ομηρία, με τις συμβάσεις τους να τελειώνουν στις 31 Μάρτη και η κυβέρνηση αρνείται να τους μονιμοποιήσει.


Εξοργιζόμαστε ταυτόχρονα με τα τεράστια ψέματά της «ότι λεφτά δεν υπάρχουν» για την προστασία της υγείας μας και της υγείας των παιδιών μας μιας και τα σχολεία ανοίγουν…. όπως έκλεισαν με τα ίδια απαράδεκτα πρωτόκολλα υπερμετάδοσης του ιού, όταν την ίδια στιγμή παρακολουθούμε να δίνει, «ζεστό» χρήμα, 11 δις ευρώ στους επιχειρηματικούς ομίλους για τις μπίζνες τους, μέσα από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Ταμείο Ανάκαμψης!


ΚΑΛΟΥΜΕ τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και το λαό της περιοχής μας στη ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στις 9 πμ, στο νοσοκομείο για να διεκδικήσουμε μαζί:


► Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στην υγεία και Άμεση ενίσχυση των δημόσιων μονάδων υγείας (νοσοκομείο και κέντρα υγείας) με κατεπείγουσες προσλήψεις, ανάκληση των αναστολών εργασίας και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

► Να επιταχθούν οι ιδιωτικές δομές υγείας, χωρίς αποζημίωση των ιδιοκτητών και με μισθοδοσία του προσωπικού από το κράτος .

►Να λειτουργήσει επιτέλους η ΜΕΘ του νοσοκομείου αφού εξασφαλιστούν όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις.

►Να παρθεί πίσω η απαράδεκτη και αντιεπιστημονική απόφαση 5ήμερης καραντίνας που αυξάνει τη πιθανότητα διασποράς του ιού στους χώρους δουλειάς.

►Συστηματικό δωρεάν εργαστηριακό έλεγχο για SARS-COV-2, χωρίς διαχωρισμούς, επιδημιολογική επιτήρηση, ιχνηλάτη και απομόνωση των κρουσμάτων.

► Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας στους χώρους υπερμετάδοσης του ιού, στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και στα ΜΜΜ.

►Ενίσχυση του προγράμματος εμβολιασμού, με προσωπικό, με στοχευμένη ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και παρακολούθηση των εμβολιασμένων.


Comments


bottom of page