top of page

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Διανύοντας τον 2ο χρόνο πανδημίας και με την κατάσταση να διαμορφώνεται χειρότερη από πέρυσι στον τομέα αυτό, η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να επιμένει σε πολιτικές διχασμού, κοινωνικού αυτοματισμού και καταστολής προκειμένου να την «αντιμετωπίσει». Βαφτίζοντας ως αποκλειστικά υπεύθυνους τους ανεμβολίαστους πολίτες της χώρας για να δικαιολογήσει τις αποτυχημένες πολιτικές διαχείρισης της πανδημίας που εφαρμόζει, συνεχίζει στον εγκληματικό δρόμο της περεταίρω συρρίκνωσης και ιδιωτικοποίησης του δημόσιου συστήματος υγείας. Την προηγούμενη χρονιά αντίστοιχα, οι υπεύθυνοι για την πορεία της πανδημίας δεν ήταν τα φυσικά τα αποτυχημένα λόκ ντάουν και η εγκατάλειψη του ΕΣΥ αλλά όσοι ανεύθυνοι «δεν φορούσαν μάσκα » ή «δεν τηρούσαν τα μέτρα».


Μέσω των χρυσοπληρωμένων μέχρι σκασμού από λεφτά του ελληνικού λαού κυρίαρχα ΜΜΕ, έχει στηθεί μια άνευ προηγουμένου άθλια προπαγάνδα. Μια προπαγάνδα, η οποία νυχθημερόν προσπαθεί να εγκαταστήσει στο μυαλά του κόσμου ότι για την αντιμετώπιση της πανδημίας απαιτείται τρόμος, καταστολή, αναστολές εργασίας, προσλήψεις αστυνομικών, εξοπλισμοί δισεκατομμυρίων, λεφτά σε καναλάρχες , κλινικάρχες και ημέτερους και κατάργηση δημοκρατικών και εργασιακών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Και κυρίως, ότι για όλα μας τα δεινά, υπεύθυνοι είναι φυσικά οι ανεμβολίαστοι.


Έτσι, όλες οι δέσμες «μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας» επικεντρώνονται στον στραγγαλισμό και την εξόντωση όσων επιλέγουν για συγκεκριμένους λόγους να μην εμβολιαστούν, περιθωριοποιώντας τους από μια σειρά κοινωνικών δραστηριοτήτων. Ακόμη και τα τεστ, από βασικό όπλο ελέγχου και επιτήρησης της πανδημίας τα έχει μετατρέψει σε εργαλεία εκβιασμού και πειθάρχησης των ανεμβολίαστων!


Στο επίκεντρο της ανάλγητης αυτής πολιτικής είναι οι 7.000 αναστολές υγειονομικών που διανύοντας τον 3ο μήνα της τιμωρητικής αναστολής εργασίας χωρίς μισθό και ασφάλιση, βρίσκονται αντιμέτωποι με τον καλλιεργούμενο κοινωνικό καννιβαλισμό από τη μια και την ακραία φτωχοποίηση και εξαθλίωση από την άλλη. Πρόκειται για εργαζόμενους που εν μία νυκτί μετατράπηκαν από ήρωες σε επικίνδυνα μιάσματα εξάπλωσης του κορονοϊού. Ποια διεστραμμένη λογική πραγματικά ακόμα πιστεύει ότι οι χιλιάδες ανεσταλμένοι υγειονομικοί αποτελούν κίνδυνο και στέλνονται σε αχρηστία, από την στιγμή που σε μια σειρά νοσοκομείων σε όλη τη χώρα κλείνουν πολύτιμα κρεβάτια και τμήματα κάτω από το βάρος της υποστελέχωσής τους; Ποιος «λαμπρός» στρατηγικός εγκέφαλος επιλέγει να μπει σε μια κρίσιμη μάχη εξοντώνοντας τον ίδιο του τον στρατό σπέρνοντας ταυτόχρονα την διχόνοια στο στράτευμά του; Ποιο απάνθρωπο και νοσηρό σκεπτικό μπορεί με ήσυχη την συνείδηση να καταπιεί αμάσητο το ναζιστικής έμπνευσης, ανιστόρητο και επικίνδυνο ευφυολόγημα, ότι η σωτηρία μιας κοινωνίας από την πανδημία περνάει μέσα από την εξόντωση μιας πληθυσμιακής ομάδας;


Πρόκειται για πολιτικές επιλογές που βασίστηκαν στο ψευδές αφήγημα ότι μόνο οι ανεμβολίαστοι μεταδίδουν. Πρόκειται για αντίληψη που έχει καταρρεύσει πλέον και επιστημονικά, με την παραδοχή αυτή να εκφράζεται ακόμα και από τα ίδια στόματα, τα οποία με απύθμενη βεβαιότητα λίγους μήνες πριν διαβεβαίωναν, κουνούσαν το δάχτυλο και τρομοκρατούσαν την κοινή γνώμη για το αντίθετο! Πρόκειται για ένα ακόμη ψέμα ανάμεσα στα πολλά που έχουμε ακούσει δυο χρόνια τώρα, αποτελώντας την κύρια αιτία της διαμορφωμένης δυσπιστίας απέναντι στις κυβερνητικές πολιτικές διαχείρισης και αντιμετώπισης της πανδημίας.


Και ο παραλογισμός αυτός εντείνεται από την στιγμή που η κυβέρνηση όχι απλά δεν λαμβάνει κανένα ουσιαστικό μέτρο ενίσχυσης του ΕΣΥ, όπως λογικά θα περίμενε κανείς μιας και έχουμε υγειονομική κρίση, αλλά συνεχίζει ακάθεκτη και με περισσό θράσος την πολιτική υπονόμευσης, ιδιωτικοποίησης και κατεδάφισής του. Παράλληλα αρνείται κάθε μέτρο πραγματικής πολιτικής προστασίας και πρόληψης σε σχολεία, ΜΜΜ κλπ. Έχοντας περικόψει 576 εκ. ευρώ από τις δαπάνες για τα νοσοκομεία από τον περσινό προϋπολογισμό, προχωράει τώρα σε νέα εγκληματική περικοπή 900 επιπλέον εκατομυρίων στον φετινό!


Όσο και αν η κυβέρνηση με μια χυδαία προπαγάνδα επιχειρεί να κατασκευάζει ενόχους για να μεταθέσει τις ευθύνες της, αυτά είναι τα αποτελέσματα της δικής της πολιτικής. Οι δεκάδες χιλιάδες νεκροί, η κατάρρευση του ΕΣΥ και η μετατροπή του σε σύστημα μιας νόσου, οι πλήρως αποτυχημένες πολιτικές διαχείρισης της πανδημίας που μας κατατάσσουν ανάμεσα στις τελευταίες θέσεις μεταξύ χωρών, συνιστούν ένα διαρκές έγκλημα σε βάρος του λαού και του τόπου με τις ευθύνες να βαραίνουν αποκλειστικά την κυβέρνηση και κανέναν άλλον. Είναι κυριολεκτικά απορίας άξιο πως γίνεται φέτος και σε σύγκριση με πέρυσι, με εμβολιασμένο περίπου το 60% του ελληνικού λαού, με τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους να τεστάρονται συνεχώς και τους ¨επικίνδυνους¨ ανεμβολίσατους υγειονομικούς να είναι σπίτι τους, τα κρούσματα να μετρώνται ανά χιλιάδες ενώ οι νεκροί με covid να συνεχίζουν να αυξάνονται.


Οι συνέπειες των καταστροφικών αυτών κυβερνητικών πολιτικών στον τόπο μας είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Οι δομές υγείας στα νησιά μας έχουν περιέλθει στην χειρότερη κατάσταση των τελευταίων 20 χρόνων. Το νοσοκομείο Ικαρίας, χωρίς αναισθησιολόγο, παθολόγο και ακτινοδιαγνώστη, χωρίς 2ο παιδίατρο και κομβικές ελλείψεις σε όλα του τα τμήματα, τείνει να μετατραπεί λειτουργικά σε Κέντρο Υγείας. Αυτό άλλωστε είναι και το επιδιωκόμενο βάση των κυβερνητικών εξαγγελιών για απαρέγκλιτη συνέχιση της πολιτικής των συγχωνεύσεων και κλεισιμάτων νοσοκομείων/κλινικών/τμημάτων.


Την ίδια στιγμή, η χειρουργική κλινική παραμένει κλειστή και χειρουργεία δεν γίνεται να πραγματοποιηθούν από τη στιγμή που δεν υπάρχει αναισθησιολόγος.


Η αναγκαία τροποποίηση του οργανογράμματος του νοσοκομείου δεν υλοποιείται με αποτέλεσμα τμήματα του νοσοκομείου όπως η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού (ΜΤΝ) να μην θεσμοθετούνται επίσημα και να βαίνουν σε υλοποίηση όχι βάση κάποιου κεντρικού σχεδιασμού, αλλά μέσω μπαλωματικών λύσεων «εκ των έσω», θέτοντας σε κίνδυνο εργαζόμενους και ασθενείς. Είναι τραγελαφικό και επικίνδυνο ο ένας και μοναδικός νεφρολόγος να μετακινείται κάθε λίγο και λιγάκι στη Λήμνο για τις ανάγκες των εκεί νεφροπαθών, την ώρα που βρίσκεται καθ οδόν ο εξοπλισμός της ΜΤΝ του νοσοκομείου μας. Και σα να μην έφτανε αυτό, αντί να προσλαμβάνεται εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό και 2ος νεφρολόγος, με νέο ΦΕΚ ανακοινώνεται η κατάργηση (!!) της θέσης του 3ου παθολόγου που προβλέπεται στο νοσοκομείο και η μετατροπή της σε θέση νεφρολόγου! Με τον ίδιο τρόπο, 5 κλίνες της παθολογικής κλινικής καταργούνται και μετατρέπονται σε κλίνες νεφρολογικές! Όσο για το νοσηλευτικό προσωπικό της ΜΤΝ, προκρίνεται η χρησιμοποίηση του ήδη υπάρχοντος εξουθενωμένου και αποδεκατισμένου από τις αναστολές νοσηλευτικού προσωπικού! Φυσικά ούτε κουβέντα δεν γίνεται για την αναγκαία ανάπτυξη κρεβατιού Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας προς καρδιολογική ή κάθε άλλη υποστήριξη των αιμοκαθαιρούμενων..


Όσον αφορά τον αξονικό τομογράφο, δρομολογείται η ανάθεση της διαγνωστικής διαδικασίας σε ιδιώτες (!!), βάζοντας ταφόπλακα σε ενδεχόμενη πρόσληψη 2ου ακτινολόγου και ανάγοντας την διενέργεια αξονικών τομογραφιών σε μια επισφαλή διαδικασία χωρίς την φυσική παρουσία εξειδικευμένου ιατρού. Την ίδια στιγμή, η μία και μοναδική ακτινολόγος αδυνατεί να καλύψει εφημεριακά όλο τον μήνα τις ανάγκες του νοσοκομείου.


Αν συνυπολογιστούν και τα τραγικά κενά που υπάρχουν σε Κέντρο Υγείας Ευδήλου και ΕΚΑΒ, είναι πραγματικά ένα κράμα θαύματος και τύχης του να ζει κανείς με ασφάλεια σε ένα νησί στην άκρη του Αιγαίου, με δύσκολη θάλασσα και απαράδεκτο οδικό δίκτυο. Ποιος αναλαμβάνει αλήθεια την ευθύνη για τις ζωές μας υπό τις τραγικές αυτές συνθήκες στις οποίες έχουν περιέλθει οι δομές υγείας στον τόπο μας;


Στο ζοφερό αυτό τοπίο που διαμορφώνεται σε κάθε πτυχή της ζωής μας, από τις ανατιμήσεις στην αγορά μέχρι και τον βιασμό του φυσικού περιβάλλοντος με ανεμογεννήτριες, γίνεται ολοφάνερο γιατί η κυβέρνηση εργαλειοποιεί με αυτόν τον τρόπο την πανδημία: μέσω του διχασμού, της τρομοκρατίας και της καταστολής επιχειρεί να κατασκευάσει υπευθύνους, να φιμώσει τις κοινωνικές αντιστάσεις και να στρώσει έτσι αναίμακτα το δρόμο σε ένα σύνολο μέτρων που τελικά θα στοχοποιούν ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ, εμβολιασμένους και μη. Και αυτό, γιατί θέλει να ικανοποιήσει τις ακόρεστες ορέξεις του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου προκειμένου αυτό να ξεπεράσει την οικονομική κρίση του συστήματος που συνεχώς βαθαίνει και πλαταίνει.


Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από τους σύγχρονους εφιάλτες του χθες, οι οποίοι 15 χρόνια τώρα μας σώζουν και σωτηρία δεν βρίσκουμε. Από τους εγκληματίες που 10 χρόνια πριν έκλειναν νοσοκομεία και έστελναν χιλιάδες στην απόγνωση και τις αυτοκτονίες.


Καλούμε τον λαό να μην τους πιστεύει. Να γυρίσει την πλάτη στις εγκληματικές αυτές πολιτικές επιλογές και να επιχειρήσει να ξαναπιάσει τον μόνο ελπιδοφόρο δρόμο, αυτόν του ενωτικού ανυποχώρητου αγώνα. Τίποτα δεν μας χαρίστηκε, τίποτα δεν θα μας χαριστεί!


Καλούμε συλλόγους-σωματεία φορείς στην συγκέντρωση στο νοσοκομείο,

Τετάρτη 1/12 και ώρα 11:30 πμ, στα πλαίσια της πανελλαδικής πανυγειονομικής απεργίας που προκήρυξε η ΠΟΕΔΗΝ

Θα ακολουθήσει παρέμβαση στο γραφείο της νέας αναπληρώτριας διοικήτριας.ΠΑΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΙΣ ΑΝΑΣΤΟΛΕΣ – ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΟΙ ΑΝΕΣΤΑΛΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΕΣΤ

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΑΓΚΑΙΟΥ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ – ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ

ΕΞΩ ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ – ΓΕΝΝΑΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ

ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΟΣ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΑΣ – ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΑΘΟΛΟΓΟΥ, ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΟΥ, ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΥ, 2ου ΝΕΦΡΟΛΟΓΟΥ

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ Μ.Τ.Ν.

ΝΕΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΑΣ – ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΤΗΝ ΙΚΑΡΙΑ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ Κ.Υ. ΕΥΔΗΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΑΒ


留言


bottom of page