top of page

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Γ.Α.Ν. ΠΕΙΡΑΙΑ «ΜΕΤΑΞΑ»: ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΠΑΝΤΟΥ…

Αρ. Πρωτ. 441

Ημ/νια 11/4/23


Οι γιατροί του Ακτινολογικού Τμήματος επανήλθαν με σχετικό υπηρεσιακό τους σημείωμα στην άμεση ανάγκη κάλυψης των κενών οργανικών θέσεων ιατρών ακτινολόγων.


Επισημαίνουν ότι τους τελευταίους 6 μήνες είναι μάρτυρες μία εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το τμήμα τους λόγω της μεγάλης έλλειψης ιατρικού προσωπικού (τέσσερις οργανικές θέσεις κενές, λόγω και της συνταξιοδότησης του δ/ντη και 8 κενές θέσεις ειδικευόμενων).


Είναι σκόπιμο να επισημάνουμε ότι με την επερχόμενη λειτουργία του μαγνητικού τομογράφου ως νέου μηχανήματος θα πρέπει να αλλάξει άμεσα το οργανόγραμμα του νοσοκομείου και να αυξηθούν οι οργανικές θέσεις σε 11.


Στο νοσοκομείο μας λειτουργούν αξονικός τομογράφος, μαστογράφος, 3 υπερηχοτομογράφοι, ψηφιακό ακτινολογικό μηχάνημα νέας γενιάς, σύστημα στερεοτακτικής βιοψίας μαστού, Pet CT και άλλα νέας γενιάς μηχανήματα, όμως, ο εξοπλισμός αυτός δεν συνοδεύεται και από την ανάλογη αύξηση του προσωπικού! Σε συνδυασμό με τη αύξηση του φόρτου εργασίας, τόσο στον διαγνωστικό όσο και στον επεμβατικό τομέα του ακτινολογικού τμήματος, αυτή η κατάσταση, όπως είναι φυσικό, δυσχεραίνει δραματικά τις συνθήκες εργασίας ιατρών, τεχνολόγων, νοσηλευτών και διοικητικού προσωπικού.


Η έλευση του Μαγνητικού Τομογράφου μετά από χρόνια και χρόνια αναμονής χωρίς την έλευση του απαιτούμενου προσωπικού είναι επιεικώς άλλη μια κοροϊδία μπροστά στα μάτια μας και θα είναι ανεπίτρεπτο να στηθούν φιέστες και εγκαίνια υπό αυτές τις συνθήκες.


Υπό τις παρούσες συνθήκες εργασίας του συνόλου του προσωπικού του τμήματος, μόνο η επαγγελματική και επιστημονική επάρκεια, όσο και το φιλότιμο των εργαζομένων, δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τη λειτουργία του τμήματος. Παράλληλα, η κατάσταση αυτή δημιουργεί κινδύνους για τους ίδιους τους ασθενείς διότι ο τεράστιος φόρτος εργασίας μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερήσεις στις γνωματεύσεις και διαγνώσεις και κατ’ επέκταση στην έναρξη της όποιας, κρίσιμης για τη ζωή του ογκολογικού ασθενή, θεραπείας.


Βέβαια και αυτό το ζήτημα έχει τεθεί στη διοίκηση του νοσοκομείου από τους ίδιους τους εργαζόμενους, αλλά δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο.

Την ίδια στιγμή έρχεται και έγγραφο από την Αιμοδοσία του νοσοκομείου που και αυτό μιλάει για την τραγική υποστελέχωση του τμήματος. Πιο συγκεκριμένα:

Από τα μέσα του 2022 το εργαστήριο της Αιμοδοσίας λειτουργεί με 2 αντί για 4 τεχνολόγους, όταν πρόκειται για ένα εργαστήριο που λειτουργεί πρωί-απόγευμα και τα Σαββατοκύριακα. Το αποτέλεσμα είναι ο έλεγχος των προς μετάγγιση ασθενών να πραγματοποιείται με ελλείψεις. Αυτό δυσχεραίνει τη γενικότερη λειτουργία του τμήματος, αφού την έλλειψη σε τεχνολόγους καλούνται να καλύψουν οι νοσηλεύτριες του τμήματος σε βάρος των δικών τους κύριων καθηκόντων που είναι η φροντίδα των αιμοδοτών, η επεξεργασία των παραγώγων, η διακίνηση και η διενέργεια των εξωτερικών εξορμήσεων που πολλές φορές αναβάλλονται.

Παράλληλα, το Τμήμα Συλλογής Επεξεργασίας και Χορήγησης Προγονικών Αιμοποιητικών Κυττάρων απαιτεί για την εύρυθμη λειτουργία του την πρόσληψη 1 ακόμη Ιατρού, 1 Τεχνολόγου και 1 Βιολόγου, ιδιαίτερα από τη στιγμή που εντός του έτους συνταξιοδοτείται ο Δ/ντης Ιατρός του Τμήματος. Αν δεν γίνει άμεση πρόσληψη ιατρού τότε, τόσο το συγκεκριμένο τμήμα, όσο και οι 2 αδειοδοτημένες Μονάδες Αυτόλογης Μεταμόσχευσης Μυελού του νοσοκομείου μας θα πρέπει να κλείσουν και δεν θα μπορούν να πραγματοποιηθούν μεταμοσχεύσεις.

Αυτή η εγκατάλειψη δεν είναι σημερινό φαινόμενο. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που διαχρονικά ακολουθείται από τις κυβερνήσεις με την υποχρηματοδότηση και υποβάθμιση της Δημόσιας Υγείας, την ανυπαρξία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και με την ταυτόχρονη ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα που θησαυρίζει από την εκμετάλλευση των αναγκών των ασθενών τις οποίες δεν καλύπτει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Η παροχή του αγαθού της Υγείας γίνεται κέρδος στα χέρια των λίγων.

Απαιτούμε:

  • Άμεση στελέχωση του Ακτινολογικού Τμήματος και της Αιμοδοσίας με όλες τις απαραίτητες ειδικότητες (ιατρούς, τεχνολόγους, νοσηλευτές, διοικητικούς υπαλλήλους).

  • Μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων.

  • Αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού.

  • Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Υγεία.

Δεν θα συμβιβαστούμε ποτέ με την πολιτική που θέλει την υγεία εμπόρευμα και τον ασθενή πελάτη.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο


Comments


bottom of page