top of page

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Γ.Α.Ν. ΠΕΙΡΑΙΑ «ΜΕΤΑΞΑ»: ΜIA TEXNIKH YΠΗΡΕΣΙΑ… ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΔΙΑΛΥΣΗΣ

Αρ. Πρωτ. 442

Ημερομηνία 11/4/23


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Γ.Α.Ν. ΠΕΙΡΑΙΑ «ΜΕΤΑΞΑ»


Οι πετσοκομμένοι προϋπολογισμοί για την υγεία έχουν το αντίκτυπό τους στην κατάσταση στην οποία παρακολουθούμε να έχουν περιέλθει τα δημόσια νοσοκομεία μαζί και το δικό μας όπου αντιμετωπίζομε μια σειρά από οξυμένα προβλήματα.


Η υλικοτεχνική υποδομή του νοσοκομείου έχει εγκαταλειφθεί πλήρως.


Δουλεύουμε μέσα σε ένα παλιό κτήριο με πληθώρα υδραυλικών και ηλεκτρολογικών προβλημάτων, καθώς και προβλημάτων θέρμανσης/κλιματισμού.


Συνεχώς οι εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με πλημμύρες, στους περισσότερους νοσηλευτικούς σταθμούς δεν υπάρχει θέρμανση, καθημερινά σκάνε βλάβες σε μηχανήματα, ανάγκες σε ξυλουργικές εργασίες, κλειδαριές που δεν κλειδώνουν. Και τα χρήματα να μην επαρκούν ούτε για διορθώσεις μικροβλαβών.


Μέσα σε αυτό το σκηνικό μια τεχνική υπηρεσία… χωρίς τεχνικούς, αποδεκατισμένη από προσωπικό, με εργαζόμενους κοντά στη σύνταξη, χωρίς τα απαραίτητα εργαλεία για να κάνουν τη δουλειά τους και χωρίς τα κατάλληλα μέτρα προστασίας.


Στο νοσοκομείο αυτή τη στιγμή υπηρετούν:


4 Ηλεκτρολόγοι για 24ωρη βάρδια (εκ των οποίων οι 2 βαίνουν προς σύνταξη),

4 Θερμαστές (3 μόνιμοι+1 ΟΑΕΔ) για 24ωρη βάρδια (εκ των οποίων οι 2 βαίνουν προς σύνταξη),

2 Ψυκτικοί (με τον ένα να παίρνει σύνταξη το καλοκαίρι),

3 Υδραυλικοί (2 μόνιμοι+1 ΟΑΕΔ),

1 ξυλουργός, Σιδεράς δεν υπάρχει,

1 Ελαιοχρωματιστής (επικουρικός),

1 Ηλεκτρονικός (επικουρικός),

2 οδηγοί (1 μόνιμος+1 ΟΑΕΔ).


Είναι οφθαλμοφανές ότι αυτός ο αριθμός εργαζομένων δεν θα επαρκούσε ακόμη και αν το κτήριο ήταν ολοκαίνουργιο και στην καλύτερη των καταστάσεων, πόσο μάλλον τώρα που θα πρέπει εγκαίρως και με ασφάλεια να αντιμετωπιστούν πλήθος προβλημάτων λόγω της παλαιότητας του κτηρίου.


Στους συναδέλφους τεχνικούς οφείλονται άπειρα ρεπό και ημέρες κανονικής άδειας των τελευταίων 3 ετών. Έχει χρειαστεί να επιστρέψουν εσπευσμένα από προγραμματισμένη άδεια τους για να διορθώσουν βλάβες, ενώ συχνά βάζουν το χέρι στην τσέπη για να αγοράσουν μόνοι τους τα απαραίτητα υλικά για να διορθώσουν καθημερινές μικροβλάβες που οι διαδικασίες προμήθειάς τους είναι χρονοβόρες και χρησιμοποιούν εργαλεία που οι ίδιοι έχουν αγοράσει. Απαράδεκτο είναι, επίσης, το γεγονός ότι δεν έχουν εξασφαλιστεί εδώ και χρόνια τα απαραίτητα και εξειδικευμένα ρούχα εργασίας με δεδομένο ότι συχνά οι συνάδελφοι τεχνικοί δουλεύουν σε επικίνδυνες συνθήκες και θα έπρεπε να διαθέτουν το κατάλληλο προφυλακτικό εξοπλισμό (ειδικά ρούχα, παπούτσια, μπουφάν).


Όλα τα παραπάνω φυσικά δημιουργούν έναν έντονο προβληματισμό για το κατά πόσο είναι ασφαλής η ίδια η λειτουργία του νοσοκομείου υπό αυτές τις συνθήκες.


Χαρακτηριστικά ας αναλογιστούμε, όταν η ηλεκτρολογική κάλυψη του νοσοκομείου απαιτεί 24ωρη βάρδια ηλεκτρολόγων, τι θα γίνει όταν απομείνουν 2 συνάδελφοι σε μια περίπτωση black out? Όταν απομείνουν 2 θερμαστές τι θα γίνει με το λεβητοστάσιο που σχετίζεται με τη λειτουργία των ατμογεννητριών, των καυστήρων και της παροχής οξυγόνου του νοσοκομείου. Ή όταν μείνει 1 ψυκτικός ποιος θα καλύπτει την εύρυθμη λειτουργία όλων των ψυγείων του νοσοκομείου (τροφίμων, αιμοδοσίας, χημειοθεραπειών, νεκροθαλάμων) και του κλιματισμού σε χειρουργεία, εντατική, pet scan/αξονικό/ακτινολογικό)? Και μόνο η σκέψη μιας βλάβης που δεν θα μπορεί να καλυφθεί από την παρουσία τεχνικού προκαλεί τρόμο! Εκτός και αν θεωρηθεί ότι οι εναπομείναντες συνάδελφοι θα μένουν στο νοσοκομείου 24 ώρες το 24ώρο 365 μέρες το χρόνο!


Απαιτούμε εδώ και τώρα την άμεση στελέχωση της Τεχνικής Υπηρεσίας με το απαραίτητο προσωπικό, την αύξηση των κονδυλίων του κρατικού προϋπολογισμού για τη βελτίωση και αναβάθμιση της υλικοτεχνικής και κτηριακής υποδομής του νοσοκομείου.


Δεν μπορούμε πλέον να στηριζόμαστε στο φιλότιμο των εργαζομένων που δουλεύουν ακόμη και χωρίς άδειες, με συσσωρευμένα ρεπό εδώ και πολλά χρόνια! Η κόπωση και το άγχος που έχει επέλθει από τη χρόνια υποστελέχωση αποτελούν κίνδυνο για την ίδια την υγεία των εναπομεινάντων εργαζομένων του νοσοκομείου μας και βέβαια για τους ίδιους του ασθενείς του νοσοκομείου μας!


Δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με την εικόνα εγκατάλειψης του νοσοκομείου μας για την οποία υπεύθυνοι είναι διαχρονικά όλοι οι κυβερνώντες.


Comments


bottom of page