top of page

Συλλογικός αγώνας για καλύτερη εκπαίδευση και όρους δουλειάς

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ειδικευόμενοι γιατροί βρίσκονται στο επίκεντρο της εκδήλωσης που πραγματοποίησε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας.

Εκ μέρους του Γενικού Συμβουλίου ο Γιώργος Σιδέρης έκανε λόγο για μαύρα χάλια των συνθηκών εκπαίδευσης και των όρων δουλειάς, τονίζοντας την ανάγκη η καλύτερη εκπαίδευση και οι καλύτεροι όροι δουλειάς να συναντηθούν με το συλλογικό αγώνα μέσα από την Ομοσπονδία και τα σωματεία εργαζομένων. (Διαβάστε παρακάτω)

Στην εκδήλωση μίλησαν αρκετοί ειδικευόμενοι γιατροί οι οποίοι αναφέρθηκαν στην τραγική κατάσταση που βρίσκονται και απαίτησαν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μόνιμη και σταθερή εργασία. Ενδεικτικά ο Χρήστος Καραχρήστος ειδικευόμενος γιατρός στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικράτησε στο νοσοκομείο. Επεσήμανε ότι δεν υπήρχαν μόνιμοι γιατροί σε covid τμήματα, εν μέσω πανδημία. «Ήταν μια σοκαριστική κατάσταση» σημείωσε μεταξύ άλλων. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στα ζητήματα εκπαίδευσης που έχουν δημιουργηθεί στους ειδικευόμενους γιατρούς.

Στην εισήγησή του ο Γιώργος Σιδέρης σημείωσε ότι ενάμιση χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας τα πράγματα είναι χειρότερα καθώς «οι ειδικευόμενοι γιατροί τόσο καιρό με αυτοθυσία συμβάλλουν ώστε να κρατηθεί όρθιο το κάθε νοσοκομείο. Δουλεύοντας ατέλειωτες ώρες, θυσιάζοντας τον ελεύθερο τους χρόνο, την επιστημονική τους πρόοδο, την προσωπική τους ζωή, ακόμα και την υγεία τους, τα πράγματα είναι χειρότερα. Ώρες δουλειάς που πολλαπλασιάστηκαν για τις περισσότερες ειδικότητες».


Επισήμανε πως «ο φόρτος εργασίας των Παθολογικών Κλινικών μεγάλωσε και οδηγεί στην υπερεφημέρευση. Το νομικά κατοχυρωμένο δικαίωμά μας για ρεπό έχει γίνει άγνωστη λέξη. Ωράριο 7 το πρωί με 6 το απόγευμα για πολλές ειδικότητες. Οι λίστες αναμονής ειδικευομένων συνεχίζουν να λιμνάζουν και να καθυστερούν την ώρα που πάρα πολλές κλινικές έχουν τεράστια κενά. Για τα μισθολογικά: Ωρομίσθιο εφημερίας 2,5 ευρώ την ώρα. Συνεχίζεται το παράνομο καθεστώς της κάλυψης της εφημερίας κλινικών από ειδικευόμενους άλλων κλινικών».


Τόνισε ότι «η πρόταση της ΟΕΝΓΕ για την εκπαίδευση των νέων γιατρών οφείλει να βρίσκεται στον αντίποδα των σημερινών πολιτικών στην Υγεία. Αφορά στην εκπαίδευση του αναγκαίου ιατρικού δυναμικού σε αριθμό και ειδικότητες που θα στελεχώσει το ενιαίο, δημόσιο, καθολικό και δωρεάν σύστημα Υγείας, που θα αντιμετωπίζει την Υγεία ως κοινωνικό αγαθό, που ισότιμα πρέπει να απολαμβάνουν όλοι οι εργαζόμενοι και με βασικό προσανατολισμό στην πρόληψη».


Ο Γ. Σιδέρης αναφέρθηκε στις διεκδικήσεις όπως:

Κατάργηση της αναμονής για την ειδικότητα. Έως ότου μηδενιστεί, ο χρόνος αυτός να είναι συντάξιμος, με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και επιδότηση στο 80% του βασικού μισθού.


Όχι στις εξετάσεις και σε κάθε είδος φραγμών για την έναρξη, τη συνέχεια της ειδικότητας ή τη χορήγηση άδειας ασκήσεως του επαγγέλματος. Μοναδικό προαπαιτούμενο για την άσκηση ιατρικής αποτελεί το πτυχίο.


Ουσιαστική συστηματική εκπαίδευση κατά την ειδικότητα. Η ειδίκευση των γιατρών να είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Καμία συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.


Αποκλειστική κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση για δωρεάν εκπαίδευση, επιμόρφωση όλων των γιατρών, για παροχή συγγραμμάτων και συμμετοχή σε επιστημονικά συνέδρια. Αποσύνδεση της εκπαίδευσης των ιατρών από τις επιχορηγήσεις των φαρμακευτικών εταιρειών.


Τόνισε την ανάγκη διεκδίκησης άμεσων μέτρων όπως:

Προπτυχιακή Εκπαίδευση: Καμία σκέψη για αποσύνδεση του πτυχίου από την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και θεσμοθέτηση foundation course πριν την έναρξη της ειδικότητας. Να αναβαθμιστεί, ενισχυθεί η προπτυχιακή εκπαίδευση και να αναπληρωθούν τα κενά στην εκπαίδευση που δημιουργήθηκαν λόγω covid.


Εξετάσεις - Τρόπος λήψης ειδικότητας: Όχι στον βαθμό στον τίτλο ειδικότητας. Όχι στη μείωση του αριθμού των εξεταστικών κέντρων. Κάλυψη των εξόδων για τη συμμετοχή στις εξετάσεις για ειδικότητα και σε περίπτωση αποτυχίας την πρώτη φορά. Κατάργηση της τιμωρητικής διάταξης που προβλέπει αποζημίωση μόνο την πρώτη φορά. Κατάργηση των σχετικών αντιδραστικών διατάξεων του Ν. 4600/2019 του ΣΥΡΙΖΑ.


Αγροτικό: Αποσύνδεση της εκπλήρωσης υπηρεσίας υπαίθρου από τη συμμετοχή στις εξετάσεις.


Μισθολογικό και εφημερίες: Τώρα αύξηση του μισθού και της εφημεριακής αμοιβής των ειδικευόμενων. Κανείς να μην ξεπερνάει το πλαφόν των 7 εφημεριών. Να καταργηθούν οι εφημερίες τομέα. Ρεπό μετά από εφημερίες.


Συνέδρια: Κάλυψη του συνόλου των εξόδων με ευθύνη του κράτους για τη συμμετοχή όλων των ειδικευόμενων τουλάχιστον μία φορά το χρόνο σε 1 διεθνές, 1 πανευρωπαϊκό και 1 πανελλήνιο συνέδριο της αντίστοιχης ειδικότητας. Κάλυψη με ευθύνη του κράτους των συνδρομών ώστε να έχουν όλοι οι ειδικευόμενοι ελεύθερη πρόσβαση σε επιστημονικά περιοδικά.


Πρόγραμμα Σπουδών: Ενιαίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε όλα τα νοσοκομεία που χορηγούν ειδικότητα. Ενιαία ύλη καθορισμένη για τις εξετάσεις. Δωρεάν διανομή των αναγκαίων συγγραμμάτων για την κάθε ειδικότητα που θα καθορίζονται από τις αντίστοιχες επιστημονικές εταιρείες, το ΚΕΣΥ, τις ιατρικές σχολές κλπ. Ψηφιακή βιβλιοθήκη στις Ιατρικές Σχολές.


Παράταση: Παρατασιακοί ειδικευόμενοι που έχουν δώσει εξετάσεις και έχουν πάρει τον τίτλο της ειδικότητας να αμείβονται με μισθό επιμελητή Β.


Συμβάσεις COVID: Να εξασφαλιστεί ότι όλοι οι γιατροί με σύμβαση Covid θα τοποθετηθούν άμεσα για να ξεκινήσουν ειδικότητα. Κατάργηση των συμβάσεων των γιατρών Covid. Είναι σε βάρος της εκπαίδευσης των ειδικευόμενων γιατρών αφού προβλέπει ότι ο χρόνος της σύμβασης θα αφαιρείται από το χρόνο άσκησης ειδικότητας.


Αλλότρια καθήκοντα: Κανείς ειδικευόμενος σε εμβολιαστικό κέντρο. Άμεση απεμπλοκή των νοσοκομείων από τους εμβολιασμούς. Πλήρης επαναλειτουργία άμεση όλων των νοσοκομείων. Προσλήψεις όλου του αναγκαίου προσωπικού (ιατρικού, νοσηλευτικού, διοικητικού κλπ.) ώστε να απαλλαγούν οι ειδικευόμενοι από αλλότρια καθήκοντα και να μπορούν απερίσπαστοι να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της ειδικότητας.


Αναπλήρωση χαμένου χρόνου: Να δοθεί δυνατότητα σε όλους όσοι το επιθυμούν για παράταση επιπλέον 6 μηνών για την ειδικότητά τους. Ειδικά για τις χειρουργικές ειδικότητες να ανοίξουν τα χειρουργεία και να επαναλειτουργήσουν τα εξωτερικά ιατρεία.

Comentarios


bottom of page