top of page

Συλλαλητήριο στις 26 Φλεβάρη στη Θεσσαλονίκη

Το Σάββατο 26 Φλεβάρη, συμπληρώνονται 2 χρόνια από τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος κορονοϊού στην Ελλάδα.


2 χρόνια που μετράμε πάνω από 4χιλιάδες νεκρούς από την πανδημία μόνο στη Θεσσαλονίκη.


2 χρόνια που στις δυσκολίες που αντιμετωπίζαμε προστέθηκε η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις να μειώσουν ακόμα περισσότερο το ξεζουμισμένο μας εισόδημα.


2 χρόνια που διευρύνθηκε και πολλαπλασιάστηκε η εργασιακή ανασφάλεια, η δουλειά με πετσοκομμένα δικαιώματα, συνεχίζει να είναι στα ύψη η ανεργία.


Αυτή την μέρα καλούμε όλα τα σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τους εργαζόμενους της πόλης μας, τους συνταξιούχους, τους αυτοαπασχολούμενους, τις γυναίκες, τη νεολαία, για να συντονίσουμε τον αγωνιστικό μας βηματισμό σε μια μεγάλη συγκέντρωση στο Αγ. Βενιζέλου, στις 12:00.

Συνεχίζουμε, κλιμακώνουμε τον αγώνα μας ενάντια στην πολιτική που μας αφήνει απροστάτευτους από τα φυσικά φαινόμενα, πληθαίνουμε τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες του προηγούμενου διαστήματος σε μια σειρά κλάδους για την προστασία της υγείας, της ζωής μας και της λαϊκής περιουσίας, του εισοδήματος μας, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας.


Δε δεχόμαστε να πηγαίνουμε στο super market και να υπολογίζουμε τι δεν θα πάρουμε. Ένα στα πέντε νοικοκυριά να ξεπαγιάζει, να μην μπορούμε να βάλουμε στο σπίτι μας πετρέλαιο. Δεν δεχόμαστε να χάνονται άνθρωποι από το κρύο, στη μέση της Αριστοτέλους, ανάμεσα σε 5αστερα ξενοδοχεία. Οι φουσκωμένοι κι αβάσταχτοι λογαριασμοί του ρεύματος βαραίνουν τις δικές μας πλάτες για τα κέρδη των λίγων.


Δεν ανεχόμαστε να μας δίνουν «καθρεφτάκια» και να μας κλέβουν τα λεφτά μέσα από τις τσέπες. Δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με τη μερική απασχόληση, τα ωράρια λάστιχο. Δεν δεχόμαστε να πληρώνεται η ανάπτυξή τους, με τους 4 από τους δέκα στη Θεσσαλονίκη να είναι άνεργοι. Με χιλιάδες νέους ανθρώπους να φυτοζωούν περιμένοντας να πάνε στα κάτεργα της Χαλκιδικής για σεζόν, για να μαζέψουν λεφτά μπας και βγει ο επόμενος χειμώνας.


Δε θεωρούμε φυσικό επακόλουθο της πανδημίας τους δεκάδες νεκρούς καθημερινά και τους δεκάδες διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, τον αποκλεισμό ασθενών που έχουν άλλα προβλήματα υγείας από τα νοσοκομεία. Είναι εγκληματική η άρνηση ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας με μαζικές προσλήψεις υγειονομικών γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά, αντιμετωπίζουν την υγεία μας σαν κόστος. Εκατοντάδες κλίνες στις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές της πόλης συνεχίζουν να παραμένουν covid-free. Νοσοκομεία που έχουμε άμεση ανάγκη, όπως το Παναγία, το Λοιμωδών, παραμένουν κλειστά.


Δεν πρόκειται να συμφιλιωθούμε με τη βαρβαρότητα. Είναι πρόκληση και δεν θα επιτρέψουμε την επιβολή ελέγχου, από το κράτος και τη μεγαλοεργοδοσία, της συλλογικής οργάνωσης και του αγώνα μας. Η οργανωμένη αντίσταση απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων, στους νόμους που περιορίζουν τη συλλογική δράση και το απεργιακό δικαίωμα, είναι η μόνη απάντηση.


Είναι πρόκληση η αστυνομία και τα κατασταλτικά μέσα να δείχνουν άμεση αντίδραση ενάντια σε όποιον σηκώνει κεφάλι, και απέναντι σε φασιστικές συμμορίες, όπως αυτές που εμφανίστηκαν στα ΕΠΑΛ του Ευόσμου, να δρουν με εξοργιστική αργοπορία, να δείχνουν ανοχή στην εγκληματική δράση τους.


Τίποτα δε χαρίζεται, όλα κατακτιούνται με οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση, αντίσταση και σύγκρουση με την πολιτική που θυσιάζει τη ζωή μας για τα κέρδη των λίγων. Γυρνάμε την πλάτη στην πλειοψηφία του ΕΚΘ, που ανοίγει το στόμα της μόνο για να υπερασπιστεί την ανάπτυξη των μεγαλοεργοδοτών, και υπονομεύει κάθε προσπάθεια για οργανωμένη δράση για την υγεία, την μόρφωση, τη ζωή του λαού.


Είναι επιτακτική ανάγκη παντού, στα σωματεία, στους μαζικούς φορείς, στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και στις σχολές, στις γειτονιές να συζητηθεί και να ξεδιπλωθεί ένα σχέδιο δράσης και συντονισμού του αγωνιστικού μας βηματισμού.


Το Σαββάτο 26 Φλεβάρη, στις 12:00, όλοι στο Άγαλμα Βενιζέλου για να διαδηλώσουμε, διεκδικώντας:

 • Κανένας εργαζόμενος χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις

 • Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης

 • Επίδομα ανεργίας 600€ για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις

 • Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης καθώς και του ΕΝΦΙΑ για τα φτωχά εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά

 • Μείωσης της τιμής του ρεύματος κατά 50% και κατάργηση των φόρων στα καύσιμα και συνολικά στην ενέργεια

 • Γενναία μείωση των δημοτικών τελών για τα φτωχά νοικοκυριά.

 • Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ. Διαγραφή χρεών των φτωχών εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών.

 • Κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο. Όχι στις κατασχέσεις και στους πλειστηριασμούς της περιουσίας του λαού

 • Προσλήψεις προσωπικού με σταθερή δουλειά και δικαιώματα στην υγεία, την πρόνοια, την εκπαίδευση, στους ΟΤΑ και στους τομείς πολιτικής προστασίας. Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης

 • Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, στις μεγάλες βιομηχανικές ζώνες, στα σχολεία, στους παιδικούς σταθμούς, στα μέσα μαζικής μεταφοράς

 • Κρατική χρηματοδότηση για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔ. ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ


ΕΝΩΣΗ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ


ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ Ν. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ


ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΠΩΛΗΤΩΝ ΟΔΗΓΩΝ ΚΑΙ ΒΟΗΘΩΝ ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΩΝ ΠΟΤΩΝ ΚΑΙ ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Β. ΕΛΛΑΔΟΣ


ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΩΝ ΠΟΤΩΝ Β. ΕΛΛΑΔΟΣ


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΧΗΜΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Β. ΕΛΛΑΔΟΣ

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Ν. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ


Comentarios


bottom of page