top of page

Συγκέντρωση και πορεία για μέτρα στήριξης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και ενίσχυσης των Δημόσιων

Με ένα μαχητικό συλλαλητήριο γεμάτο παλμό, το απόγευμα της Πέμπτης, το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, σωματεία και φορείς του λαϊκού κινήματος στην Πάτρα μπήκαν στη μάχη της υπεράσπισης της υγείας του λαού, απαιτώντας ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.    


Τη συγκέντρωση άνοιξε ο Δημήτρης Μαρμούτας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, που ανέφερε:


«Βρισκόμαστε εδώ σήμερα για να πούμε με μια δυνατή φωνή όλοι μαζί ότι η υγεία είναι αδιαπραγμάτευτη, ότι η υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, για τους συνταξιούχους και τους ανέργους, οι οποίοι στρέφονται αποκλειστικά στο δημόσιο σύστημα υγείας.Ένα σύστημα υγείας το οποίο κυβερνήσεις, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, θέλουν και προσπαθούν να το απαξιώσουν για να μας σπρώξουν στον ιδιωτικό τομέα. Το θυμούνται βέβαια σε κρίσιμες περιόδους, όπως αυτή της πρόσφατης υγειονομικής κρίσης -για να ξελασπώσει. Ο σκοπός τους είναι ένας και μοναδικός: η απαξίωση του και η ενίσχυση των ιδιωτικών μονάδων υγείας, και τότε όποιος έχει τα λεφτά θα ζήσει." 


Στάθηκε στις διεκδικήσεις του Εργατικού Κέντρου για την Υγεία - Πρόνοια, αλλά και την απεργία της ΟΕΝΓΕ και της ΠΟΕΔΗΝ που στηρίζει το Εργατικό Κέντρο: «Φτάνουν πια τα ψέματα! Η κυβέρνηση εδώ και τώρα να σκύψει πάνω από τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και των Σωματείων τους και να δώσει λύσεις! Η προάσπιση της υγείας του λαού δεν μπορεί να περιμένει άλλο! Απαιτούμε άμεση επαναλειτουργία όλων των τμημάτων των νοσοκομείων, των κέντρων υγείας και των ΤΟΜΥ και την πλήρη στελέχωση τους με το απαιτούμενο προσωπικό και εξοπλισμό. Προσλήψεις τώρα υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων. Μονιμοποίηση του επικουρικού προσωπικού. Προσλήψεις με μόνιμο χαρακτήρα σε προσωπικό καθαριότητας σε όλα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας και να σταματήσει το αλισβερίσι με τις ιδιωτικές εταιρείες καθαριότητας, που στο βωμό τους του κέρδους παραβλέπουν βασικούς κανόνες καθαριότητας, αλλά και βασικά εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων. Να λειτουργήσουν άμεσα οι Δημόσιες μονάδες Αποκατάστασης της 6ης ΥΠΕ που μένουν κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού, και για το λόγο αυτό περιστατικά από τροχαία ή εγκεφαλικά βρίσκονται σε μακρόχρονη αναμονή ή αναγκάζονται να πηγαίνουν σε ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης με αποτέλεσμα να εξανεμίζονται τα εισοδήματά της οικογένειας τους. Απαιτούμε τη δημιουργία Κέντρου Υγείας μέσα στη Βιομηχανική Περιοχή που απασχολούνται σε καθημερινή βάση πάνω από 2.000 εργαζόμενοι και σε περίπτωση ατυχήματος πρέπει να περιμένουμε ασθενοφόρο από το Κέντρο Υγείας Κάτω Αχαΐας, ενώ χρόνος ο εκείνη τη στιγμή είναι πολύτιμος για να σωθεί μία ζωή.Καλούμε όλα τα σωματεία και τους φορείς της πόλης μας να είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα! Συμμετέχουμε και στηρίζουμε την απεργία που έχει προκηρύξει η ΟΕΝΓΕ και η ΠΟΕΔΗΝ στις 16 Ιουνίου. Η υγεία του λαού δεν είναι πολυτέλεια είναι ανάγκη και απαίτηση».


Χαιρετισμό απηύθυνε  ο Δημήτρης Ζιαζιάς, πρόεδρος της ΕΙΝΑ ο οποίος αναφέρθηκε στο διάστημα της πανδημίας και τη μάχη των υγειονομικών, αλλά και τη διαχρονική υποβάθμιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.


Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με ομιλία από τον Βασίλη Βασιλείου, μέλους της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πάτρας και προέδρου του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Ν. Αχαΐας ο οποίος μίλησε για τα οξυμένα προβλήματα στο χώρο της υγείας, τις επιπτώσεις στην υγεία του λαού και τη μάχη που δίνουν οι υγειονομικοί.


«Σήμερα, για ακόμη μία φορά είμαστε πάλι εδώ. Το Εργατικό Κέντρο Πάτρας συνεχίζει να έχει στη πρώτη γραμμή τη διεκδίκηση για πραγματικά δημόσια και δωρεάν υγεία για όλο το λαό.

Σήμερα, ενώνουμε πάλι τις δυνάμεις μας, συντονίζουμε τη δράση μας για να δυναμώσουμε πάλι τη φωνή και την πάλη μας για την προστασία της υγείας της δικής μας και των οικογενειών μας, όπως και των δικαιωμάτων μας.


Όλη την προηγούμενη περίοδο απευθυνθήκαμε σε δεκάδες φορείς και σωματεία στο χώρο της Υγείας, πήραμε πρωτοβουλίες, πραγματοποιήσαμε δεκάδες παρεμβάσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας στην 6η ΥΠΕ, αλλά και στις διοικήσεις των Νοσοκομείων για τα οξυμένα προβλήματα και τις ελλείψεις στις υγειονομικές μονάδες της πόλης μας.Η εμπειρία μας τη περίοδο της πανδημίας, οι εικόνες από όλο τον κόσμο με τα δημόσια νοσοκομεία να φτάνουν στα όριά τους, με τους χιλιάδες νεκρούς, με τους γιατρούς να αποφασίζουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει, τις τεράστιες ελλείψεις σε ΜΕΘ και χιλιάδες εργαζόμενους να μην έχουν καν πρόσβαση στα νοσοκομεία, δείχνουν με τον πιο τραγικό τρόπο την κατάντια των δομών Υγείας παγκόσμια.


Στη χώρα μας, η ομολογία της κυβέρνησης από την αρχή της πανδημίας, ήταν ότι το σύστημα υγείας δεν αντέχει και αντί να πάρει μέτρα για να το ενισχύσει, μας έκλεισε στο σπίτι μην έχοντας πρόσβαση σε γιατρό, εξετάσεις και θεραπεία. Η επαναφορά της λειτουργίας των νοσοκομείων στην πόλη μας μετά την ύφεση της πανδημίας γίνεται με τεράστια δυσκολία για ασθενείς και εργαζόμενους. Η αναστολή λειτουργιών των νοσοκομείων εδώ και δύο μήνες έχει ως αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς παρακολούθηση χιλιάδες ασθενείς με χρόνια νοσήματα και να έχουν αυξηθεί ακόμη περισσότερο οι πολύμηνες αναμονές για ιατρικές και απεικονιστικές εξετάσεις, οι ιατρικές επισκέψεις και οι επεμβάσεις.  Οι συνθήκες που δημιουργήθηκαν εν μέσω πανδημίας επιβεβαίωσαν πως δημόσιος και ιδιωτικός τομέας δεν μπορούν να συνυπάρξουν, αλλά και πως ο ιδιωτικός τομέας υπονομεύει στην πράξη, μπαίνει εμπόδιο στην υλοποίηση ενός κεντρικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των αναγκών των εργαζομένων που είναι τεράστιες.


Αυτή η πολιτική που εφαρμόζεται διαχρονικά και συνέχισε η κυβέρνηση της ΝΔ, ευθύνεται για την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας και πρόνοιας, τις περικοπές στους μισθούς των υγειονομικών, τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων και άλλων δομών υγείας, τις ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό. Είναι η ίδια πολιτική, που τσακίζει επί χρόνια μισθούς και συντάξεις, μειώνοντας συνεχώς το "μη μισθολογικό κόστος", μέσω της περικοπής των κρατικών και εργοδοτικών δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη και τη μετατρέπουν σε υποβαθμισμένο και ολοένα ακριβότερο εμπόρευμα για τις λαϊκές οικογένειες. Αυτές είναι οι κατευθύνσεις της ΕΕ που μετατρέπει σε ευνοϊκό πεδίο για μπίζνες και κερδοφορία τον τομέα της υγείας γι’ αυτό και ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, θεραπευτήρια σε κάθε γωνιά».


Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.
Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της δημοτικής Αρχής με επικεφαλής τον δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη


Σημειώνεται πως σήμερα, μέρα πανελλαδικής δράσης για τους υγειονομικούς, έγινε σύσκεψη στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ρίου στην οποία καλούσαν οι δυνάμεις της «Ενωτικής Συνεργασίας Υγειονομικών» που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ.


Πηγή: https://www.902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/226871/sygkentrosi-kai-poreia-symparastasis-stoys-symvasioyhoys-stin-ygeia-foto

bottom of page