Στο ΣτΕ κατά των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων
Μάκης Αραβανής στην εφημερίδα «Συνείδηση»: «Πώς θα γίνουν απογευματινά χειρουργεία στο Νοσοκομείο Αγρινίου όταν υπάρχουν 4 αναισθησιολόγοι που μετά δυσκολίας καλύπτουν τις εφημερίες;».
Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) προ λίγων ημερών προσφυγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου και της κοινής υπουργικής απόφασης για τα απογευματινά χειρουργεία.
Την προσφυγή αυτή προσυπέγραψαν και 30 Σύλλογοι Νοσοκομειακών Ιατρών ανά την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αιτωλοακαρνανίας (Ε.Ι.Ν.Α.Α.).
Μέσω της προσφυγής στο ΣτΕ ζητούν την ακύρωση των απογευματινών χειρουργείων τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «το κράτος έχει την ευθύνη για την παροχή υπηρεσιών υγείας στο σύνολο των πολιτών και ότι οι υπηρεσίες υγείας παρέχονται ισότιμα σε κάθε πολίτη, μέσα από το ενιαίο και αποκεντρωμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αιτωλοακαρνανίας, Μάκης Αραβανής, μιλώντας στη «Σ», ανέφερε ότι με την πρόσληψη 25 - 30 ατόμων η λίστα αναμονής των χειρουργείων των δύο νοσοκομείων της Αιτωλοακαρνανίας θα καταργηθεί, όπως επίσης ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή δεν λειτουργούν και οι έξι χειρουργικές αίθουσες, που διαθέτει το Νοσοκομείο Αγρινίου, αλλά λειτουργούν μόνο οι δύο και σε έκτακτες περιπτώσεις «ενεργοποιείται» ακόμη μια χειρουργική αίθουσα.
Συγκεκριμένα ο κ. Αραβανής μιλώντας στη «Σ» τόνισε: «το μέτρο των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων είναι απαράδεκτο, αλλά η Κυβέρνηση προσπαθεί να το θέσει σε εφαρμογή παρά το γεγονός ότι έχει βρει την πλειοψηφία όλων των φορέων των υγειονομικών σφόδρα αντίθετους.
Δεν μπορεί να μπει τιμοκατάλογος στη ζωή και στην υγεία των ασθενών και γι’ αυτό για εμάς το μέτρο αυτό αποτελεί αίσχος και γι αυτό προσπαθούμε με όλους τους τρόπους, ακόμη και με τη δικαστική οδό, να το σταματήσουμε.
Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας μαζί με 30 Ενώσεις Πρωτοβάθμιων Σωματείων των Νοσοκομειακών Ιατρών, μεταξύ αυτών και η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αιτωλοακαρνανίας, η οποία αποφάσισε την συμμετοχή της με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της, συμμετέχει στην προσφυγή στο ΣτΕ κατά της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία.
Η προσφυγή έχει κατατεθεί προ ημερών και μέσα από την ενέργεια αυτή προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε κάθε τρόπο που μπορεί να λειτουργήσει υπέρ των ασθενών και των υγειονομικών, ακόμη και με τον τρόπο αυτό, τη δικαστική οδό, καθώς θεωρούμε πως παραβιάζεται ουσιαστικά και στην πράξη η ιδρυτική αρχή του Εθνικού Δημόσιου Συστήματος Υγείας, της ισότιμης δηλαδή και δωρεάν πρόσβασης.
Υπάρχουν μια σειρά από παραδείγματα που επιβεβαιώνουν τις αρχικές εκτιμήσεις και της Ομοσπονδίας και των Ενώσεων των Νοσοκομειακών Ιατρών, ότι δηλαδή το Υπουργείο Υγείας και η Κυβέρνηση δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για τη λίστα αναμονής, καθώς υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις ασθενών που είτε ήταν επείγοντα περιστατικά, είτε ήταν περιστατικά καρκινοπαθών ή αιματολογικών αρρώστων, τα ώθησαν να χειρουργηθούν επί πληρωμή στα απογευματινά χειρουργεία, ώστε να εμπεδωθεί έτσι το αίσθημα ότι τίποτε δεν είναι τσάμπα, αλλά όλα πωλούνται και αγοράζονται. Αυτός είναι ο σκοπός του Υπουργείου και της Κυβέρνησης.
Έχουν υπάρξει σφοδρές αντιδράσεις από τους υγειονομικούς και μάλιστα πρόσφατα ακυρώσαμε τέτοιες προσπάθειες. Η πιο πρόσφατη αφορούσε ασθενή με καρκίνο του παγκρέατος που ήταν να χειρουργηθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο των Ιωαννίνων και μετά από καταγγελία – παρέμβαση της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Ηπείρου το χειρουργείο ακυρώθηκε και μπήκε κανονικά στα δωρεάν πρωινά τακτικά χειρουργεία.
Θέλουμε να αντιληφθεί ο κόσμος πως ο σκοπός της Κυβέρνησης είναι να ωθήσει τους ασθενείς να καταλάβουν πως αν δεν πληρώσεις δεν θα έχεις την υγεία σου, άσχετα αν έχεις ξαναπληρώσει ως φορολογούμενος και ως ασφαλισμένος.
Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία των δύο νοσοκομείων της Αιτωλοακαρνανίας, πέραν της δύσκολης θέσης που βρισκόμαστε λόγω της υποστελέχωσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά και με τους γιατρούς του χειρουργικού τομέα, τα τακτικά χειρουργεία που είναι σε αναμονή εάν ανοίξουν όλες οι χειρουργικές αίθουσες και λειτουργούν καθημερινά το πολύ σε ένα με ενάμιση μήνα η λίστα αναμονής θα καταργηθεί. Αυτό δεν συμβαίνει γιατί από τις 6 χειρουργικές αίθουσες που υπάρχουν στο Νοσοκομείο Αγρινίου λειτουργούν οι 2 και σε έκτακτες περιπτώσεις οι 3 αίθουσες. Οι προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού για να μπορέσουν να λειτουργήσουν και οι άλλες τρείς αίθουσες που είναι κλειστές είναι πολύ λίγες και κοστίζουν σαφώς λιγότερα από αυτά που καλούνται να πληρώσουν οι ασθενείς.
Τα απογευματινά χειρουργεία νομιμοποιούν το φακελάκι και για εμάς ανέκαθεν το φακελάκι, είτε ήταν παράνομο είτε νόμιμο, δεν ήταν ούτε είναι επιλογή, αλλά ήταν και είναι ένας ωμός εκβιασμός, όπου δυστυχώς βλέπουμε να επιχειρεί να τον κάνει το ίδιο το Κράτος απέναντι κυρίως στους ασθενείς, αλλά και στους υγειονομικούς.
Αυτό θέτουμε στην προμετωπίδα της εναντίωσής μας απέναντι στην πολιτική του Υπουργείου Υγείας στο συγκεκριμένο θέμα. Δεν θα γίνουμε συνένοχοι και δεν θα συναινέσουμε στην εμπορευματοποίηση της υγείας και των παροχών της. Δεν είναι σωστό να πληρώνεις για να έχεις την υγεία σου, δεν είναι αυτό εθνικό σύστημα υγείας.
Μάλιστα ακόμη και αυτοί που αναγκάζονται να βάλουν απογευματινά χειρουργεία γιατί δεν έχουν χειρουργικές αίθουσες τους προσκαλούμε να μην το κάνουν, αλλά οι ίδιοι μας λένε ότι δεν το κάνουν για τα λεφτά, αλλά επειδή δεν μπορούν να χειρουργήσουν διαφορετικά. Αυτό δεν συνιστά όμως δικαιολογία.
Καλούμε κάθε έντιμο συνάδελφο να μην υποκύψει και να σταθεί στο πλευρό των υπόλοιπων υγειονομικών, ώστε ο αγώνας να ενισχυθεί και να μην περάσει αυτό το έκτρωμα των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων.
Δεν πρέπει να γυρίσουμε δεκαετίες πίσω, όταν δεν υπήρχε εθνικό σύστημα υγείας, που έπρεπε να πουλήσουν ζώα ή χωράφια οι ασθενείς για να πάνε στον γιατρό να χειρουργηθούν. Δεν συναινούμε στο να βαπτίζεται πρόοδος αυτή η οπισθοδρόμηση.
Η επιχειρηματολογία μας απέναντι στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία πέραν όλων των άλλων είναι με τι γιατρούς θα γίνουν τα χειρουργεία αυτά, με τι αναισθησιολόγους…Στην Αιτωλοακαρνανία και στα δύο Νοσοκομεία έχουν γίνει κρούσεις για απογευματινά χειρουργεία, τόσο δηλαδή ο Διοικητής του Νοσοκομείου Αγρινίου, όσο και η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Μεσολογγίου έχουν ενημερώσει τους ιατρούς του χειρουργικού τομέα για να δουν το ζήτημα για τα απογευματινά χειρουργεία. Δεν έχει όμως προχωρήσει κάτι επίσημα.
Όμως πρέπει να μας απαντήσουν πρώτα στα εξής ερωτήματα: Θα προχωρήσουν σε απογευματινά χειρουργεία, τη στιγμή που στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου δεν έχουν αναισθησιολόγο όλες τις ημέρες του μήνα; Ή ορθοπεδικό όλες τις μέρες του μήνα σε εφημερία ή γενικό χειρουργό όλες τις μέρες του μήνα, λόγω της υποστελέχωσης; Θα προχωρήσουν σε απογευματινά χειρουργεία τη στιγμή που στο Νοσοκομείο Αγρινίου υπάρχουν 4 αναισθησιολόγοι που μετά δυσκολίας καλύπτουν όλο το μήνα με υπερεφημέρευση; Πως θα διατηρήσουν τα πρωτόκολλα ασφάλειας των εργάσιμων ωρών που πρέπει να καλύψει ένας αναισθησιολόγος; Πόσες ώρες πρέπει να δουλεύουν οι χειρουργοί; Ποιος ασθενής θα δεχθεί να τον χειρουργήσει κάποιος που θα δουλεύει 12 ή 16 ώρες ή 18 ώρες; Ποιοι από το υπόλοιπο προσωπικό θα καλύψουν τα απογευματινά χειρουργεία;
Αυτοί που κάλυπταν τα πρωινά, γιατί δεν υπάρχουν άλλοι. Δεν υπάρχει προσωπικό για να καλυφθούν όλες οι χειρουργικές αίθουσες. Να μας απαντήσουν θέλουν να φέρουν ακόμη 25 με 30 άτομα για να λειτουργήσουν και οι επιπλέον τρείς χειρουργικές αίθουσες που είναι κλειστές ή αυτούς τους λιγοστούς που δουλεύουν στον τομέα να τους εξουθενώσουν για να καλύψουν τα απογευματινά χειρουργεία; Πρέπει η Διοίκηση των Νοσοκομείων του νομού μας να ζητήσει την κάλυψη όλων των κενών θέσεων, την ενίσχυση των τμημάτων που «στενάζουν», όπως επίσης και την αύξηση της χρηματοδότησης των νοσοκομείων».
Κωνσταντίνος Χονδρός - Εφημερίδα «Συνείδηση»
Kommentare