top of page

Στήριξη της δημόσιας υγείας το αίτημα συλλογικής παράστασης διαμαρτυρίας στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

Το Νομαρχιακό Τμήμα Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ, το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, το Σωματείο των Νοσοκομειακών Γιατρών, ο Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, με παράσταση διαμαρτυρίας στην οποία συμμετείχαν το πρωί, στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας, ζήτησαν, για μια ακόμη φορά, στήριξη της δημόσιας υγείας με προσλήψεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών, με μονιμοποίηση των συμβασιούχων γιατρών και όλων των υπόλοιπων εργαζομένων στα νοσοκομεία, με αυξήσεις των μισθών, με επιστροφή του προσωπικού των νοσοκομείων που έχει τεθεί σε αναστολή εργασίας, με ένταξη των εργαζομένων στα βαρέα και ανθυγιεινά…


Την παράσταση διαμαρτυρίας διοργάνωσε το Νομαρχιακό Τμήμα Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ, ενώ οι εκπρόσωποι των φορέων που συμμετείχαν σε αυτή επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματα στη διοικήτρια του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Ελένη Αλειφέρη, η οποία από την πλευρά της τους είπε πως συμφωνεί με τα περισσότερα από τα αιτήματα, ταυτόχρονα όμως υποστήριξε ότι το Νοσοκομείο Καλαμάτας “πάει καλά”, “είναι καλό το κλίμα” και πως υπάρχει πια ενδιαφέρον από γιατρούς να καλύψουν θέσεις που προκηρύσσονται από το υπουργείο.


Στην παράσταση διαμαρτυρίας διαμαρτυρίας συμμετείχε το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΑΔΕΔΥ, Γιώργος Πετρόπουλος, ενώ ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος, Δημήτρης Φαββατάς, σε δήλωσή του υπογράμμισε τη διαφωνία των εργαζομένων με την πολιτική που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια σχετικά με τη δημόσια υγεία. “Ζητάμε άμεσα αύξηση των μισθών, επαναφορά όλων όσων είναι σε αναστολή εργασίας, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, καινούργιο οργανόγραμμα στην υγεία και στα Νοσοκομεία” είπε μεταξύ άλλων ο κ. Φαββατάς.


Ο Γιώργος Πετρόπουλος, από την Εκτελεστική Γραμματεία της ΑΔΕΔΥ, σημείωσε ότι στην περίοδο της πανδημίας αναδείχθηκαν οι αδυναμίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας και επίσης τόνισε ότι η αποτυχία διαχείρισης της πανδημίας ήταν μεγάλη, γεγονός που είπε ότι καταδεικνύεται από τον αριθμό των νεκρών και από τα συμπεράσματα της έκθεσης Λύτρα. Ο κ. Πετρόπουλος ζήτησε τη στήριξη των δημόσιων δομών υγείας ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η Μεσσηνία και σε νοσοκομεία όπως της Καλαμάτας και της Κυπαρισσίας. “Δεν περισσεύει κανένας, πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι η επιστροφή όσων βρίσκονται σε αναστολή εργασίας και οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού” δήλωσε ακόμη ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ.


Ο εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, Σταύρος Σφήκας, παθολόγος στο Νοσοκομείο καλαμάτας, τόνισε ότι ο Σύλλογος στηρίζει τα αιτήματα για την ενίσχυση του συστήματος υγείας, ιδιαίτερα με ειδικευμένους γιατρούς. Είπε ότι στο Νοσοκομείο Καλαμάτας “δυστυχώς υπάρχει έλλειψη ιατρικού προσωπικού, υπάρχει υποστελέχωση. Γίνονται προσπάθειες αλλά χρειάζεται να γίνουν περισσότερες” είπε ο κ. Σφήκας αναφερόμενος στην κάλυψη κενών ιατρικού προσωπικού, ενώ ευχήθηκε ο χειμώνας που έρχεται να είναι καλύτερος από τον περσινό, αν και επισήμανε ότι ο κορονοϊός δεν έχει φύγει.


Ο Χρήστος Σουγλέρης, γενικός σύμβουλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων σημείωσε ότι την Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου, έχει προκηρυχθεί πανυγειονομική απεργία για τα πολλά προβλήματα που υπογράμμισε ότι υπάρχουν στον τομέα της δημόσιας υγείας. Ο κ. Σουγλέρης ζήτησε μονιμοποίηση των συμβασιούχων και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, σημειώνοντας ότι υπάρχει μια προκήρυξη για 5.000 μόνιμες προσλήψεις, η οποία όμως δεν θα αλλάξει την εικόνα, δεν θα καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν στα Νοσοκομεία, γιατί, εξήγησε, οι 5.000 προσληφθέντες θα αντικαταστήσουν αντίστοιχο αριθμό συμβασιούχων.


Η πρόεδρος του Σωματείου των Νοσοκομειακών Γιατρών, Χρυσάνθη Μάλλιου, κατήγγειλε τη μεγάλη υποστελέχωση στα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας, κάτι που υπογράμμισε ότι έχει οδηγήσει στην υπερεργασία και εξουθένωση των γιατρών, που μπορεί να οδηγήσει και σε προβλήματα υγείας του ιατρικού προσωπικού αλλά και σε μη ικανοποιητική ενδεχομένως παροχή ιατρικής βοήθειας σε ασθενείς.


Η κ. Μάλλιου αναφερόμενη σε δηλώσεις της διοικήτριας του Νοσοκομείου κ. Αλειφέρη, υπογράμμισε ότι στο Νοσοκομείο Καλαμάτας “δεν έχουμε αρκετούς γιατρούς” και χαρακτηριστικά σημείωσε ότι η Κλινική Κόβιντ έχει μόνο έναν επικουρικό θωρακοχειρουργό. Πολύ σοβαρό πρόβλημα, πρόσθεσε, εξακολουθεί να υπάρχει με τους παθολόγους, όπου στον Οργανισμό του Νοσοκομείου προβλέπονται 12 θέσεις όμως οι μόνιμοι παθολόγοι είναι 6, οι οποίοι μάλιστα στις εφημερίες τους παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε τρία Τμήματα και σε περίπου 120 ασθενείς!


Επίσης ανέφερε ότι η προκήρυξη που έγινε για τα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας “είναι σταγόνα στον ωκεανό”, γιατί για την Καλαμάτα προβλέπονται μόνο 6 γιατροί και για την Κυπαρισσία μόνο 3 και μάλιστα σε ειδικότερες που δεν αγγίζουν τα πιο υποστελεχωμένα τμήματα, όπως το παθολογικό, το αναισθησιολογικό και το χειρουργικό.


Και ο γραμματέας του Σωματείου Νοσοκομειακών Γιατρών και εκπρόσωπος του ιατρικού προσωπικού στο Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου Μεσσηνίας, Μανώλης Μάκαρης, αναφέρθηκε στη υποστελέχωση, σημειώνοντας ότι οι ελλείψεις αγγίζουν το 40% σε σχέση με το οργανόγραμμα του Νοσοκομείου Καλαμάτας!


Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, Δημήτρης Τσιλίκας, είπε ότι ο δημόσιας τομέας της υγείας έδειξε στην περίοδο της πανδημίας πόσο αναντικατάστατος είναι. Ως αιτήματα έθεσε την ενίσχυση της χρηματοδότησης στα δημόσια νοσοκομεία, την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, τη μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων, την επιστροφή όσων έχουν βγει σε αναστολή εργασίας και να μην προχωρήσει κανένας σχεδιασμός συγχώνευσης νοσοκομείων και δημόσιων δομών υγείας.


Τέλος η Καλλιόπη Μπουκέα, διαιτολόγος του Νοσοκομείου, μιλώντας εκ μέρους των εργαζομένων που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας (η ίδια έχει επιστρέψει στην εργασία της επειδή νόσησε), υπογράμμισε ότι είναι άδικη αυτή η μεταχείριση που τους γίνεται και μάλιστα σχολίασε ότι εργαζόμενοι επί 25 μήνες είναι απλήρωτοι ενώ άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι, που κατηγορούνται για σοβαρά ποινικά αδικήματα, λαμβάνουν το 50% του μισθού τους. “Δεν αποτελούμε κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Απαιτούμε την κατάργηση και την άρση του μέτρου της αναστολής για όλους τους συναδέλφους, όχι επιλεκτικά και διασπαστικά, όπως πάει να γίνει, με την επιστροφή των διοικητικών μόνο. Καλούμε τη κυβέρνηση να σεβαστεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας”.

ΟΕΝΓΕ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

210 5232215  /  oengegr@gmail.com  /  Λαμίας 2, Αθήνα - Αμπελόκηποι, 11523

  • Facebook

COPYRIGHT 2017 ΟΕΝΓΕ. ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ DESIGNATURE

bottom of page