top of page

Σε πλήρη ασφυξία τα νοσοκομεία της Αθήνας, κρεβάτι ούτε για δείγμα


Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του ιατρικού προσωπικού στον Ευαγγελισμό, το Λαϊκό, στο Θριάσιο και στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, γίνονται πλέον διακομιδές σε δευτερεύοντα νοσοκομεία και σε κάποιες περιπτώσεις οι ασθενείς διασωληνώνονται σε «ράντζα» έως ότου βρεθεί κενό κρεβάτι.

Εκτός ορίων είναι η πλέον η κατάσταση στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου τα οποία εμφανίζουν πληρότητα 100% στις κλίνες Covid 19 την ώρα που οι εισαγωγές νέων ασθενών αυξάνονται κατακόρυφα. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του ιατρικού προσωπικού στον Ευαγγελισμό, το Λαϊκό, στο Θριάσιο και στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, γίνονται πλέον διακομιδές σε δευτερεύοντα νοσοκομεία και σε κάποιες περιπτώσεις οι ασθενείς διασωληνώνονται σε «ράντζα» έως ότου βρεθεί κενό κρεβάτι.

Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις τους στα dikaiologitika.gr, λόγω της μεγάλης βαρύτητας των περιστατικών και της «συμφόρησης» υπάρχει αδυναμία διαχείρισης τους από το ΕΚΑΒ το οποίο προσπαθεί να συντονίσει και να κατευθύνει όσους κριθεί ότι χρειάζονται νοσηλείας.


Στην τελευταία εφημερία του Ευαγγελισμού καλύφθηκαν όλα τα κρεβάτια, ενώ στο Λαϊκό από χθες έως σήμερα έγιναν 47 νέες εισαγωγές. Αντίστοιχα στο Θριάσιο και οι 96 κλίνες COVID 19 είναι γεμάτες και μάλιστα 17 εξ΄ αυτών με διασωληνωμένους. Στο δε νοσοκομείο της Νίκαιας περισσότεροι από 80 ασθενείς νοσηλεύονται σε απλές κλίνες λόγω έλλειψης κρεβατιών στις ΜΕΘ. «Οι επόμενες 15 ημέρες θα είναι εξαιρετικά δύσκολες. Τα κρούσματα βρίσκονται πολύ ψηλά» αναφέρει ο ιατρός Γ. Γαλανόπουλος στο Θριάσιο. « Σκεφτόμαστε από τώρα τι θα κάνουμε στην επόμενη εφημερία μας την Πέμπτη» δηλώνει. Στο Λαϊκό ο Αιμ. Κακλαμάνος τονίζει πως οι διασωληνώσεις έγιναν ακόμη και σε «ράντζα», προκειμένου να αντιμετωπιστούν πρόσφατα οι αθρόες εισαγωγές σε μία εφημερία. «Πάμε από το κακό στο χειρότερο. Χρειάζεται να μπουν όλοι στη μάχη, χρειάζεται να βρεθούν κρεβάτια. Μην τρέφει κανείς αυταπάτες, δεν έχουμε φτάσει ακόμη στην κορύφωση» δηλώνει.


Στον Ευαγγελισμό, ο Η. Σιώρρας δηλώνει: «Αυτές τις μέρες, σε κάθε γενική εφημερία στα μεγάλα νοσοκομεία οι εισαγωγές κοβιντ είναι πάνω από 300 άτομα. Προχθές σε μας ήρθαν εκατοντάδες για εξέταση. Εισήχθησαν στο σύνολο 170 εκ των οποίων τα 75 έχουν νοσήσει από κορονοϊό. Από αυτούς «χώρεσαν» οι 55, οι άλλοι 20 διακομίσθηκαν στο Σισμανόγλειο το οποίο διαθέτει 300 κλίνες μόνο για κοβιντ περιστατικά, χωρίς προετοιμασία και μέσα στις πρώτες ημέρες έχουν γεμίσει πάνω από 200 κλίνες».

Επίταξη ιδιωτικών μονάδων υγείας μόνο στα χαρτιά


Οι γιατροί στέκονται ιδιαίτερα στο μέτρο της επίταξης των ιδιωτικών μονάδων υγείας που αποφασίστηκε πρόσφατα, υποστηρίζοντας ότι προς το παρόν δεν λειτουργεί. « Μέχρι τώρα διακομίζουμε στο Λητώ και το Ιατρικό του Περιστερίου όσους έχουν αποσωληνωθεί και βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της αποθεραπείας τους. Εμείς θέλουμε να βάζουν οι κλινικάρχες τα σοβαρά περιστατικά γιατί μόνο έτσι θα αποσυμπιεστούν τα δημόσια νοσοκομεία» λέει ο Γ. Γαλανόπουλος.


Επί τούτου, ο Η. Σιώρας δηλώνει: «Η επίταξη είναι το μεγαλύτερο ψέμα. Είναι εικονική αφού γίνεται με την συναίνεση των ίδιων την κλινικών. Δεύτερον οι κλινικάρχες αποζημιώνονται.Τρίτον όταν δέχονται περιστατικά κοβιντ λαμβάνουν μπόνους. Και τέταρτον, είναι γενικώς απρόθυμο σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που έχουν φτάσει στο έσχατο σημείο να μετακινούν ειδικευόμενους γιατρούς από δημόσια νοσοκομεία».

Ποια η κατάσταση στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας


Τέλος και σχετικά με το Γενικό Κρατικό της Νίκαιας, ο Γ. Παπανικολάου εξηγεί: «Χθες το πρωί οι ασθενείς που χρήζουν εντατικής βοήθειας αλλά παραμένουν σε απλούς θαλάμους εκτός ΜΕΘ, ήταν πάνω από 80 εκ των των οποίων οι 30 είναι πάσχοντες από κορονοϊό και οι 50 από διάφορα νοσήματα.

Δυστυχώς δεν υπάρχει διαθέσιμο κρεβάτι στη ΜΕΘ μας. Πρέπει οπωσδήποτε να ενεργοποιηθεί ουσιαστικά η επίταξη όλων των ιδιωτικών θεραπευτηρίων της Αττικής, τουλάχιστον για τις επόμενες 3 με 4 εβδομάδες, διαφορετικά τα πράγματα θα λάβουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις».


Πηγή: dikaiologitika.gr

Comments


bottom of page