top of page

ΣΕΝΕ: Υπόμνημα προς το υπ. Υγείας για τον κορωνοϊό

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ

ΠΡΟΣ:

- Υπουργό και Αναπλ. Υπουργό Υγείας

- Διοικητή 1ης Υ.ΠΕ. Αττικής

- Διοικητή ΓΝΑ «Ευαγγελισμός – Οφθαλμιατρείο Αθηνών – Πολυκλινική»

- Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας

ΚΟΙΝ/ΣΗ:

- ΟΕΝΓΕ

- ΕΙΝΑΠ

- ΠΟΕΔΗΝ

- ΜΜΕ

ΘΕΜΑ: Ενέργειες αρμοδιότητάς σας για την ουσιαστική ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων

Σε συνέχεια πλήθους παρεμβάσεων του σωματείου μας στη Διοίκηση του νοσοκομείου, τον Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας, της τακτικής μας επαφής με την επιτροπή Λοιμώξεων και άλλα αρμόδια όργανα του νοσοκομείου και με δεδομένη τη αδιαπραγμάτευτη προσφορά μας και το αίσθημα ευθύνης μπροστά σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, σας απευθύνουμε κάθε άλλο παρά ρητορικά ερωτήματα - αιτήματα, αναμένοντας να προχωρήσετε άμεσα στις δέουσες ενέργειες:


Ø Να υλοποιήσετε εδώ και τώρα τις εκατοντάδες κρίσεις για θέσεις Επιμελητών του ΕΣΥ και ιδιαίτερα, στις κρίσιμες ειδικότητες (Παθολογίας, Πνευμονολογίας, ΜΕΘ, Γενικής Ιατρικής κλπ) με προτεραιότητα στα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό.


Ø Να διορίσετε επιτέλους τους εκατοντάδες επικουρικούς γιατρούς που βρίσκονται στις λίστες των ΥΠΕ και για τους οποίους μάλιστα εδώ και έναν μήνα έχετε δηλώσει ότι έχετε υπογράψει εγκρίσεις.

Ø Να μονιμοποιήσετε παράλληλα τους συναδέλφους επικουρικούς που υπηρετούν για χρόνια και χρόνια στο ΕΣΥ, καλύπτοντας τα τεράστια κενά σε ειδικευμένους γιατρούς.


Ø Να ενεργοποιήσετε άμεσα τις λίστες των σχετικών ειδικοτήτων, ακόμη και με τοποθέτηση υπεράριθμων (και ασφαλώς, προσμετρώντας τη θητεία αυτή ως χρόνο ειδικότητας). Να δώσετε κίνητρα σε ειδικότητες που δεν υπάρχουν εγγραφές στη λίστα αναμονής, αλλά που όπως διαπιστώνετε είναι κρίσιμες σε τέτοιες συνθήκες (πχ Πνευμονολογία, Βιοπαθολογία, Ακτινολογία κ.ά.).

Ø Αν, παρόλα τα παραπάνω ή μέχρι να αποδώσουν, χρειαστεί να αξιοποιηθούν ειδικευόμενοι γιατροί από άλλες ειδικότητες, να διασφαλιστεί ότι θα μετακινηθούν εγγράφως, θα προσμετρηθεί ο χρόνος αυτός στην ειδικότητά τους και θα εκπαιδευτούν επαρκώς για το σκοπό αυτό.


Ø Το ανάλογο ισχύει για όλες τις ειδικότητες που εμπλέκονται (νοσηλευτές, εργαστηριακούς κλπ) πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για νέους συναδέλφους με μηδενική ή μικρή προϋπηρεσία.

Ø Να διορίσετε σε μόνιμες θέσεις με πλήρη δικαιώματα το προσωπικό καθαριότητας – σίτισης - φύλαξης που ήδη υπηρετεί στα νοσοκομεία και να προσλάβετε κι άλλους τόσους, μια που είναι κοινός τόπος, ακόμη και για τον οποιονδήποτε εξωτερικό παρατηρητή, ότι προσφέρουν υπηρεσίες άκρως σημαντικές για την ανάσχεση της εξάπλωσης της νόσου. Οι συνάδελφοι που υπηρετούν σήμερα, αριθμητικά (και με το λειψό ωράριο που έχουν) είναι προφανές από την εμπειρία όλων μας, ότι δεν επαρκούν να καλύψουν ούτε τις πάγιες ανάγκες των νοσοκομείων.


Ø Να επιτάξετε άμεσα κλινικές, εργαστήρια και λοιπές δομές του ιδιωτικού τομέα και ν’ακούσετε τις εκκλήσεις των αυτοαπασχολούμενων γιατρών για αξιοποίηση (με την ανάλογη πάντα εκπαίδευση).

Ø Να διαθέσετε επιτέλους τα μέσα προστασίας και τα μέτρα οργάνωσης της εργασίας που αναλογούν στα καθήκοντα κάθε συναδέλφου, ιδιαίτερα σε αυτές τις συνθήκες υψηλής έκθεσης σε κίνδυνο. Να εξασφαλιστεί ότι οι συνάδελφοι και ιδιαίτερα αυτοί που εκτίθενται στην πρώτη γραμμή (ΤΕΠ, ΜΕΘ, κλινικές για κορονοϊο κλπ) θα ελέγχονται τακτικά και για όσους νοσούν θα χορηγείται άμεσα αναρρωτική άδεια και θα απομακρύνονται από το χώρο του νοσοκομείου σε συνθήκες καραντίνας. Τα δε εμπλεκόμενα τμήματα θα κλείνουν όσο χρειαστεί για απολύμανση. Η μέχρι σήμερα εμπειρία στο νοσοκομείο μας αποδεικνύει ότι αυτά, δεν τα θεωρείτε αυτονόητα!!


Ø Να επιτάξετε δομές φιλοξενίας (πχ ξενοδοχεία, κλπ) πλησίον του χώρου εργασίας για το προσωπικό που εκτίθεται περισσότερο (λόγω θέσης, καθηκόντων, ή προγράμματος) στον ιό, ώστε να μειωθεί η πιθανότητα διασποράς του στην κοινότητα.


Ø Να φροντίσετε για το άνοιγμα όλων των δομών (βλ. ΝΙΜΤΣ, Παμμακάριστο) που μπορούν να αποφορτίσουν τα μεγάλα νοσοκομεία, ώστε να μην χάνεται ο ρόλος τους στην παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών υγείας και σε άλλα σύνθετα νοσήματα. Ήδη ασθενείς μας με σοβαρά νοσήματα δεν παρακολουθούνται ή δεν αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τα σχετικά πρωτόκολλα ή αν νοσηλευτούν είναι εκτεθειμένοι στη λοίμωξη από τον κορονοϊό. Πολύ περισσότερο που απ’ότι φαίνεται στις προθέσεις σας είναι η περαιτέρω επέκταση των κλινών για κορονοϊό και σε άλλες κλινικές ή και σε ολόκληρες πτέρυγες του μεγαλύτερου νοσοκομείου με τμήματα αναφοράς για σοβαρότατα νοσήματα (βλ. μεταμοσχεύσεις μυελού, οργάνων κλπ)!!


Επισυνάπτουμε σχετικά κείμενα υπογραφών, ανακοινώσεις κ.ά. με τα οποία έγκαιρα έχουμε διατυπώσει ανησυχίες και προτάσεις συγκεκριμένες.


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ

Comments


bottom of page