top of page

Σέρρες: Στον αέρα 1123 προγραμματισμένα χειρουργεία - Κάλεσμα για κινητοποίηση

Επικίνδυνη είναι η κατάσταση στο νοσοκομείο Σερρών αφού όπως καταγγέλλει η ΟΕΝΓΕ, υπάρχει έλλειψη αναισθησιολόγων, με αποτέλεσμα να βρίσκονται στον αέρα 1123 προγραμματισμένα χειρουργεία!. Μάλιστα είναι τέτοιο το πρόβλημα της υποστελέχωσης, που τόσο το Ακτινολογικό, όσο και ο Αξονικός πραγματοποιούν εφημερίες μικτές, που σημαίνει ότι το Νοσοκομείο κάποιες ώρες κάθε ημέρα είναι χωρίς γιατρό στο Ακτινολογικό και τον Αξονικό.


Οι νοσοκομειακοί γιατρό απευθύνουν κάλεσμα για παράσταση διαμαρτυρίας στην είσοδο του Νοσοκομείου Σερρών την Τετάρτη 24/6/2020 και ώρα 13:00.


Αναλυτικά η ανακοίνωση:


Η έλλειψη Αναισθησιολόγων στο Νοσοκομείο Σερρών έχει οδηγήσει να βρίσκονται στον αέρα 1123 Προγραμματισμένα χειρουργεία (617 Γενικής Χειρουργικής, 337 Ορθοπεδικά, 103 Γυναικολογικά, 31 ΩΡΛ, 25 Ουρολογικά και 10 Οδοντιατρικά για ΑμΕΑ).


Από τον Μάρτιο του 2020 στο Νοσοκομείο έχουν μείνει 3 Αναισθησιολόγοι από 8 που υπηρετούσαν μας αρχές του 2019 και από 12 θέσεις που υπάρχουν στον Οργανισμό. Η μείωση του αριθμού των Αναισθησιολόγων ήταν προβλέψιμη και γνωστή στις Διοικήσεις του Νοσοκομείου και της 4ης ΥΠΕ (τωρινών και προηγούμενων) καθώς, πλην μιας, πρόκειται για συνταξιοδοτήσεις και λήξεις συμβάσεων. Το αποκορύφωμα η μετακίνηση Αναισθησιολόγου τον Φεβρουάριο του 2020 στη θέση του Διευθυντή του ΕΚΑΒ Καβάλας αφήνοντας το Νοσοκομείο με 3 Αναισθησιολόγους και αναστολή σχεδόν του συνόλου των προγραμματισμένων Χειρουργείων. Από τις 3 οργανικές θέσεις που κενώθηκαν μέσα στο 2019-2020 δεν προκηρύχθηκε ούτε μία, παρόλες τις διακηρύξεις της Κυβέρνησης για αναλογία 1 προς 1 (1 πρόσληψη για κάθε 1 αποχώρηση). Και είναι τέτοια η ξεδιαντροπιά της Κυβέρνησης που τις θέσεις που προκηρύχθηκαν το Μάιο του 2019 και πάγωσαν με τις εκλογές τις βάφτισε θέσεις που καλύπτουν τις αποχωρήσεις του 2019 και τις προκήρυξε το Μάρτιο του 2020. Η δε ένδεια επιχειρημάτων της Διοίκησης του Νοσοκομείου, στο να δικαιολογήσει την πολιτική που οδηγεί στην κατάρρευση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, είναι τέτοια που έφτασε στο σημείο να «κατηγορήσει» τον Πρόεδρο μας ΕΝΙΝΣ και αιρετό των ιατρών στο Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου ότι  ευθύνεται για την έλλειψη Αναισθησιολόγων αφού δεν πρόβαλε αντίσταση στο Διοικητικό Συμβούλιο όταν προκηρύχθηκαν οι Θέσεις το 2019, ώστε να προκηρυχθούν θέσεις Αναισθησιολόγων.


Η κατάσταση είναι τόσο επικίνδυνη που 23 ή 25 Ιουνίου (καθορίζεται αν θα έρθουν με απόσπαση άλλοι δύο Αναισθησιολόγοι από Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης να καλύψουν δύο εφημερίες) το Νοσοκομείο μένει και χωρίς εφημερεύοντα Αναισθησιολόγο, άρα χωρίς επείγοντα Χειρουργεία, χωρίς δυνατότητα για διασωλήνωση ασθενών που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη για να διατηρηθούν στη ζωή.


 • Ποιος κερδίζει από την αναβολή Χειρουργείων στο Νοσοκομείο Σερρών; Ο λαός του Νομού σίγουρα όχι, αφού για να βρει την υγειά του είτε θα πρέπει να μπει σε λίστες μακροχρόνιες των υπερφορτωμένων και υποστελεχωμένων τριτοβάθμιων Νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, είτε να πληρώσει και να τις πραγματοποιήσει στον ιδιωτικό τομέα.

 • Πόσα εκατομμύρια ευρώ κοστίζουν οι 1123 επεμβάσεις που βρίσκονται στον αέρα στο Νοσοκομείο; Γιατί πρέπει αυτά τα χρήματα να βγουν από τις τσέπες των ασφαλισμένων και να γεμίσουν τις φουσκωμένες τσέπες των μεγάλων ιδιωτικών μονοπωλίων;

 • Άραγε πόσο κοστίζει η ανθρώπινη ζωή στην πολιτική της Κυβέρνησης;

 • Πόσο κοστίζει η αναπηρία που μπορεί να προκληθεί σε ασθενή που καθυστερεί η θεραπεία του για την πολιτική της Κυβέρνησης;

Β. ΕΜΠΟΔΙΑ ΜΑΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

 1. Στο Νοσοκομείο Σερρών μετά τη συνταξιοδότηση 2 Ακτινολόγων από τον Αξονικό στα τέλη του 2019 υπηρετούν 3 γιατροί στο Ακτινολογικό και 2 στον Αξονικό Τομογράφο (η μια γιατρός Επικουρική). Οι 2 γιατροί του Αξονικού καλούνται να καλύψουν έναν τεράστιο όγκο διαγνωστικών εξετάσεων (18.574 Αξονικές το 2019), τόσο ασθενών που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο, όσο και εξωτερικών ασθενών. Να γίνει επίσης κατανοητό 1) ότι υπάρχουν ασθενείς που δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν τις εξετάσεις τους ιδιωτικά είτε γιατί είναι ανασφάλιστοι, είτε γιατί πρόκειται για καρκινοπαθείς που πρέπει να πραγματοποιούν περισσότερες από 3 αξονικές τομογραφίες κάθε φορά και δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα καθώς δεν αποζημιώνονται περισσότερες από 3 Αξονικές Τομογραφίες και 2) ότι είναι αδιαμφισβήτητη η ποιότητα στις διαγνωστικές γνωματεύσεις των αξονικών του Νοσοκομείου. Αντίστοιχες δυσκολίες, στην ποσότητα της εργασίας υπάρχουν και στο Ακτινολογικό.

Λόγω της υποστελέχωσης τόσο το Ακτινολογικό, όσο και ο Αξονικός πραγματοποιούν εφημερίες μικτές, που σημαίνει ότι το Νοσοκομείο κάποιες ώρες κάθε ημέρα είναι χωρίς γιατρό στο Ακτινολογικό και τον Αξονικό και για να πραγματοποιηθεί αξονική θα πρέπει να αξιολογηθεί ως επείγουσα από τον εφημερεύοντα κλινικό γιατρό και να κληθεί ο γιατρός του αξονικού. Για την κάλυψη ορισμένου αριθμού εφημεριών έχει αποσπαστεί γιατρός από το ΚΥ Σερρών. Στην πράξη έχουμε εφημερεύοντες γιατρούς του Ακτινοδιαγνωστικού να βρίσκονται συνέχεια στο δρόμο και να πηγαινοέρχονται στο Νοσοκομείο και κλινικούς γιατρούς που πρέπει κάθε στιγμή να αποφασίζουν αν η πραγματοποίηση μιας απεικονιστικής εξέτασης είναι καθοριστική για την εξέλιξη μας Υγείας μας ασθενούς.


Τα τελευταία χρόνια έχουν κενωθεί 5 θέσεις γιατρών και προκηρύχθηκε μόλις μια στην τελευταία προκήρυξη σε σύνολο 13 θέσεων στον Οργανισμό.

 1. Και η κατάσταση στις διαγνωστικές εξετάσεις έρχεται να δυσκολέψει ακόμη περισσότερο καθώς με απόφαση του ΕΚΑΒ δε μεταφέρονται ασθενείς για διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας στο ιδιωτικό κέντρο με το οποίο έχει σύμβαση το Νοσοκομείο αφού δεν υπάρχει μαγνητικός τομογράφος στο Νοσοκομείο Σερρών. Για να τεθεί πλέον διάγνωση σε ασθενή που με βάση το διαγνωστικό πρωτόκολλο χρειάζεται διενέργεια μαγνητικής ο ασθενής θα πρέπει να μεταφέρεται στη Θεσσαλονίκη με μη προβλέψιμες συνέπειες για την Υγεία του.

Στο σημείο αυτό να θυμίσουμε ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ στην προηγούμενη θητεία της ήταν που πήρε τους οδηγούς και τα ασθενοφόρα των Νοσοκομείων και τα μετέφερε στο ΕΚΑΒ

 • Αλήθεια, ποιος έχει την ευθύνη για την καθυστερημένη διάγνωση ασθενών που μπορεί να οδηγήσει είτε σε ανεπανόρθωτες βλάβες για την Υγεία μας, είτε ακόμη και στο θάνατο, όταν εμποδίζονται οι διαγνωστικές εξετάσεις στο Νοσοκομείο Σερρών;

 • Πόσο κοστολογεί η Κυβέρνηση την αναπηρία ή και την ίδια τη ζωή ασθενών μας Νομού 200.000 κατοίκων;

Γ. ΑΔΕΙΕΣ


Είναι τέτοια η υποστελέχωση των τμημάτων και Κλινικών του Νοσοκομείου που οφείλονται άδειες στους γιατρούς από το 2018, το 2017 ή και παλαιότερων ετών.


Ποιος είναι υπεύθυνος για αυτό;


Ποιος είναι υπεύθυνος για την εργασιακή εξουθένωση των γιατρών;


Με βάση το Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα η Διοίκηση έχει ευθύνη το δεύτερο εξάμηνο κάθε χρόνου να προγραμματίζει να δίνονται οι άδειες που έχουν απομείνει στο προσωπικό. Τι σκοπεύει να κάνει η Διοίκηση του Νοσοκομείου Σερρών για να δώσει τις άδειες στο προσωπικό; Πως θα δώσει αυτές τις οφειλόμενες άδειες στα υποστελεχωμένα τμήματα του Νοσοκομείου που οι γιατροί καλούνται να κάνουν 8,9 και 10 εφημερίες τον μήνα;


Πώς σκοπεύουν να λύσουν το πρόβλημα που από τη μια έχει την εργασιακή, πνευματική και σωματική εξουθένωση των γιατρών και από την άλλη την ασφάλεια της λειτουργίας του Νοσοκομείου;


ΕΠΕΙΔΗ ΓΙΑ ΕΜΑΣ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ Η ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ Η ΥΓΕΙΑ Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΜΑΣ ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΣΕ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

 • Να προκηρυχθούν σήμερα 3 θέσεις Αναισθησιολόγων

 • Να προκηρυχθούν οι 11 Οργανικές θέσεις που κενώθηκαν το 2019 και 2020

 • Να επαναπροκηρυχθούν οι 6 θέσεις των ΤΕΠ που κρίθηκαν άγονες

 • Να μονιμοποιηθούν χωρίς όρους και προϋποθέσεις το σύνολο του Επικουρικού προσωπικού του Νοσοκομείου που δουλεύει με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, καθώς καλύπτουν μόνιμες και διαρκείς ανάγκες

 • Να προκηρυχθούν οι θέσεις των γιατρών που αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν το 2020.

 • Να προκηρύσσεται άμεσα η κάθε οργανική θέση που κενώνεται για οποιοδήποτε λόγο.

 • Να γίνει άμεσα προγραμματισμός για προκήρυξη και κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων του Νοσοκομείου με προσωπικό μόνιμο, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ, ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ


ΕΜΕΙΣ ΜΕ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΠΑΝΤΑΜΕ:


ΥΓΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ


Καλούμε κάθε πολίτη ξεχωριστά, κάθε σωματείο, κάθε σύλλογο σε παράσταση διαμαρτυρίας στην είσοδο του Νοσοκομείου Σερρών την Τετάρτη 24/6/2020 και ώρα 13:00 για να διεκδικήσουμε αυτό που μας ανήκει.

Comments


bottom of page