top of page

Ρέτζιου Αφροδίτη Πρόεδρος ΟΕΝΓΕ στη συνέντευξη τύπου στο Υπουργείο Υγείας
Θέλουμε να ξεκινήσουμε τη σημερινή μας συνέντευξη καταγγέλλοντας ένα περιστατικό που θα ήταν για γέλια αν δεν ήταν τόσο σοβαρά τα πράγματα. Γνωρίζετε όλοι ότι κυβέρνηση αντί να στελεχώσει τα νοσοκομεία με μόνιμο προσωπικό, μόνιμους γιατρούς επιστρατεύει λιγοστούς ιδιώτες συναδέλφους για να μπαλώσει όπως όπως κάποιες τρύπες. Στο πλαίσιο αυτό χθες η αστυνομία έδωσε χαρτί επιστράτευσης σε συνάδελφο πνευμονολόγο που ήδη εργάζεται ως μόνιμος γιατρός στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Σερρών. Βάφτισαν δηλ. ιδιώτη και επιστράτευσαν γιατρό που ήδη εργάζεται στο νοσοκομείο για να φύγει από τη ΜΕΘ και να πάει να δουλέψει ως επιστρατευμένος ιδιώτης. Δεν είναι αστοχία, δεν είναι απλό λάθος. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει. Δεν οφείλεται στη διαχειριστική τους ανικανότητα .Απεναντίας αποδεικνύεται ότι είναι ικανότατοι όταν πρόκειται να υλοποιήσουν τη βάρβαρη πολιτική τους. Είναι μία ακόμα απόδειξη της αδιαφορίας τους, πόσο λίγη σημασία δίνουν για την υγεία και τη ζωή μας .

Δύο χρόνια τώρα οι δημόσιες μονάδες υγείας πληρώνουν «βαρύ τίμημα» εξαιτίας της εγκληματικής κυβερνητικής πολιτικής στη διαχείρισης της πανδημίας .Όχι μόνο δεν έχουν ενισχυθεί τα νοσοκομεία με γιατρούς ,νοσηλευτές και όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό ,απεναντίας οι υγειονομικοί ,που έτσι και αλλιώς δεν επαρκούσαμε πριν την έναρξη της πανδημίας είμαστε λιγότεροι από ότι πριν από 2 -3 χρόνια. Οι ελλείψεις σε προσωπικό ήταν τραγικές και πριν την εκδήλωση της πανδημίας πόσο μάλλον τώρα που έχουν πάρει κυριολεκτικά εκρηκτικές διαστάσεις. Χρονοβόρες διαδικασίες για ελάχιστες προσλήψεις μόνιμων γιατρών που δεν επαρκούν ούτε καν για την αναπλήρωση των κενών από τις συνταξιοδοτήσεις και τις απολύσεις. Την ίδια ώρα γιατροί και νοσηλευτές συνταξιοδοτούνται, απολύονται, αρρωσταίνουν και χάνουν τη ζωή τους πρόωρα σε αρκετές περιπτώσεις ,εξωθούνται σε παραίτηση ,αναζητώντας κάπου αλλού δουλειά ελπίζοντας σε καλύτερες συνθήκες ,την ίδια ώρα δεκάδες εκατοντάδες νέοι συνάδελφοι περιμένουν στην ουρά για μία από τις λιγοστές μόνιμες θέσεις που έχουν προκηρυχθεί .Λιγότεροι γιατροί αναγκάζονται να περιθάλψουν διπλάσιο και τριπλάσιο όγκο ασθενών .2-3 παραδείγματα ενδεικτικά .Θριάσιο Νοσοκομείο 14 παθολόγοι και πνευμονολόγοι πριν την έναρξη της πανδημίας για 95 κλίνες. Δύο χρόνια μετά 13 γιατροί έχουν φτάσει να νοσηλεύουν 180 ασθενείς και η διοίκηση του νοσοκομείου πιέζει να αναπτυχθούν επιπλέον 36 κρεβάτια χωρίς να προσλαμβάνει ούτε έναν επιπλέον γιατρό. Ευαγγελισμός 4 ειδικευόμενοι στις πνευμονολογικές κλινικές με δυναμική κλινών πριν την πανδημία 3,5% στο σύνολο των κλινικών έφτασαν να νοσηλεύουν το 10-12% των νοσηλευόμενων ασθενών του νοσοκομείου δηλαδή 3πλάσιο αριθμό ασθενών. Έφτασαν να δίνουν εντέλλεσθε για να κλωνοποιηθούμε. Δίνουν εντέλλεσθε σε γιατρούς την ώρα που εφημερεύουν πάλι με εντέλλεσθε και εξετάζουν ασθενείς να διακτινιστούν δεκάδες χλμ μακριά να εμβολιάσουν ασθενείς κατ οίκον .


Το αφήγημα για την πλημμυρίδα προσλήψεων καταρρίπτεται από το γεγονός ότι δεν υπάρχουν οι εφεδρείες σε προσωπικό για αντικατασταθεί αυτό το 1,5 % των υγειονομικών που νοσούν σύμφωνα πάντα με τα δικά τους στοιχεία.Για αυτό π.χ. στο ΤΕΠ του νοσοκομείου Καρδίτσας που εδώ και 3 χρόνια δεν έχει γίνει ούτε μία προκήρυξη θέσης για γιατρό έφτασαν να εφημερεύουν γιατροί θετικοί στον Covid με πυρετό για 2 μέρες. Για ποια πλημμυρίδα προσλήψεων κάνουν λόγο; Για ποια ενίσχυση σε έμψυχο δυναμικό του δημόσιου συστήματος υγείας μιλάνε; Για την προοπτική των 4900 μόνιμων προσλήψεων που απλώς θα αλλάξει την εργασιακή σχέση του επικουρικού προσωπικού που ήδη υπηρετεί. Βαφτίζει ως επιπλέον προσλήψεις τους υγειονομικούς που ανανεώνει τις συμβάσεις μετρώντας τους διπλά και τριπλά αναμασώντας τα ίδια επιχειρήματα όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Μια σειρά τροπολογίες που ψηφίστηκαν το προηγούμενο διάστημα επιβεβαιώνουν για μία ακόμη φορά ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης δεν είναι να ενισχύσει με μόνιμο προσωπικό το δημόσιο σύστημα υγείας αλλά να εξασφαλίσει ακόμα μεγαλύτερες περικοπές των δαπανών για τα λειτουργικά έξοδα των νοσοκομείων .Για μία ακόμη φορά αξιοποιεί την άθλια κατάσταση των δημόσιων μονάδων υγείας για να προωθήσει τα αντιδραστικά της σχέδια για το νέο ΕΣΥ. Με βάση αυτές τις τροπολογίες οι δημόσιες μονάδες υγείας θα στελεχώνονται με ανειδίκευτους γιατροί με σύμβαση ειδικευόμενου που δε θα είναι όμως ειδικευόμενοι με παρατασιούχους ειδικευόμενους ,που θα είναι όμως ειδικευμένοι αλλά θα πληρώνονται ως ειδικευόμενοι, με γιατρούς μαθουσάλες 67,68,69 χρονών σε ηλικία δηλαδή που θα χρειάζονται οι ίδιοι γιατρό, απόφοιτους των ιατρικών σχολών , που δε θα είναι ειδικευόμενοι ούτε αγροτικοί ,αλλά μαθητευόμενοι πρακτικής άσκησης, και φυσικά ελάχιστους μόνιμους ειδικευμένους γιατρούς, γιατί αποτελούν « βάρος « για τον κρατικό κορβανά με τη μεγάλη μάζα των ειδικευμένων γιατρών σε καθεστώς εργασιακής ομηρίας για ολόκληρα χρόνια ,παρόλο που καλύπτουν μόλις ένα μικρό μέρος των τραγικών κενών που υπάρχουν.


Τα νοσοκομεία και τα ΚΥ είναι στο κόκκινο ,με το προσωπικό αποδεκατισμένο, κάτω από τα όρια ασφαλούς λειτουργίας και εφημέρευσης ,με υγειονομικούς εξουθενωμένους από τις αλλεπάλληλες εφημερίες και τις απανωτές βάρδιες, χωρίς ρεπό.


Την ίδια ώρα που είναι σε εξέλιξη δύο παράλληλα επιδημικά κύματα με την όμικρον να επελαύνει, τα ενεργά κρούσματα να εκτοξεύονται σε εκατοντάδες χιλιάδες με ένα μεγάλο ποσοστό των κρουσμάτων, που αγγίζει το 20%-30% να οφείλονται στο περισσότερο παθογόνο στέλεχος Δ, η κυβέρνηση καλλιεργεί τον εφησυχασμό η κυβέρνηση .Δε διστάζει να διαδίδει επικίνδυνα σενάρια ότι πλησιάζει το τέλος της πανδημίας για να μην πάρει μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας μας. Τα κρούσματα είναι έως και 50 φορές περισσότερα σε καθημερινή βάση σε σχέση με την περίοδο του 3ου κύματος της πανδημίας που κυριαρχούσε η μετάλλαξη Δέλτα. Επομένως, ακόμα και αν η νόσηση από την Όμικρον είναι σχετικά λιγότερο βαριά, η τεράστια διασπορά θα οδηγήσει σε αύξηση της πίεσης στο ΕΣΥ. Τα δημόσια νοσοκομεία ήδη έχουν γονατίσει από την αύξηση των νοσηλειών σε συνδυασμό με την απουσία πρακτικά της πρωτοβάθμιας φροντίδας, της επάρκειας και των αποψιλωμένων Κέντρων Υγείας με αποτέλεσμα την ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση των νοσοκομείων για την αντιμετώπιση όσων δεν νοσούν βαριά αλλά δεν παύει να χρειάζονται διάγνωση, ιατρική παρακολούθηση και θεραπεία.


Στα τμήματα επειγόντων περιστατικών Covid σημειώνεται ρεκόρ προσελεύσεων , οι εισαγωγές Covid ασθενών έχουν αυξηθεί κατά 35% μέσα σε λίγες μόνο μέρες,Covid ασθενείς στοιβάζονται σε ράντζα και φορεία στο τέλος κάθε εφημερίας ,περιμένοντας ώρες μέχρι και ολόκληρα 24 ώρα να διακομιστούν σε άλλα νοσοκομεία ή να επιστρέψουν στο σπίτι .


Τα πρωτόκολλα υπερμετάδοσης και ανοσίας της αγέλης όσους αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα υγείας που είναι αποκλεισμένοι από το δημόσιο σύστημα υγείας εξαιτίας της μετατροπής του συστήματος υγείας σε σύστημα μιας νόσου και οι οποίοι διατρέχουν πολλαπλάσιο κίνδυνο συγκριτικά με τους υγιείς αν νοσήσουν από κόβιντ ακόμα και αν είναι εμβολιασμένοι.Το παράδειγμα με τους αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς είναι χαρακτηριστικό. Οι ιδιωτικές μονάδες τεχνητού νεφρού δε δέχονται νεφροπαθείς αιμοκαθαιρόμενους που είναι θετικοί στον κοβιντ. Αυτοί οι ασθενείς ,που πριν έκαναν αιμοκάθαρση στον ιδιωτικό τομέα ,τώρα παραπέμπονται στις λιγοστές ΜΤΝ των δημόσιων νοσοκομείων, στην εφημερία για αιμοκάθαρση . Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και η υπολειτουργία δημόσιων ΜΤΝ λόγω της τραγικής υποστελέχωσης ,όπως η αναστολή της απογευματινής βάρδιας αιμοκάθαρσης στο νοσοκομείο Αγία Όλγα .Αποτέλεσμα : η λίστα αναμονής στο ΕΚΑΒ για μεταφορά σε δημόσιο νοσοκομείο για αιμοκάθαρση μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει τους 40 ασθενείς .Αποτέλεσμα στην τελευταία εφημερία του ΓΚΝ Αθηνών έφτασε να κάνει αιμοκάθαρση ασθενής 11 το βράδυ με 2 τα ξημερώματα., Για μία ακόμη φορά είμαστε στο ίδιο έργο «θεατές».


Αντί για τη στελέχωση του δημόσιου συστήματος υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, η κυβέρνηση προσπαθεί να μπαλώσει όπως όπως τα κενά, με τη μείωση της καραντίνας σε 5 μέρες ,με μετακινήσεις προσωπικού και κλείσιμο χειρουργείων όταν ξέρουμε ότι ο ιός μπορεί να κορυφωθεί την 7 με 9 μέρα της νόσησης. Νοσούντες, μεταδοτικούς υγειονομικούς αναγκάζονται να εργάζονται, εκθέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τόσο των ίδιων όσο και των ασθενών, μετατρέποντας τα νοσοκομεία σε χώρους υπερμετάδοσης του ιού, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να απολύσει 6.000 υγειονομικούς που είναι σε αναστολή, με πρόσχημα ότι αποτελούν «κίνδυνο» για τους ασθενείς.


Αντί για προσλήψεις με κατεπείγουσες διαδικασίες όλων των υποψηφίων στις λιγοστές θέσεις μόνιμων γιατρών που έχουν προκηρυχθεί ,αναγκάζει γιατρούς άσχετων ειδικοτήτων (από ψυχίατρους μέχρι γυναικολόγους και από ορθοπαιδικούς μέχρι ουρολόγους ) να περιθάλπουν Covid ασθενείς.


Αντί για την επαναλειτουργία των 8 νοσοκομείων που παραμένουν κλειστά 10 χρόνια τώρα με ευθύνη τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ ,αντί για την επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας χωρίς παζάρια και χωρίς καμία αποζημίωση για μία ακόμη φορά τμήματα ,κλινικές ,ολόκληρα νοσοκομεία μετατρέπονται σε Covid, στερώντας κρεβάτια και πολύτιμες υπηρεσίες από ασθενείς που αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα υγείας.Παράδειγμα : Η μετατροπή του "Σισμανόγλειου" σε αποκλειστικά COVID νοσοκομείο ξανά, μαζί με την από 15 μηνών μετατροπή και του "Αμαλία Φλέμινγκ" σε νοσοκομείο COVID, στερεί ολοκληρωτικά τον Βορειοανατολικό Τομέα του λεκανοπεδίου από δημόσιες υπηρεσίες Υγείας, και οδηγεί στην κατάρρευση της πνευμονολογικής εφημερίας του λεκανοπεδίου.


Είναι πρόκληση οι όροι της μίσθωσης των μόλις 300 κρεβατιών του ιδιωτικού τομέα υγείας οι οποίοι θα αποζημιώνονται με το διπλάσιο νοσήλιο του ΕΟΠΥΥ, για να νοσηλεύουν ασθενείς « χωρίς σοβαρή νόσο» και οι οποίοι δε χρειάζονται αντιμετώπιση από άλλες ειδικότητες όπως χειρουργικοί ασθενείς, με έμφραγμα του μυοκαρδίου, έγκυοι,νεφροπαθείς κ.λ.π .Αυτή είναι η περίφημη συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα υγείας. Αλλά ακόμα και αυτή τη συμφωνία αθετούν οι κλινικάρχες και με διάφορα προσχήματα αρνούνται να δεχτούν ασθενείς. Δέχονται μόνο όσους είναι με το εξιτήριο στο χέρι για να εισπράξουν το νοσήλιο. Οι 17 ασθενείς στο ΤΕΠ του Κρατικού Νίκαιας οι οποίοι δεν μεταφέρθηκαν προχτές σε μία από τις 300 κλίνες γιατί δεν πέρασαν την κρησάρα είναι ένα μόνο παράδειγμα της περίφημης συμβολής των ιδιωτών αλλά και εικόνα βγαλμένη από το μέλλον του ΕΣΥ που διαφημίζουν ,των συμπράξεων με τους «φιλάνθρωπους» ιδιώτες.


Αντί για ουσιαστική επιδημιολογική επιτήρηση και ιχνηλάτιση με μαζικά δωρεάν επαναλαμβάνομενα διαγνωστικά τεστ ,οι ασθενείς αναγκάζονται να καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα εξαιτίας της τεράστιας αναμονής στις δημόσιες μονάδες και της έλλειψης αντιδραστηρίων για μοριακό έλεγχο και να πληρώνουν αδρά από την τσέπη τους.


Αντί για γενναία αύξηση της χρηματοδότησης έχουμε μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στον προϋπολογισμό του 2022 κατά 139 εκ για τα δημόσια νοσοκομεία και κατά 52 % για την ΠΦΥ την ίδια ώρα που επιχειρηματικοί όμιλοι θα τσεπώσουν 11δις ευρώ ζεστό χρήμα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Ταμείο Ανάκαμψης. Την ίδια ώρα που δίνουν τεράστια ποσά για την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών των νοσοκομείων που δε θα αξιοποιηθούν προς όφελος των ασθενών αλλά για την καλύτερη λειτουργία τους ως αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες,την ίδια ώρα πέφτουν σοβάδες στα κεφάλια των υγειονομικών.


Αντί για πρωτόκολλα περιορισμού της διασποράς στους χώρους δουλειάς ,στα ΜΜΜ,στα σχολεία και της σχολές εφαρμόζονται πρωτοκόλλα υπερμετάδοσης του ιού που υπαγορεύονται από την κυβέρνηση , το κράτος και την εργοδοσία με γνώμονα τις αντοχές της οικονομίας των λίγων και την υπηρέτηση των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων και είτε επικυρώνουν με τη σιωπή τους είτε ντύνουν με «επιστημονικό» μανδύα διάφοροι πρόθυμοι επιστήμονες , μεγαλοσχήμονες πανεπιστημιακοί καθηγητές , μέλη της επιτροπής «ειδικών».


Ανοσία της αγέλης για το λαό και ανοσία για τα κέρδη των λίγων. Ανακύκλωση των ίδιων και των ίδιων μέτρων με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα παράλληλα με την επιτάχυνση της υλοποίησης του σχεδίου τους για το του νέου «ΕΣΥ». Ένα «νέο ΕΣΥ» στηριγμένο στα συντρίμμια του ιδιωτικοποιημένου και εμπορευματοποιημένου «ΕΣΥ» που οικοδόμησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και θα είναι φτιαγμένο από τα ίδια σαθρά υλικά και θα δεσπόζει το κριτήριο του κέρδους με αποτέλεσμα την ταξική διαφοροποίηση και τον κατακερματισμό ανάμεσα στις μονάδες υγείας από περιοχή σε περιοχή ακόμα και στην ίδια πόλη ,διαφοροποίηση ως προς τη στελέχωση του ,τις υποδομές ,τον εξοπλισμό ,τις υπηρεσίες υγείας που παρέχουν αφού θα εξαρτώνται από τα έσοδα που θα εξασφαλίζουν από την επιχειρηματική τους λειτουργία και τις χορηγίες.Τέτοια παραδείγματα έχουμε ήδη. Π.χ. την ώρα που μία ΜΕΘ στο Σωτηρία διαθέτει εξωσωματική οξυγόνωση με μεμβράνη μία ιδιαίτερα εξελιγμένη μέθοδο υποστήριξης της αναπνοής σε ασθενείς με αναπνευστική ανεπάρκεια ,σε άλλα νοσοκομεία οι ασθενείς ξεμένουν από οξυγόνο γιατί το σύστημα παροχής οξυγόνου των νοσοκομείων κλατάρει.Οι ανάγκες του λαού για δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας πουθενά δε συναντιούνται με την επιχειρηματική δράση στην υγεία ,με την πολιτική που θεωρεί την υγεία μας κόστος από τη μία και ευκαιρία για μπίζνες και για κέρδη από την άλλη για τους λίγους.


Η υπεράσπιση της υγείας και της ζωής μας βρίσκονται στα χέρια μας, είναι δική μας υπόθεση. Οι αγώνες μας, η οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση και δράση για αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για επαναλειτουργία των νοσοκομείων που έχουν κλείσει ,για επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας και των μεγάλων διαγνωστικών αλυσίδων χωρίς παζάρια και χωρίς καμία αποζημίωση, για δωρεάν διαγνωστικών τεστ ,για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και τα ΜΜΜ,στα σχολεία και τις σχολές και για ενίσχυση του εμβολιαστικού προγράμματος με την ανάπτυξη κρατικών μονάδων δημόσιων υγείας στην ΠΦΥ, η δικά μας ασπίδα προστασίας απέναντι στην βάρβαρη πολιτική τους».

Commentaires


bottom of page