top of page

Π. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: «Νεκροί με κρατική ευθύνη και καθηγητές υποταγμένοι στην κυβερνητική αυλή»

«Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ένα κολοσσιαίο ψέμα από το βήμα της Βουλής λέγοντας ότι δεν υπάρχει διαφορά στη θνητότητα των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ», αναφέρει στο tpp ο γ.γ. Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) και Διευθυντής Νευροχειρούργος στο Γ.Ν. Νίκαιας, Πάνος Παπανικολάου. Παραθέτοντας στοιχεία και επιστημονικά δεδομένα που δείχνουν ότι ο θάνατος ενός διασωληνωμένου εκτός ΜΕΘ είναι αναπόφευκτος, διαψεύδει τις αντιεπιστημονικές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, λέγοντας ότι η διασπορά ψευδών ειδήσεων από τον πρωθυπουργό έχει ως σκοπό να «αγκαλιάσει το ακροδεξιό παρακράτος των αντιεμβολιαστών και των αντιδιασωληνωτών και με αυτόν τον τρόπο να συγκαλύψει τις «κρατικές δολοφονίες» ασθενών».


«Εδώ και μήνες, οι καθηγητές είναι υποταγμένοι στην κυβερνητική αυλή», αναφέρει ο κ. Παπανικολάου, σχολιάζοντας το γεγονός ότι κανένα μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας δεν πήρε θέση στην «άθλια» δήλωση Μητσοτάκη για την κατάσταση νοσηλείας των διασωληνωμένων που βρίσκονται εκτός ΜΕΘ. Ο ίδιος, επιθυμεί να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, μιλώντας στο TPP. «Όταν επιδεινώνεται κάποιος από οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια, πρέπει να υποβληθεί σε διασωλήνωση, δηλαδή σε μηχανικό αερισμό. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι βάζουμε ένα μηχάνημα το οποίο ανασαίνει τον ασθενή. Αν έχουμε έναν ασθενή με βαριά Covid-19 πνευμονία και δεν μπορεί να οξυγονωθεί επαρκώς με High Flow μάσκα, αυτός πρέπει να μπει σε πλήρως ελεγχόμενο μηχανικό αερισμό. Επομένως, θα πρέπει να συνδεθεί ο εξωτερικός αναπνευστήρας με τον αεραγωγό του ασθενούς. Η διασωλήνωση όμως, είναι μία στιγμιαία ιατρική πράξη, ο οποία φυσικά είναι ιδιαίτερα σοβαρή και την κάνει εκπαιδευμένο υγειονομικό προσωπικό. Το θέμα είναι τι γίνεται από εκεί και πέρα», αναφέρει.

«Οι σύμβουλοι της κυβέρνησης έχουν μπουρδουκλώσει τις μελέτες» Ο κ. Παπανικολάου εξηγεί, ότι εκτός από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (Intensive Care Units), υπάρχουν και οι ΜΑΦ (Advanced Caring Unit), τις οποίες βρίσκουμε ωστόσο μόνο στο εξωτερικό, διότι πλέον στη χώρα μας όλες οι ΜΑΦ μετατράπηκαν σε ΜΕΘ. Η διαφορά ανάμεσα σε ΜΕΘ και ΜΑΦ είναι ότι παρά το γεγονός ότι η δεύτερη είναι σαν κανονική ΜΕΘ από άποψη εξοπλισμού, δεν νοσηλεύει διασωληνωμένους. Σύμφωνα με τα παγκόσμια επιστημονικά πρωτόκολλα, το 10% των κλινών σε κάθε νοσοκομείο της χώρας θα πρέπει να αφορούν σε ΜΕΘ και ΜΑΦ. Το ποσοστό αυτό στη χώρα μας αντιστοιχεί σε 2.000 κλίνες ΜΕΘ και σε 1.500 κλίνες ΜΑΦ, κατάλληλα εξοπλισμένες ώστε να μπορούν ανά πάσα ώρα και στιγμή να μετατραπούν σε ΜΕΘ.

«Προφανώς υπάρχουν κάποιοι σύμβουλοι της κυβέρνησης οι οποίοι τα έχουν μπουρδουκλώσει. Μπερδεύουν μελέτες του εξωτερικού που δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Οι έρευνες συγκρίνουν την αποτελεσματικότητα των νοσηλειών σε ΜΕΘ και ΜΑΦ και εκείνοι τις παρουσιάζουν λέγοντας ότι συγκρίνουν την αποτελεσματικότητα των νοσηλειών ανάμεσα σε ΜΕΘ και κοινούς θαλάμους. Έτσι λοιπόν βγαίνει ο πρωθυπουργός της χώρας και ανακοινώνει ένα κολοσσιαίο ψέμα από το βήμα της Βουλής, λέγοντας ότι δεν υπάρχει διαφορά στη θνητότητα των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ με αυτούς που είναι μέσα στη μονάδα. Προσωπικά όταν είδα το βίντεο εξεπλάγην. Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι ο πρωθυπουργός έκανε τέτοια δήλωση», περιγράφει.

Ο ίδιος προσθέτει, ότι αποφάσισε να ψάξει επιστημονικά δεδομένα για το ζήτημα: «Βρήκα μία μελέτη του 2016 από την Ταϋλάνδη. Στο Intoduction έλεγε ότι δεν έχουν ΜΕΘ και έβγαλαν μία θνητότητα της τάξεως του 90%». »Στη συνέχεια είδα μία μελέτη του 2020 και θυμάμαι απόρησα, σε ποια ξεχασμένη τριτοκοσμική χώρα του κόσμου τέθηκε τέτοιο ερώτημα εν έτει 2020. Κι όμως, η μελέτη είναι από τη χώρα μας, από το Λαϊκό νοσοκομείο, από ήρωες γιατρούς και μάλιστα ο τελευταίος συγγραφέας είναι ο καθηγητής και τέως πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Πέτρος Σφηκάκης. Η μελέτη έλεγε λοιπόν ότι το νοσοκομείο δεν δύναται να περιθάλπει όλους τους ασθενείς σε ΜΕΘ, και το συμπέρασμα ήταν 99% θνητότητα των ασθενών αυτών. Συγκεκριμένα έγραφε: Mortality is inevitable (Ο θάνατος είναι αναπόφευκτος)». Οι ασθενείς οι οποίοι είναι διασωληνωμένοι και νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ, στερούνται στενής παρακολούθησης από εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, στερούνται κατάλληλου αναπνευστήρα, καθώς απαιτείται πολυδύναμος, κλειστού τύπου, δεν έχουν πρόσβαση σε λοιπά συστήματα για άλλες επιπλοκές και είναι έκθετοι σε άλλα νοσήματα. Όπως περιγράφει ο κ. Παπανικολάου, ιδιαίτερα σημαντικό είναι επίσης και το ότι αν ο διασωληνωμένος ασθενής παρουσιάσει βελτίωση, δεν μπορεί να γίνει σωστά η διαδικασία του weaning, του σταδιακού απογαλακτισμού του ασθενούς δηλαδή από τον μηχανικό αερισμό, μία ιδιαίτερα σημαντική ιατρική πράξη, που έρχεται πριν το τελικό στάδιο της αποσωλήνωσης. «Το weaning γίνεται μόνο σε ΜΕΘ. Για όλους αυτούς τους λόγους είναι μεγάλη γελοιότητα να συγκρίνεις τη νοσηλεία σε διασωληνωμένων σε ΜΕΘ με τη νοσηλεία τους σε απλές κλίνες. Εκτός ΜΕΘ σημαίνει θάνατος», εξηγεί.

«Αγκαλιάζουν το ακροδεξιό παρακράτος για να κουκουλώσουν τις κρατικές δολοφονίες» Αναζητώντας τα αίτια των δηλώσεων του Πρωθυπουργού, ο κ. Παπανικολάου δίνει μία βάσιμη ερμηνεία: «Έχουν αρχίσει την αρλουμπολογία εδώ και μέρες. Την αρχή την έκανε ο Μπάμπης Παπαδημητρίου δηλώνοντας ότι ό,τι και να γίνει, ακόμα και αν ένας ασθενής πάει σε ΜΕΘ, σημαίνει ότι χάνεται κάθε ελπίδα. Αυτό συνεχίστηκε και κλιμακώθηκε τις επόμενες μέρες με τη δήλωση του πρωθυπουργού, ο οποίος από το βήμα της Βουλής απέδειξε ότι είναι αρνητής της σύγχρονης ιατρικής και της σύγχρονης εντατικολογίας. Χθες, το συνέχισαν ο κ. Βορίδης και ο κ. Οικονόμου με επικίνδυνες δηλώσεις για τις διασωληνώσεις, δίνοντας επιχειρήματα σε ακροδεξιές ομάδες αντιδιασωληνωτών, στις ίδιες ομάδες που κάνουν μαζικές επιθέσεις στα νοσοκομεία. Το κράτος, στηρίζει τις ομάδες αυτές και αγκαλιάζει το ακροδεξιό παρακράτος των αντιεμβολιαστών και των αντιδιασωληνωτών για έναν πολύ απλό λόγο: Για να κουκουλώσουν τις κρατικές δολοφονίες, τον θάνατο ασθενών με κυβερνητική ευθύνη.

»Ας δούμε τα νούμερα: 9 Νοεμβρίου, 85 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Στις 10 Νοεμβρίου μετράμε 95. Στις 11 Νοεμβρίου 99. Στις 28 Νοεμβρίου οι διασωληνωμένοι είναι πλέον 120. Στις 30 Νοεμβρίου 142 και φτάνουμε 2 Δεκεμβρίου μετρώντας 172 διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ. Αυτός ο ρυθμός αύξησης δεν είναι απλά μία δραματική κατάσταση αλλά μία επικείμενη καταστροφή. Η πανδημία εξελίσσεται σε κρίση εντατικής θεραπείας, ακριβώς ότι είχε συμβεί στην Ουχάν το 2019 και στη Λομβαρδία το 2020. Αυτό βέβαια ήταν δικαιολογημένο τότε, ήταν μία νέα ασθένεια για την οποία δεν ξέραμε πολλά. Αλλά σήμερα, σε μία χώρα όπως η Ελλάδα που κοκορεύεται ως ανεπτυγμένη και ευρωπαϊκή, είναι αδικαιολόγητο. Προκύπτουν κυβερνητικές ευθύνες διότι οι νοσοκομειακοί γιατροί προειδοποιούσαν εδώ και δύο χρόνια για το τι θα συμβεί και πώς θα το αποφύγουμε», αναφέρει.

Από τη μία αναφέρουν ότι οι ΜΕΘ δεν είναι απαραίτητες, από την άλλη φουσκώνουν τα νούμερα Ο κ. Παπανικολάου, προσθέτει ότι η αντιεπιστημονική «αρλουμπολογία» δείχνει πόσο αντιφατική είναι. Τη μία, όπως αναφέρει, η κυβέρνηση λέει ότι οι ΜΕΘ δεν είναι ιδιαίτερα απαραίτητες, αλλά από την άλλη «φουσκώνει» τα νούμερα των κλινών ΜΕΘ σε επίσημες δηλώσεις. «Την περασμένη Κυριακή, είχα κάνει μία δήλωση για τον αριθμό ΜΕΘ και έβγαλε ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ με βάση τη δήλωσή μου. Ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, που δεν απαντάει ποτέ σε εμάς τους υγειονομικούς, αλλά περιμένει την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν απάντησε αν ισχύει το νούμερο των ασθενών εκτός ΜΕΘ, διότι ξέρει ότι ισχύει, αλλά είπε ότι τάχα μου, έχουμε σε λειτουργία 1300 κλίνες ΜΕΘ στο ΕΣΥ και ότι δήθεν έχουμε δεσμεύσει και όλες τις κλίνες ΜΕΘ των ιδιωτικών θεραπευτηρίων οι οποίες είναι 350.

»Ισχυρίστηκε λοιπόν, ότι έχουμε στο σύνολο 1650 ΜΕΘ. Χθες όμως τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, είπαν 700 διασωληνωμένους ασθενείς Covid, με την Γκάγκα να λέει ότι προσμετρώνται και οι διασωληνωμένοι ασθενείς που βρίσκονται εκτός ΜΕΘ. Επομένως, από τους 700 διασωληνωμένους, οι 170 βρίσκονται εκτός. Άρα οι ασθενείς Covid καταλαμβάνουν αν κάνουμε την αφαίρεση, τις 530. Από το σύνολο των 1650 ΜΕΘ, μένουν με μία απλή αφαίρεση πάλι, οι 1120 για τις οποίες λένε ότι είναι υπερπλήρεις από ασθενείς non – Covid. Μιλάμε για κορυφαίο ψέμα. Ουδέποτε στα χρονικά, Νοέμβριο μήνα, δεν είχαμε νοσηρότητα που να απαιτεί 1120 non – Covid κλίνες ακόμα και όταν είχαμε την επιδημία γρίπης που φέτος δεν ξέσπασε. Παλιά, που οι κλίνες ήταν 500 όλες κι όλες, ποτέ δεν έμειναν περισσότεροι από 100 ασθενείς εκτός. Τι μας λένε;», διερωτάται.

Όπως γνωστοποιεί ο κ. Παπανικολάου, στην προσπάθεια του να προσεγγίσει τα αληθινά νούμερα και γεγονότα, αναφέρει ότι πριν μερικούς μήνες τους «είχε ξεφύγει» στην επίσημη πλατφόρμα, ο πραγματικός αριθμός των κλινών ΜΕΘ και μάλιστα ορισμένες από αυτές παρά το γεγονός ότι είναι εξοπλισμένες, δεν λειτουργούσαν. Ο αριθμός που ανακοινώθηκε ήταν 1.092, εκ των οποίων οι 100 ήταν ανενεργές είτε λόγω έλλειψης προσωπικού, είτε επειδή έκλεισαν, όπως οι ΜΕΘ Αγρινίου και Πύργου Ηλείας. «Επομένως σε λειτουργία ήταν περίπου 1.000. Τώρα, αν κάτσουμε να βάλουμε κάτω τον αριθμό των Covid διασωληνωμένων και τον αριθμό των non – Covid, τότε ναι, βγαίνει. Το άλλο ψέμα είναι βέβαια το ότι έχει δεσμεύσει τις κλίνες του ιδιωτικού τομέα. Έχουν δεσμευτεί μόνο ορισμένες και μάλιστα για επιλεγμένα περιστατικά non – Covid, με πολύ ακριβό νοσήλειο. Η μόνη νοσηλεία διασωληνωμένων Covid ασθενών στην Αττική από ιδιωτικό θεραπευτήριο, ήταν την άνοιξη του 2021, όταν το ιατρικό Περιστερίου διέθεσε πέντε κλίνες. Δεν έχω στα υπόψιν μου άλλη περίπτωση. Το θέμα είναι ότι από την μία μας λένε ότι δεν χρειάζονται ΜΕΘ και από την άλλη φουσκώνουν τα νούμερα! Γιατί;», τονίζει.

«Η επιστήμη του Πρωθυπουργού ισχύει μόνο για πολίτες και όχι Μητροπολίτες» Ο ίδιος σχολιάζει και το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός της χώρας εισηγήθηκε στην επιτροπή εμβολιασμών την μείωση της χρονικής απόστασης ανάμεσα στις δόσεις των εμβολίων. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι αν ισχύει η είδηση ότι οι συνάδελφοί του δέχτηκαν να εγκρίνουν εισήγηση του Πρωθυπουργού, «είναι και επίσημα πλέον υποταγμένοι στην εξουσία». Ο κ. Παπανικολάου, κλείνοντας προσθέτει: «απ’ ότι φαίνεται η επιστήμη του πρωθυπουργού ισχύει μόνο για πολίτες και όχι για εκδότες, υπουργούς και μητροπολίτες. Όπως βλέπουμε, τις τελευταίες μέρες, οι VIP ασθενείς, βρίσκουν πάντα την πόρτα ανοιχτή στις ΜΕΘ».


Commenti


bottom of page