top of page

Προτάσεις ΟΕΝΓΕ για τις ρυθμίσεις που αφορούν τους γιατρούς του ΕΣΥ στο σχέδιο νόμου

Αθήνα 22 Ιανουαρίου 2021

Α.Π.10993


Προτάσεις Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος – Ο.Ε.Ν.Γ.Ε για τις ρυθμίσεις που αφορούν τους γιατρούς του ΕΣΥ στο σχέδιο νόμου με τίτλο: «Νομοσχέδιο: «Κύρωση α) της από 11.12.2020 Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, του Κοινωφελούς Ιδρύματος με την επωνυμία «Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση» (John S. Latsis Public Benefit Foundation)» και του N.Π.Δ.Δ.. με την επωνυμία «Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών “Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ”» και β) της από 9.12.2020 Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, της 4ης Υ.Πε. Μακεδονίας και Θράκης, του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο», της κ. Άννας Μαρίας Λουΐζας Ιωάννη Λάτση και της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Υγείας» το οποίο θα συζητηθεί στην Διαρκή Επιτροπή των Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής στις 22/1 συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων διατάξεις που αφορούν τους γιατρούς του ΕΣΥ. Πιο συγκεκριμένα:


Άρθρο 20: Δίνεται η δυνατότητα σε όσους γιατρούς έχουν υποβάλει αίτηση έναρξης ειδικότητας μέχρι και τις 15/12/2020 να προσληφθούν σε κενή θέση ειδικευόμενου, ανεξαρτήτου ειδικότητας με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου με ανώτατη διάρκεια τετραμήνου.


Η θέση της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε την οποία έχουμε διατυπώσει ήδη από τον Μάρτιο είναι, να προσληφθούν με σύμβαση ειδικευόμενου όλοι οι γιατροί που είναι σε αναμονή για την έναρξη ή τη συνέχιση της ειδικότητας τους, σε θέση αντίστοιχη της ειδικότητας τους, και διάρκεια σύμβασης ίση με τον απαιτούμενο χρόνο για την απόκτηση ειδικότητας ή για όσο χρόνο παρέχει άσκηση το νοσοκομείο στο οποίο τοποθετούνται (μερική ειδικότητα).


Άρθρο 22: Προβλέπεται η σύσταση θέσεων έμμισθων ειδικευόμενων Φυσικών Νοσοκομείων και Ακτινοφυσικών Ιατρικής να προέρχεται και από την μετατροπή/μεταφορά θέσεων ειδικευόμενων γιατρών.


Θέση της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε είναι, δεν δεχόμαστε καμία μετατροπή/μεταφορά θέσεων ειδικευόμενων γιατρών που ισοδυναμεί πρακτικά με κατάργησή τους.


Άρθρο 25: Τροποποιούνται οι διαδικασίες σύγκλισης των Συμβουλίων Κρίσεων των Γιατρών ώστε να συντομεύσει η διαδικασία.


Η θέση της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε είναι, κατά παρέκκλιση των διατάξεων, να προσληφθούν σε μόνιμες θέσεις γιατρών με κατεπείγουσες διαδικασίες και με έλεγχο μόνο των τυπικών προσόντων, όλοι οι υποψήφιοι για τις θέσεις που έχουν προκηρυχθεί. Και το σύνολο των υποψήφιων γιατρών να προσληφθεί, πάλι θα υπάρχουν χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις. Δεν μπορεί να γίνεται επιλογή ποιοι γιατροί δε θα προσληφθούν, όταν οι ανάγκες σε ιατρικό προσωπικό είναι πολύ μεγάλες και ο αριθμός των θέσεων που έχουν προκηρυχθεί είναι αναντίστοιχες των τεράστιων αναγκών που υπάρχουν. Αντίστοιχα να προσληφθεί το σύνολο των υποψήφιων για τις θέσεις γενικών γιατρών που προκηρύχθηκαν το 2019 και για τις οποίες έχει παγώσει η διαδικασία των κρίσεων. Η αποφασιστική ενίσχυση της ΠΦΥ σε περίοδο πανδημίας είναι επιβεβλημένη.


Άρθρο 32: Προβλέπεται η αποζημίωση της υπερωριακής εργασίας για όσους εργαζόμενους απασχολούνται στα εμβολιαστικά κέντρα μόνο για το Σάββατο. Η θέση της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε είναι, να εξασφαλιστεί πρόσθετο κονδύλι και να εξασφαλιστεί η αποζημίωση της υπερωριακής εργασίας για όσους εργαζόμενους του δημόσιου συστήματος υγείας απασχολούνται στα εμβολιαστικά κέντρα και για τις καθημερινές, όχι μόνο για το Σάββατο. Για τους γιατρούς να αποζημιώνεται ως εφημερία κατά τα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία.


Άρθρο 33: Δίνεται η δυνατότητα στους διοικητές των ΥΠΕ κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης διάταξης να μετακινούν για διάστημα έως και 15 ημέρες, ειδικευόμενους σε δομές της ΠΦΥ της περιφερειακής ενότητας στην οποία ανήκει το νοσοκομείο για την κάλυψη των αναγκών του Εμβολιαστικού Προγράμματος.


Η θέση της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε είναι, να μην απασχολούνται οι ειδικευόμενοι γιατροί στα Εμβολιαστικά Κέντρα. Προσλήψεις μόνιμων γιατρών και όλου του αναγκαίου προσωπικού για την ενίσχυση και ανάπτυξη της ΠΦΥ και τη στελέχωση των εμβολιαστικών κέντρων. Υποχρεωτική ένταξη των ιδιωτών γιατρών στο Εμβολιαστικό Σχέδιο.

ΟΕΝΓΕ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

210 5232215  /  oengegr@gmail.com  /  Λαμίας 2, Αθήνα - Αμπελόκηποι, 11523

  • Facebook

COPYRIGHT 2017 ΟΕΝΓΕ. ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ DESIGNATURE

bottom of page