top of page

ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΘΕΝ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΤΟΥ Γ.Ν.ΧΑΝΙΩΝ;

Τα τελευταία έτη βιώνουμε σε συλλογικό επίπεδο την συστηματική και διαρκή υποβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, μέσω μιας κυβερνητικής πολιτικής που στοχεύει συστηματικά στην διάλυση του: αναστολές υγειονομικού προσωπικού και μείωση των προσλήψεων που σε συνδυασμό με τις μαζικές συνταξιοδοτήσεις οδηγούν σε δραματική υποστελέχωση, και μάλιστα εν μέσω πανδημίας, με όλες τις επιπτώσεις της στις ανάγκες φροντίδας υγείας του πληθυσμού. Όλα αυτά σε έδαφος του ευρύτερου σχεδίου που προχωρά στη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και στη συρρίκνωση των περιφερειακών δομών υγείας.


Σε ένα τέτοιο πλαίσιο η κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων ακολουθεί μια πορεία προς την κατάρρευση, όπου η συνέχιση της λειτουργίας του γίνεται πλέον χάρη στην υπέρβαση εαυτού του εναπομείναντος υγειονομικού προσωπικού, που συχνά αναγκάζεται να εργαστεί στα όρια της εξάντλησης, με όλες τις συνέπειες στην ποιότητα των υπηρεσιών.


Οι υπηρεσίες υγείας, μετά την πανδημία, λειτουργούν κατά βάση σε επίπεδο επειγόντων, αδυνατώντας να καλύψουν τις ανάγκες πρωτοβάθμιας φροντίδας του πληθυσμού. Όσον αφορά τον ψυχιατρικό τομέα, το Κέντρο Ψυχικής Υγείας δεν είναι πλέον σε θέση να δέχεται νέα περιστατικά λόγω υπολειτουργίας, ενώ στο ψυχιατρικό τμήμα του νοσοκομείου λειτουργούν το τελευταίο διάστημα μόνο τα 2 από τα 5 τακτικά εξωτερικά ιατρεία που καλύπτονταν προ μηνών.


Η υποστελέχωση στην ψυχιατρική κλινική είναι έκδηλη. Μόνο 3 από τις 7 οργανικές θέσεις ειδικευμένων ψυχιάτρων είναι καλυμμένες, εκ των οποίων η μία πρόκειται να μείνει κενή εν όψει συνταξιοδότησης της Διευθύντριας, ενώ οι δύο άλλες καλύπτονται από ιατρούς οι οποίοι αναγκαστικά απουσιάζουν σε αναρρωτικές άδειες μακρού χρονικού διαστήματος. Στην κλινική εργάζεται ακόμη ένας επικουρικός ειδικός ψυχίατρος σε παράταση, ο οποίος δεν έχει ακόμα λάβει τη γονική άδεια που δικαιούται.


Τα ανωτέρω σε συνδυασμό με τις ελλείψεις του προσωπικού φύλαξης και του νοσηλευτικού προσωπικού, που αναγκάζεται να καλύπτει την κλινική με 2 νοσηλευτές ανά βάρδια, διακινδυνεύουν την ομαλή λειτουργία της κλινικής και την ασφάλεια όλων, νοσηλευόμενων και εργαζομένων.


Με τα δεδομένα αυτά η ψυχιατρική κλινική του ΓΝΧ ανά πάσα στιγμή έπεται να παύσει την λειτουργία της, αφήνοντας ακάλυπτες τις διογκωμένες ανάγκες του πληθυσμού των Χανίων. Η κατάσταση αυτή είναι από καιρό εις γνώσιν της Διοίκησης του νοσοκομείου, η οποία φαίνεται να επιμένει να αγνοεί τους κινδύνους, παρά τις πολλαπλές εκκλήσεις, επικαλούμενη την εργασιακή ηθική των γιατρών και των νοσηλευτών. Ενδεικτικά η διοίκηση δείχνει να απουσιάζει επανειλημμένα από τα τελευταία μέχρι τώρα προγραμματισμένα ραντεβού με το ιατρικό προσωπικό της Ψυχιατρικής Κλινικής, τα οποία σημειωτέον η ίδια είχε κλείσει. Αξίζει επίσης να επισημανθεί ότι πρόσφατα προκηρύχθηκαν μόνο δύο (!) θέσεις μόνιμου προσωπικού για το ψυχιατρικό τμήμα, μια θέση επιμελητή Α και μια θέση διευθυντή, οι οποίες μάλιστα είναι ακόμα αβέβαιο (;) αν προορίζονται τελικά να καλύψουν την Ψυχιατρική Κλινική ή το Κέντρο Ψυχικής Υγείας, ενώ εμφανώς δεν επαρκούν για να καλύψουν τα κενά που δημιουργούνται από τις συνταξιοδοτήσεις και τις παραιτήσεις.


Περαιτέρω ερωτήματα αναδύονται, εάν αναλογιστεί κανείς το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα επρόκειτο να αξιοποιηθεί το κληροδότημα Μαλινάκη για την επέκταση και ανακαίνιση της Ψυχιατρικής Κλινικής. Ειλικρινά αναρωτιόμαστε το πώς θα πραγματοποιηθεί αυτό σε μια κλινική, όπου όπως όλα φαίνεται να καταδεικνύουν, οδεύει προς κλείσιμο. Όπως επίσης αναρωτιόμαστε τι θα συμβεί εν τέλει με το εν λόγω –από χρόνια αναξιοποίητο- κληροδότημα.


Ως εργαζόμενοι επαγγελματίες ψυχικής υγείας, και ως εν δυνάμει χρήστες υπηρεσιών ψυχικής υγείας, καταγγέλλουμε ότι, στην μετα-covid εποχή, ο μέσος πολίτης αδυνατεί να έχει πρόσβαση σε αξιοπρεπείς υπηρεσίες φροντίδας ψυχικής υγείας στον δημόσιο φορέα, γεγονός που χρήζει άμεσης απάντησης από σύσσωμη την κοινωνία, που δεν θα μείνει αλώβητη από την εξόφθαλμη διάλυση της δημόσιας υγείας.

ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ

Λυκιαρδόπουλος Βύρωνας

Τσερπέ Βασιλική(Διευθύντρια του Ψυχιατρικού Τομέα)

Θραψανιώτη Ελευθερία

Κασσωτάκη Ευαγγελία

Ζουμαδάκη Αικατερίνη(Συντονίστρια Διευθύντρια του ΚΨΥ, Πρόεδρος της ΤΕΠΕΨΥΕ Χανίων-Ρεθύμνου, εκ μέρους του ΚΨΥ Χανίων)

Σακελλαρίου Γλυκερία

Μπάκας Κωνσταντίνος

Μπουλιτσάκη Ερασμία

Μαρκουτσά Νεφέλη

Λουκά Ελένη

Παλαφούτα Μαρία

Κοτσώνης Γεώργιος

Γκούμα Θεοδώρα

Πελεκανάκη Ειρήνη(Προϊσταμένη Νοσηλευτικού Προσωπικού)

Προφητάκη Βασιλική

Τσακίρη Μαρία

Βουτετάκη Αικατερίνη

Καζούλη Αναστασία

Μπικουβαράκη Θεοδοσία

Φιλιππίδης Νικόλαος

Λεβεντάκη Δημητρούλα

Παλιουδάκης Αλέξανδρος

Καραντωνάκη Περσεφόνη

Καράπας Κωνσταντίνος

Comments


bottom of page