top of page

Παράσταση διαμαρτυρίας της ΟΕΝΓΕ στο υπουργείο ΥγείαςΈξω απ' το υπουργείο Υγείας βρέθηκαν για μια ακόμα φορά σήμερα το απόγευμα υγειονομικοί από νοσοκομεία της Αττικής, διαδηλώνοντας την αγανάκτησή τους για τα μεγάλα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά εν μέσω πανδημίας και αξιώνοντας την επίλυσή τους.


Αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας και του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ, της ΕΙΝΑΠ, μαζί με εκπροσώπους Σωματείων Εργαζομένων νοσοκομείων της Αττικής έδωσαν το «παρών», ενώ η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Αφροδίτη Ρέτζιου επέδωσε το υπόμνημα με τα αιτήματα των υγειονομικών.

Νωρίτερα σε δηλώσεις της είχε σημειώσει πως η κινητοποίηση είναι ένας ακόμα σταθμός στη δράση της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών από κοινού με άλλα σωματεία στο χώρο της Υγείας, καταγγέλλοντας ότι ο χρόνος που κερδήθηκε δεν έχει αξιοποιηθεί για να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει σε ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας το φθινόπωρο.


Η Αφρ. Ρέτζιου αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις ελλείψεις προσωπικού, τονίζοντας πως έχουν προσληφθεί μόλις 402 επικουρικοί γιατροί, όταν οι κενές οργανικές θέσεις με βάση τους ανεπαρκέστατους οργανισμούς είναι 6.500 και οι υπάρχοντες αναγκάζονται σε εξαντλητικές εφημερίες τις οποίες και δεν θα πληρωθούν στο σύνολό τους. Κατήγγειλε μάλιστα πως ακόμα και τώρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας απολύονται επικουρικοί γιατροί!


Επισήμανε την αύξηση της νοσηρότητας και θνησιμότητας λόγω υποθεραπείας ασθενών που αντιμετωπίζουν άλλα χρόνια νοσήματα και έμειναν ξεκρέμαστοι εξαιτίας της αναστολής λειτουργίας του δημόσιου συστήματος Υγείας, ζητώντας να επαναλειτουργήσουν άμεσα τμήματα και κλινικές των οποίων η λειτουργία είχε ανασταλεί κατά τη διάρκεια της επιδημίας. Προϋπόθεση για κάτι τέτοιο -όπως σημείωσε- είναι η διενέργεια τεστ σε όλους τους ασθενείς που θα εισάγοντα στα νοσοκομεία, η επιστροφή όλων των υγειονομικών που έχουν μετακινηθεί σε κλινικές αναφοράς για τον κορονοϊό, η ενίσχυση με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό του δημόσιου συστήματος Υγείας, αλλά και η διενέργεια τεστ σε όλους τους υγειονομικούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα Υγείας.


Ένα ακόμα κρίσιμο ζήτημα που έθεσε ήταν πως ακόμα δεν έχει εξασφαλιστεί επάρκεια σε μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας.


Συνοψίζοντας υπογράμμισε πως «αυτός είναι και ο σκοπός του σημερινού αγωνιστικού σταθμού δράσης, να μην απολυθεί κανένας συνάδελφος επικουρικός, να μονιμοποιηθούν όλοι και να διοριστούν σε θέσεις μόνιμων επιμελητών, να μη γίνει καμία απόλυση συμβασιούχου στο δημόσιο σύστημα Υγείας, να καλυφθεί το σύνολο των κενών οργανικών θέσεων, να εξασφαλιστούν αναγκαία μέσα προστασίας, να ενταχθούν οι υγειονομικοί στα βαρέα και ανθυγιεινά και να επιταχθεί το σύνολο των δομών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και να ενταχθούν και οι αυτοαπασχολούμενοι σε ένα ενιαίο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της επιδημίας».


Ο γγ της ΟΕΝΓΕ Παναγιώτης Παπανικολάου στάθηκε στον εφοδιασμό των υγειονομικών με Μέσα Ατομικής Προστασίας κατάλληλα σε ποιότητα και αρκετά σε ποσότητα, αφού όπως σημείωσε «η προστασία της υγείας τους είναι προϋπόθεση για την προστασία της υγείας του λαού», ενώ κατήγγειλε ότι «τις τελευταίες μέρες βλέπουμε να ξαναγυρίζουμε στην κατάσταση Μέσα Ατομικής Προστασίας να δίνονται με το σταγονόμετρο».


Από την πλευρά του ο γραμματέας της ΕΙΝΑΠ και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό», Ηλίας Σιώρας, στηλίτευσε το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που είναι χρονίως πάσχοντες εγκαταλείφθηκαν το διάστημα αυτό. Όπως είπε, καρδιοπαθείς προσέρχονται στα νοσοκομεία με καθυστέρηση ή και καθόλου με τις συνέπειες που έχει αυτό! Τα Κέντρα Υγείας είναι εντελώς αποδυναμωμένα, τα κενά στα νοσοκομεία τεράστια, συνολικά λείπουν 30.000 υγειονομικοί όλων των κλάδων, οι τεχνικές και διοικητικές υπηρεσίες ξεχαρβαλωμένες, το ίδιο οι υπηρεσίες απολύμανσης! Στο φόντο αυτό σημείωσε πως την αποκλιμάκωση της πανδημίας την καρπώνεται ο λαός και οι υγειονομικοί και όχι η κυβέρνηση!


Σημειώνεται ότι παρεμβάσεις έγιναν σήμερα και σε μια σειρά νοσοκομεία της χώρας.

Comments


bottom of page