top of page

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΣΥΛΟΥ


Αθήνα, 03/05/2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Την Τετάρτη 29 Απριλίου το ΣΕΣΥΑ πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου μαζί με μόνιμους/ες συναδέλφους/ισσες της Υπηρεσίας Ασύλου, πρωτοβάθμια σωματεία και συλλογικότητες. Την ίδια ώρα συμβασιούχοι συνάδελφοι/ισσες μας πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από το κτήριο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου μαζί με μέλη του Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων Λέσβου, μέλη του Σωματείου Βάσης Εργαζομένων στις ΜΚΟ, καθώς και με τη στήριξη άλλων εργατικών σωματείων, απαιτώντας την άμεση ανάκληση των τιμωρητικών απολύσεων.


Στην Αθήνα, την ίδια ώρα ήταν προγραμματισμένη συνάντηση του ΣΕΣΥΑ, της ΑΔΕΔΥ και του Συλλόγου Υπαλλήλων της Υπηρεσίας Ασύλου & Αρχής Προσφυγών με τον Υπουργό. Ο κ. Μηταράκης, απαξιώνοντας τους εκπροσώπους των εργαζομένων, δεν εμφανίστηκε στην προγραμματισμένη συνάντηση και αντί αυτού παρουσιάστηκε ο διευθυντής του πολιτικού του γραφείου, κ. Κωστάκος. Οι εκπρόσωποι των συλλογικών φορέων ενημερώθηκαν από τον διευθυντή του γραφείου του Υπουργού ότι ο κ. Μηταράκης δε θα παραβρεθεί και θα πρέπει να συνομιλήσουν με τον ίδιο, σε μια αδιανόητη ενέργεια εκτός οποιουδήποτε θεσμικού πλαισίου και στοιχειώδους σεβασμού στους ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή διαχείρισης του προσφυγικού. Στη σύντομη συζήτηση που ακολούθησε, και της οποίας το ύφος και την επιχειρηματολογία του κ. Κωστάκου, το ΣΕΣΥΑ ελπίζει ότι ο Υπουργός δε θα αναπαράγει και υιοθετήσει στην επικείμενη συνάντηση μας τη Δευτέρα 04/05, ακούσαμε για ακόμα μία φορά τα ίδια σαθρά επιχειρήματα. Σε γενικευμένο πλαίσιο αδιαφάνειας επανελήφθησαν τα περί «τεχνικών θεμάτων» (τα οποία μέχρι εκείνη την ώρα ήταν κατά το Υπουργείο νομικά κωλύματα), αναφέρθηκε το διαβόητο έγγραφο της Υπηρεσίας Ασύλου, το οποίο στηρίζει την απόφαση μη ανανέωσης των συμβάσεων, έγγραφο το οποίο για ακατανόητους λόγους το Υπουργείο επιλέγει να μην εμφανίζει στους/ις εργαζομένους/ες, παρότι το αιτήθηκαν. Τέλος, στη νόμιμη απαίτηση του Σωματείου να λάβει γνώση των λόγων απόλυσης των 17 συναδέλφων, η απάντηση από πλευράς του κ. Κωστάκου ήταν ότι το Υπουργείο έχει ζητήσει γνωμοδότηση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για να απαντήσει εάν μπορεί να μας τους γνωστοποιήσει (!), ουσιαστικά συνεχίζοντας το ατελείωτο κρυφτούλι, ενώ στην ίδια κουβέντα ο κ. Κωστάκος δήλωσε ότι υπάρχουν διάφοροι δικηγόροι (ιδιώτες;;;) που έχει συμβουλευτεί το Υπουργείο για την υποτιθέμενη βασιμότητα του εγγράφου που απέκλεισε τους/ις συναδέλφους/ισσες από την ανανέωση. Τη στιγμή λοιπόν που 17 συνάδελφοι/ισσες θα βρεθούν στην ανεργία μετά από πέντε και έξι χρόνια εργασίας, το Υπουργείο επιλέγει να εμπαίζει τους εκπροσώπους του ΣΕΣΥΑ και να αποκρύπτει το σκεπτικό της μη ανανέωσης, ενισχύοντας τη θέση του Σωματείου ότι η απόφαση αυτή είναι εκδικητική και τιμωρητική.


Το Σωματείο Εργαζομένων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου συνεχίζει τις απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας, διεκδικώντας την ανανέωση όλων των συμβάσεων και την επιστροφή όλων των συναδέλφων/ισσών μας στις θέσεις τους. Το ΣΕΣΥΑ καλεί τον Υπουργό κ. Μηταράκη να αναθεωρήσει τη στάση του απέναντι στους/ις συμβασιούχους της Υπηρεσίας Ασύλου και να δώσει τέλος στην προσχηματική επιχειρηματολογία που έχει υιοθετήσει. Το ΣΕΣΥΑ δηλώνει απερίφραστα ότι θα συνεχίσει και θα κλιμακώσει τις δράσεις του με όλα τα διαθέσιμα μέσα για να θωρακίσει τόσο τους 17 συναδέλφους/ισσες, όσο και κάθε συνάδελφο/ισσα μας απέναντι στην εκδικητική στάση των εκάστοτε πολιτικών προϊσταμένων.


Κατόπιν της πρόσφατης απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου έχει αποφασιστεί η συνέχιση της απεργίας μας ενώ τα μέλη μας συμμετείχαν πανελλαδικά στις κινητοποιήσεις της Πρωτομαγιάς.


Καλούμε όλα τα σωματεία και τους φορείς να συμμετάσχουν την Δευτέρα 04/05/2020 στις 16.00 μ.μ στην παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, (Λεωφόρος Θηβών 198, Αγ. Ιωάννης Ρέντη, Κτίριο Κεράνη) εν όψει της εκ νέου συνάντησης μας με τον κ. Μηταράκη κατόπιν αιτήματος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ.

Καμιά/Κανείς δεν περισσεύει, όλες/όλοι πίσω στις θέσεις μας.


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΣΥΛΟΥ
Comments


bottom of page