top of page

Παπανικολάου στο iEidiseis: Πάνω από 50 οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ ασθενείς με κορονοϊό

«Δεκάδες ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ», καταγγέλλει η ΟΕΝΓΕ, ζητώντας εκ νέου την επίταξη δομών του ιδιωτικού τομέα. «Το γεγονός ότι αυτοί οι ασθενείς νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης. Οι γιατροί δεν κάνουν καμία επιλογή», σημειώνει ο ΓΓ της Ομοσπονδίας, Π. Παπανικολάου, μιλώντας στο iEidiseis.

Σε περισσότερους από 50 ανέρχονται οι εκτός ΜΕΘ διασωληνωμένοι ασθενείς Covid στην Αττική, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) Παναγιώτη Παπανικολάου.


«Οι διασωληνωμένοι με κορονοϊό σε κοινούς θαλάμους στο νοσοκομείο της Νίκαιας είναι 7, 29 ώρες μετά τη γενική εφημερία» σημείωσε ο ίδιος, μιλώντας στο iEidiseis. Αντίστοιχη είναι η εικόνα σε όλα τα μεγάλα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, χειρότερη σε όσα εφημέρευαν χθες, πρόσθεσε.


Και ενώ η κατάσταση περιγράφεται με μελανά χρώματα από τους υγειονομικούς, οι οποίοι βρίσκονται στα όρια τους, «η κυβέρνηση εγκληματεί, καθώς συνεχίζει να αρνείται να υποχρεώσει τις ιδιωτικές κλινικές να περιθάλψουν ασθενείς σε ΜΕΘ», τονίζει. Συγκεκριμένα, η μόνη Covid ΜΕΘ που έχει διατεθεί για τους ασθενείς του ΕΣΥ από τον ιδιωτικό τομέα, είναι εκείνη του Ιατρικού Περιστερίου, δύναμης μόλις 5 κλινών.


Ο κ. Παπανικολάου ξεκαθαρίζει, εξάλλου, πως οι γιατροί είναι υπεύθυνοι να διασωληνώνουν όλους τους ασθενείς που πληρούν τα κριτήρια για διασωλήνωση, χωρίς επιλογή, καθώς η διακίνηση των ασθενών στις ΜΕΘ είναι θέμα του ΕΚΑΒ:


«Οι γιατροί διασωληνώνουν σύμφωνα με τις ενδείξεις, με απόλυτα ιατρικά κριτήρια. Το αίτημα για κλίνη ΜΕΘ κατατίθεται στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΚΑΒ - ΕΚΕΠΥ, του Υπουργείου Υγείας. Επομένως, το γεγονός ότι αυτοί οι ασθενείς νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης. Οι γιατροί δεν κάνουν καμία επιλογή».


Αξίζει να αναφερθεί πως οι διασωληνωμένοι ασθενείς με Covid ανήλθαν σε 672 χθες, Σάββατο, κατά τον ΕΟΔΥ, αυξανόμενοι διαρκώς το τελευταίο διάστημα. Κατά τους επιδημιολόγους, η πίεση στο ΕΣΥ θα μπορούσε να διαρκέσει από 2 - 4 εβδομάδες.


Επισημαίνεται, επίσης, πως σε λίστα αναμονής για κρεβάτι ΜΕΘ βρίσκονται και non Covid ασθενείς.

«Να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας»

Η ΟΕΝΓΕ ζητά, σε αυτό το πλαίσιο, την άμεση «επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, με άμεση προτεραιότητα τις κλίνες ΜΕΘ» και «χωρίς αποζημίωση των κλινικαρχών», αίτημα που έχει καταθέσει πολλάκις, όπως και σωματεία - μέλη της, καθώς και η ΠΟΕΔΗΝ.


Σε πρόσφατη ανακοίνωση του δευτεροβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου των νοσοκομειακών γιατρών επισημαίνεται, χαρακτηριστικά, πως «το δημόσιο σύστημα Υγείας, δουλεύει στο "κόκκινο", δεκάδες ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, καθημερινά καταγράφονται χιλιάδες νέα κρούσματα, ενώ ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται ημέρα με την ημέρα. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές δουλεύουμε ασταμάτητα, εκτεθειμένοι και οι ίδιοι στους ίδιους μεγάλους κινδύνους.


Οι χώροι δουλειάς είναι ξέφραγο αμπέλι, αποτελούν τον βασικό χώρο υπερμετάδοσης του κορονοϊού. Οι μεγαλοεργοδότες, με την πλάτη της κυβέρνησης, αρνούνται να εφαρμόσουν μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, γιατί θεωρούνται κόστος. Αντίστοιχα στις αστικές συγκοινωνίες, σε δομές Πρόνοιας και αλλού».


Συνεπώς, «η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες. Γιατί αντί να ανοίξει, ΚΛΕΙΝΕΙ τμήματα, ακόμα και καρδιοχειρουργικά τμήματα, μονάδες εμφραγμάτων, κλινικές, ολόκληρα νοσοκομεία όπως το Σισμανόγλειο, ο Ερυθρός Σταυρός ακόμα και κλινικές του Ογκολογικών Νοσοκομείων όπως του "Μεταξά". Αντί να επιτάξει το σύνολο των ιδιωτικών κλινικών, χωρίς αποζημίωση των ιδιοκτητών τους, τους παρακαλάει να "παραχωρήσουν" κλίνες με το αζημίωτο, έναντι αδράς αμοιβής».


Νέες κινητοποιήσεις


Τέλος, η ΟΕΝΓΕ «στηρίζει τις κινητοποιήσεις Ομοσπονδιών, Συνδικάτων και Σωματείων την Τρίτη 23 Μαρτίου στο Υπουργείο Υγείας στις 6:00 μ.μ. και έξω από τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια.

  • Στο "ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ" στον Πειραιά.

  • Στην "ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ" στους Αμπελόκηπους.

  • Στο "ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ" και στο "ΥΓΕΙΑ" στο Μαρούσι.

  • Στο "ΙΑΣΩ GENERAL" στο Χολαργό».

«Συνεχίζουμε τον αγώνα, ενάντια στην πολιτική που οδηγεί ασθενείς και υγειονομικούς σε ασφυξία, ενάντια στην πολιτική που στραγγαλίζει τα δικαιώματά μας, ενάντια στην κρατική βία και την καταστολή», αναφέρουν οι νοσοκομειακοί γιατροί.Comments


bottom of page