top of page

Παπανικολάου: Πρέπει να ανακοινώνεται και ο αριθμός των νοσηλευόμενων με κορονοϊό


Ο ΓΓ της ΟΕΝΓΕ, τονίζει, μέσω του iEidiseis, πως το σύστημα υγείας της χώρας απειλείται με κατάρρευση, με τα αιτήματα των γιατρών για να καλυγθούν οι ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές να είναι κρισιμότερες από ποτέ λόγω του κορονοϊού. Παράλληλα, επισημαίνει πως ο ΕΟΔΥ πρέπει να ενημερώνει για τον αριθμό των νοσηλευόμενων με Covid-19.


Σε υψηλά επίπεδα κινήθηκαν για ακόμη μία ημέρα σήμερα τα κρούσματα που επιβεβαίωσε ο ΕΟΔΥ το τελευταίο 24ωρο (354), γεγονός που εντείνει την ανησυχία για τη συνολική τροπή του δεύτερου κύματος του κορονοϊού.

Το κύριο στοιχείο, ωστόσο, που προβληματίζει επιστήμονες και κυβέρνηση είναι οι αυξανόμενες, όπως όλα δείχνουν, εισαγωγές ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία της χώρας, οι οποίοι σε πρόσφατη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας είχαν υπολογιστεί στους 600 περίπου (περιλαμβάνονται οι εισαγωγές σε απλές κλίνες).

Άλλωστε, οι διασωληνωμένοι ασθενείς στη χώρα επίσης παραμένουν σε υψηλό αριθμό (78), με την τάση των τελευταίων δύο εβδομάδων να είναι αυξητική και τους ειδικούς να προειδοποιούν πως κρίσιμο μέγεθος, σε κάθε υγειονομική κρίση, είναι οι αντοχές του συστήματος υγείας. Με αφορμή τα παραπάνω το iEidiseis επικοινώνησε με τον Παναγιώτη Παπανικολάου, γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), σύμφωνα με τον οποίο «τα πράγματα δεν είναι καλά» καθώς «οι ελλείψεις προσωπικού στο Ε.Σ.Υ. είναι τεράστιες». Δηλώνει, χαρακτηριστικά, πως «έχουν ξεπεραστεί τα όρια της εξάντλησης του προσωπικού» στα νοσοκομεία της χώρας, αναφέροντας πως οι συνδικαλιστές λαμβάνουν σχετικά μηνύματα από τους συναδέλφους τους σε όλη την επικράτεια.

Τονίζει δε πως τα κατατεθέντα από τις 24 Μαρτίου αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών προς το Υπουργείου Υγείας αγνοήθηκαν και πως εκ τότε διακόπηκε η επικοινωνία με την ΟΕΝΓΕ. «Έχουμε ζητήσει συναντήσεις και δε μας έχουν απαντήσει» λέει ο κ. Παπανικολάου, με εξαίρεση την πρόσφατη εθιμοτυπική, όπως τη χαρακτήρισε, συνάντηση της Ομοσπονδίας με τον ΓΓ Υπηρεσιών Υγείας κ. Ι. Κωτσιόπουλο, στο πλαίσιο της απεργίας των γιατρών στις 24 Σεπτεμβρίου. Προσθέτει πως απέναντι στα αιτήματα της ΟΕΝΓΕ, μεταξύ των οποίων οι κατεπείγουσες μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για να καλυφθεί το σύνολο των κενών οργανικών θέσεων, αντιπαρατάχθηκαν «οικονομικά και νομικά κωλύματα».

«Χρειάζονται επειγόντως μόνιμες προλήψεις καθώς το σύστημα υγείας απειλείται με κατάρρευση», επαναλαμβάνει, αλλά και «επίταξη των κρίσιμων δομών του ιδιωτικού τομέα».

Τέλος, ο κ. Παπανικολάου τονίζει στο iEidiseis πως είναι κρίσιμο ο ΕΟΔΥ να γνωστοποιεί τον ακριβή αριθμό των νοσηλευόμενων ασθενών με κορονοϊό, κάτι που, όπως λέει, οι υγειονομικοί έχουν ζητήσει ξανά. «Αν έχουμε σήμερα 500 ασθενείς και αύριο 650, λόγω χάρη, πρέπει να το γνωρίζουμε. Μοιραία ένα ένα ποσοστό εξ αυτών θα καταλήξει στις ΜΕΘ» για τις οποίες όλοι απευθύνουν προειδοποιήσεις πως πρέπει να αυξηθούν.



Comentários


bottom of page