top of page

ΠΑΝΑΙΓΑΙΑΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 6 /11

Μεγάλος είναι ο αριθμός των σωματείων και των φορέων που συντονίζονται σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, υπογράφοντας το κοινό πλαίσιο πάλης για την Υγεία και στηρίζοντας τις κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 2 Νοέμβρη στα νησιά, προετοιμάζοντας παράλληλα την παναιγαιακή κάθοδο στο υπουργείο Υγείας τη Δευτέρα 6 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ.

Διαδηλώνουν για «Υγεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν για όλους και όλες» και απαιτούν άμεσες λύσεις, καθώς «η κατάσταση στον τομέα της Υγείας των νησιών είναι απαράδεκτη. Η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, σε συνέχεια των πολιτικών όλων των κυβερνήσεων, βάζει στο "ζύγι" των αναγκών του κεφαλαίου τις ανάγκες μας και καταδικάζει τους νησιώτες σε επικίνδυνες ελλείψεις».


Οι κινητοποιήσεις της Πέμπτης

Την Πέμπτη 2 Νοέμβρη διαδηλώσεις θα γίνουν σε:

 • Ικαρία, στις 6 μ.μ., στις πλατείες Αγίου Κηρύκου και Χριστού Ραχών

 • Κω, στις 6.30 μ.μ., στο νοσοκομείο

 • Λέρο (Λακκί), στις 5 μ.μ. στο κινηματοθέατρο και πορεία στο νοσοκομείο

 • Λήμνο, στη 1 μ.μ., στα Επείγοντα του νοσοκομείου

 • Μυτιλήνη, στις 10 π.μ., στο νοσοκομείο, στις 12 μ., στο ΚΥ Καλλονής και στις 12μ., στο Περιφερειακό Ιατρείο του Μανταμάδου

 • Πάρος, στις 6 μ.μ., έξω από το Κέντρο Υγείας στην Παροικιά

 • Ρόδο, στις 2 μ.μ., στο νοσοκομείο

 • Σάμο, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Πυθαγόρα στο Βαθύ

 • Σαντορίνη, στις 5 μ.μ. στην πλ. Φηρών

 • Χίο, στις 12.30 μ.μ., στην πλ. Βουνακίου

Κοινό πλαίσιο πάλης για την υγεία


Το κοινό πλαίσιο πάλης έχει ως εξής:

«Υγεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν για όλους και όλες. Φτάνει πια με την εγκατάλειψη! Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας! Διαδηλώνουμε στην Αθήνα και στα νησιά μας! Απαιτούμε λύσεις τώρα! Η κατάσταση στον τομέα της υγείας των νησιών είναι απαράδεκτη. Η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, σε συνέχεια των πολιτικών όλων των κυβερνήσεων, βάζει στο "ζύγι" των αναγκών του κεφαλαίου τις ανάγκες μας και καταδικάζει τους νησιώτες σε επικίνδυνες ελλείψεις.


Δεν πάει άλλο! Ήδη ακόμη μια φορά θρηνούμε απώλειες συνανθρώπων μας όπως ο μικρός Μιχαήλ από τον Πολιχνίτο της Λέσβου, ενώ πολλά είναι τα περιστατικά σε κάθε νησί και στο παρελθόν. Νοσοκομεία χωρίς γιατρούς, νοσηλευτές, ελλείψεις σε ειδικότητες! Χωρίς αναλώσιμα και κρίσιμα μηχανήματα όπως μαγνητικοί και αξονικοί τομογράφοι, ακόμα και ακτινολογικά μηχανήματα! Κέντρα Υγείας με τεράστιες ελλείψεις. Χωριά και ολόκληρες περιοχές χωρίς γιατρό, απέχοντας ακόμα και 1 ώρα οδικώς από την πλησιέστερη, έστω και υποβαθμισμένη δομή υγείας. Χωρίς επαρκή στόλο και προσωπικό του ΕΚΑΒ με αποτέλεσμα να χάνονται συμπολίτες μας, να έχουμε τις τραγικές εικόνες ασθενών που μεταφέρονται σε καρότσες αγροτικών!


Σκέψου μπορεί ολόκληρα νοσοκομεία να είναι χωρίς αναισθησιολόγο, όπως συμβαίνει στην Ικαρία και στη Λήμνο; Μπορεί να υπάρχει πολυδύναμο ιατρείο με 1 (!) γιατρό, που μάλιστα καλείται να κάνει εφημερίες και αλλού, όπως συμβαίνει στις Ράχες της Ικαρίας; Γίνεται σε ολόκληρα νησιά να λείπουν σημαντικές ιατρικές ειδικότητες, όπως το να μην υπάρχει κανένας οφθαλμίατρος, ωτορινολαρυγγολόγος κ.α. σε όλο το νησί της Σάμου; Να μην υπάρχει μικροβιολόγος ή γυναικολόγος ή χειρούργος στην Πάρο με την τεράστια εισροή τουριστών; Είναι δυνατόν σημαντικός ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός να μην υπάρχει, οι κτιριακές εγκαταστάσεις και ο ξενοδοχειακός εξοπλισμός (στρώματα, σεντόνια κλπ) να είναι διαλυμένα ή να μην υπάρχει μαγνητικός τομογράφος το 2023 όπως στη Σάμο;


Τα αντίστοιχα ερωτήματα είναι πολλά και συμβαίνουν σε όλα τα νησιά!


Η κυβέρνηση προκαλεί όταν έχει ως μοναδική μέριμνα να υπάρχουν γιατροί μόνο για τη σεζόν και τους τουρίστες! Που δεν προκηρύσσει θέσεις για να καλυφθούν τα κενά στα νοσοκομεία. Που μας βγάζει τις στατιστικές και τους μέσους όρους της ΕΕ, αγνοώντας ότι η χώρα μας είναι νησιωτική, με λειψά και πανάκριβα ακτοπλοϊκά δρομολόγια με υπέργηρα πλοία και εξαντλημένα πληρώματα. Είναι πρόκληση να μας προπαγανδίζουν ως λύση την τηλεϊατρική, δηλαδή το συμβιβασμό ότι δε θα έχουμε γιατρούς; Η κυβέρνηση προκαλεί όταν δεν παίρνονται μέτρα υγείας και ασφάλειας από την εργοδοσία, όταν δεν υπάρχουν επιθεωρητές εργασίας. Δεν μπορούμε να συνηθίσουμε ως κανονικότητα τα εργατικά "ατυχήματα". Με τις πολιτικές τους είτε μας σπρώχνουν στους ιδιώτες και στα κοράκια της ιδιωτικής υγείας, είτε μας καταδικάζουν το 2023 να ζούμε χωρίς περίθαλψη.


Δε συμβιβαζόμαστε! Ξέρουμε ότι ο λαός σώζει τον λαό και παίρνουμε ξανά την κατάσταση στα χέρια μας. Ερχόμαστε στην Αθήνα και απαιτούμε λύσεις τώρα! Υγεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν για όλους με πλήρη στελέχωση όλων των δημόσιων δομών με γενναία κρατική χρηματοδότηση!


Διεκδικούμε:


Για τα Νοσοκομεία να υπάρχουν: Όλες οι αναγκαίες κλινικές με τις απαιτούμενες ειδικότητες γιατρών. Κάλυψη όλων των ειδικοτήτων. Η κυβέρνηση να ανακοινώσει προσλήψεις για όλες τις ειδικότητες και για όλες τις θέσεις. Το να προκηρύσσεται μια θέση ενώ τα κενά είναι π.χ. 5, αποθαρρύνει τους γιατρούς να έρχονται στα νησιά. Κάλυψη των αναγκών σε νοσηλευτικό, παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό σύμφωνα με τις ανάγκες. Όλο το προσωπικό (ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και βοηθητικό) να είναι μόνιμο, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Νοσοκομεία με πλήρη εργαστηριακό και τεχνολογικό εξοπλισμό, να έχουν τη δυνατότητα πρόληψης και θεραπείας στο νησί, χωρίς να δίνουν μια περιουσία. Νοσοκομεία ικανά να στηρίξουν άμεσα βαριές περιπτώσεις, έχοντας επάρκεια σε ΜΕΘ αλλά και ΜΑΦ (Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας).


Για τα Κέντρα Υγείας να υπάρχουν: Δίκτυο Κέντρων Υγείας που να καλύπτουν πλήρως την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Περιφερειακά Ιατρεία, παραρτήματα των ΚΥ, στελεχωμένα σύμφωνα με τις ανάγκες, με παθολόγους και νοσηλευτές. Σύνδεση των ΚΥ με τους χώρους κατοικίας, εργασίας, εκπαίδευσης, άθλησης και ψυχαγωγίας. (Γιατροί εργασίας, σχολίατροι, αθλίατροι). Οικογενειακοί γιατροί και παιδίατροι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο ΚΥ (που θα παρακολουθούν όλα τα μέλη της οικογένειας). Επιδημιολογικές μελέτες καθώς και μελέτες για τη νοσηρότητα που οφείλονται σε τοπικούς νοσογόνους παράγοντες. Ειδικευμένοι γιατροί για όσους ασθενείς κάνουν χρήση των ιαματικών λουτρών. Αγροτικά ιατρεία στελεχωμένα και σε όλα τα χωριά.


Για το ΕΚΑΒ: Να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του δημόσιου συστήματος επείγουσας βοήθειας έτσι που να καλύπτει κάθε επείγον περιστατικό. Ενίσχυση του στόλου του ΕΚΑΒ και προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού.


Πρόνοια: Να οργανωθεί ιδιαίτερη φροντίδα με υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τις οικογένειές τους, τους ηλικιωμένους, τους χρόνια πάσχοντες και τους νεφροπαθείς. Δημόσιο και δωρεάν πρόγραμμα "Βοήθεια στο σπίτι" για όλους (χωρίς πλαφόν, εξαιρέσεις και περικοπές), με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό. Δωρεάν μετακίνηση των ασθενών και των συνοδών τους.


Πρόληψη: Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που να συνδέονται με όλες τις βαθμίδες του δημόσιου συστήματος Υγείας και να παρέχονται δωρεάν. Συστηματικοί εμβολιασμοί με ευθύνη του κράτους για όλα τα παιδιά. Προληπτικές γυναικολογικές εξετάσεις για όλες τις γυναίκες. Επαναφορά για όλες τις γυναίκες ανεξαιρέτως του επιδόματος τοκετού. Στελέχωση Τεχνικών και Υγειονομικών Επιθεωρήσεων Εργασίας στα νησιά με τακτικούς ελέγχους. Γιατροί εργασίας σε όλους τους μεγάλους εργασιακούς χώρους. Λήψη όλων των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας σε όλους τους κλάδους και χώρους δουλειάς.


Οι φορείς


Εργατικά Κέντρα

 1. Εργατικό Κέντρο Νομού Σάμου

 2. Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο

 3. Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου

 4. Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Χίου

 5. Παράρτημα Λήμνου του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου

Νομαρχιακά Τμήματα της ΑΔΕΔΥ

 1. Ν.Τ. Σάμου της ΑΔΕΔΥ

 2. Ν.Τ. Χίου της ΑΔΕΔΥ

 3. Ν.Τ. Λήμνου της ΑΔΕΔΥ

Σάμος

 1. Σύλλογος Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Σάμου

 2. Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Σάμου

 3. Σωματείου Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία, Τουριστικά Γραφεία και Επισιτιστικά Επαγγέλματα Σάμου

 4. Σωματείο Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων Καρλοβάσου

 5. Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος (Παράρτημα Σάμου)

 6. Σύλλογος Δασκάλων & Νηπιαγωγών Σάμου

 7. Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφερειακών Ενοτήτων Σάμου & Ικαρίας (Σ.Υ.ΠΕ.Σ.Ι)

 8. Σύλλογος Εργαζομένων Δήμων Σάμου

 9. Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Καρλοβάσου

 10. Σωματείο Συνταξιούχων Σάμου

 11. Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλήλων Νομού Σάμου

 12. Σύλλογος Κυριών και Δεσποινίδων Παγώνδα «ΟΜΟΝΟΙΑ»

 13. Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου (Μέλος ΟΓΕ)

 14. Ομάδα Γυναικών Μαραθοκάμπου (μέλος ΟΓΕ)

 15. Σύλλογος Γυναικών Μυτιληνιών (μέλος ΟΓΕ)

 16. Λαϊκή Επιτροπή Μαραθοκάμπου

 17. Πανσαμιακός Αγροτικός Σύλλογος

 18. Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Πύργου Σάμου "Η Κυβέλη"

 19. Αθλητικός Σύλλογος «ΚΕΡΚΙΣ»

 20. Σύλλογος Εθελοντών Μαραθοκάμπου

 21. Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Μαραθοκάμπου

 22. Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Χώρας Σάμου

 23. Εκπολιτιστικός και Επιμορφωτικός Σύλλογος Μυτιληνιών Σάμου

 24. Σύλλογος Φίλων, Υποστηρικτών Καρκινοπαθών Νομού Σάμου «Ευ Πο»

Ικαρία

 1. Συνδικάτο Οικοδομών & Συναφών Επαγγελμάτων Ικαρίας - Φούρνων

 2. Σωματείο Εργαζομένων στους Δήμους Ικαρίας & Φούρνων

 3. Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων & Συναφών επαγγελμάτων Ικαρίας – Φούρνων

 4. Ένωση Τεχνικών ΔΕΗ-ΚΗΕ Σάμου - Ικαρίας

 5. Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ικαρίας – Φούρνων

 6. Σωματείο Συνταξιούχων Μισθωτών Ικαρίας & Φούρνων

 7. Ένωση Δημοκρατικών Γυναικών Ικαρίας (Μέλος ΟΓΕ)

 8. Ομάδα Γυναικών Αγ. Κηρύκου (Μέλος ΟΓΕ)

 9. Ένωση Γονέων & Κηδεμόνων Σχολείων Ικαρίας

 10. Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων και Μικρών ΕΒΕ Ικαρίας

 11. Σύλλογος Ικαριωτών Πετρούπολης

 12. Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων Φίλων ΑΜΕΑ και Αναπήρων Ικαρίας "ΗΛΙΑΧΤΊΔΑ"

 13. Εκπολιτιστικός Εξωραϊστικός Φιλοδασικός Σύλλογος Μανδριών ''Η ΔΟΛΙΧΗ''

 14. Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Αγίου Δημητρίου Ραχών "ΛΙΤΑΝΗ"

 15. Κοινωνικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Φραντάτου «ΦΡΑΝΤΑΤΟ»

 16. Σύλλογος Περαμεριτών Φραντάτο Μάραθο Πηγή

 17. Κοινωνικός και Οικολογικός Σύλλογος Μάραθου

 18. Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Αρέθουσας

 19. Πολιτιστικό Σύλλογος Ικαριωτών Περάματος και γύρω Δήμων «Ο ΙΚΑΡΟΣ»

Κως

 1. Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων Κω

 2. Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Κω

 3. Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Κω

 4. Σωματείο Συνταξιούχων Κω

 5. Β’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου

 6. Σύλλογος γυναικών Κω (Mέλος ΟΓΕ)

Χίος

 1. Σωματείο Εργαζομένων Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Χίου

 2. Σύλλογος ΟΤΑ Χίου

 3. Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου «Αδαμάντιος Κοραής»

 4. Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου

 5. Σωματείο Συνταξιούχων ΕΦΚΑ Νομού Χίου

 6. Σωματείο Συνταξιούχων ΝΑΤ Χίου

 7. Σωματείο Δικαστικών Υπαλλήλων Χίου

 8. Σύλλογος Εμπόρων Χίου

 9. Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Χίου

 10. Σύλλογος Λογιστών Χίου

 11. Φαρμακευτικός Σύλλογος Χίου

 12. Περιφερειακή Ομοσπονδία Β.Αιγαίου ΑΜΕΑ

 13. Παγχιακός σύλλογος ΑμεΑ

Λήμνος

 1. Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Λήμνου

 2. Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Λήμνου

 3. ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγίου Ευστράτιου

 4. Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Λήμνου

 5. Σωματείο Οικοδόμων Λήμνου

 6. Σωματείο Συνταξιούχων Λήμνου

 7. Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λήμνου

 8. Εμπορικός Σύλλογος Λήμνου

 9. Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου Λήμνου

Λέσβος

 1. Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Μυτιλήνης

 2. Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου

 3. Σωματείο Επισιτισμού Τουρισμού Λέσβου

 4. Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Λέσβου

 5. Σωματείο Μουσικών Λέσβου

 6. Σωματείο Φορτοεκφορτωτών Υπαλλήλων Οδηγών Μεταφορικών Εταιρειών Λέσβου

 7. Σωματείο Επαγγελματιών Υπαλλήλων Οδηγών και Εισπρακτόρων Λέσβου

 8. Σωματείο Χειριστών Βοηθών Εκσκαπτικών και Ανυψωτικών Μηχανημάτων Μηχανοδηγών Οδοστρωτήρων Νήσων Ανατολικού Αιγαίου

 9. Σωματείο Φορτοεκφορτωτών Λιμένος και Προλιμένος Μυτιλήνης «ο Ποσειδών»

 10. Παράρτημα Μυτιλήνης της Πανελλαδικής Ένωσης Νοσοκόμων-Νοσηλευτριών Αποκλειστικής Απασχόλησης «Αλληλεγγύη»

 11. Παλλεσβιακή Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ και Συναφών Επαγγελμάτων

 12. Ένωση Συνταξιούχων Ναυτικών Απομαχικού Ταμείου Λέσβου

 13. Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων Λέσβου

 14. Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

 15. Σύλλογος Γυναικών Μανταμάδου

 16. Αγροτικός Σύλλογος Αγιάσου

 17. Αγροτικός Σύλλογος Ανεμώτιας

 18. Αγροτικός Σύλλογος Θερμής

 19. Αγροτικός Σύλλογος Μανταμάδου

 20. Σύλλογος Καρκινοπαθών Λέσβου

Ρόδος

 1. Σύλλογος Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου

 2. Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ρόδου

 3. Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρόδου

 4. Παράρτημα Ρόδου του Σωματείου Εργαζομένων στον ΟΤΕ

Λέρος

 1. Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Λέρου

 2. Σωματείο Εργαζόμενων στο Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου

 3. Ένωση Ιατρών Κρατικού Θεραπευτηρίου-Κέντρου Υγείας Λέρου

 4. Σωματείο Εργαζόμενων ΕΟΔΥ Λέρου

Σαντορίνη

 1. ΕΛΜΕ Θήρας

 2. Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού Τουρισμού Θήρας

 3. Σύλλογος εργαζομένων Δήμου Θήρας

 4. Ομάδα γυναικών Θήρας (μέλος της ΟΓΕ)

Νάξος

 1. Πνευματικό Κέντρου Κωμιακής

 2. Σύλλογος Γυναικών Κωμιακής

Πάρος

 1. Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΥΑ Πάρου

 2. Συνταξιούχοι Πάρου

 3. Ομάδα Γυναικών Πάρου

 4. Ιατρικό Προσωπικό Κέντρου Υγείας Πάρου

 5. Σύλλογος Εκπαιδευτικών «ΚΑΛΙΕΡΟΣ»

Σύρος

 1. Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κυκλάδων

 2. Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σύρου

Ακόμη Σύλλογοι Νησιωτών που μένουν στην Αθήνα στηρίζουν τις κινητοποιήσεις και καλούν σε μαζική συμμετοχή στις 6 Νοέμβρη στις 6 μ.μ. στο Υπουργείο Υγείας ενώ προχωρούν και σε συλλογή υπογραφών για τα αιτήματά τους. Μέχρι στιγμής σχετική απόφαση έχουν πάρει ο Σύλλογος Ικαριωτών Πετρούπολης, ο Σύλλογος Ικαριωτών Περάματος και γύρω δήμων «Ο Ίκαρος», η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής.


Comments


bottom of page