top of page

Παναγιώτης Παπανικολάου στο tvxs.gr: «Πουλάνε οι ασθενείς ό,τι έχουν για να χειρουργηθούν»

«Το τι σημαίνει η εντολή της αναπληρώτριας υπ. Υγείας κ. Γκάγκα να περιοριστούν κατά 80% τα χειρουργεία δημόσιων νοσοκομείων το είδαμε και πέρσι. Σημαίνει όργιο κερδοσκοπίας και εκβιασμός σε βάρος ασθενών προκειμένου να χειρουργηθούν σε ιδιωτικές κλινικές» λέει στο tvxs.gr ο νευροχειρουργός, ΓΓ της ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας) και μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ (Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς), Πάνος Παπανικολάου.


Προσθέτει πως η εντολή της κ. Γκάκα σημαίνει επίσης πως «...θα εκτοξευθούν οι δείκτες βαριάς νοσηρότητας και οι θάνατοι από λοιπές παθήσεις και αυτό είναι κάτι που το γνωρίζει πολύ καλά το υπουργείο» και χαρακτηρίζει το μέτρο εγκληματικό, κουτοπόνηρο και υποβολιμαίο.


«Είναι υποβολιμαίο γιατί προσπαθούν να κουκουλώσουν το γεγονός ότι δεν έχουν κάνει προσλήψεις, άρα υπό αυτή την έννοια είναι και μια ομολογία από την πλευρά της κυβέρνησης ότι δεν έχει κάνει τίποτα για το ΕΣΥ. Και σήμερα τι κάνουν; Παίρνουν προσωπικό από τα χειρουργεία, για να το χρησιμοποιήσουν ως άμυνα για την covid 19»


Ο κ. Παπανικολάου περιγράφει τι έζησαν οι γιατροί την προηγούμενη φορά που ενεργοποιήθηκε η συγκεκριμένη οδηγία με εντολή Κοντοζαμάνη:


«Την περασμένη άνοιξη ζήσαμε απίστευτες καταστάσεις. Εκβίαζαν τον κόσμο σαν μαυραγορίτες για να χειρουργηθεί δίνοντας 10.000 και 15.000 ευρώ στις ιδιωτικές κλινικές. Είδαμε ασθενείς, να ξεπουλούν ό,τι έχουν και δεν έχουν για να μπουν στο χειρουργείο. Προσωπικά, είχα περιστατικό ασθενούς με νεοπλασία εγκεφάλου και της ζήτησαν από ιδιωτικό μεγάλο νοσοκομείο, 10.000 ευρώ για μια απλή βιοψία. Ενημέρωσα τον διοικητή του νοσοκομείου, ότι αν δεν επιτραπεί να τη χειρουργήσω στο δημόσιο νοσοκομείο, θα ξεσηκώσω τον κόσμο. Είχαμε δεκάδες τέτοια περιστατικά».


«Λένε ψέματα ότι εφαρμόζεται η οδηγία και στις ιδιωτικές κλινικές»


Ο κ. Παπανικολάου, τονίζει με έμφαση, πως η οδηγία αυτή, αν και απευθύνεται και στις ιδιωτικές κλινικές, εκεί δεν τηρείται.


«Αυτό έχει αποδειχθεί περίτρανα. Και την άνοιξη έλεγαν πως περιορίζονται και στις κλινικές τα χειρουργεία κατά 80%. Τι έγινε στην πράξη; Όχι απλά δεν περιορίστηκαν, αλλά κάποιες άνοιξαν βιομηχανία αισθητικών επεμβάσεων. Εμείς δεν μπορούσαμε να χειρουργησουμε όγκους εγκεφάλου και αυτοί έκαναν αισθητικές επεμβάσεις στην πελατεία που ετοιμαζόταν να βγει στις παραλίες το καλοκαίρι. Το υπουργείο έκανε τα στραβά μάτια και το ίδιο θα κάνει και τώρα».


Ο Π. Παπανικολάου σχολιάζει την διευκρίνηση της υπουργού σε χθεσινή της συνέντευξη, κατά την οποία είπε πως η οδηγία έχει σαν στόχο όχι να υποχρεώσει, αλλά να δώσει την άδεια στις διοικήσεις των νοσοκομείων να προχωρήσουν στην περικοπή χειρουργείων αν υπάρξει ανάγκη.


«Η οδηγία δεν λέει αυτό. Ούτε στο περιεχόμενο, ούτε στο ύφος της. Και δεν έχουν σημασία οι δηλώσεις σε συνεντεύξεις. Οι οδηγίες ανακαλούνται με νέες οδηγίες. Αν ισχύουν τα όσα διευκρίνησε, θα βγάλει νέα οδηγία. Περιμένουμε να δούμε τι θα πράξει».


Σε σχέση με τη γενική εικόνα στα νοσοκομεία σήμερα, ο ΓΓ της ΟΕΝΓΕ σχολιάζει:


«Οι γιατροί της Θεσσαλονίκης λένε ότι εκεί, κάθε γενική εφημερία είναι χειρότερη από την προηγούμενη. Αυξάνονται συνεχώς οι εισαγωγές και διασωληνώσεις. Έχει αρχίσει να «μπουκώνει» και η Αχαΐα. Η Αθήνα δεν έχει επιβαρυνθεί πολύ τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά οι ειδικοί προβλέπουν ότι έρχεται έξαρση τον επόμενο μήνα. Αν συνεχίσουν με οδηγίες σαν κι αυτή που περικόπτει χειρουργεία, θα έχουμε αύξηση σε θανάτους από λοιπές ασθένειες. Οι αριθμοί των θανάτων από την άνοιξη του ’20 έως σήμερα συγκριτικά με αντίστοιχη περίοδο το ’18, δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση σε θανάτους και μόνο τα μισά ποσοστά αποδίδονται σε θανάτους από covid 19».


Comments


bottom of page