top of page

ΠΑΜΕ:18 Δεκέμβρη 2021 Παγκόσμια Μέρα Μεταναστών

Με την ευκαιρία της 18ης Δεκέμβρη, Παγκόσμιας Μέρας Μεταναστών, το ΠΑΜΕ, τα ταξικά συνδικάτα της Ελλάδας στέλνουμε μήνυμα Αλληλεγγύης, Μήνυμα οργάνωσης και Αγώνα στα ταξικά μας αδέλφια, τους μετανάστες κάθε χώρας, κάθε χρώματος, κάθε φυλής και θρησκείας.


Είτε είσαι μετανάστης που άφησες την πατρίδα σου και ήρθες στην Ελλάδα, είτε είσαι μετανάστης που άφησες την Ελλάδα και πήγες σε μια άλλη χώρα, με τους εργαζόμενους κάθε χώρας μας ενώνουν οι δυσκολίες και τα εμπόδια ενός συστήματος που κυριαρχεί η φτώχεια, η ακρίβεια, η ανεργία για τους πολλούς, για να κερδίζουν οι λίγοι. Ενός συστήματος που καλλιεργεί την ξενοφοβία, τον ρατσισμό, που προκαλεί πολέμους και προσφυγιά.


Ταυτόχρονα όμως μας ενώνουν οι κοινές ελπίδες και όνειρα, μας ενώνει ο κοινός αγώνας για επιβίωση, για δουλειά, μισθό, δικαιώματα, ο αγώνας όλων μας για καλύτερη ζωή, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση.


Το ΠΑΜΕ, τα συνδικάτα των εργαζομένων, κόντρα σε αφεντικά, κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Ένωση των μονοπωλίων βρίσκεται στο πλευρό κάθε εργαζομένου στον αγώνα για αυξήσεις στους μισθούς, Συλλογικές Συμβάσεις, ανθρώπινο ωράριο, Δημόσια Δωρεάν Υγεία και Παιδεία.


Καθώς βρισκόμαστε σε ένα νέο κύμα της πανδημίας είναι επιτακτικό να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, που με ευθύνη των κυβερνήσεων έχουν καθυστερήσει, για την υγειονομική κάλυψη και άμεσο εμβολιασμό όλων των εργαζομένων μεταναστών, προσφύγων κτλ. αλλά και την πρόσβαση τους σε Δημόσια Υγεία, Νοσοκομεία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κτλ


Οι πρόσφατες νίκες μας ενάντια σε πολυεθνικές όπως η COSCO, EFOOD στην Ελλάδα, μας γεμίζουν πίστη και αισιοδοξία και αποδεικνύουν την δύναμη της οργανωμένης και συλλογικής διεκδίκησης των εργαζομένων. Ειδικά στους διανομείς, μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων και των απεργών είναι συνάδελφοι μετανάστες που ήρθαν σε επαφή με τα συνδικάτα τους, οργανώθηκαν σε αυτά, διεκδίκησαν στο πλάι των Ελλήνων συναδέλφων τους και νίκησαν. Αντίστοιχο είναι το παράδειγμα των εργαζομένων στα χωράφια του Μαραθώνα που κατάφεραν και κέρδισαν αυξήσεις στους μισθούς σε πολύ δύσκολες συνθήκες.


Το μεγάλο ποσοστό νέων εργαζομένων, μεταναστών, προσφύγων, ξεριζωμένων που βρίσκονται στην Ελλάδα σήμερα, μπαίνουν στην παραγωγή με τους χειρότερους όρους, χειρότερες αμοιβές, χωρίς –τις περισσότερες φορές- ούτε καν τα πλέον αυτονόητα δικαιώματα, είναι συνάδελφοι που τα συνδικάτα έχουμε καθήκον πιο αποφασιστικά, πιο μαχητικά, να τους απλώσουμε το χέρι, να έρθουμε σε επαφή μαζί τους, να γίνουν κομμάτι του οργανωμένου εργατικού κινήματος της χώρας μας απέναντι στις δυνάμεις που μας εκμεταλλεύονται και μας εξωθούν στην φτώχεια και την εξαθλίωση. Τα θετικά παραδείγματα του πρόσφατου διαστήματος αποτελούν οδηγό για την συνέχεια και την κλιμάκωση του αγώνα.


Ενόψει της 18ης Δεκέμβρη οργανώνουμε πλατιά καμπάνια ενημέρωσης, πληροφόρησης και καλέσματος οργάνωσης στα συνδικάτα των εργαζόμενων μεταναστών. Με εξορμήσεις, εκδηλώσεις, πρωτοβουλίες. Να ακουστεί παντού το σύνθημα


ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ


Για τα συνδικάτα πρέπει να γίνει ζήτημα πρώτης γραμμής η διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων των συναδέλφων μας για:

 • Καμία διάκριση σε εργασιακά ασφαλιστικά συνταξιοδοτικά δικαιώματα, κανένας αποκλεισμός από επιδόματα.

 • Επιπρόσθετα μέτρα για την προστασία, τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς για τους μετανάστες και πρόσφυγες εργαζόμενους, με ενημέρωσή τους από ειδικά κλιμάκια στη μητρική τους γλώσσα και στελέχωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας με διερμηνείς και υπηρεσίες που να ανταποκρίνονται στα αιτήματα τους

 • Υπογραφή άμεσα διακρατικών συμφωνιών για τη δυνατότητα μεταφοράς των ασφαλιστικών συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των μεταναστών εργατών στη χώρα προέλευση τους

 • Εξασφάλιση επαρκών και υγιεινών χώρων διαμονής για τους εργάτες γης και τακτικός έλεγχος τους από υγειονομική επιτροπή.

 • Άμεση πρόσληψη και στελέχωση με διερμηνείς όλων των νοσοκομείων και των μονάδων υγείας με ευθύνη του κράτους

 • Εξασφάλιση σε όλους τους μετανάστες και πρόσφυγες αριθμού ασφάλισης και της απρόσκοπτης, με ευθύνη του κράτους, πρόσβασης και κάλυψής τους σε εξετάσεις, φάρμακα και αναγκαίο ιατρικό εξοπλισμό.

 • Μέτρα για την προστασία μεταναστών και προσφύγων από τον κορονοϊό, επιτάχυνση των εμβολιασμών με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια, αποκλειστικά με κρατική ευθύνη.

 • Άδειες παραμονής μακροχρόνιες, χωρίς παράβολα, πρόστιμα, πολύχρονες καθυστερήσεις, εισοδηματικά κριτήρια και αποκλεισμούς ανέργων. Διαμόρφωση κρατικού δικτύου νομικής υποστήριξης για τους μετανάστες και πρόσφυγες. Απλούστευση των διαδικασιών ανανέωσης των αδειών παραμονής, αποσύνδεσή τους από ένσημα.

 • Νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν υπό καθεστώς παρατυπίας. Ειδική μέριμνα για την κατάσταση παρατυπίας στην οποία βρίσκεται το 40% των μεταναστριών που απασχολούνται σε εσωτερικές - οικιακές εργασίες

 • Η απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας με πολιτογράφηση να γίνεται με αντικειμενικά κριτήρια, για όσους το επιθυμούν, χωρίς ταξικά και γραφειοκρατικά εμπόδια.

 • Στελέχωση όλων των κρατικών υπηρεσιών για πρόσφυγες και μετανάστες, με μόνιμο προσωπικό, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Καμία εμπλοκή ΜΚΟ στο Προσφυγικό-Μεταναστευτικό.

 • Καμία εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις επεμβάσεις. Να κλείσουν τώρα όλες οι ΝΑΤΟικές βάσεις.

H Αφίσα ΠΑΜΕ για την Παγκόσμια Μέρα Μεταναστών 18 Δεκέμβρη


Comments


bottom of page