top of page

ΠΑΜΕ: Στάση Εργασίας στην Αττική και 24ωρη Απεργία στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΤΕΤΑΡΤΗ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Στάση Εργασίας ( 7 π.μ. – 3 μ.μ.) στην Αττική και 24ωρη Απεργία στην υπόλοιπη Ελλάδα

Συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο ΜΕΤΡΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ και Πορεία στο υπουργείο Υγείας


Συνάδελφοι εργαζόμενοι στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας και το ΕΚΑΒ


Απευθυνόμαστε σε όλους εσάς που αντιμετωπίζετε καθημερινά την εντατικοποίηση με χρωστούμενα ρεπό και μέρες άδειας, αλλεπάλληλες βάρδιες και εφημερίες, την υπολειτουργία και συγχωνεύσεις κλινικών και τμημάτων, την αδυναμία παροχής υψηλού επιπέδου περίθαλψης στους ασθενείς, τα αποτελέσματα, δηλαδή, της χρόνιας πολιτικής υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης. Που δυσκολεύστε να τα βγάλετε πέρα γιατί μας έχουν πετσοκόψει τους μισθούς και μας έχουν φορτώσει φόρους και χαράτσια.


Ιδιαίτερα απευθυνόμαστε στους χιλιάδες εργαζόμενους με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, που εκτός των υπόλοιπων προβλημάτων, είστε αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της απόλυσης:


στους εκατοντάδες εργαζόμενους, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, στις υποστηρικτικές υπηρεσίες των δημόσιων νοσοκομείων, που απολύονται και «αντικαθίστανται» από άλλους συμβασιούχους, που θα τους ακολουθήσουν, σύντομα, και αυτοί στην ανεργία.

● στους 1.100 επικουρικούς γιατρούς, που η πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου οδηγεί στον κίνδυνο απόλυσης τους.

● στους εκατοντάδες επικουρικούς άλλων ειδικοτήτων, που δεν θα προσληφθούν με την προκήρυξη 2Κ/2019, και οι συμβάσεις τους λήγουν τους επόμενους μήνες

.στους 4000 περίπου εργαζόμενους, μέσω ΟΑΕΔ, που αν και στην πρόσφατη κινητοποίηση σωματείων υγειονομικών, οι εκπρόσωποι των υπουργείων Εργασίας και Υγείας διαβεβαίωσαν για την παράταση της σύμβασης τους, σύντομα θα αντιμετωπίσουν ξανά τον κίνδυνο της απόλυσης

στους 208 ειδικευμένους γιατρούς, που η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να ακυρώσει την πρόσληψη τους στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των δημόσιων νοσοκομείων.

Γνωρίζουμε πια ότι κανένας «σωτήρας» δεν θα μας λύσει τα προβλήματα, που έχουν δημιουργήσει οι αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων. Μόνοι εμείς, με τον οργανωμένο αγώνα μας, με κριτήριο την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας, μπορούμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας, να αποκρούσουμε τη νέα αντιλαϊκή επίθεση και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να κατακτήσουμε και νέα δικαιώματα.

Όλο και περισσότεροι συνειδητοποιούμε ότι η πηγή των προβλημάτων είναι η υλοποίηση, από όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία, η υγεία είναι «ατομική ευθύνη», η υγειονομική περίθαλψη είναι εμπόρευμα, που «πουλιέται και αγοράζεται» και πρέπει να υπόκειται στους νόμους της αγοράς και οι παροχές υγείας πρέπει να μειωθούν γιατί αυξάνουν το «μη μισθολογικό κόστος» και εμποδίζουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Γι’ αυτό, δεν προσλαμβάνουν το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και μειώνουν την κρατική χρηματοδότηση στις δημόσιες μονάδες Υγείας ενώ αυξάνουν τις ασφαλιστικές εισφορές μας για υγειονομική περίθαλψη. Γι’ αυτό προωθούν τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως "αυτοτελών επιχειρηματικών μονάδων" που θα καλύπτουν το κόστος λειτουργίας με την "πώληση" υπηρεσιών στους ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Γι’ αυτό, προωθούν το θεσμό του "οικογενειακού γιατρού", με βασικό όμως προσανατολισμό να δυσκολεύουν την πρόσβαση στις δημόσιες μονάδες Υγείας δευτεροβάθμιου επιπέδου και την εφαρμογή αντιεπιστημονικών πρωτοκόλλων, για τη μείωση της ασφαλιστικής κάλυψης για φάρμακα και εξετάσεις.

Στόχος τους είναι να εξοικονομούν, με τις περικοπές, κρατικά κονδύλια για επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές στους επιχειρηματικούς ομίλους και να εξασφαλίζουν πελατεία και σίγουρη κερδοφορία στις ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα και ασφαλιστικές εταιρείες.

Στην κατεύθυνση αυτή, στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ΝΔ και στις πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ, δεν υπάρχει καμία αναφορά στην ανάγκη για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων υγείας.

Αντίθετα, «περίσσεψαν» οι διακηρύξεις περί επέκτασης των «συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα», της σύναξης συμβολαίων με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και της «αγοράς» υπηρεσιών από ιδιωτικές εταιρείες, επομένως και της διατήρησης και επέκτασης της επιχειρηματικής λειτουργίας των δημόσιων μονάδων υγείας.

Το ρόλο του «λαγού» για την παραπέρα εμπορευματοποίηση των δημόσιων μονάδων υγείας ανέλαβαν, για άλλη μια φορά, οι κυβερνητικές ηγεσίες στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και Ιατρικό Σύλλογο Αθήνας, με τις προτάσεις τους για μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, συγχωνεύσεις κλινικών και νοσοκομείων, πρόσβαση ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία για να νοσηλεύουν ασθενείς που παρακολουθούν, σύναψη συμβάσεων των νοσοκομείων με ιδιώτες γιατρούς κλπ.

Πολύτιμες υπηρεσίες όμως στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς προσφέρουν οι παρατάξεις του παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού, που έχουν την πλειοψηφία σε ΑΔΕΔΥ, ΠΟΕΔΗΝ και πολλά πρωτοβάθμια σωματεία. Κάνουν ότι μπορούν για να κρύψουν ότι πηγή των προβλημάτων είναι η επέκταση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία και Πρόνοιας, προς όφελος των ομίλων που δραστηριοποιούνται στους αντίστοιχους τομείς. Καλλιεργούν επικίνδυνες αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει καπιταλιστική ανάπτυξη με «κοινωνικό πρόσημο», όπου κερδισμένοι θα βγαίνουν και οι εργαζόμενοι και οι καπιταλιστές.


Δε θυσιάζουμε τα δικαιώματα ασθενών και υγειονομικών για να αυξηθούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων


Στη συνεχιζόμενη επίθεση, να απαντήσουμε όλοι μαζί, υγειονομικοί του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ασθενείς, όλες οι λαϊκές οικογένειες. Να εμποδίσουμε να περάσουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα

Να διεκδικήσουμε μαζί:

► μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τη πλήρη στελέχωση των δημόσιων μονάδων υγείας, πρόνοιας και ΕΚΑΒ. Μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις

► ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.

► Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες. Λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας εργαζομένων και ασθενών. .

► πλήρης και επαρκή κρατική χρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων υγείας και πρόνοιας. Κατάργηση κάθε πληρωμής των ασθενών για όλα όσα απαιτούνται για την πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση της υγείας τους.

Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στο «αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο» που μοιράζει νέα προνόμια στους επιχειρηματικούς ομίλους, συμπιέζει τους μισθούς με χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων και προσθέτει νέα εμπόδια στη συλλογική δράση των εργαζομένων.


ΠΕΜΠΤΗ 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ στις 6:30 μ.μ.

Συλλαλητήριο στα ΠροπύλαιαComentários


bottom of page