top of page

Πέμπτη 22 Απρίλη στάση εργασίας-πανελλαδική ημέρα δράσης στις δημόσιες μονάδες υγείας


Συνάδελφοι υγειονομικοί - εργαζόμενοι

Με αιτήματα αιχμής, αιτήματα που έφερε επιτακτικά στο προσκήνιο η πανδημία του κορονοϊού, συνεχίζουμε τον αγώνα για τα δικαιώματα μας, την προστασία της υγείας μας, των οικογενειών μας και του λαού μας. Συντονίζουμε τον αγώνα μας για να γίνει πιο μαζικός, στα πλαίσια της πανελλαδικής ημέρας δράσης στις δημόσιες μονάδες υγείας, μαζί με άλλα σωματεία σε όλη τη χώρα, για να διεκδικήσουμε τα δίκαια αιτήματα μας για μια καλύτερη ζωή, σύμφωνα με τα επιτεύγματα της επιστήμης και τις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας.


Απαιτούμε και διεκδικούμε :

Προσλήψεις μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού, παραϊατρικού και βοηθητικού προσωπικού στο νοσοκομείο μας που στενάζει από την υποστελέχωση. Στα περισσότερα τμήματα και κλινικές οι ελλείψεις είναι τραγικές όπως : στο χειρουργείο που οι νοσηλευτές πραγματοποιούν επιπλέον ετοιμότητες για να καλύψουν τις επιτακτικές ανάγκες, το ίδιο και οι μαίες στην μαιευτική κλινική. Μεγάλες επίσης είναι οι ελλείψεις στα εργαστήρια , στην καθαριότητα, στην τεχνική υπηρεσία και σε διάφορα τμήματα της διοικητικής υπηρεσίας. Οι ελλείψεις στην ιατρική υπηρεσία και μάλιστα σε ειδικότητες πρώτης γραμμής, όπως αναισθησιολόγοι, νεφρολόγοι, παθολόγοι , πνευμονολόγοι , χρόνια τώρα ,είναι κραυγαλέες. Σε λίγο διάστημα θα δημιουργηθεί πρόβλημα και με τους χειρουργούς μετά τον διορισμό των δύο επικουρικών μας γιατρών σε άλλα νοσοκομεία.

Να μπει επιτέλους ένα τέλος στην ομηρία όλων των συμβασιούχων και να μονιμοποιηθούν, αφού καλύπτουν πάγιες και επιτακτικές ανάγκες του νοσοκομείου. Στο νοσοκομείο μας μέσα σε μια πενταετία άλλαξαν πλήρως οι εργασιακές σχέσεις αφού οι συμβασιούχοι ξεπερνούν πλέον τους μόνιμους. Οι ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό πανελλαδικά στο ΕΣΥ είναι περίπου 25000 και στους ιατρούς 6000. Στο νοσοκομείο μας ξεπερνούν στο ιατρικό προσωπικό τις 50 και συνολικά σε όλο το προσωπικό τις 200. Οι πρόσφατες προσλήψεις επικουρικών μόνο για ένα χρόνο αντί για δύο των προγενέστερων προσλήψεων, πρέπει να σημάνει συναγερμό για το πως θα αντιμετωπιστούν οι συμβασιούχοι, όταν τελειώσουν οι συμβάσεις και η πανδημία!!


Να προσληφθεί εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για να λειτουργήσουν τα 6 κρεβάτια της ΜΕΘ του νοσοκομείου μας που παραμένουν κλειστά, όταν καθημερινά πάνω από 100 συνάνθρωποι μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε κοινούς θαλάμους, με θνητότητα πάνω από 50% ενώ αν ήταν σε ΜΕΘ η θνητότητα θα ήταν λιγότερο από 25%.


Να αυξηθούν οι μισθοί μας που έχουν πετσοκοφτεί τα προηγούμενα χρόνια, και να γίνει επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού γιατί το κόστος ζωής έχει αυξηθεί κατακόρυφα, η φορολογία έχει απογειωθεί και το κράτος δε μας παρέχει το παραμικρό.


Να ενταχθούμε άμεσα στα ΒΑΕ, αφού δουλεύουμε σε έναν ανθυγιεινό χώρο και εκτιθέμεθα καθημερινά σε επιβλαβείς και μολυσματικούς, φυσικούς και βιολογικούς παράγοντες, που επιβαρύνουν την υγεία μας. Πόσο μάλλον όταν συνάδελφοί μας έχουν νοσήσει και πολλοί από αυτούς έχασαν τη μάχη με τη ζωή κατά τη διάρκεια της πανδημίας .


Να μην επιτρέψουμε να επιστρέψουν οι εργολάβοι στο νοσοκομείο, όπως δρομολογεί με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του νοσοκομείου για την τεχνική υπηρεσία, ο διοικητής και η κυβέρνηση της ΝΔ, αξιοποιώντας το νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.


Να επιταχθεί άμεσα ο ιδιωτικός τομές Υγείας για να σωθούν ανθρώπινες ζωές τόσο από τον κορονοϊό, όσο και από τις άλλες ασθένειες που θερίζουν το λαό μας από την αύξηση της νοσηρότητας, λόγω της μετατροπής των μεγάλων νοσοκομείων σε νοσοκομεία μιας νόσου. Να σταματήσει η απαράδεκτη ενίσχυση των μεγάλων ιδιωτικών θεραπευτηρίων που αισχροκερδούν και επιδοτούνται με υπερδιπλάσια νοσήλια από την κυβέρνηση και αποζημιώνονται στο σύνολο των κρεβατιών που διαθέτουν, ανεξάρτητα αν είναι καλυμμένα με ασθενείς, επιλέγοντας μάλιστα τα περιστατικά που θα νοσηλεύσουν.


Στελέχωση των δύο κέντρων Υγείας του νομού μας (Λευκάδας και Βασιλικής) , που χρόνια τώρα παραμένουν υποβαθμισμένα, με το απαραίτητο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και την προμήθεια του κατάλληλου εξοπλισμού, έτσι ώστε να μπορούν και να έχουν την δυνατότητα να επιτελέσουν το ρόλο τους στα πλαίσια της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας.


Αναβάθμιση του ρόλου και των υπηρεσιών του Κέντρου Ημέρας και ψυχικής Υγείας του νομού μας, που χρόνια τώρα όλες οι κυβερνήσεις απαξίωσαν, με την πρόσληψη ψυχίατρου και προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων. Όλοι γνωρίζουμε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν στην κοινότητα τα Κέντρα Ημέρας στην διατήρηση της ψυχικής υγείας και στην πρόληψη ψυχικής νόσου, σε μια περίοδο που παρατηρείται μεγάλη αύξηση των ψυχιατρικών νοσημάτων.


Να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση στη δημόσια Υγεία και στα νοσοκομεία που την τελευταία δεκαετία έχει μειωθεί πάνω από 1δις και φέτος σε συνθήκες αυξημένων αναγκών κατά 576 εκατ. επιπλέον. Χαρακτηριστικό δε είναι ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι πληρώνουν μόνο το 7,2 % των φόρων και όλοι εμείς και οι λαϊκές οικογένειες το 92,8% των φόρων. Χρήματα που αντί να καλύπτουν τις ανάγκες μας κατευθύνονται στις τσέπες των λίγων.


Δεν πρέπει να ανεχόμαστε να θυσιάζουμε τα δικαιώματά μας και την προστασία της Υγείας μας για να εξασφαλίζεται η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων!


Για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας μας χρειάζεται να ΣΤΟΧΕΥΕΙ στη πολιτική που αξιοποιεί τη πανδημία για την επέκταση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία. Να ΑΝΤΙΠΑΛΕΥΕΙ την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προωθεί τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, την προσωρινή και φτηνή εργασία προς όφελος των συμφερόντων των λίγων , πολιτική που υλοποιεί και η σημερινή κυβέρνηση. Να ΣΥΓΚΡΟΥΕΤΑΙ με την αντίληψη ότι η Υγεία αποτελεί «κόστος» και «έξοδο» και την πολιτική που την αντιμετωπίζει ως «ατομική» υπόθεση και εμπόρευμα που πουλιέται και αγοράζεται.


ΚΑΛΟΥΜΕ τους εργαζόμενους που αντιλαμβάνονται ότι κάτι πρέπει να γίνει, να δυναμώσουν τον αγώνα και να ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ στη στάση εργασίας και στη ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στις 9 πμ στην Πύλη του νοσοκομείου.


Comments


bottom of page