Σωματείο Εργαζομένων Γ.Ν. «Ασκληπιείου Βούλας»
Σας καλούμε όλους και όλες να συμμετέχετε αύριο Πέμπτη 21 Μαίου στη στάση εργασίας 7-3 και στη συγκέντρωση στο Υπ. Υγείας στις 12:00.
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι
Μεσούσης της υγειονομικής κρίσης και πριν τελειώσουν τα χειροκροτήματα για τους «ήρωες» νοσηλευτές, η κυβέρνηση προχωράει σε μια απαράδεκτη, προκλητική και επιθετική ενέργεια εναντίον τους. Επιχειρεί να θεσμοθετήσει, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, Νοσηλευτικό κλάδο των ΠΕ και ΤΕ νοσηλευτών αφήνοντας εκτός κλάδου τη ΔΕ κατηγορία. Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση επιχειρεί να αφήσει εκτός του κλάδου των νοσηλευτών το 40% του νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία, που χωρίς την δική του καθημερινή προσφορά νοσηλευτικών υπηρεσιών το ΕΣΥ θα καταρρεύσει. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας (Κικίλιας, Κοντοζαμάνης) εξυπηρετούν συντεχνιακές λογικές, που εκφράζονται κυρίως από την ΕΝΕ αλλά όχι μόνο και στοχεύουν στο διχασμό του νοσηλευτικού προσωπικού: με την ΠΝΠ που σκοπεύουν να ψηφίσουν στη Βουλή, συνάδελφοι που προσφέρουν την ίδια νοσηλευτική εργασία, ΔΕΝ θα ανήκουν στον ίδιο επαγγελματικό κλάδο.
Η πραγματικότητα στα νοσοκομεία της χώρας λέει ότι οι συνάδελφοι που ανήκουν στην κατηγορία ΔΕ Β. Νοσηλευτών ασκούν (καθόλη την διάρκεια του εργασιακού τους βίου), το νοσηλευτικό επάγγελμα, αφού εκτελούν καθημερινά όλες τις νοσηλευτικές πράξεις και κρατούν ολόκληρες βάρδιες στα νοσηλευτικά τμήματα χωρίς την παρουσία ΠΕ ή ΤΕ νοσηλευτών, προκειμένου να στηρίξουν το ΕΣΥ προς όφελος των ασθενών.
Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: η αναλογία νοσηλευτικού προσωπικού (ΠΕ, ΤΕ) ανά κλίνη είναι 0,47. Εάν σε αυτό προστεθεί και η κατηγορία ΔΕ, τότε η αναλογία ανά κλίνη γίνεται 0,83 (ο μ.ό. των χωρών του ΟΟΣΑ είναι 2,3 νοσηλευτές ανά κλίνη). Γίνεται λοιπόν αντιληπτό γιατί η κατηγορία των ΔΕ Β. Νοσηλευτών που αποτελεί το 40% του κλάδου στο ΕΣΥ είναι αδιανόητο να μην ανήκει στον Νοσηλευτικό κλάδο.
Το πάγιο αίτημα του Νοσηλευτικού προσωπικού για τη δημιουργία ενός Ενιαίου Κλάδου Νοσηλευτικού Προσωπικού που θα εμπεριέχει μέσα όλες τις κατηγορίες του προσωπικού (Νοσηλευτές ΠΕ/ΤΕ, ΔΕ Βοηθούς Νοσηλευτών, Μαίες και Επισκέπτες Υγείας) αναγνωρίζοντας έτσι τις ιδιαιτερότητες του επαγγέλματος, παραμένει επίκαιρο.
Να κάνουμε ξεκάθαρο προς πάσα κατεύθυνση: στη νοσηλευτική οικογένεια δεν υπάρχουν φτωχοί συγγενείς! Όπως απέναντι στον ασθενή μας, πέφτουμε όλοι μαζί στη μάχη για την ζωή και την προαγωγή της υγείας του, έτσι και πάλι ενωμένοι σαν μια γροθιά θα υπερασπιστούμε το αδιάσπαστο του κλάδου. Δεν χωράνε διχόνοιες στους λειτουργούς της υγείας και κανείς δεν μπορεί να τις σπείρει με τεχνητές διαιρέσεις.
Όπως και στο παρελθόν αποτρέψαμε παρόμοια σχέδια έτσι θα κάνουμε και τώρα με όπλο τον αγώνα ενάντια στις συντεχνιακές – διασπαστικές λογικές και την ενότητα όλων των συναδέλφων.
ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ ΜΑΖΙ για να σταματήσουμε τον απαράδεκτο κυβερνητικό σχεδιασμό
και να απαιτήσουμε:
· Δημιουργία Ενιαίου Κλάδου Νοσηλευτικού Προσωπικού που θα εμπεριέχει μέσα όλες τις κατηγορίες του προσωπικού (Νοσηλευτές ΠΕ/ΤΕ, ΔΕ Βοηθούς Νοσηλευτών, Μαίες και Επισκέπτες Υγείας)
· Μαζικές προσλήψεις ΜΟΝΙΜΩΝ νοσηλευτών και προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. Να σταματήσει η ομηρία των συμβασιούχων και επικουρικών, καμία απόλυση μονιμοποίηση όλων.
· Ενιαία Πανεπιστημιακή Νοσηλευτική Σχολή, 4ετούς φοίτησης για όλους. Παράλληλα να οργανωθούν προγράμματα εξομοίωσης, συναρτώντας και τα έτη κλινικής εμπειρίας, για όσους το επιθυμούν (πτυχιούχοι ΤΕΙ, απόφοιτοι ΔΕ βοηθοί νοσηλευτές).
· Δωρεάν Μεταπτυχιακά Προγράμματα για όλους. Υποχρεωτική παρακολούθηση της ετήσιας Νοσηλευτικής Ειδικότητας σε εύλογο χρονικό διάστημα από τον διορισμό του νοσηλευτή. Αναβάθμιση και με νέες ειδικότητες (Εντατική, Καρδιολογία, Επείγοντα).
· Μία νυχτερινή βάρδια/εβδομάδα, όχι πάνω από 4/μήνα. Δύο ελεύθερα σαββατοκύριακα εκτός δουλειάς στον κάθε νοσηλευτή.
· Ασφαλείς αναλογίες νοσηλευτών / ασθενών στις κλινικές / ΤΕΠ / ΜΕΘ.
· 4η βάρδια στο 24ωρο / 6ωρες βάρδιες για όλους με γενναία αύξηση των αποδοχών.
· Άμεση Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά για όλους τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία.
· Πλήρη σύνταξη στα 50 για τις γυναίκες στα 55 για τους άντρες.
· Επαρκή Χρηματοδότηση του ΕΣΥ.
댓글