▸Κατάργηση πλήρους, αποκλειστικής απασχόλησης και είσοδος ιδιωτών γιατρών στα νοσοκομεία
Ταφόπλακα για κάθε έννοια δημόσιας δωρεάν περίθαλψης αποτελεί το νέο νομοσχέδιο για την υγεία που αναρτήθηκε στις 20 Οκτωβρίου στο opengov.gr δίχως ωστόσο να κληθούν να συμμετάσχουν στη διαμόρφωσή του, οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, δηλαδή οι νοσοκομειακοί γιατροί. Πυρήνας του νομοσχεδίου είναι τα άρθρα 7 και 10 που καταργούν την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ δηλαδή την βασική ιδρυτική αρχή του ΕΣΥ. Δηλαδή στην ουσία καταργούν το ίδιο το ΕΣΥ!
Συγκεκριμένα στο άρθρο 7 προβλέπεται η είσοδος ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία με σχέση μερικής απασχόλησης, διάταξη που στοχεύει στην πλήρη ιδιωτικοποίηση και όχι στην κάλυψη κενών παρά το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι δήθεν αυτό γίνεται για να καλυφθούν κάποια κενά σε περιφερειακά νοσοκομεία καθώς εδώ και πάνω από 10 χρόνια εφαρμόζεται άλλη ρύθμιση όπου με απόφαση του διοικητή του νοσοκομείου εφημερεύουν ιδιώτες γιατροί που πληρώνονται με μπλοκάκι.
Από την άλλη, το άρθρο 10 του νομοσχεδίου δίνει τη δυνατότητα κάποιοι γιατροί του ΕΣΥ να έχουν δικαίωμα συνεργασίας με ιδιωτικές κλινικές ταυτόχρονα με το έργο τους στο δημόσιο νοσοκομείο, παραχωρώντας τους το «προνόμιο» να ασκούν ταυτόχρονα ιδιωτικό επάγγελμα, καταργώντας δηλαδή την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στο ΕΣΥ. Εκτός όλων των άλλων, αποτελεί και παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας περί ανώτατου ορίου ασφαλών ωρών εργασίας των γιατρών σε εβδομαδιαία βάση που έχει θεσπιστεί για την προστασία των ασθενών από ενδεχόμενα ιατρικά λάθη λόγω υπερκόπωσης.
«Εκτός από τα άρθρα 7 και 10 που είναι ο πυρήνας του νομοσχεδίου υπάρχει και σωρεία άλλων διατάξεων η οποία αποδεικνύει περίτρανα ότι όπως και σε παρόμοιες απόπειρες που είχαν γίνει στο παρελθόν από άλλες κυβερνήσεις, η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και η ιδιωτικοποίηση των πάντων πηγαίνει χέρι χέρι με την κομματοκεντρική κυβερνητική ρουσφετοκρατία», σχολιάζει στο Πριν ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, Πάνος Παπανικολάου.
Για παράδειγμα στα άρθρα που αφορούν τις προσλήψεις νέων επιμελητών στο ΕΣΥ αλλά και στα άρθρα 11 και 12 που αφορούν την διαδικασία ορισμού επιστημονικών υπευθύνων στα τμήματα του ΕΣΥ, αυτό που περιγράφεται με απλά λόγια είναι ότι ο εκάστοτε υπουργός μπορεί να επιλέγει κατά το δοκούν τους επιστημονικούς υπευθύνους, δηλαδή τους γιατρούς που εκτελούν καθήκοντα συντονιστή διευθυντή κι ο κάθε επιστημονικός υπεύθυνος θα επιλέγει τους επιμελητές που θα προσλαμβάνονται. Επιπλέον στο άρθρο 3 θεσπίζεται «προκαταρκτική κλινική άσκηση» για τους νέους πτυχιούχους ιατρικής πριν την έναρξη ειδικότητας (τη στιγμή που χιλιάδες θέσεις ειδικευόμενων παραμένουν κενές) και μάλιστα αναφέρεται ότι αυτό θα είναι «πρόγραμμα» (δηλαδή η μισθοδοσία θα γίνεται από ΕΣΠΑ ή από άλλη πηγή της ΕΕ) και ότι οι υποψήφιοι θα «επιλέγονται» χωρίς να αναφέρεται ούτε από ποιους, ούτε με τι κριτήρια.
«Συμπερασματικά και σε συνδυασμό με διατάξεις που έχουν ήδη νομιμοποιηθεί αλλά που δεν έχουν ακόμα εφαρμοστεί, όπως η διάταξη του περασμένου Απριλίου περί απογευματινών χειρουργείων η οποία ήταν στον νόμο για τον προσωπικό γιατρό, καταργείται κάθε έννοια δικαιώματος δημόσιας δωρεάν περίθαλψης για τον λαό. Είναι προφανές ότι ακόμα και οι ασφαλισμένοι οι οποίοι μπορεί να έχουν πληρώσει δεκαετίες δυσβάσταχτες ασφαλιστικές εισφορές και αιματηρούς πόρους θα αναγκάζονται να βάζουν το χέρι βαθιά στην τσέπη όταν χρειαστούν τις υπηρεσίες του δημόσιου νοσοκομείου τα οποία θα είναι κατ’ όνομα δημόσια», σημειώνει ο Πάνος Παπανικολάου.
Παράλληλα, όπως τονίζει «η κυβέρνηση εντελώς κυνικά δεν εφαρμόζει τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις αλλά και δικούς της νόμους για τις αποδοχές των νοσοκομειακών γιατρών λέγοντας επί της ουσίας ότι για να έχετε ανθρώπινες αποδοχές ληστέψτε τους ασθενείς και εμείς θα “νομιμοποιήσουμε” τα φακελάκια».
«Η ομοφωνία όλων των παρατάξεων και της ΟΕΝΓΕ και της ΕΙΝΑΠ και των υπόλοιπων ενώσεων υπέρ της απόσυρσης αυτού του εκτρώματος έχει μέχρι τώρα εκπλήξει δυσάρεστα την κυβέρνηση η οποία αγωνιωδώς προσπαθεί να βρει πρόθυμους να συμφωνήσουν με τα αίσχη της μέσα στον κλάδο των νοσοκομειακών γιατρών και δεν βρίσκει. Το βασικό αίτημα της ΟΕΝΓΕ στην πανεργατική απεργία στις 9 Νοεμβρίου θα είναι η απόσυρση αυτού του νομοσχεδίου-ταφόπλακα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και την Δημόσια Περίθαλψη», καταλήγει ο Πάνος Παπανικολάου.
Bình luận