«Έχουμε κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό» σε ό,τι αφορά το ΕΣΥ δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της επίταξης 206 ιδιωτών γιατρών για ένα μήνα ώστε να συνδράμουν στο ΕΣΥ, παραδεχόμενος ταυτόχρονα πως η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία «είναι δύσκολη», καθώς «μόνο την Κυριακή στην Αττική πραγματοποιήθηκαν 240 εισαγωγές, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει υψηλός».
Σύμφωνα με τον υπουργό η απροθυμία των ιδιωτών γιατρών να ανταποκριθούν στο κάλεσμα για βοήθεια προκάλεσε την απόφαση της επίταξης, δεν γίνονται προσλήψεις από τις λίστες των επικουρικών στις Υγειονομικές Περιφέρειες γιατί δεν υπάρχουν υποψήφιοι ενώ σε ό,τι αφορά περαιτέρω επιτάξεις ιατρικών υπηρεσιών και ιδιωτικών κλινικών ισχυρίστηκε πως «ό,τι ζητήσαμε από τους ιδιώτες γιατρούς στην Αττική το πήραμε και όλοι οι μεγάλοι όμιλοι ανταποκρίθηκαν».
Ο υπουργός ψεύδεται και παραπλανεί λέει o Παναγιώτης Παπανικολάου, νευροχειρουργός στο νοσοκομείο της Νίκαιας και γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών στο tvxs.gr και εξηγεί γιατί…απαντώντας στους ισχυρισμούς του κ. Κικίλια.
«Έχουμε κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό»
«Στις 9 Φεβρουαρίου 2021 η ΟΕΝΓΕ είχε απευθύνει ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη και στους υπουργούς Υγείας, κ. Κικίλια και Κοντοζαμάνη, όπου κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου καθώς προβλέπαμε τη θύελλα που ερχότανε στην Αττική και γενικότερα στη Νότια Ελλάδα.
Μεταξύ άλλων, ζητούσαμε για πολλοστή φορά δυο συγκεκριμένα πράγματα. Την άνευ όρων επίταξη για όσο διάστημα χρειαστεί όλων των δομών των μεγάλων ιδιωτικών θεραπευτηρίων της Αττικής, δεν μιλάμε για μικρές επιχειρήσεις αλλά για μεγαθήρια, και λέγαμε ότι ιδιαίτερα πολύτιμα θα είναι τα 200 κρεβάτια ΜΕΘ που διαθέτουν. Και να προσληφθούν οι γιατροί που έχουν κάνει αίτηση για μόνιμη θέση επιμελητή στο ΕΣΥ, χωρίς περιττή γραφειοκρατία και με τον απαραίτητο έλεγχο των τυπικών προσόντων τους, όπως τονίζαμε πως πρέπει να γίνει από τον Μάρτιο του 2020.
Αυτοί οι γιατροί των ειδικοτήτων που γίνεται σήμερα λόγος, δηλαδή παθολόγοι, πνευμονολόγοι, αναισθησιολόγοι στην Αττική είναι τουλάχιστον 400. Όλοι μαζί τον Μάρτιο του 2020 ήταν 3600 σε όλες τις ειδικότητες και σε όλη τη χώρα. Τη στιγμή που πριν την επιδημία, σύμφωνα με τα επίσημα οργανογράμματα τα κενά σε ειδικευμένους γιατρούς ΕΣΥ σε επιμελητές ήταν 600.
Μάλιστα η κυβέρνηση με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, επειδή τον Νοέμβριο του 2020 κατάλαβε απότομα ότι αυτά τα κρεβάτια ΜΕΘ που άρχισαν να αναπτύσσονται μετά από ιδιωτικές δωρεές, για να λειτουργήσουν χρειάζονται και προσωπικό, υλοποίησε ένα μέρος, όσον αφορά τους εντατικολόγους. Βρισκόμαστε λοιπόν τώρα 40 μέρες μετά την επιστολή μας η κυβέρνηση να μην έχει προχωρήσει στην επίταξη των ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα στην Αττική και βέβαια να μην έχει κάνει τις προσλήψεις αυτές των γιατρών στο ΕΣΥ ως μόνιμο προσωπικό».
«Ό,τι ζητήσαμε από τους ιδιώτες γιατρούς στην Αττική το πήραμε και όλοι οι μεγάλοι όμιλοι ανταποκρίθηκαν»
«Οι μοναδικές κλίνες ΜΕΘ που έχουνε δοθεί από ιδιωτικά θεραπευτήρια για περιστατικά covid είναι μόνο 5 από το Ιατρικό Περιστερίου, ενώ σε απλές κλίνες covid δόθηκαν 75 από το Λητώ, η κλινική Λητώ ανήκει στον πανίσχυρο όμιλο HHG που έχει και άλλα μεγάλα θεραπευτήρια όπως το Υγεία και το Metropolitan.
Για αυτές τις απλές κλίνες απαίτησε το Λητώ να στελεχωθούν από ειδικευόμενους του ΕΣΥ, πράγμα το οποίο τελικά μετά την κατακραυγή δεν υλοποιήθηκε από το υπουργείο. Η άλλη ιδιωτική κλινική που έδωσε άλλες 70 απλές κλίνες covid είναι το Ιατρικό Περιστερίου, όπου ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ, ο κ. Ροϊλός, με υπηρεσιακό του ηλεκτρονικό έγγραφο είπε προς τα νοσοκομεία πως στο Ιατρικό Περιστερίου θα στέλνεται ασθενείς μόνο αν έχουν άριστο επίπεδο συνείδησης, είναι απύρετοι, δεν χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή για αιμοδυναμική υποστήριξη και έχουν οξυγόνο πάνω από 95%, δηλαδή ασθενείς που είναι στα πρόθυρα του εξιτηρίου.
Αυτή είναι μέχρι τώρα η κολοσσιαία συμβολή του ιδιωτικού τομέα, των ιδιωτών μεγαλοκλινικαρχών δηλαδή. Σημειωτέον οι κλινικές αυτές έχουν εισπράξει μέσω συμβάσεων από το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία τα τελευταία τριάντα χρόνια απίστευτο χρήμα. Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να απαιτήσει τώρα να συμβάλλουν, εξαντλεί την αυστηρότητά της επικοινωνιακά ενάντια στον ιδιώτη γιατρό που έχει ιατρείο στο Αιγάλεω ή στην Κυψέλη».
«Δεν προσλήφθηκαν γιατροί με τις αναγκαίες ειδικότητες από τις λίστες των επικουρικών στις Υγειονομικές Περιφέρειες γιατί δεν υπάρχουν υποψήφιοι»
«Λέει ψέματα ο υπουργός και παραπλανεί. Δεν λέει, πως δεν υπάρχουν υποψήφιοι για θέση επικουρικών συμβασιούχων. Γιατί τέτοιους ζητάει. Και φυσικά δεν υπάρχουν. Για τον απλούστατο λόγο ότι ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης τον Μάρτιο του 2020 είχε δεσμευτεί δημοσίως ότι οι επικουρικοί, δηλαδή προσωρινοί συμβασιούχοι γιατροί και νοσηλευτές που θα έρθουν να συνδράμουν στο ΕΣΥ για την πανδημία, θα έμεναν μόνιμοι στο δημόσιο. Και δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Μάλιστα πολλοί συνάδελφοι από αυτούς έμειναν και απλήρωτοι για μήνες.
Οπότε, φυσικά και δεν υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι για τέτοιες θέσεις. Αυτή η δέσμευση δεν τηρήθηκε ποτέ, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει προθυμία ούτε από τους ειδικευόμενους γιατρούς, ούτε από τους νοσηλευτές να έρθουν σε προσωρινές θέσεις. Στον γιατρό που ενώ έκανε αίτηση στο ΕΣΥ δεν προσελήφθη, που αναγκάστηκε να ανοίξει ιδιωτικό ιατρείο, που έδωσε μάχη με την πανδημία, σε αυτούς έστελνε τους ασθενείς ο ΕΟΔΥ, τώρα του λένε κλείσε το ιατρείο σου και έλα για έναν μήνα να βοηθήσεις στο ΕΣΥ. Γιατί δεν προσλαμβάνει από τους γιατρούς που βρίσκονται στην λίστα έχοντας κάνει αίτηση για μόνιμη θέση στο ΕΣΥ;».
Οι συνάδελφοι ιδιώτες γιατροί, αυτοί που έχουν ιατρεία στις γειτονιές παρακολουθούν τους ασθενείς που παραπέμπει σε αυτούς ο ΕΟΔΥ. Όταν λένε μείνετε σπίτι σας αν έχτε ήπια συμπτώματα και να σας παρακολουθεί ο γιατρός σας, ποιος γιατρός είναι αυτός; Παράλληλα βλέπουνε τους ασθενείς της υπόλοιπης νοσηρότητας που είναι εκτός δημόσιων νοσοκομείων ειδικά τώρα. Αν δεν υπάρξουν λοιπόν και αυτοί οι γιατροί θα γεμίσουνε τα επείγοντα των εφημερευόντων νοσοκομείων, προκαλώντας μεγαλύτερη ασφυξία.
«Το σύστημα στέκεται όρθιο και συνεχίζει να φροντίζει τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη»
«Το μεγάλο πρόβλημα είναι οι ΜΕΘ. Ενδεικτικά σας αναφέρω πως χθες στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας δύο μέρες μετά τη λήξη της εφημερίας υπάρχουν ακόμη 7 διασωληνωμένοι ασθενείς πάσχοντες από covid με φορητούς αναπνευστήρες σε κοινούς θαλάμους. Χθες το μεσημέρι στο Γεννηματά, επτά ώρες μετά τη λήξη της εφημερίας είχαν απομείνει 12 διασωληνωμένοι ασθενείς πάσχοντες από covid με φορητούς αναπνευστήρες σε κοινούς θαλάμους εκτός ΜΕΘ.
Είναι εγκληματικό που η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη προχωρήσει σε επίταξη όλων των κλινών ΜΕΘ των μεγάλων ιδιωτικών θεραπευτηρίων στην Αττική. Μιλάμε για μεγαθήρια υγείας που διαθέτουν περί τις 200 κλίνες ΜΕΘ και στελεχώνονται από άξιους γιατρούς. Πρέπει λοιπόν να επιταχθούν τουλάχιστον για τέσσερις βδομάδες άνευ όρων και να νοσηλεύουν και περιστατικά covid. Η επίταξη των 200 ιδιωτών γιατρών είναι, κατά τη γνώμη μου, ένα επικοινωνιακό τέχνασμα. Επιτάσσουν τους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς αντί να επιτάξουν τα μεγάλα ιδιωτικά κέντρα υγείας, τα οποία μπορούν για κάποιες εβδομάδες να βάλουν φρένο στην αχαλίνωτη κερδοσκοπία τους».
Comments