top of page

Οργή γιατρών και νοσηλευτών για τις οδηγίες ΕΟΔΥ

Εξοργισμένο με τον ΕΟΔΥ είναι το υγεινομικό προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που δίνει σκληρή μάχη, κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες δραματικών ελλείψεων, μετά τις πρόσφατες «οδηγίες» που έλαβε για τα μέτρα προστασίας σε περιπτώσεις έλλειψης υλικού για την προστασία.


Τόσο οι νοσοκομειακοί γιατροί όσο και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία χαρακτηρίζουν την σχετική εγκύκλιο απαράδεκτη, με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) να σημειώνει, ότι «μας στέλνει ως πρόβατα επί σφαγή στα περιστατικά κορωνοϊού λόγω ελλείψεων». Ενώ, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας θεωρεί τις οδηγίες ως «ομολογία των ελλείψεων σε μέσα ατομικής προστασίας των υγειονομικών».


Αναλυτικότερα, η ΟΕΝΓΕ σημειώνει, ότι ο EOΔΥ με υπηρεσιακό του έγγραφο στις 20 Μαρτίου, το οποίο αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ στις 21 Μαρτίου, εξέδωσε οδηγίες «για τη χρήση του εξοπλισμού ατομικής προστασίας για COVID-19 σε περίπτωση ελλείψεων».


«Οι οδηγίες δεν έχουν προληπτικό χαρακτήρα. Είναι ομολογία των ελλείψεων σε μέσα ατομικής προστασίας των υγειονομικών, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας. Η ΟΕΝΓΕ θεωρεί ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ τις «οδηγίες» από τον ΕΟΔΥ. Είναι χαρακτηριστικό ότι προτείνεται “αντί γαντιών η εφαρμογή της υγιεινής των χεριών και η χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού μετά από κάθε επαφή με ασθενή”.


Με αυτόν τον τρόπο:


  • Εκτίθεται σε μεγάλο κίνδυνο το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό υγειονομικό προσωπικό με ενδεχόμενο να ασθενεί και να βγαίνει εκτός μάχης, τη στιγμή μάλιστα που οι ελλείψεις προσωπικού παραμένουν τραγικές.

  • Αυξάνεται ο κίνδυνος ενδονοσοκομειακής διασποράς.


Απαιτούμε να μην υπάρχει καμία απολύτως υποχώρηση στα σωστά μέσα ατομικής προστασίας του υγειονομικού προσωπικού. Στην παρούσα φάση όπου παρατηρείται διασπορά του ιού στην κοινότητα και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα λοίμωξης με το νέο κορονοϊό στους υγειονομικούς αυξάνονται κάθε μέρα που περνάει, ο εφοδιασμός με τον αναγκαίο εξοπλισμό μέσων ατομικής προστασίας είναι κρίσιμο ζήτημα. Είναι το ελάχιστο και το αυτονόητο που έπρεπε ήδη να έχετε εξασφαλίσει».


Αντίστοιχα η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει πως «έχουμε επισημάνει τον κίνδυνο την ώρα του πολέμου πολλοί υγειονομικοί να βρίσκονται εκτός μάχης επειδή οι ίδιοι αρρώστησαν από κορωνοϊό ή βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό. Ήδη μετράμε πάνω από 70 που νοσούν και εκατοντάδες σε κατ’ οίκον περιορισμό.

»Θεωρούμε απαράδεκτη την τακτική του ΕΟΔΥ να αρνείται να γίνει εργαστηριακός έλεγχος σε συναδέλφους που ήρθαν σε επαφή με προσωπικό ή ασθενείς που πάσχουν από κορωνοϊό. Θεωρούμε απαράδεκτο να εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ και να συστήνει να μην γίνεται εργαστηριακός έλεγχος.

«Απαράδεκτη είναι η εγκύκλιος του ΕΟΔΥ που στάλθηκε στα Νοσοκομεία για τη χρήση του υγειονομικού υλικού που μας στέλνει ως “πρόβατα επί σφαγή”. Επειδή υπάρχουν τραγικές ελλείψεις σε μάσκες, γάντια, στολές υψηλής προστασίας και προσπαθούν να μπαλώσουν τις ελλείψεις με οδηγίες που είναι πάρα πολύ επικίνδυνες για την υγεία του προσωπικού και αυξάνουν τις πιθανότητες διασποράς της νόσου».

Η ΠΟΕΔΗΝ προσθέτει, πως «αντί να προμηθευτούν επαρκή αριθμό μασκών και στολών υψηλής προστασίας μας λένε να τις χρησιμοποιούμε σε κρούσματα ή ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού μόνο κατά τη διάρκεια χειρισμών που μπορεί να προκαλέσουν αερόλυμα, εκτίναξη ή πιτσίλισμα με βιολογικά υγρά του ασθενούς ή άλλους χειρισμούς που προϋποθέτουν στενή επαφή με τον ασθενή. Δηλαδή μας λένε με λίγα λόγια ότι μπορούμε να περιθάλπουμε τους ασθενείς με κορωνοϊό χωρίς να φοράμε μάσκες και χωρίς στολές υψηλής προστασίας.


»Επίσης οι οδηγίες ορίζουν ότι το προσωπικό μπορεί να προσφέρει νοσηλευτική και ιατρική φροντίδα σε ασθενείς με κορωνοϊό χωρίς να φοράνε γάντια ή προστατευτική ρόμπα αλλά να χρησιμοποιούν την ίδια οφθαλμική προστασία (γυαλιά) και την ίδια μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας η οποία αφαιρείται μόνο αν καταστραφεί ή λερωθεί ή με την αποχώρηση από την νοσηλευτική μονάδα.


Αυτό είναι άκρως επικίνδυνο γιατί το εν λόγω υγειονομικό υλικό είναι μιας χρήσεως και μετά από κάθε χρήση σε ασθενή με κορωνοϊό θα πρέπει να φυλάσσεται προς καταστροφή ως υγειονομικό μολυσματικό υλικό. Επίσης η οδηγία του ΕΟΔΥ περιλαμβάνει ότι δεν είναι απαραίτητο να φοράμε γάντια στην νοσηλεία περιστατικών με κορωνοϊό και αντί για γάντια θα πρέπει να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής (πλύσιμο χεριών). Για την απλή μάσκα η εγκύκλιος του ΕΟΔΥ ορίζει ότι θα πρέπει να αντικαθίσταται όποτε υγραθεί η εσωτερική πλευρά ενώ γνωρίζουμε ότι είναι μιας χρήσεως και για λίγη ώρα».


Τέλος, απευθύνει έκκληση στο υπουργείο Υγείας «να μην ισχύσουν οι εν λόγω οδηγίες του ΕΟΔΥ για τους υγειονομικούς υπαλλήλους που δίδονται λόγω έλλειψης υγειονομικού υλικού αν και ξέρουν ότι είναι επικίνδυνες.


«Καλούμε την κυβέρνηση να προμηθεύσει τα Νοσοκομεία με επαρκή υγειονομικό υλικό τα Νοσοκομεία. Διαφορετικά κινδυνεύει να νοσήσει μεγάλο μέρος του προσωπικού που αυτό θα είναι πολύ κακό στην αντιμετώπιση της πανδημίας».

Comments


bottom of page