top of page

Ομιλία ΕΙΝΚΥΝΚ στην απεργιακή συγκέντρωση στην Καρδίτσα

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΑΝΤΙ-ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ Ν/ΣΧ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΝΔ

18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Γάζος Έκτορας, Γραμματέας Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κ.Υ. ν. Καρδίτσας (ΕΙΝΚΥΝΚ)


Σήμερα απεργούμε και διαδηλώνουμε!


Γιατί η Κοινωνική Ασφάλιση είναι κομβικό ζήτημα για την εργατική - λαϊκή οικογένεια. Αφορά όλες τις πλευρές της ζωής της, όσο κι αν η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της με ταχυδακτυλουργίες προσπαθούν να εμφανίσουν το ζήτημα ως κάτι που αφορά μόνο τους συνταξιούχους. Γιατί το ζήτημα είναι ιδιαίτερα για τους νέους εργαζόμενους να αντισταθούν στη λογική της δουλειάς μέχρι τα βαθιά γεράματα και τον τάφο, όπως επιτάσσουν η εργοδοσία, η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της.


Γιατί το Ασφαλιστικό δεν αφορά μόνο το ύψος της σύνταξης και την ηλικία συνταξιοδότησης.


Περιλαμβάνει την προστασία της υγείας των εργαζομένων, την εξασφάλιση ότι αν τύχει κάτι στους ίδιους και τις οικογένειές τους θα έχουν δημόσια και δωρεάν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ανεξάρτητα από το εισόδημά τους.


Γιατί η Κοινωνική Ασφάλιση δεν είναι ατομική υπόθεση, είναι συλλογικό κοινωνικό δικαίωμα. Είναι λοιπόν διπλή και τριπλή αδικία οι εργαζόμενοι να πληρώνουν από την τσέπη τους για υπηρεσίας Κοινωνικής Ασφάλισης, Υγείας και Πρόνοιας για να κερδοφορούν επιχειρήσεις και όμιλοι σε αυτούς τους τομείς και για να απαλλάσσεται το κράτος από περιττές για το κεφάλαιο «δαπάνες»!


Είναι χαρακτηριστικό ότι αφού χρεοκόπησε και το παραμύθι ότι «κάποιοι θα δουν αυξήσεις», τώρα λένε τα ίδια που έλεγε και ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι (τουλάχιστον) «είναι το πρώτο νομοσχέδιο που δεν φέρνει περικοπές».


Γιατί μια επιτυχημένη απεργία θα δώσει κουράγιο σε περισσότερες δυνάμεις να μπουν στον αγώνα το επόμενο διάστημα απέναντι στα «νέα επεισόδια» του Ασφαλιστικού αφού ήδη το υπουργείο Εργασίας έχει ανακοινώσει ότι μέσα στο 2020, με επόμενο νομοσχέδιο, θα προχωρήσουν η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, το τζογάρισμα των εισφορών των εργαζομένων στο χρηματιστήριο. Στέλνουμε το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να βάλουν εμπόδια, ότι οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις δεν θα είναι περίπατος.


Γιατί η επίθεση στο Ασφαλιστικό είναι κομμάτι της ενιαίας επίθεσης της αστικής τάξης στα εργατικά - λαϊκά στρώματα. Συμπληρώνει το ξήλωμα κατακτήσεων των εργαζομένων, το τσάκισμα των Συλλογικών Συμβάσεων, την καταστολή της συνδικαλιστικής δράσης, τη φορομπηξία, την κατάργηση της προστασίας της λαϊκής κατοικίας, το ξεκλήρισμα των αυτοαπασχολούμενων.


Δηλαδή, όλες τις φιλομονοπωλιακές μεταρρυθμίσεις, για μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης και για νέα πεδία κερδοφορίας, που από τη μία μεγαλώνουν την πίτα των κερδών για το μεγάλο κεφάλαιο και από την άλλη τη σχετική και απόλυτη εξαθλίωση για τη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία. Επομένως, σήμερα είναι μέρα διεκδίκησης για κάθε απώλεια που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και για την ικανοποίηση όλων των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων.


Πρέπει λοιπόν να οργανωθεί η πάλη ενάντια σε αυτόν το νέο γύρο επίθεσης, με «σημαία» του «αύριο», του δικαιώματος δηλαδή εργατοϋπαλλήλων να δουλεύουν και να ζουν με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες της παραγωγής και της επιστήμης, να καρπώνονται τα οφέλη του πλούτου που οι ίδιοι παράγουν.
Comments


bottom of page