top of page

Ολικό lockdown στη Γαλλία – ανοιχτά μόνο τα σχολεία


Στο lockdown της περασμένης άνοιξης παραπέμπουν τα νέα μέτρα • Κλείνουν μπαρ και εστιατόρια, μέσω τηλεκπαίδευσης τα μαθήματα στα πανεπιστήμια.


Σε ακόμα πιο αυστηρούς περιορισμούς μπαίνει ολόκληρη η Γαλλία, τη στιγμή που η πανδημία θερίζει τη χώρα, με τα κρούσματα να αυξάνονται ραγδαία, όπως και ο συνολικός αριθμός των θυμάτων.  Την ίδια στιγμή, το σύστημα υγείας βρίσκεται υπό έντονη πίεση λόγω του υψηλού αριθμού των διασωληνωμένων, με τις εκτιμήσεις για το προσεχές μέλλον να είναι ιδιαίτερα δυσμενείς

Με δραματικό τόνο σήμερα, λοιπόν, ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε τα νέα περιοριστικά μέτρα που θα ισχύουν από το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή (δηλαδή από τις 00:01 την Παρασκευή) και θα είναι σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι την 1η Δεκεμβρίου. Αύριο, θα υπάρξει συζήτηση και ψηφοφορία στη Βουλή, όπου θα παρουσιαστούν και επισήμως τα μέτρα από τον πρωθυπουργό Ζαν Καστέξ. Θα γίνεται εκτίμηση της κατάστασης κάθε 15 μέρες και εφόσον βελτιωθούν οι σχετικοί δείκτες, θα μπορέσουν να ανοίξουν κάποιες επιχειρήσεις, με την προοπτική να είναι βελτιωμένη η εικόνα μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων. Στόχος είναι να μειωθεί ο αριθμός ημερήσιων κρουσμάτων, από 40.000 που είναι σήμερα, στα 5.000. 

Τι περιλαμβάνουν τα νέα μέτρα Τα νέα μέτρα παραπέμπουν στο lockdown των 8 εβδομάδων που επιβλήθηκε στη Γαλλία την περασμένη άνοιξη, όταν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι θάνατοι από τον νέο κορονοϊό κορυφώθηκαν. Ωστόσο, σε αντίθεση με το προηγούμενο lockdown, τα περισσότερα σχολεία θα παραμείνουν ανοικτά, είπε ο Μακρόν. Όμως, τα μπαρ και τα εστιατόρια θα κλείσουν.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο Μακρόν, τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (νηπιαγωγεία, λύκεια κτλ.) θα παραμείνουν ανοιχτά, ωστόσο με ενισχυμένα τα πρωτόκολλα προστασίας. Αντίθετα, τα πανεπιστήμια θα κλείσουν και τα μαθήματα θα γίνονται μέσω προγραμμάτων τηλεκπαίδευσης.

Επίσης, θα μπορούν να γίνουν επισκέψεις στους οίκους ευγηρίας, ωστόσο με συγκεκριμένους κανόνες και περιορισμούς. Ανοιχτά θα παραμείνουν και τα νεκροταφεία

Οι πολίτες θα πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους και θα μπορούν να βγαίνουν μόνο εφόσον έχουν δικαιολογία να το κάνουν. Δηλαδή για ιατρικούς λόγους, για εργασία, για να πάνε στο σχολείο, να κάνουν απαραίτητες αγορές ή για άσκηση μια ώρας ημερησίως. Οποιοσδήποτε κυκλοφορεί εκτός του σπιτιού του θα χρειάζεται να έχει μαζί του ένα έγγραφο με το οποίο θα δικαιολογεί την παρουσία του έξω. Αυτό θα μπορεί να ελεγχθεί από την αστυνομία.

Οι καφετέριες, τα εστιατόρια και τα καταστήματα θα κλείσουν, εκτός από εκείνα που πωλούν αναγκαία αγαθά, όπως τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία.

Οι κρατικές υπηρεσίες για το κοινό θα παραμείνουν ανοικτές, μεταξύ αυτών οι υπηρεσίες των δήμων. Παρατείνονται τα προγράμματα μερικής απασχόλησης, τόσο για τους εργαζομένους όσο και για τους εργοδότες. Η τηλεργασία θα γενικευθεί όπου είναι δυνατόν, αλλά θα συνεχιστούν οι δραστηριότητες σε ορισμένους τομείς, όπως είναι η οικοδομή. Επίσης, η κυβέρνηση θα στηρίξει κάθε επιχείρηση που θέλει να μεταβεί στην ψηφιακή εποχή. 

Τα εξωτερικά σύνορα θα παραμείνουν κλειστά με ορισμένες εξαιρέσεις. Βεβαίως, όσοι Γάλλοι πολίτες επιθυμούν να επιστρέψουν στη χώρα, θα μπορούν να το κάνουν. Αντίθετα, κανένας ταξιδιώτης δεν θα μπορεί να πατήσει σε γαλλικό έδαφος εάν δεν είναι διασφαλισμένο ότι δεν μεταφέρει τον ιό.  Τέλος, ανακοινώθηκε ότι θα γίνονται παντού «γρήγορα» διαγνωστικά τεστ για τη νόσο Covid-19.

Οι εκκλήσεις Μακρόν Απευθυνόμενος προς τους Γάλλους, ο Μακρόν τόνισε μεταξύ άλλων ότι «είναι αναγκαίο να προχωρήσουμε πιο πέρα για να σταματήσουμε τον ιό», έκανε έκκληση στην ατομική ευθύνη των πολιτών και τους κάλεσε να περιορίσουν τις εξόδους τους από τα σπίτια τους. «Η επιτυχία εξαρτάται από την υπευθυνότητα του καθενός. Κάθε ώρα μετράει» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Μείνετε στο σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο και σεβαστείτε τους κανόνες».

Στο τηλεοπτικό του διάγγελμα αναφέρθηκε στην ταχεία εξάπλωση του ιού, αναγνώρισε ότι τα μέτρα που μέχρι στιγμής έχουν παρθεί απέβησαν άκαρπα, ενώ προχώρησε και σε κάποιες ιδιαίτερα απαισιόδοξες προβλέψεις. 

«Ο ιός κυκλοφορεί με τέτοια ταχύτητα, που ακόμα και οι πλέον απαισιόδοξες εκθέσεις δεν είχαν προβλέψει. Την τελευταία φορά που απευθύνθηκα σε σας, είχα θέση προθεσμία 10 ημερών για να δούμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων που είχαμε λάβει. Τώρα πρέπει να παραδεχθούμε ότι αυτό δεν ήταν αρκετά. Ο αριθμός των κρουσμάτων έχει διπλασιαστεί σε λιγότερο από δύο εβδομάδες. Και σε αντίθεση με το πρώτο κύμα, όλες οι περιφέρειες είναι τώρα σε συναγερμό. Σε πολλές περιοχές έχουμε αρχίσει να ματαιώνουμε εγχειρήσεις καρδιάς ή καρκίνου, και να τις αναβάλουμε μέχρι την άνοιξη», είπε αρχικά ο Μακρόν και συνέχισε στο ανάλογο ύφος:

«Η ευθύνη μου είναι να προστατεύσω όλους τους Γάλλους και την αναλαμβάνω ενώπιον σας, παρά τις δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν. Ποιος είναι ο στόχος μας; Να προστατεύσουμε τους ηλικιωμένους και τους πλέον ευάλωτους. Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε και τους νέους- το 35% των ασθενών στις εντατικές είναι κάτω των 65. Πρέπει όμως να προστατεύσουμε και την οικονομία. Πρέπει να αναζητούμε συνεχώς την σωστή ισορροπία, έχοντας κατά νου ότι τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από τις ανθρώπινες ζωές».

Οι εκτιμήσεις και η πραγματικότητα Όπως εκτίμησε ο Μακρόν, 9.000 ασθενείς θα βρίσκονται στις εντατικές μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, τονίζοντας ότι «προετοιμαζόμαστε να το αντιμετωπίσουμε». Επιπλέον, προειδοποίησε πως εάν τίποτα δεν γίνει, ακολουθώντας την ιδέα της ανοσίας της αγέλης, θα καταγραφούν «τουλάχιστον 400.000 επιπλέον θάνατοι» σε λίγους μήνες στη Γαλλία. 

Σημειώνεται ότι ο αριθμός των νοσηλευόμενων στις μονάδες εντατικής στα γαλλικά νοσοκομεία ξεπέρασε τις 3.000 σήμερα. Πρόκειται για αριθμό-ρεκόρ από τις αρχές του περασμένου Μαΐου. Επίσης, το τελευταίο 24ωρο εισήχθησαν 372 ασθενείς.

Από χθες περισσότερες από μισές κλίνες στις ΜΕΘ -σε σύνολο 5.800- έχουν διατεθεί σε ασθενείς με Covid-19. Γενικώς στα νοσοκομεία έχουν μεταφερθεί από χθες άλλοι 2.821 ασθενείς και μέχρι τώρα ο αριθμός των νοσηλευόμενων είναι 20.184.

Κατά το τελευταίο 24ωρο, καταγράφηκαν 36.437 νέα κρούσματα στη χώρα (συνολικά 1.235.132) και 244 οι νεκροί στα νοσοκομεία. Συνολικά τα θύματα του Covid-19 από την αρχή της μανδημίας στη Γαλλίας είναι 35.785.

ΟΕΝΓΕ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

210 5232215  /  oengegr@gmail.com  /  Λαμίας 2, Αθήνα - Αμπελόκηποι, 11523

  • Facebook

COPYRIGHT 2017 ΟΕΝΓΕ. ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ DESIGNATURE

bottom of page