top of page

Οι συνθήκες εργασίας των γιατρών συνεχώς επιδεινώνονται…

Δημοκρατική Πανεπιστημιακή Κίνηση (ΔΗ.ΠΑ.Κ.) ΓΙΑΤΡΩΝ


Ολοένα επιδεινώνονται οι συνθήκες εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών, καθώς 21 μήνες πανδημίας δεν αξιοποιήθηκαν για την εξάλειψη των χρόνιων σοβαρών ελλείψεων των δημόσιων δομών υγείας. Οι αυξημένες απαιτήσεις της πανδημίας «μπαλώνονται» με περαιτέρω εντατικοποίηση της δουλειάς του υπάρχοντος ελλιπούς (αριθμητικά) εξουθενωμένου ιατρικού προσωπικού.


Απόδειξη για το γεγονός ότι ο υπάρχων αριθμός γιατρών είναι ανεπαρκής σε σχέση με τις ανάγκες είναι ότι η πλειοψηφία των γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων υποχρεώνεται σε πρόσθετες εφημερίες (τις οποίες μάλιστα δεν έχουν πληρωθεί από το Μάρτιο και μετά!), προκειμένου να καλύψει τις μονάδες αντιμετώπισης κορονοϊού (ΜΑΚ) και τα εμβολιαστικά κέντρα. Ακόμη, αναισθησιολόγοι και παθολόγοι εξαναγκάζονται σε μετακινήσεις για πρόσθετες εφημερίες στα νοσοκομεία Ρεθύμνου και Αγίου Νικολάου (αντίστοιχα). Μάλιστα, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση υπόσχεται «δώρα» κοροϊδίας υπό όρους και προϋποθέσεις, καθυστερεί η πληρωμή των τακτικών εφημεριών ειδικευμένων και ειδικευόμενων!


Πριν από λίγες μέρες ζητήθηκε από τη ρευματολογική, τη δερματολογική και την ενδοκρινολογική κλινική του ΠΑΓΝΗ να ενισχύσουν το Δεκέμβρη το παθολογικό Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) με εφημερίες των γιατρών τους σε ρόλο παθολόγου. Το χρόνιο πρόβλημα της υποστελέχωσης του ΤΕΠ έχει οξυνθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αφού λειτουργεί παράλληλα και ΤΕΠ COVID, ενώ μόλις μια θέση μόνιμου παθολόγου έχει προκηρυχθεί τα τελευταία 2 χρόνια (για το ΤΕΠ του ΠΑΓΝΗ). Ενδεικτικό της υποστελέχωσης είναι ότι το παθολογικό ΤΕΠ και το ΤΕΠ COVID καλύπτεται τους τελευταίους μήνες μόνο από ένα ειδικευμένο παθολόγο τις νυχτερινές ώρες των γενικών εφημεριών! Μάλιστα, πρόσφατα το ΤΕΠ επιφορτίστηκε και με τη χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων έναντι του κορονοϊού. Δεν αποτελεί λύση όμως η κάλυψη ενός τόσο νευραλγικού τμήματος του νοσοκομείου, όπως είναι το ΤΕΠ, με γιατρούς (συνήθως ειδικευόμενους) άσχετων ειδικοτήτων. Η κυβέρνηση χρειάζεται να στελεχώσει άμεσα το ΤΕΠ με μόνιμες προσλήψεις γιατρών εξειδικευμένων στην επείγουσα ιατρική!


Επιπλέον, η «ετεροαπασχόληση» ειδικευομένων διαφόρων ειδικοτήτων στις ΜΑΚ, στα εμβολιαστικά κέντρα και στο ΤΕΠ (ακόμη και κατά το πρωινό ωράριο) έχουν οδηγήσει σε περαιτέρω υποβάθμιση της εκπαίδευσης στην ειδικότητά τους.


Τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας των γιατρών έρχεται να επιδεινώσει και η μετακίνηση των εφημερείων μακριά από τις κλινικές στο ΠΑΓΝΗ, έπειτα από απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου, την οποία μάλιστα απλά κοινοποίησε στο επιστημονικό συμβούλιο. Πρόκειται για επικίνδυνη πρωτοβουλία, αφού -για να μπορέσουν να ξεκουραστούν οι εφημερεύοντες- θα χρειαστεί να πηγαίνουν σε ένα χωριστό οικοδόμημα (το «Κτίριο Ιατρών»), έξω από το κύριο κτίριο του ΠΑΓΝΗ, μακριά από τους ασθενείς! Είναι ακόμα πιο εξοργιστικό το γεγονός ότι η απόφαση αφορά ειδικότητες που νοσηλεύουν συχνά σοβαρά επείγοντα περιστατικά, τα οποία απαιτούν άμεση παρέμβαση, όπως παθολόγοι, χειρουργοί, καρδιολόγοι, και αναισθησιολόγοι! Η καθυστερημένη παρέμβαση του εφημερεύοντος καρδιολόγου σε ασθενή με ανακοπή, οξύ πνευμονικό οίδημα, σοβαρή αρρυθμία, η αργοπορημένη άφιξη του αναισθησιολόγου σε περιστατικό που χρήζει καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης ή/και διασωλήνωσης εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τους ασθενείς, ενώ επιφορτίζει με πρόσθετο άγχος, ταλαιπωρία αλλά και ευθύνη τους εφημερεύοντες γιατρούς!


Παράλληλα, λόγω υποστελέχωσης, οι κανονικές άδειες των υγειονομικών είναι σε αναστολή εδώ και μήνες και τα περισσότερα ρεπό δεν δίνονται μετά τις ενεργές εφημερίες, με αποτέλεσμα πολλοί (ειδικευόμενοι κυρίως) να δουλεύουν έως 32-34 συνεχόμενες ώρες, έως 80 ώρες τη βδομάδα, με επακόλουθο την καταπόνησή τους και την αύξηση του κινδύνου ιατρικών λαθών.


Τα παραδείγματα αυτά είναι ενδεικτικά της προτεραιότητας που δίνεται κατά τη διαχείριση της πανδημίας στην εξοικονόμηση δαπανών αντί για την προστασία της υγείας. Κοστίζει λιγότερο να ανακυκλώνεται και να εξαντλείται το ίδιο και το ίδιο προσωπικό, να περιπλανιέται για να κλείνει «τρύπες», παρά να γίνουν προσλήψεις μόνιμων γιατρών, ώστε να καλύπτεται το σύνολο των αναγκών.


H κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω. Στον προϋπολογισμό του 2022 η κρατική χρηματοδότηση θα είναι μειωμένη (σε σχέση με το 2021) κατά 139 εκατ. ευρώ για τα νοσοκομεία και κατά 130 εκατ. ευρώ για την ΠΦΥ. Το σχέδιο της κυβέρνησης για το «νέο ΕΣΥ» περιλαμβάνει επέκταση της επιχειρηματικής λειτουργίας των δημόσιων δομών υγείας με ολοένα λιγότερα κρατικά κονδύλια, με ολοένα περισσότερα έσοδα από τις άμεσες ή έμμεσες πληρωμές των ασθενών και διεύρυνση των ΣΔΙΤ (συμπράξεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα) υγείας. Αυτό σημαίνει διατήρηση των ελλείψεων σε μόνιμο προσωπικό, νέες συγχωνεύσεις τμημάτων και νοσοκομείων, νέα μείωση νοσοκομειακών κλινών και -παράλληλα- ενίσχυση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων της υγείας.


Διεκδικούμε:

  • Να παραμείνουν τα εφημερεία των γιατρών στα τμήματά τους, ώστε να εξασφαλίζεται η έγκαιρη μετάβασή τους σε επείγοντα περιστατικά, και να εξασφαλιστούν εφημερεία στα τμήματα που δεν υπάρχουν.

  • Άμεσες προσλήψεις μόνιμων παθολόγων και επειγοντολόγων για την πλήρη στελέχωση της Παθολογικής Κλινικής και του ΤΕΠ

  • Πλήρη στελέχωση των δημόσιων δομών υγείας με προσλήψεις μόνιμων γιατρών. Αλλαγή οργανισμών νοσοκομείων με αύξηση οργανικών θέσεων

  • Καμία απασχόληση ειδικευομένων με αλλότρια καθήκοντα. Ενιαίο πανελλαδικό σύστημα εκπαίδευσης στης ειδικότητα με ευθύνη του κράτους.

  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης των νοσοκομείων και κέντρων υγείας

  • Καμία υπέρβαση στο πλαφόν του αριθμού των εφημεριών. Άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών

  • Να δίνονται όλα τα ρεπό μετά από ενεργές εφημερίες. Άρση αναστολής αδειών

  • Ανάπτυξη και στελέχωση (με προσλήψεις, όχι με μετακινήσεις) εμβολιαστικών κέντρων στα πλαίσια της ΠΦΥ. Απεμπλοκή νοσοκομείων από τον εμβολιασμό

  • Κατάργηση των συγχωνεύσεων κλινικών και επαναφορά του αριθμού κλινών και της πλήρους λειτουργίας τους (Παιδιατρικής, Παιδοχειρουργικής, Νεφρολογικής κλπ.).

Καλούμε τους συναδέλφους να συμμετέχουν στο συλλογικό αγώνα για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας που θα παρέχει υπηρεσίες στο επίπεδο των εξελίξεων της επιστήμης με κριτήριο την πλήρη ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών.


Όλοι στις εκλογές της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ηρακλείου στις 14 Δεκεμβρίου


Στηρίζουμε ΔΗΠΑΚ Γιατρών


Δίνουμε δύναμη στη δικιά μας φωνή κάτω από τις μάσκες


Kommentare


bottom of page