top of page

Οι προτάσεις της ηγεσίας του ΠΙΣ, αιχμή του δόρατος της Κυβέρνησης στην διάλυση της δημόσιας υγείας

Την ώρα που ο λαός μας δοκιμάζεται, χιλιάδες συνάνθρωποι μας νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, εκατοντάδες συνάνθρωποι δίνουν αγώνα για τη ζωή τους στις ΜΕΘ. Την ώρα που οι γιατροί, οι νοσηλευτές, όλοι οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία και τα Κ.Υ. δίνουν τεράστια μάχη στο πλευρό των ασθενών τους ενάντια στην πανδημία, η κυβέρνηση με αιχμή του δόρατος την ηγεσία του Π.Ι.Σ ετοιμάζεται να δώσει το τελειωτικό χτύπημα σε ότι έχει απομείνει από τη δημόσια και δωρεάν υγεία.

Οι προτάσεις της ηγεσίας του ΠΙΣ δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για το «κυβερνητικό σχέδιο» πλήρους κατάργησης της αποκλειστικής απασχόλησης των νοσοκομειακών γιατρών και της πλήρους ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης του δημόσιου συστήματος υγείας σε βάρος των ασθενών με πρόσχημα την πανδημία.


Συγκεκριμένα, με τις «προτάσεις» της ηγεσίας του ΠΙΣ, ούτε λίγο ούτε πολύ απαιτεί:


_Προκλητικά προνόμια για τους ιδιώτες γιατρούς που θέλει άλλη μια φορά η κυβέρνηση να φέρει με μπλοκάκια στα δημόσια νοσοκομεία (τουλάχιστον 3.000 ευρώ καθαρή μηνιαία αποζημίωση, κατοχύρωση ταυτόχρονης διατήρησης ιδιωτικού ιατρείου και ταυτόχρονης συνεργασίας με ιδιωτικές κλινικές, πενταπλάσια μοριοδότηση για θέση επιμελητή ΕΣΥ).


_Πρόσθετα προνόμια και σε άλλους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα, επί λέξει «αγορά υπηρεσιών» από αυτούς, με κρατικό χρήμα.


_Επαναφορά όσων πρώην γιατρών ΙΚΑ είχαν επιλέξει το ιδιωτικό επάγγελμα με διατήρηση του προνομίου ιδιωτικού επαγγέλματος.


_Κατάργηση της μόνιμης, πλήρους, αποκλειστικής απασχόλησης και για τους ήδη υπηρετούντες γιατρούς του ΕΣΥ με επέκταση και σε αυτούς του προνομίου ιδιωτικού ιατρείου και συνεργασίας με ιδιωτικές κλινικές και ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια.


_Επαναφορά και όσων είχαν συνταξιοδοτηθεί το 2019 (που είναι ήδη 68 ετών και άνω).


Δηλαδή η κυβέρνηση προωθεί αντιδραστικές αλλαγές που όχι μόνο δεν συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας, απεναντίας αφήνουν εκτεθειμένο το λαό μας και υπονομεύουν ακόμα περισσότερο την πρόσβαση του πληθυσμού σε απολύτως δωρεάν υπηρεσίες υγείας που τις έχει ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε. Αντί η κυβέρνηση να στελεχώσει την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ρημάζει τα Κέντρα Υγείας μετακινώντας προσωπικό στα νοσοκομεία και μπάζει ιδιώτες που θα σπρώχνουν τους «ασθενείς – πελάτες» σε ιδιωτικά ιατρεία – κλινικές – εργαστήρια.


Αντί η κυβέρνηση να εξασφαλίσει ότι θα μπει νέο αίμα στο δημόσιο σύστημα υγείας, αντί να προσλάβει μόνο με έλεγχο τυπικών προσόντων όλους όσους έχουν υποβάλλει αίτηση για μόνιμες θέσεις επιμελητών όπως απαιτούν από την άνοιξη οι νοσοκομειακοί γιατροί, αντί να προσλάβει έγκαιρα ισάριθμους νέους γιατρούς στο δημόσιο σύστημα υγείας για να αναπληρώσουν τους 350 που συνταξιοδοτούνται, επαναφέρει γιατρούς άνω των 68 ετών που εξ ορισμού ανήκουν οι ίδιοι στις ευπαθείς ομάδες και άρα δεν μπορούν να προσφέρουν την περίοδο της πανδημίας.


Αντί να εντάξει, υποχρεωτικά και όχι προαιρετικά, τους ιδιώτες γιατρούς στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της επιδημίας και να τους εξασφαλίσει τα μέσα για να μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους ασθενείς, τους δελεάζει με προκλητικά προνόμια.


Την ίδια ώρα η κυβέρνηση προκλητικά καθυστερεί να εγκρίνει το κονδύλι για την πληρωμή των εφημεριών και των υπερωριών του προσωπικού στο δημόσιο σύστημα υγείας.


Αν κάποιοι νομίζουν πως οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι υπόλοιποι υγειονομικοί θα κάθονται με σταυρωμένα χέρια να καμαρώνουν την κυβέρνηση και τους πρόθυμους λαγούς της (με πρώτο και καλύτερο πρόθυμο λαγό το προεδρείο του ΠΙΣ) να κατεδαφίζουν κάθε έννοια δωρεάν δημόσιας υγείας για τον λαό μας, είναι πολύ μα πάρα πολύ γελασμένοι. Θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους. Το έχουμε ήδη αποδείξει το 2019.


Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Έχουμε τους ασθενείς μας, το λαό στο πλευρό μας.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ!

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ!

Comments


bottom of page