top of page

Οι Θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Πάτμου σχετικά με το κτίριο Μανιά.

Στη πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πάτμου (30.06.2020) το πραγματικό και καταλυτικό δίλημμα, που τέθηκε και συνεχίζει να υφίσταται είναι «θέλουμε το κτίριο Μανιά στη κυριότητα του Δήμου Πάτμου, αλλά και στη χρήση του απ΄αυτόν με άμεση αποκατάσταση αυτού ή να δοθεί (με απλά λόγια) σε κάποιον ιδιώτη με εκμίσθωση, αλλά και εναλλακτικά με διαδικασία ΣΔΙΤ (Συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα)». Επί της ουσίας καλούμαστε να πάρουμε τη «μεγάλη απόφαση», ο Δήμος Πάτμου θα συνεχίσει να κατέχει αλλά και να αξιοποιήσει ένα σημαντικό, από πολλές πλευρές, ακίνητο, υλοποιώντας ο ίδιος όσα πολλές γενιές είχαν οραματιστεί μέσα από διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης (πολιτιστικό κέντρο, αίθουσα συνεδρίων, βιβλιοθήκη κλπ) ή να απεμπολήσει και εκποιήσει αυτό, με τον ένα ή άλλο τρόπο (βλέπε μίσθωση ή συνεργασία) στη λογική που πρεσβεύουν και συνεχίζουν να έχουν οι «κυρίαρχες παρατάξεις» στο Δήμο Πάτμου, που με απλά λόγια μεταφράζεται ότι ο Δήμος είναι επιχείρηση και στόχος του είναι να μεγαλώνει και να συσσωρεύει τα κέρδη του επιβαρύνοντας με φόρους και τέλη του δημότες , αδιαφορώντας για τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου. Αυτό ήταν το πραγματικό δίλημμα της συζήτησης για το επίμαχο θέμα, το οποίο ετέθη από τη δική μας πλευρά μετ’ επιτάσεως, αλλά από τις άλλες παρατάξεις «προσπεράστηκε» με επίκληση νομικίστικων τερτιπιών για τη παραπομπή του θέματος σε πενταμελή επιτροπή μετά ή άνευ δικηγόρου. Όλα αυτά στη προσπάθεια να εξομαλύνουν το έδαφος αλλά και να προετοιμάσουν σιγά-σιγά το κλίμα της παραχώρησης του κτιρίου Μανιά σε ιδιώτη. Προς το παρόν επέλεξαν «το στρίβειν δια του αρραβώνος» διαφωνούντες και τελικώς συμφωνούντες, αφού είναι ταγμένοι και στοιχισμένοι στη ρότα της ιδιωτικοποίησης των πάντων ως συνεπείς εντολοδόχοι και υπηρέτες των πολιτικών της Ευρωπαϊκής ένωσης καθώς και των εκάστοτε κυβερνήσεων.


Η επιλογή της παραπομπής του θέματος σε πενταμελή επιτροπή προφανώς και έγινε γιατί υπήρξαν και συνεχίζουν να υπάρχουν αρκετές αντιδράσεις από συμπολίτες μας, τις οποίες θέλουν να αποφύγουν και να καθυποτάξουν. Δεν μπορεί να αποτελούν άλλοθι αλλά ταυτόχρονα και επιχείρημα, γι’ αυτούς, τα σαράντα χρόνια συνειδητής και ασυνείδητης απραξίας των εκάστοτε δημοτικών αρχών μέχρι και σήμερα για να επιλεχθεί από αυτούς τους ίδιους (αν είναι δυνατόν) η εύκολη λύση της «ιδιωτικοποίησης» με ότι αυτή συνεπάγεται. Εμείς θέλουμε και θα αγωνιστούμε γι’ αυτό, ούτως ώστε το κτίριο Μανιά να παραμείνει στο Δήμο Πάτμου, να αξιοποιηθεί άμεσα από τον ίδιο το Δήμο στη κατεύθυνση και τις προσδοκίες, οι οποίες εκφράστηκαν μέσα από τη βούληση του ίδιου του διαθέτη, η οποία ερμηνεύεται στη σημερινή πραγματικότητα ως χρήση για εκπαιδευτικούς σκοπούς και πάντα για το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου. Όσοι έχουν άλλες σκέψεις και επιλογές στο μυαλό τους θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το νόμιμον δεν είναι πάντα και ηθικόν, εν προκειμένω η μεθόδευση και ο όλος χειρισμός της παρούσας περίπτωσης εκ μέρους της δημοτικής αρχής καθώς και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


Πιστεύουμε ότι η πλειοψηφία των πολιτών του Δήμου Πάτμου αλλά και των ανθρώπων (αλλοδαπών και Ελλήνων), που διαμένουν και δραστηριοποιούνται στο νησί επιθυμούν και προσδοκούν το ταλαιπωρημένο κτίριο Μανιά άμεσα να αναπαλαιωθεί και να αποκατασταθεί από το σημερινό κύριο του (Δήμο Πάτμου), να τεθεί δε και να παρέχει υπηρεσίες για τη διάθεση και κάλυψη των πολιτιστικών, μορφωτικών και εκπαιδευτικών αναγκών όλων των απλών ανθρώπων, που κατοικούν σ’ αυτό τον τόπο καθώς και των επισκεπτών του νησιού. Καλούμε δε όσους πιστεύουν στο κοινωνικό και λαϊκό χαρακτήρα της τοπικής αυτοδιοίκησης να συστρατευθούν και να παλέψουν μαζί μας για την υλοποίηση αυτού του στόχου.

bottom of page