top of page

ΟΕΝΓΕ κατά Κυβέρνησης και ΠΙΣ για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο


Για δουλική στάση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, κάνει λόγο το προεδρείο της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών.


Σοβαρές ενστάσεις για τις διατάξεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, εκφράζει η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ).


Το προεδρείο της κάνει λόγο για "συνέχεια των αντιλαϊκών ανατροπών που έχουν ψηφίσει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ".


Στόχος τους - σημειώνει - είναι η ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης και η ολοκληρωτική παράδοσή της στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες:


"Για αυτό άλλωστε, η σημερινή κυβέρνηση έχει ήδη επιδοθεί σε 'αγώνα δρόμου' για την γενικευμένη εφαρμογή του συστήματος λογιστικών κωδικών ΚΕΝ – DRGs στα δημόσια νοσοκομεία που αποτελεί νομοθέτημα της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ: η κωδικοποίηση της κοστολόγησης σε χρήμα ιατρικών πράξεων και ιατρικής εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ιδιωτικοοικονομική τους λειτουργία σε 'συνεργασία' με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες".


Σύμφωνα με τους γιατρούς, στόχος είναι:


Η απαλλαγή του κράτους και της εργοδοσίας από τις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουν στα ασφαλιστικά Ταμεία.Η υλοποίηση της μνημονιακής δέσμευσης των κυβερνήσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για μείωση της συνολικής συνταξιοδοτικής δαπάνης από 17,3% του ΑΕΠ το 2016 ,στο 12,5% το 2030.Η πλήρης μετατροπή της ασφάλισης σε ατομική – ιδιωτική υπόθεση.


Όπως αναφέρουν, στο νομοσχέδιο διατηρούνται όλοι οι "κόφτες" του νόμου Κατρούγκαλου και βγαίνουν από τη μέση όλα τα νομικά εμπόδια που υπάρχουν, ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί πιο αποτελεσματικά:


"Διατηρούνται όλες οι περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, η κατάργηση της 13ης και 14ης, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, στα 67 χρόνια για άνδρες και γυναίκες, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.


Παραμένει σε ισχύ η διάσπαση της ενιαίας σύνταξης σε εθνική και ανταποδοτική.

Το μόνο που θα 'εγγυάται' το κράτος είναι η εθνική σύνταξη που περιορίζεται σε επίπεδα πτωχοκομείου. Και αυτό σε μια περίοδο που αρχίζουν να 'εκδίδονται' οι μόνιμες συντάξεις των νοσοκομειακών γιατρών που προέκυψαν μετά τον νόμο Κατρούγκαλου: λιγότερα από 1.000 ευρώ καθαρά το άθροισμα 'Εθνικής' και 'Υποχρεωτικής ανταποδοτικής' σε γιατρούς με πάνω από 30 χρόνια προϋπηρεσίας".


Επένδυση


Στο σύστημα που οικοδομούν, η ασφάλιση αντί να είναι κοινωνικό δικαίωμα, μετατρέπεται σε επένδυση, ατομικό ρίσκο και κυνήγι μέσω του τζόγου. Η Υγεία, αντί για κατοχυρωμένο κοινωνικό αγαθό γίνεται "ατομική – ιδιωτική υπόθεση". Αν και όσο έχεις, θα δίνεις και με βάση αυτό θα λαμβάνεις. Αν δεν έχεις θα σου εξασφαλίζεται ένα υποτυπώδες πλέγμα παροχών, κατώτατο, στα όρια της φτώχειας.


Η ΟΕΝΓΕ απορρίπτει το νομοσχέδιο, επισημαίνοντας τα εξής:


"Το τι υγεία θα έχουμε, το αν θα προλάβουμε να βγούμε στη σύνταξη πριν να πεθάνουμε δεν το διαπραγματευόμαστε. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να 'ρισκάρουμε' την υγεία μας, να 'τζογάρουμε' τη ζωή μας, τη δική μας, των γονιών μας, των οικογενειών μας, στο χρηματιστήριο".


ΠΙΣ


Σε σχετική ανακοίνωση τονίζει πως έχει προκαλέσει αλγεινή εντύπωση στον ιατρικό κόσμο, για ακόμα μια φορά το τελευταίο διάστημα, η δουλική στάση του προεδρείου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), που έσπευσε με ανακοίνωσή του να…πανηγυρίσει για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, πριν καν αυτό ανακοινωθεί. Αναφέρει χαρακτηριστικά:


"Το προεδρείο του ΠΙΣ συνεχίζει τον κατήφορο που έχει επιλέξει ως 'λαγός' και 'δεκανίκι' της κυβέρνησης ενάντια στην μεγάλη πλειοψηφία των εργαζόμενων γιατρών, νοσοκομειακών – έμμισθων του ιδιωτικού τομέα – αυτοαπασχολούμενων.

Δίνουμε απεργιακή απάντηση από κοινού με άλλες Ομοσπονδίες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα, όταν το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο έρθει στη Βουλή. Ενώνουμε τη φωνή μας με τις εκατοντάδες χιλιάδες Γάλλων συναδέλφων μας που δίνουν πολυήμερο απεργιακό αγώνα ενάντια στις αντιασφαλιστικές ανατροπές της κυβέρνησης Μακρόν".


Αιτήματα


Με την κινητοποίησή της, η ΟΕΝΓΕ διεκδικεί:


Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων των κυβερνήσεων και των τριών μνημονίων των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ.Να επιστραφούν όλα τα κλεμμένα αποθεματικά των Ταμείων. Δεν τα θεωρούμε "περασμένα - ξεχασμένα".Να πληρώσουν το κράτος και η εργοδοσία.Πλήρη αποκατάσταση όλων των απωλειών, μαζί και της 13ης και 14ης σύνταξης.Πλήρη αποκατάσταση του ιατρικού μισθολογίου, των συντάξεων και των εφ’ άπαξ στα επίπεδα πριν από όλες τις μνημονιακές περικοπές.Αποκλειστικά δημόσια, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση για όλους.Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την υγεία. Αποκλειστικά δημόσια και απολύτως δωρεάν, Υγεία για όλους.


Η ΟΕΝΓΕ ζητεί μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.

Comentarios


bottom of page