top of page

ΟΕΝΓΕ ΓΙΑ ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΝΑ ΚΑΘΙΕΡΩΘΟΥΝ ΤΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΕΣΥ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ

Αθήνα 16 Μαΐου 2022

Α.Π:12190


Η ΟΕΝΓΕ πρόσφατα είχε καταγγείλει την απαράδεκτη μεθόδευση της Κυβέρνησης να καθιερώσει νομοθετικά την πραγματοποίηση χειρουργικών επεμβάσεων από γιατρούς του ΕΣΥ σε ιδιωτικές κλινικές.

Είχαμε επισημάνει ότι η επίκληση της κορύφωσης της πανδημίας εκ μέρους της Κυβέρνησης ήταν τελείως προσχηματική και πως αυτό το νέο αντιδραστικό μέτρο στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης είχε «έρθει για να μείνει» ανεξαρτήτως της πανδημίας.

Η εκτίμησή μας αυτή επιβεβαιώνεται τώρα πανηγυρικά γιατί μετά την διοίκηση της 5ης ΥΠΕ που επιχείρησε να εφαρμόσει τη διάταξη σε ορισμένα νοσοκομεία της Θεσσαλίας στις αρχές του 2022, έρχεται αυτές τις μέρες η διοίκηση της 2ης ΥΠΕ εφαρμόζοντας τη διάταξη στο νοσοκομείο της Ρόδου προς όφελος συγκεκριμένης ιδιωτικής κλινικής και χωρίς να υπάρχει φόρτος στο νοσοκομείο από ασθενείς της πανδημίας. Για το θέμα έχει τοποθετηθεί αναλυτικά με σχετική καταγγελία της η Ένωση Γιατρών Νοσοκομείου Ρόδου.

Απαιτούμε:

  • Την κατάργηση της απαράδεκτης νομοθετικής ρύθμισης του Δεκεμβρίου 2021.

  • Την απόσυρση της πρόσφατης εγκυκλίου του διοικητή της 2ης ΥΠΕ που επιχειρεί να εφαρμόσει αυτή την απαράδεκτη ρύθμιση στο νοσοκομείο της Ρόδου.

  • Την στελέχωση όλων των νοσοκομείων με μόνιμο ιατρικό και λοιπό υγειονομικό προσωπικό σύμφωνα με τις ανάγκες.


Παρακάτω το δελτίο τύπου της ένωσης νοσοκομειακών γιατρών ΓΝ Ρόδου:


Όχι στην διάλυση του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων στον χώρο της υγείας!


Την Τρίτη 10/05/2022 πληροφορηθήκαμε για έγγραφο του διοικητή της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και νήσων κ Ροϊλού προς το νοσοκομείο της Ρόδου με το οποίο «έδινε τη δυνατότητα» σε χειρουργούς του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου να πραγματοποιούν επεμβάσεις σε επείγοντα περιστατικά της εφημερίας του νοσοκομείου στην ιδιωτική κλινική του νησιού, Euromedica.


Πρόκειται για μία απαράδεκτη απόφαση η οποία βασίζεται σε νομοθέτημα της κυβέρνησης του 2021 με την πρόφαση των προβλημάτων της λειτουργίας των νοσοκομείων την περίοδο της πανδημίας COVID-19 και η οποία έχει ήδη εφαρμοστεί στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λάρισας. Προκαλεί σοβαρά ερωτήματα σε σχέση με τις προθέσεις του συντάκτη (αλλά και των διάφορων καλοθελητών που θα επιχειρήσουν να την εφαρμόσουν) καθώς δεν έχει υπάρξει διαταραχή στην διενέργεια των επειγόντων χειρουργείων στο νοσοκομείο μας, παρά την οριακή κατάσταση στην οποία λειτουργούν τα χειρουργεία, ακόμα και στις περιόδους που δεχόταν την μεγαλύτερη πίεση από τις νοσηλείες των περιστατικών COVID-19. Αφήνει επίσης έκθετο το νοσοκομείο αφού ζητά να μεταφερθεί ο εφημερεύων χειρουργός (μαζί με τον ειδικευόμενο) από την θέση στην οποία οφείλει να βρίσκεται στο νοσοκομείο για να πραγματοποιήσει την επέμβαση στην ιδιωτική κλινική. Τα εύλογα ερωτήματα προφανώς συνεχίζονται, όπως το ποιος γιατρός θα αναλάβει την μετεγχειρητική παρακολούθηση του αρρώστου και πιθανές επιπλοκές (θα πηγαινοέρχονται οι χειρουργοί μεταξύ του δημόσιου νοσοκομείου και της ιδιωτικής κλινικής; ) αλλά και το αν η ιδιωτική κλινική προτίθεται να αναλάβει την μετεγχειρητική νοσηλεία και πιθανώς την αντιμετώπιση επιπλοκών (όταν δηλαδή η νοσηλεία καταστεί «μη κερδοφόρα»).


Την Τετάρτη 11/05/2022 σε συνάντηση που είχε ο κ. Ροϊλός με τους ιατρούς του χειρουργικού τομέα και σε παράσταση διαμαρτυρίας της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών του νοσοκομείου της Ρόδου, μας παρουσιάστηκε μία διαφορετική κατεύθυνση εξίσου, αν όχι περισσότερο απαράδεκτη με την παραπάνω. Τα περιστατικά που θα χειρουργούνται στην ιδιωτική κλινική δεν θα είναι τα επείγοντα αλλά προγραμματισμένα χειρουργεία από την λίστα αναμονής του νοσοκομείου (όχι με την προτεραιότητα την οποία καθορίζει η λίστα αλλά «επιλεγμένα» από άγνωστη αρχή) και από νοσοκομειακούς χειρουργούς του ΓΝ Ρόδου που είναι εκτός εφημερίας. Σύμφωνα με την τοποθέτηση του κ Ροϊλού δεν θα υπάρξει αμοιβή του μεταφερόμενου ιατρού αλλά θα «προσπαθήσει» να λάβουν αμοιβή από το δημόσιο νοσοκομείο (!) για μία εφημεριακή απασχόληση. Η απουσία της βούλησης του ασθενή από τον σχεδιασμό είναι για άλλη μια φορά εκκωφαντική, ενώ η παραπάνω (προφορικά περιγραφείσα) διαδικασία, εκτός από ηθικά και πολιτικά απαράδεκτη είναι και εντελώς έωλη νομικά…


Η υποκρισία της 2ης ΥΠΕ αλλά και αυτών που θα προσπαθήσουν να εφαρμόσουν την απόφαση αυτή είναι προφανής: Δεν επιδιώκουν να λύσουν τα προβλήματα του νοσοκομείου και των ασθενών ούτε να αποσυμφορήσουν την λίστα αναμονής αλλά εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση στην οποία αυτοί και οι όμοιοί τους έχουν οδηγήσει το δημόσιο σύστημα υγείας να δώσουν άλλο ένα «δωράκι» στα ιδιωτικά συμφέροντα που απομυζούν τον ΕΟΠΥΥ, με τους ασθενείς να καλούνται να βάλουν οι ίδιοι το χέρι στην τσέπη αν θέλουν να χειρουργηθούν και νομιμοποιώντας ουσιαστικά τη «μαύρη» πληρωμή των γιατρών και το «φακελάκι».


Κατά την γνώμη μας ο μόνος τρόπος να επιλυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο και οι ασθενείς τους οποίους εξυπηρετούμε προς την κατεύθυνση της υψηλής ποιότητας, δημόσιας και δωρεάν αλλά και ισότιμης για όλους περίθαλψης είναι η άμεση στελέχωση του νοσοκομείου με το απαραίτητο ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, με ταυτόχρονα κίνητρα προς τους παραπάνω να δουλέψουν στο δημόσιο σύστημα υγείας, πρώτα από όλα με γενναίες αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων στα νοσοκομεία.


Απαιτούμε να αποσυρθεί η απαράδεκτη «οδηγία» της 2ης ΥΠΕ!

Καλούμε όλους τους φορείς, τα σωματεία και τις ενώσεις εργαζομένων να διεκδικήσουν μαζί μας την στήριξη του νοσοκομείου μας.

Κανένας γιατρός να μην εφαρμόσει την οδηγία της 2ης ΥΠΕ – να δεσμευτούν οι υπηρεσίες και τα επιστημονικά όργανα του νοσοκομείου πως δεν θα την εφαρμόσουν. Σε αντίθετη περίπτωση θα μας βρουν απέναντί τους με κάθε διαθέσιμο μέσο!

Comments


bottom of page