ΟΕΝΓΕ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΜΙΔΕΣ ΒΑΡΕΩΣ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜΕΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΑ ΑΕΡΙΖΟΜΕΝΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ

Αθήνα 20 Δεκεμβρίου 2021

Α.Π:11831


Η ΟΕΝΓΕ επανέρχεται στην πρόσφατη όχι απλά επικίνδυνη για τους ασθενείς αλλά κυριολεκτικά θανατηφόρα διάταξη περί διακομιδής βαρέως πασχόντων διασωληνωμένων μηχανικά αεριζόμενων ασθενών.


Συγκεκριμένα, η διάταξη προβλέπει πως οποιοσδήποτε ειδικευμένος ή ειδικευόμενος οποιασδήποτε ειδικότητας μπορεί να παίρνει εντολή να συνοδεύει μόνος του βαρέως πάσχοντες διασωληνωμένους ασθενείς αρκεί να έχει συμπληρώσει τους πρώτους 6 μήνες από την έναρξη της ειδικότητας. Επισημαίνουμε πως η διακομιδή βαρέως πάσχοντος μηχανικά αεριζόμενου διασωληνωμένου ασθενούς είναι σοβαρότατη ιατρική πράξη που απαιτεί συγκεκριμένη εμπειρία στην προστασία του αεραγωγού, στην καρδιοαναπνευστική ανάνηψη και στην επείγουσα ενδοτραχειακή διασωλήνωση (στην περίπτωση που ο ασθενής συμβεί να αποσωληνωθεί κατά την διαδρομή του ασθενοφόρου οχήματος). Γι’ αυτό άλλωστε εδώ και πολλά χρόνια απαιτούμε την στελέχωση του ΕΚΑΒ με τον αναγκαίο αριθμό γιατρών που θα έχουν αυτήν την ειδική εμπειρία.


Επισημαίνουμε πως την 1/11/21 κατά την συνάντηση ΟΕΝΓΕ – υπουργού Υγείας, όταν η διάταξη ήταν σε διαβούλευση και δεν είχε ψηφιστεί, είχαμε προειδοποιήσει τον κ. Πλεύρη να την αποσύρει όμως δυστυχώς για μια ακόμη φορά δεν εισακουστήκαμε, ενώ προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας ότι πριν εφαρμοστεί η διάταξη θα γνωμοδοτήσει το ΚΕΣΥ. Λες και αν γνωμοδοτήσει θετικά το ΚΕΣΥ εξασφαλίζεται η ασφαλής διακομιδή του βαρέως πάσχοντος.


Δηλώνουμε πως οι νοσοκομειακοί γιατροί νοσοκομείων, Κ.Υ και ΕΚΑΒ δεν φέρουν την παραμικρή ευθύνη για τυχούσες βλάβες στην ζωή και στην υγεία ασθενών που μπορεί να προκύψουν από την εφαρμογή αυτής της απαράδεκτης διάταξης.


Καλούμε όλους/ες τους/τις συναδέλφους, ιδιαίτερα δε τους/τις ειδικευόμενους/ες να αρνούνται τέτοιες επικίνδυνες εντολές αν δεν διαθέτουν την απαιτούμενη εμπειρία που περιγράφεται παραπάνω και να επικοινωνούν αμέσως με την αντίστοιχη Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών ή/και την ΟΕΝΓΕ.