top of page

Οδηγίες ...σιωπής και απόκρυψης

Οι καταγγελίες της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), φέρνουν και πάλι  στο προσκήνιο τις ακολουθίες της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση  της πανδημίας. Πρωτίστως αυτό που ήταν από την πρώτη στιγμή ορατό, ότι δεν υπάρχει η ολοκληρωμένη και απαραίτητη ενημέρωση για τα όσα συμβαίνουν. Μιλάνε όμως και για την οδηγία απαγόρευσης, της κυβέρνησης, προς τις υπηρεσίες Υγείας να παρέχουν την ολοκληρωμένη πληροφόρηση. «Ποιόν εξυπηρετεί η ανεπίτρεπτη τακτική απόκρυψης που θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια Υγεία, ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες»  αναρωτιέται η διοίκηση  της ΟΕΝΓΕ σε επιστολή προς τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια.


Η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας, η οποία υπογράφει την καταγγελία, εξαπολύει «πυρά» προς την κυβέρνηση γιατί: «έχει το θράσος να κουνάει το δάχτυλο στον λαό και τη νεολαία και να κλείνει σε όλες τις πτώσεις την «ατομική ευθύνη». Η ΟΕΝΓΕ επισημαίνει, κλείνοντας την ανακοίνωση ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν θα γίνουν συνένοχοι σε βάρος της υγείας του λαού. «Δεν μας πτοούν ούτε απαγορεύσεις, ούτε πιέσεις, ούτε απειλές από οποιονδήποτε κι αν προέρχονται», καταλήγουν.


Το θέμα που θίγουν οι νοσοκομειακοί γιατροί είναι εξαιρετικά σοβαρό και φάνηκε  τις τελευταίες μέρες στα νησιά. Οι φήμες προηγήθηκαν  της όποιας υπεύθυνης πληροφορίας και οδήγησαν χιλιάδες ανθρώπους σε λανθασμένες επιλογές. Η ΟΕΝΓΕ μιλά για οδηγίες απόκρυψης στοιχείων: «Με αφορμή ενημερωτικά δελτία Τύπου ΚΥ τουριστικών προορισμών για τον αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Covid-19, οι διοικήσεις των αντίστοιχων ΥΠE (υπηρεσίες υγείας) έδωσαν εντολή να μην εκδίδονται δελτία Τύπου χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και συνεννόηση με τις Υγειονομικές Περιφέρειες. Ωστόσο, εδώ και έναν μήνα από τότε που δόθηκε η εντολή δεν έχει γίνει απολύτως καμία σχετική ενημέρωση προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες ούτε από τις ΥΠΕ, ούτε από τον ΕΟΔΥ.


Υπάρχει και ένα ακόμα στοιχείο: «Δεν είναι η πρώτη φορά που αποκρύπτονται επιβεβαιωμένα κρούσματα. Δεκάδες είναι οι καταγγελίες Σωματείων για συγκάλυψη - αποσιώπηση και άρνηση ενημέρωσης των εργαζομένων σε μεγάλους εργασιακούς χώρους που έχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία τους».


Το έχουμε πει  από την πρώτη στιγμή. Η ελλιπής ενημέρωση  μόνο κακές υπηρεσίες προσφέρει. Η κοινωνία αργά ή γρήγορα θα χάσει την εμπιστοσύνη της  προς το κράτος και την κυβέρνηση. Ήδη είμαστε μάρτυρες των σεναρίων συνωμοσίας που κυκλοφορούν και τα οποία είναι αποδεκτά από σημαντική μερίδα του πληθυσμού (φαινόμενο παγκόσμιο είναι αλήθεια). Η μερική – λειψή ενημέρωση  δημιουργεί και ανασφάλεια και θα οδηγήσει στην απειθαρχία. Η κυβέρνηση έχει επιλέξει τον δρόμο της ...προσωπικής ευθύνης. Λέει δηλαδή ότι είναι οι πολίτες  υπεύθυνοι για την προστασία τους και  την προστασία των διπλανών τους. Εν μέρει ναι  και έως ένα βαθμό. Όμως στην πολυπληθή και πολύπλοκη σύγχρονη κοινωνία δεν μπορεί να απουσιάζει το κράτος και η μεγάλη ευθύνη του. Γι αυτό και οι νοσοκομειακοί γιατροί τονίζουν «Κατά τα άλλα η κυβέρνηση έχει το θράσος να κουνάει το δάχτυλο στον λαό και τη νεολαία και να κλείνει σε όλες τις πτώσεις την “ατομική ευθύνη» ...Όμως οι γιατροί «θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που υπαγορεύει η συνείδηση μας και ο Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας, ο οποίος στο άρθρο 16 ορίζει ότι «ο γιατρός έχει την υποχρέωση να εφιστά την προσοχή της κοινότητας, στην οποία ανήκει, σε θέματα που έχουν σχέση με τη δημόσια Υγεία και τη βελτίωση της ποιότητας των ιατρικών υπηρεσιών».



ΟΕΝΓΕ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

210 5232215  /  oengegr@gmail.com  /  Λαμίας 2, Αθήνα - Αμπελόκηποι, 11523

  • Facebook

COPYRIGHT 2017 ΟΕΝΓΕ. ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ DESIGNATURE

bottom of page