top of page

ΟΓΕ: Μέτρα για την Υγεία - Καμία καραντίνα στα δικαιώματα

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

«Μέτρα για τη διαφύλαξη της υγείας των οικογενειών μας. Καμία "καραντίνα" στα δικαιώματα των εργαζομένων»


«Μέτρα για τη διαφύλαξη της υγείας των οικογενειών μας. Καμία "καραντίνα" στα δικαιώματα των εργαζομένων», τονίζει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), σχετικά με την εξάπλωση του κορονοϊού, σημειώνοντας ότι «η έξαρση της επιδημίας του κορονοϊού ξεγυμνώνει τις μεγάλες ελλείψεις του δημόσιου συστήματος υγείας, ενώ με τα μέτρα που εφαρμόζει ήδη η κυβέρνηση επιδιώκει να πληρώσει ο λαός, οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι της πόλης και της υπαίθρου γι' ακόμα μία φορά το μάρμαρο!».


Στην ανακοίνωσή της η ΟΓΕ αναφέρει τα εξής:


«Οι ελλείψεις στο σύστημα υγείας σε προσωπικό, σε αναλώσιμα, σε είδη ατομικής προστασίας των εργαζομένων είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων που ακολουθούν τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που θυσιάζει το δικαίωμα των οικογενειών μας στη δημόσια και δωρεάν Υγεία στο θεό της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης, της στήριξης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, της διασφάλισης των ματωμένων πλεονασμάτων. Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που μας υποχρεώνει να ψάχνουμε μόνοι μας να βρούμε μάσκες και αντισηπτικά, να τα πληρώνουμε αδρά για να φουσκώνουν οι τσέπες των βιομηχάνων και των μεγαλεμπόρων.


Η πρόληψη δεν μπορεί να περιορίζεται, όπως προβάλλει η κυβέρνηση, στην ατομική ευθύνη και την απομόνωση, που είναι αναγκαία για τη μη διασπορά του ιού.


Απαιτείται:


Δημόσιο σύστημα υγείας με επαρκές ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε όλα τα νοσοκομεία, αλλά και στις μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.


Όλα τα είδη απολύμανσης και προφύλαξης να παρέχονται δωρεάν από το κράτος σε όλες και σε όλους.


Δεν ανεχόμαστε να λειτουργούν σήμερα μόνο 570 κρεβάτια ΜΕΘ για τις τρέχουσες και έκτακτες ανάγκες, όταν μόνο για τις τρέχουσες απαιτούνται 3.500 δημόσια κρεβάτια. Να ανοίξουν ΤΩΡΑ τα 120 κρεβάτια ΜΕΘ που παραμένουν κλειστά. Να προσληφθούν γι' αυτό το λόγο ΑΜΕΣΑ οι απαραίτητοι εξειδικευμένοι ιατροί και νοσηλευτές.


Η κυβέρνηση μετακυλίει στις πλάτες των εργαζομένων τις συνέπειες της επιδημίας, την ώρα που παίρνει μέτρα για να ενισχύσει και να διευκολύνει τη μεγαλοεργοδοσία. Αντί η κυβέρνηση να εξασφαλίσει το οικογενειακό εισόδημα σε όλες και όλους που θα νοσήσουν, τους κόβει και την κανονική άδεια!


Την ίδια ώρα που αναστέλλει την είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών, φόρων, ρυθμίσεων από τους επιχειρηματικούς ομίλους και τους αφήνει ασύδοτους χωρίς κανένα έλεγχο, τους ανάβει και το πράσινο φως:


Για να προχωρήσουν σε απολύσεις.

Για να μας επιβάλουν την τηλεργασία που σημαίνει 24ωρη σκλαβιά.

Για να επεκτείνουν τις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, την εργασία χωρίς δικαιώματα.

Για να μας εντατικοποιήσουν.

Για να επιτεθούν στο δικαίωμα της κανονικής άδειας, που αποτελεί μέρος του μόχθου, του κόπου, του μισθού μας.


Δεν ανεχόμαστε να πληρώσουμε εμείς και οι οικογένειές μας την επιδημία.


Απαιτούμε:


1. Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προκειμένου να στελεχωθούν πλήρως όλα τα δημόσια Κέντρα Υγείας, τα νοσοκομεία, τα εργαστήρια και το ΕΚΑΒ.

2. Να ανοίξουν όλες οι κλειστές κλίνες ΜΕΘ.

3. Να μονιμοποιηθεί τώρα όλο το προσωπικό που εργάζεται με ελαστικές σχέσεις εργασίας, επικουρικοί, ορισμένου χρόνου κ.λπ. χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

4. Να ξανανοίξουν άμεσα τα νοσοκομεία που έκλεισαν οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ το 2013 (Πολυκλινική Πατησίων, Δυτικής Αττικής, Μπόμπολα κ.λπ). Να στελεχωθούν άμεσα, με μόνιμο προσωπικό και όχι με μετακινήσεις προσωπικού από άλλα νοσοκομεία.

5. Να παρέχονται δωρεάν από το κράτος σε όλες και σε όλους είδη προφύλαξης και απολύμανσης.

6. Καμία απόλυση.

7. Να εξασφαλιστούν πρόσθετες άδειες με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση:

α) σε όσες εργαζόμενες νοσούν προκειμένου να αναρρώσουν,

β) σε όσες εργαζόμενες αναγκάζονται να απέχουν από την εργασία τους ως έκτακτο μέτρο πρόληψης της διάδοσης του κορονοϊού,

γ) σε όσες εργαζόμενες καλούνται να αναλάβουν τη φροντίδα άρρωστου παιδιού ή ηλικιωμένου μέλους της οικογένειας,

δ) σε όσες εργαζόμενες καλούνται να παραμείνουν με τα παιδιά τους στο σπίτι, εξαιτίας του προληπτικού κλεισίματος των σχολείων και των βρεφονηπιακών σταθμών.

8. Να δοθεί επίδομα ανεργίας στο ύψος του 80% του βασικού μισθού στους εργαζόμενους και εργαζόμενες των επιχειρήσεων που αναστέλλουν τη λειτουργία τους, στις εποχικές εργαζόμενες στον Τουρισμό, τις Μεταφορές κ.λπ., Στους εργαζόμενους και εργαζόμενες των επιχειρήσεων που κλείνουν, να δοθεί το επίδομα έκτακτης ανάγκης, ύψους 715,68 ευρώ για τις επόμενες 45 μέρες.

9. Ενίσχυση με έκτακτο επίδομα, στις αυτοαπασχολούμενες με εισόδημα έως 12.000 αναλογικό του επιδόματος ανεργίας, για όσες μέρες αναγκάζονται να κλείσουν τις μικροεπιχειρήσεις τους, με ιδιαίτερη μέριμνα για τις περιπτώσεις εκείνων που το εισόδημά τους είναι το μοναδικό της οικογένειας. Ενίσχυση με έκτακτο επίδομα για τις νέες μητέρες.

Οι αυτοαπασχολούμενες με ετήσιο εισόδημα ως 12.000 ευρώ: α) να απαλλαγούν από την καταβολή εισφορών για την ατομική τους ασφάλιση για το επόμενο 4μηνο, χωρίς απώλεια των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων, β) να διαμορφωθεί αφορολόγητο όριο στις 12.000 ευρώ και να μην καταβληθεί το τέλος επιτηδεύματος, προκειμένου να μπορέσουν οι ίδιοι να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές συνέπειες που ήδη αυξάνονται.

13. Να δοθεί άμεσα, ως έκτακτη ενίσχυση, 13η σύνταξη σε όλους τις συνταξιούχους.

14. Αυστηροποίηση των ελέγχων από τις επιθεωρήσεις εργασίας σε κλάδους και χώρους δουλειάς. Οι χώροι δουλείας δεν μπορεί να γίνουν "κάτεργα" εν μέσω επιδημίας.

15. Αναστολή πληρωμών προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ για όσους εργαζόμενους επηρεάζονται από τις εξελίξεις και τα μέτρα. Αναστολή όλων των πλειστηριασμών, των κατασχέσεων, των διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφώνου και νερού».


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Comments


bottom of page