top of page

Νοσοκομείο Καλαμάτας: Αμεση θωράκιση του ΕΣΥ ζητούν οι υγειονομικοί

Την άμεση θωράκιση του ΕΣΥ και μόνιμες προσλήψεις γιατρών ζήτησαν το μεσημέρι της Τρίτης, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, υγειονομικοί και εκπρόσωποι σωματείων και φορέων της Μεσσηνίας.


Οι γιατροί του νοσοκομείου απηύθυναν σοβαρές καταγγελίες για “την τραγική υποστελέχωση τμημάτων”, για “επισφαλή εφημέρευση και επισφαλή λειτουργία όλων των κλινικών που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία γιατρών και τη ζωή ασθενών”. Σημείωσαν ότι “πρέπει να γίνει αναβάθμιση των μισθών των γιατρών τουλάχιστον στα επίπεδα του 2012, όπως ενέκρινε το Συμβούλιο Επικρατείας. Ειδικά επιστημονικά και οικονομικά κίνητρα πρέπει να θεσπιστούν για την περιφέρεια” και κάλεσαν “τα σωματεία, τους φορείς και τον κάθε πολίτη να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να ενισχύσουν τις διεκδικήσεις των μαχόμενων υγειονομικών”.


Αναλυτικά, η πρόεδρος του Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας Χρυσάνθη Μάλλιου δήλωσε ότι καταγγέλλουν “την τραγική υποστελέχωση όλων των ιατρικών τμημάτων που έχει ως συνέπεια την υπερεφημέρευση, με τραγικές συνέπειες στην υγεία των γιατρών και των ασθενών. Την αδυναμία στα περισσότερα τμήματα χορήγησης ρεπό των γιατρών μετά από 24 ώρες εφημερία. Την αδυναμία χορήγησης κανονικών αδειών και κάλυψης των τμημάτων όταν οι γιατροί ασθενούν”.

Εκανε λόγο για “επισφαλή εφημέρευση και επισφαλή λειτουργία όλων των κλινικών, με άμεσο κίνδυνο για την υγεία γιατρών και τη ζωή ασθενών”. Παρατήρησε πως “σε κάποια τμήματα, όπως στα εργαστήρια μικροβιολογικό - βιοχημικό είναι καλυμμένες μόλις το 50% των οργανικών θέσεων” και μίλησε για “εκρηκτική κατάσταση στα εργαστήρια”.


Επεσήμανε ότι “στο Ογκολογικό Τμήμα όπου υπάρχει μία οργανική θέση ογκολόγου, η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο. Η μία και μοναδική γιατρός ογκολόγος δεν επαρκεί για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες του νομού” και πρόσθεσε: “Οι καρκινοπαθείς πρέπει να περιμένουν ένα μήνα τουλάχιστον για να δουν τη γιατρό. Οι χημειοθεραπείες καθυστερούν και η πολύτιμη επιβίωση των καρκινοπαθών απειλείται. Είναι επιτακτική ανάγκη να έρθουν άλλοι δύο μόνιμοι ογκολόγοι στη Μονάδα Χημειοθεραπείας”.


Ζήτησε “να γίνει μαζική και άμεση προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων με μόνιμες θέσεις, με ταχύτατες διαδικασίες, διεκπεραίωση με υπερεπείγουσες διαδικασίες των προκηρύξεων που βρίσκονται σε διαδικασία πρόσληψης”. Ανέφερε πως “υπάρχουν θέσεις που εκκρεμούν στην ΥΠΕ τα τελευταία 2-3 χρόνια και 2 παιδίατροι βρίσκονται σε διαδικασία πρόσληψης από τον περασμένο Φεβρουάριο”.


Σημείωσε ακόμα ότι “πρέπει να γίνει αναβάθμιση των μισθών των γιατρών τουλάχιστον στα επίπεδα του 2012, όπως ενέκρινε το Συμβούλιο Επικρατείας. Ειδικά επιστημονικά και οικονομικά κίνητρα πρέπει να θεσπιστούν για την περιφέρεια”.


Κατήγγειλε την απομάκρυνση των υγειονομικών που έχουν τεθεί σε αναστολή λόγω μη εμβολιασμού και ζήτησε “την άμεση επάνοδο όλων των ανεμβολίαστων υγειονομικών”.


Κατήγγειλε την πρόσφατη απόφαση της διοίκησης για μετακίνηση εντατικολόγου από τις ΜΕΘ στην κλινική Covid, επισημαίνοντας πως “εναποθέτει την ευθύνη της λειτουργίας των 2 ΜΕΘ και της υποστήριξης 10 ασθενών σε 3 μόνιμους εντατικολόγους. Το γεγονός αυτό έχει άμεσες συνέπειες στην ασφαλή λειτουργία των 2 ΜΕΘ”.


“ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ Η ΥΠΑΡΞΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ”

Η κ. Μάλλιου κατήγγειλε τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, επισημαίνοντας πως “το 1/3 των γιατρών είναι επικουρικοί. Αν δεν ανανεωθούν οι συμβάσεις επικουρικών, απειλείται η ύπαρξη ολόκληρων κλινικών, όπως η Ορθοπαιδική και η Μαιευτική”.


Απαίτησε τη μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και των συμβασιούχων και κατήγγειλε τα τεράστια χωροταξικά προβλήματα, παρατηρώντας πως “έχει κλείσει η Οδοντιατρική Μονάδα του νοσοκομείου για να δημιουργηθούν χώροι υποδοχής για τους ασθενείς με Covid και η τραπεζαρία των γιατρών έχει μετατραπεί σε αποθήκη”.


Επέκρινε “την επιμονή για την ύπαρξη του εμβολιαστικού κέντρου στους ήδη επιβαρυμένους χώρους με το ήδη επιβαρυμένο προσωπικό”, κατήγγειλε “την πρόσφατη απόφαση της διοίκησης για επιπλέον μείωση των τακτικών χειρουργείων”, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι “την εποχή της πανδημίας 1.082 επεμβάσεις που θα μπορούσαν να έχουν γίνει, δεν έχουν πραγματοποιηθεί. Δεν πραγματοποιήθηκαν και 343 οφθαλμολογικές επεμβάσεις. Πού έχουν χειρουργηθεί αυτοί οι άνθρωποι;”.


Εκανε λόγο για “εγκληματική επιλογή να μετατρέψει τα δημόσια νοσοκομεία σε νοσοκομεία μίας νόσου”, για δημιουργία “δεξαμενής με έτοιμη πελατεία για τις ιδιωτικές κλινικές” και κάλεσε “τα σωματεία, τους φορείς και τον κάθε πολίτη να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να ενισχύσουν τις διεκδικήσεις των μαχόμενων υγειονομικών”.


Ο γραμματέας του σωματείου των γιατρών Μανώλης Μάκαρης παρατήρησε ότι “το Νοσοκομείο Καλαμάτας είναι το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όμως έχει τη μεγαλύτερη υποστελέχωση. Από τις 124 θέσεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού που θα έπρεπε να έχει, έχει μόνο 70, δηλαδή 44% έχουμε κενές θέσεις γιατρών”. Μίλησε για την αναγκαιότητα δημιουργίας Πνευμονολογικής Κλινικής και ζήτησε η κλινική Covid να στελεχωθεί άμεσα με 3 πνευμονολόγους.


Ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Φαββατάς ζήτησε “να καταλάβουν και να αντιληφθούν οι υπεύθυνοι ότι πρέπει να γίνουν μεγάλες τομές στην υγεία. Να γίνουν άμεσα προσλήψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας, να επανέλθουν οι υγειονομικοί που είναι σε αναστολή, να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά”.

“ΟΙ ΜΕΣΣΗΝΙΟΙ ΑΞΙΖΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΥΓΕΙΑ”

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Δημήτρης Τζωρτζίνης είπε ότι “το πρόβλημα υπάρχει εδώ και 2 χρόνια και διαιωνίζεται. Ηταν μια ευκαιρία στην πανδημία να γίνουν διορισμοί μόνιμων γιατρών, ώστε να λυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν”. Ζήτησε “μόνιμες θέσεις και στελέχωση του ΕΣΥ όπως πρέπει, γιατί οι Μεσσήνιοι και όλοι οι Ελληνες αξίζουν μια καλύτερη υγεία”. Δήλωσε ότι “ο Ιατρικός Σύλλογος συμπαρίσταται στους συναδέλφους του νοσοκομείου και τους βοηθάει στον αγώνα που δίνουν και υπερβάλλουν εαυτόν προκειμένου να τα καταφέρουν”. Και απηύθυνε έκκληση στην Πολιτεία “να στελεχώσει το σύστημα, να φτιάξει μια Πνευμονολογική Κλινική, να φτιάξει μια σωστή μονάδα και οι Μεσσήνιοι πολίτες να έχουν μια καλύτερη υγεία”.


Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Καλαμάτας Δημήτρης Τσιλίκας παρατήρησε ότι “τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας βρίσκονται στο κόκκινο με το προσωπικό τους να είναι αποδεκατισμένο, κάτω από τα όρια ασφαλούς εφημέρευσης, ειδικά στους γιατρούς μας”. Ζήτησε “ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας με γενναία χρηματοδότηση, καμία κατάργηση οργανικής θέσης στα νοσοκομεία. Την ενίσχυση με παθολόγους, πνευμονολόγους και εντατικολόγους, γιατί παρότι είμαστε νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό δεν έχουμε ενισχυθεί με αυτές τις ειδικότητες. Αμεση επιστροφή όλων των συναδέλφων που είναι σε αναστολή, ανανέωση όλων των συμβασιούχων και μονιμοποίησή τους, επίταξη του ιδιωτικού τομέα και βοήθεια κατά την πανδημία”.


Η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας Πολυξένη Στρατικοπούλου είπε ότι “το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας πρέπει να υφίσταται ως νοσοκομείο και όχι ως Κέντρο Υγείας που νομίζουν κάποιοι ότι είμαστε και θέλουν να το υποβαθμίσουν. Η διοίκηση μετακινεί γιατρούς για να καλύψει προβλήματα στο Νοσοκομείο Καλαμάτας με αποτέλεσμα να έχουμε προβλήματα εμείς”. Αφού ανέφερε ότι “καλύπτουμε την Τριφυλία και μέρος της Ηλείας και αυτός ο πληθυσμός τους θερινούς μήνες διπλασιάζεται”, είπε “φανταστείτε με όλα αυτά τα προβλήματα στο Νοσοκομείο Καλαμάτας να έρχεται και όλος αυτός ο πληθυσμός από την Τριφυλία, τα προβλήματα θα είναι πιο πολλά”. Παρατήρησε πως “οι γιατροί μας δίνουν μεγάλο αγώνα χωρίς διαγνωστικά μέσα. Δεν διαθέτουν υπέρηχο, αξονικό, μαγνήτη, ούτε όλες τις ειδικότητες των γιατρών που χρειάζεται για να εκτιμήσουν και να κάνουν τη διαφοροδιάγνωση”.


Προέτρεψε “να συμβάλουμε να δοθούν κριτήρια, ώστε οι θέσεις που προκηρύσσονται και μένουν άγονες να μπορέσουν να καλυφθούν”. Ενημέρωσε ότι “από 48 θέσεις πριν το 2012 στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, τώρα είναι 28 με 29, και από αυτές είναι οι μισές καλυμμένες” – και επεσήμανε πως “προσφέρει μεγάλο έργο όσον αφορά την ποιοτική παροχή εργασίας”.

“ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ”

Η πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Τζίνα Θεοδωροπούλου επιβεβαίωσε ότι η Οδοντιατρική Μονάδα του Νοσοκομείου δεν λειτουργεί εδώ και πάρα πολύ καιρό και παρατήρησε: “Δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι την οικονομική δυνατότητα να πάνε για τη στοματική τους υγεία στους οδοντιάτρους. Ενας ογκολογικός ασθενής που περιμένει εδώ ένα μήνα για να μπει στη θεραπεία, πολλές φορές μας παίρνει τηλέφωνο η ογκολόγος, ώστε τα προβλήματα που έχει η στοματική υγεία να μπορέσουμε να τα λύσουμε εμείς οι ιδιώτες. Γιατί να μην πάει εδώ στην Οδοντιατρική Μονάδα; Και ένας καρδιολογικός που χρειάζεται χειρουργείο και χρειάζεται πρώτα στοματική υγεία, πάλι πηγαίνει σε οδοντίατρο”.


Ενημέρωσε ότι επισκέφθηκαν τον υπουργό Υγείας και του έθεσαν τα ζητήματα, και αφού ανέφερε πως Κέντρα Υγείας δεν έχουν οδοντίατρο, ζήτησε “πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για την Οδοντιατρική Μονάδα, να ανοίξει η μονάδα του νοσοκομείου και να υπάρξει μία εθνική στρατηγική για τη στοματική υγεία του Ελληνα ασθενή”. Επεσήμανε ότι “οι ανισότητες έχουν οξυνθεί σε βαθμό που δεν μπορείτε να διανοηθείτε. Τα περιστατικά που φθάνουν στους οδοντιάτρους είναι για χειρουργείο και πηγαίνουν ή σε γναθοχειρουργό στην Τρίπολη ή στον ΩΡΛ με κίνδυνο τη γενική τους υγεία”. Τέλος, ζήτησε “πρόληψη στα παιδιά και στους εφήβους, για να προλάβουμε και να μειωθούν οι ανισότητες για τη γενική και τη στοματική υγεία”.


Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των υγειονομικών εξέφρασαν και ζήτησαν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους η Ρίτα Νικολαΐδου από την Α’ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας, ο Παναγιώτης Καράμπελας από το Συνδικάτο Οικοδόμων, η Φεβρωνία Εξακουστίδου από τους “Προοδευτικούς Πολίτες” και ο Γιώργος Ηλιόπουλος από το Σωματείο Επισιτισμού - Τουρισμού.


Πηγή: https://eleftheriaonline.gr/

ΟΕΝΓΕ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

210 5232215  /  oengegr@gmail.com  /  Λαμίας 2, Αθήνα - Αμπελόκηποι, 11523

  • Facebook

COPYRIGHT 2017 ΟΕΝΓΕ. ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ DESIGNATURE

bottom of page