Η κατάσταση στο νοσοκομείο "Κοργιαλένειο - Μπενάκειο" είναι κρίσιμη και οι εργαζόμενοι - γιατροί και νοσηλευτές - κάνουν έκκληση για προσλήψεις και κάλυψη κενών οργανικών θέσεων. Τι αναφέρει στο iatronet o αντιπρόεδρος των εργαζομένων στο νοσοκομείο, Νίκος Καλογερής.
Πολύ σοβαρή και δύσκολη είναι η κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο "Ερυθρός Σταυρός", μετά την μετατροπή του αποκλειστικά σε νοσοκομείο Covid. Μεγάλες ελλείψεις σε γιατρούς και ακόμη μεγαλύτερες σε νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και μεγάλη αναστάτωση στους ασθενείς με άλλα νοσήματα που δεν μπορούν πλέον να τύχουν παρακολούθησης και περίθαλψης στο νοσοκομείο, δημιουργούν μία εκρηκτική κατάσταση, με άμεσες συνέπειες στο σύστημα Υγείας.
Από τις 24/3/2021 μετά από εντολή του διοικητή της 1ης ΥΠΕ Αττικής (12440/17-3-2021) το νοσοκομείο "Ερυθρός Σταυρός" μετατράπηκε σε αποκλειστικής νοσηλείας ασθενών με covid-19. Όλοι οι γιατροί, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας και ειδικότητας, τέθηκαν στη διάθεση του νοσοκομείου για τη θεραπεία των ασθενών αυτών.
Ταυτόχρονα κάθε άλλη δραστηριότητα του νοσοκομείου διακόπηκε, οι νοσηλευόμενοι μεταφέρθηκαν σε δημόσια και ιδιωτικά θεραπευτήρια, τα τακτικά ιατρεία καταργήθηκαν και τα χειρουργεία έπαψαν να λειτουργούν.
Η κατάσταση στο νοσοκομείο είναι κρίσιμη και οι εργαζόμενοι σε αυτό – γιατροί και νοσηλευτές - κάνουν έκκληση για προσλήψεις και κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων.
Για την κατάσταση στο νοσοκομείο "Ερυθρός Σταυρός", το iatronet συνομίλησε με τον γιατρό - Επιμελητή Α', Τμήμα Ενδοκρινολογίας & Μεταβολισμού – Διαβητολογικό Κέντρο, Γ.Ν.Α. “Κοργιαλένειο – Μπενάκειο" και αντιπρόεδρο στο Δ.Σ του Σωματείου των Εργαζομένων στο νοσοκομείο, Νίκο Καλογερή.
Πως έχει η κατάσταση στο νοσοκομείο; Ο κ. Καλογερής την αποτυπώνει με αριθμούς και δίνει μια πρώτη εικόνα του νοσοκομείου που έχει μετατραπεί αποκλειστικά σε covid:
"Έχουμε 277 κρεβάτια εκτός των ΜΕΘ που είναι 30 κρεβάτια συνολικά. Αυτά καλούνται να τα καλύψουν ως ειδικοί 13 γιατροί (9 μόνιμοι και 4 επικουρικοί) οι οποίοι είναι παθολόγοι.
Σε αυτούς προστίθενται μόνο οι επιστρατευμένοι που είναι άλλοι 26 συναφών ειδικοτήτων, των οποίων η σύμβαση, απ΄όσο ξέρω, λήγει στις 22 Απριλίου. Άρα οι μόνιμοι γιατροί με γνώση για το νοσοκομείο είναι 9 μαζί με 4 επικουρικούς – οι τρεις του Ερυθρού Σταυρού και μία αποσπασμένη από τον Ιπποκράτειο – οι οποίοι τον τελευταίο χρόνο παλεύουν να αντιμετωπίσουν τον κορωνοιό.
"Δεν είμαστε ειδικοί"
Από τα πρώτα στοιχεία λοιπόν φαίνονται οι σοβαρές ελλείψεις και η αναλογία γιατρών ασθενών αποτελεί μεγάλο πρόβλημα. Ο κ. Καλογερής υπογραμμίζει ότι η αναλογία με τα κρεββάτια είναι πολύ χαμηλή και για κανέναν λόγο ασφαλής.
"Ενδεικτικά να σας πω ότι το απαρχαιωμένο οργανόγραμμα του νοσοκομείου είχε 22 θέσεις μονίμων παθολόγων για 78 κρεββάτια. Άρα καταλαβαίνετε ότι ένα τόσο απαιτητικό νόσημα το οποίο προκαλεί βαριές επιπλοκές δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με τόσους λίγους γιατρούς και τους υπόλοιπους των άλλων ειδικοτήτων οι οποίοι απλώς βοηθούν και χρειάζονται συνεχώς την συμβουλή των παθολόγων.
"Οι γνώσεις δεν επαρκούν. Δεν είμαστε ειδικοί". Αυτό δεν προβλέπεται από πουθενά, τονίζει. Μεγάλες ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό
Η ΜΕΘ με 30 συνολικά κρεβάτια είναι πρακτικά συνεχώς γεμάτη, σημειώνει ο αντιπρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων. "Ήταν 14, προστέθηκαν 6 της λεγόμενης ΜΑΦ που λειτουργούν αποκλειστικά σαν ΜΕΘ δηλαδή μόνο με διασωληνωμένους, συν ότι έχει καταργηθεί η λειτουργία 10 κρεββατιών της μονάδας εμφραγμάτων.
Πάντως κάποιες πτέρυγες στο νοσοκομείο δεν έχουν ανοίξει, μένουν δηλαδή χωρίς ασθενείς, διότι δεν υπάρχει καθόλου νοσηλευτικό προσωπικό.
Ενώ όπως σας είπα για τους γιατρούς υπάρχει πρόβλημα, για το νοσηλευτικό προσωπικό τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Οι 276 κενές οργανικές θέσεις καλύφθηκαν σε πάρα πολύ μικρό βαθμό έναν ολόκληρο χρόνο τώρα και με κανέναν μόνιμο νοσηλευτή. Όλοι είναι επικουρικοί.
Συγκεκριμένα να σας πω ότι στην βάρδια έχουμε 3 νοσηλευτές οι οποίοι έχουν από 25 – 35 ασθενείς αλλά αυτή η αναλογία είναι πολύ μικρή διότι κάποιος νοσηλευτής πρέπει να φορά στολή, κάποιος άλλος είναι έξω και να βοηθά. Για να κάνει δε μία επίσκεψη σε έναν ασθενή του παίρνει πολύ χρόνο – δεν είναι όπως παλαιότερα που δεν αντιμετώπιζαν κορωνοιό.
Αυτό αποδεικνύεται κιόλας με τα πάμπολλα ρεπό, που είναι οφειλόμενα, αλλά και άδειες. Έχουμε φτάσει στο σημείο σε τμήματα όπου υπήρχαν επικουρικοί νοσηλευτές που είναι τώρα δύο χρόνια, να οφείλονται στον καθένα 50 ρεπό και 15-20 μέρες άδεια. Όπως καταλαβαίνετε αυτό είναι πάρα πολύ ενδεικτικό της εντατικοποίησης της δουλειάς τους, όταν λαμβάνουν τα απαιτούμενα ρεπό και άδειες."
Ειδικευόμενοι γιατροί: "Παράτησαν την ειδικότητά τους"
Σε ό,τι αφορά τους ειδικευόμενους γιατρούς, λέει ο κ. Καλογερής, "έχουν παρατήσει την ειδικότητά τους δηλ την εκπαίδευσή τους. Λόγω της ενασχόλησης με τον covid, στο τέλος θα βγει ένας γιατρός με μικρότερη εκπαίδευση απ΄ότι προβλέπει το πρόγραμμα των σπουδών του.
Προτάσεις
Οι προτάσεις για την επίλυση των υφιστάμενων προβλημάτων, σύμφωνα με τον κ. Καλογερή, έχουν ως εξής:
Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. "Μιλάμε δηλαδή για 13 κενές θέσεις στις 22 στην παθολογία, κάτι που είναι τρομερό".
Πρόσληψη πολλών νοσηλευτών για να καλύψουν 276 κενές θέσεις.
Βοήθεια από τον ιδιωτικό τομέα λαμβάνοντας περιστατικά covid. Στα ιδιωτικά νοσοκομεία υπάρχουν κενά κρεββάτια που μένουν αναξιοποίητα.
Πολύ σοβαρό θέμα είναι και το αδιέξοδο των ασθενών με άλλα νοσήματα που περιμένουν να χειρουργηθούν. Αυτό πλέον εκφράζεται και από τους συλλόγους ασθενών, επισημαίνει ο ενδοκρινολόγος, ξεκαθαρίζοντας πως δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι η κατάσταση.
"Ως ενδοκρινολόγος δέχομαι καθημερινά δεκάδες τηλέφωνα κυρίως από διαβητικούς αλλά και άλλους ασθενείς που πρέπει να χειρουργηθούν. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως τρόπος να αντιμετωπιστούν αυτά τα περιστατικά γιατί πουθενά στο Λεκανοπέδιο δεν υπάρχουν ραντεβού".
"Πανδημία μέσα στην πανδημία"
"Συγκεκριμένα για τους διαβητικούς στον Ερυθρό Σταυρό ενόψει του κλεισίματος της κλινικής, ο σύλλογος Διαβητικών Αθήνας είχε στείλει επιστολή στο νοσοκομείο.’ Αρα δεν είναι θεωρητικές οι σκέψεις. Ο Ερυθρός επίσης είναι το νοσοκομείο που κάνει τις περισσότερες σε αριθμό στεφανιογραφίες στην Αθήνα.
Κάποιες από αυτές μάλιστα πιο εξειδικευμένες δεν γίνονται πουθενά αλλού. "Μιλάμε με λίγα λόγια για μεγάλη ζημιά. Είναι αυτό που λέμε πως περιμένουμε "πανδημία μέσα στην πανδημία". Είναι πανδημία νοσηρότητας χρόνιων ασθενών και άλλων ασθενών που δεν νόσησαν από covid".
"Τα ραντεβού που δίναμε ήταν ήδη λίγα και τώρα με την μετατροπή του νοσοκομείου αποκλειστικά σε covid, καταλαβαίνετε το τι γίνεται με τους άλλους ασθενείς που δεν μπορούν να βρουν την υγεία τους, και τα φάρμακά τους πουθενά. Δεν μπορεί να υπάρξει κανόνες τρόπος για να καλυφθεί αυτή η έλλειψη. Όλα τα νοσοκομεία έχουν το 30% των ραντεβού", καταλήγει ο κ. Καλογερής.
Αξίζει να σημειώσουμε εδώ ότι το Σωματείο των εργαζομένων του νοσοκομείου "Ερυθρός Σταυρός", είχε επισημάνει ότι καμία εκπαίδευση δεν προηγήθηκε στο νόσημα της covid-19 και την αντιμετώπισή του, ούτε χρόνος προσαρμογής υπήρξε στο νέο περιβάλλον του νοσοκομείου για τους ιδιώτες (επιστρατεύθηκαν 26 ιδιώτες γιατροί με ειδικότητα πνευμονολόγου, παθολόγου).
Εφημερίες
Οι εφημερίες, αναφέρει το Σωματείο, ανακοινώνονται την ίδια ημέρα και είναι συχνά ανασφαλείς, καθώς δεν πραγματοποιούνται από ιατρούς συναφούς ειδικότητας, συχνά ούτε του ίδιου τομέα. Ακόμα και αν το πρόγραμμα ομαλοποιηθεί, δεν προβλέπεται να υπάρξει πάνω από ένας παθολόγος για 140 ασθενείς με οξέα και σοβαρά προβλήματα κατά την εφημερία. Οι ασθενείς θα συνεχίσουν να "στοιβάζονται" σε οκτάκλινους θαλάμους, και διασωληνομένοι θα παραμένουν εκτός ΜΕΘ.
Συνέπεις στα άλλα νοσήματα
Εξίσου σοβαρές συνέπειες αναμένεται να έχει και η παύση της υπόλοιπης δραστηριότητας του "Κοργιαλένειου Μπενάκειου", επισημαίνει το Σωματείο.
"Τα συνεφημερεύοντα νοσοκομεία δεν μπορούν να επιφορτιστούν εξίσου αποτελεσματικά την αντιμετώπιση του τραύματος, όπως στο ΤΕΠ του νοσοκομείου μας που υπήρχε ομάδα από γενικούς χειρουργούς, ορθοπαιδικούς, νευροχειρουργούς, αγγειοχειρουργούς κτλ.
Λιγότερες θα είναι και οι ευκαιρίες για ασθενείς με οξέα καρδιαγγειακά συμβάματα, με κλειστή τη Νευρολογική Κλινική που εφαρμόζει επείγουσα θρομβόλυση, σημαντική για καλύτερη έκβαση ασθενών με ΑΕΕ και το αιμοδυναμικό εργαστήριο της καρδιολογικής κλινικής που διενεργεί επείγουσες αγγειοπλαστικές στη γενική εφημερία.
Χειρουργεία
Καμία μέριμνα δεν υπάρχει επίσης για το που θα πραγματοποιηθούν μια σειρά χειρουργεία, αναφέρει χαρακτηριστικά το Σωματείο των Εργαζομένων στον "Ερυθρό Σταυρό". "Στο νοσοκομείο μας πραγματοποιήθηκαν 5200 μείζονες επεμβάσεις, 2400 οφθαλμολογικές και διάφορες μικροεπεμβάσεις ή επεμβατικές πράξεις (γαστρεντερολογία, επεμβατική ακτινολογία, ορθοπαιδική κτλ) το 2019.
Ήδη σε ογκολογικά νοσοκομεία, όπως ο "Άγιος Σάββας" παρατηρείται παράταση των ήδη μεγάλων αναμονών για ογκολογικά χειρουργεία. Η αναστολή λειτουργίας του αιμοδυναμικού εργαστηρίου καθυστερεί απαραίτητες στεφανιογραφίες και επεμβατικές πράξεις (πραγματοποιούνται 1300 το χρόνο συνολικά).
Σε 60 διαφορετικά εξωτερικά ιατρεία (με διαφορετικό κωδικό στην ΗΔΙΚΑ -1535) αναστέλλεται η λειτουργία. Σε αυτά προσέρχονταν περίπου 58.000 ασθενείς, μόνο στα πρωινά, ευπαθείς πληθυσμοί και χρόνιοι πάσχοντες (πχ άτομα με σακχαρώδη διαβήτη και καρδιοπάθειες).
Η διακοπή της παρακολούθησης τους (ήδη τα ραντεβού είχαν μειωθεί κατά 70%), αυξάνει τη νοσηρότητά τους, αλλά και τον κίνδυνο για βαρύτερη covid-19 λοίμωξη, σε περίπτωση που μολυνθούν, καταλήγει το Σωματείο των Εργαζομένων.
Παρέμβαση ΕΙΝΑΠ
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί, ότι για το πρόσφατο θλιβερό περιστατικό θανάτου ασθενούς που νοσηλευόταν στον Ερυθρό διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ, η Ένωση Γιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά ΕΙΝΑΠ παρενέβη κοινοποιώντας σχετικό έγγραφο μεταξύ άλλων, στον υπουργό Υγείας , τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, τον Διοικητή 2ης Υ.Π. Ε, τους Διοικητές Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά και τον ΙΣΑ, τονίζοντας ότι το τραγικό συμβάν θα είχε αποφευχθεί αν ο ασθενής νοσηλευόταν σε ΜΕΘ και όχι σε κοινό θάλαμο.
Comentarios