top of page

Νομικά Πρόσωπα Νεομητσοτακικού Δικαίου


19 Φεβρουαρίου 2023

Νομικά Πρόσωπα Νεομητσοτακικού Δικαίου


Είναι η πολλοστή φορά που η κυβέρνηση Μητσοτάκη σαν τον κλέφτη, νύχτα και από την πίσω πόρτα, προσπαθεί να καταργήσει τον δημόσιο κρατικό χαρακτήρα του ΕΣΥ και των νοσοκομείων του.


Μετά το νόμο 4999/2022 και την κατάργηση της Πλήρης & Αποκλειστικής Απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ, μετά την είσοδο των ιδιωτών ιατρών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, την καταγέλαστη προσπάθεια «εξαφάνισης» των ράντζων με δήθεν συνεργασία με τις ιδιωτικές κλινικές, την σκανδαλώδη εύνοια προς τους μεγαλοκλινικάρχες, την παράδοση άνευ όρων στο μεγαλοκαθηγητικό πανεπιστημιακό κατεστημένο, η κυβέρνηση έβαλε τώρα στο μάτι τις Ειδικές Μονάδες του ΕΣΥ.


Με νομοσχέδιο, που κατέθεσε άρον άρον, χωρίς καμία πρότερη διαβούλευση με γιατρούς, εργαζόμενους, ή ασθενείς, μετατρέπει την Ειδική Ογκολογική Μονάδα Παίδων του Αγία Σοφία σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Έτσι, το υπάρχον προσωπικό των δύο Νοσοκομείων Παίδων που μεταφέρεται στο νέο ΝΠΙΔ αλλάζει πλήρως εργασιακό καθεστώς απασχόλησης (μετατρεπόμενο σε ιδιωτικού δικαίου), οι νέες προσλήψεις είναι άγνωστο πώς θα γίνονται (με τις κείμενες κάθε φορά διατάξεις, λέει το νομοσχέδιο), τα νοσοκομεία από τα οποία αποχωρούν οι εργαζόμενοι δεν θα μπορούν να αναπτύξουν νέες αντίστοιχες μονάδες αφού οι θέσεις των εργαζομένων θα μένουν δεσμευμένες (αλλά ούτως ή άλλως είναι φανερό πού θα κατευθύνονται όλοι οι πόροι), ενώ στο Διοικητικό Συμβούλιο του νέου ΝΠΙΔ δεν θα εκπροσωπούνται γιατροί και εργαζόμενοι, παρά μόνο διορισμένα μέλη από το Υπουργείο και το Ίδρυμα-δωρητή.


Είναι γνωστή διαχρονικά η απέχθεια της οικογένειας Μητσοτάκη σε οτιδήποτε δημόσιο. Αλήθεια όμως, την παρούσα αλλαγή ποιος τους τη ζήτησε, σε ποιον κάνουν εκδούλευση λίγο πριν τις εκλογές και με συνοπτικές διαδικασίες; Τη ζήτησαν οι γιατροί, οι εργαζόμενοι, το προσωπικό, οι σύλλογοι ασθενών; Μήπως το Ίδρυμα Μαριάννας Βαρδινογιάννη; Ή μήπως «υψηλοί» καθηγητάδες του Πανεπιστημίου Αθηνών;


Αν αυτό το έκτρωμα φτάσει στη Βουλή, τότε θα καταδειχτούν και οι ένοχοι (εκτός από την κυβέρνηση), όπως φάνηκε και ποιός ήταν και ο μοναδικός υποστηρικτής – συνοδοιπόρος ή/και υποβολέας του τρίδυμου Μητσοτάκη – Πλεύρη – Γκάγκα στην κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα των νοσοκομείων στο νόμο 4999/2022. Διότι όλοι οι ανωτέρω εμπλεκόμενοι οφείλουν δημόσια να τοποθετηθούν και να αναμετρηθούν με τις αποφάσεις τους. Και οι εργαζόμενοι, και οι σύλλογοι ασθενών, αλλά και το Ίδρυμα Βαρδινογιάννη και το ΕΚΠΑ. Το Υπουργείο δεν χρειάζεται να πει τίποτα περισσότερο. Είναι γνωστές οι θέσεις του για πλήρη ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων.


Όλα αυτά γίνονται την ίδια μέρα που μια άλλη μεγάλη δωρεά, αυτή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την ανέγερση τριών νοσοκομείων (Κομοτηνής, Παιδιατρικού Θεσσαλονίκης και Σπάρτης), φαίνεται ότι αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Ο διαγωνισμός ακυρώθηκε γιατί κρίθηκαν υπερβολικές οι οικονομικές προσφορές των υποψήφιων κατασκευαστών. Και τώρα, τι;


Η κυβέρνηση το μόνο που έκανε ήταν να μετατρέψει αυτά τα νοσοκομεία σε ΝΠΙΔ, για μεγαλύτερη «ευελιξία και αυτονομία», και μετά σφυρίζει αδιάφορα. Τη δουλειά της την έκανε, αυτό την αφορούσε! Η εμμονική μετατροπή σε ιδιωτικού δικαίου είναι η μόνη έγνοια της. Η κατεδάφιση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ αποτελεί δηλωμένο στόχο της. Τα υπόλοιπα θα τα λύσει η αγορά! Και όποιος δεν προσαρμοστεί ας πεθάνει, κατά το κυβερνητικό ρηθέν. Το είδαμε άλλωστε και στην πανδημία. Όσοι δεν προσαρμόστηκαν στη νοσηλεία εκτός ΜΕΘ, πέθαναν. Πέτυχαν όμως να φέρουν τη χώρα μας στις πρώτες θέσεις από πλευρά θνητότητας, πέτυχαν να εξουθενώσουν το ΕΣΥ, να απαξιώσουν το προσωπικό του –και τώρα που οι γιατροί παραιτούνται καθημερινά-, πέτυχαν να διαλύσουν και τα νοσοκομεία.


Και τώρα αυτός είναι ο στόχος τους! Η εργαλειοποίηση των δωρεών για ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Θα πρέπει να γίνει σαφές ότι η ευθύνη για τη λειτουργία των νοσοκομείων ανήκει στο κράτος, στην κεντρική κυβέρνηση και σε κανέναν άλλον (ούτε στους δήμους, ούτε στις περιφέρειες, ούτε σε συλλόγους), πολύ δε περισσότερο σε ιδιώτες. Όποια δωρεά γίνεται για τη βελτίωση των συνθηκών νοσηλείας δε μπορεί να χρησιμοποιείται για την αλλοίωση του νομικού καθεστώτος λειτουργίας, ούτε να υποκαθιστά την ευθύνη του κράτους για παροχή υπηρεσιών υγείας και ανάπτυξη του ΕΣΥ. Οι δωρεές δε μπορούν ν΄ αποτελούν Δούρειο Ίππο για ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Η οικογένεια Μητσοτάκη το επιχείρησε και παλαιότερα με το νοσοκομείο Παπαγεωργίου. Και, πλέον, όλοι θα πρέπει να τοποθετηθούν με σαφήνεια. Κόμματα, συνδικάτα, σύλλογοι, και δωρητές.


Ένα πολύμορφο μαζικό λαϊκό κίνημα για τη στήριξη και ανάπτυξη του ΕΣΥ, με στόχο το δημοκρατικό, ανοιχτό, λαϊκό και κρατικό χαρακτήρα του είναι αναγκαίο. Καθαρές θέσεις απ΄ όλους ενόψει των εκλογών είναι απαραίτητες. Φτάνει πια με τα μισόλογα, τα παιχνίδια και τις δημόσιες σχέσεις! Η ιδιωτικοποίηση της Ειδικής Ογκολογικής Μονάδας προβλέπεται να εφαρμοστεί από 01 Σεπτεμβρίου 2023. Πολλά μπορούν και πρέπει να γίνουν μέχρι τότε, ώστε αυτό το νομοσχέδιο να μείνει στα χαρτιά και η συνολική αντιμεταρρύθμιση της Νέας Δημοκρατίας στην Υγεία να ανατραπεί.


Το ΕΣΥ αλλάζει. Και με την κυβέρνηση αυτή, το ΕΣΥ που δεν προσαρμόζεται πεθαίνει. Κι αυτό που ξεπροβάλλει από την ΝΔ και το Μητσοτακισμό με τους υποστηρικτές του είναι ένα τερατώδες μόρφωμα.


Comments


bottom of page