top of page

Να μην μετακινηθεί το κέντρο ημέρας στον ψυχιατρικό τομέα του νοσοκομείου Λευκάδας

Θέμα : «Να μην μετακινηθεί το Κέντρο Ημέρας Λευκάδας από το κτήριο που στεγάζεται σήμερα για να εγκατασταθεί στον Ψυχιατρικό Τομέα του Νοσοκομείου Λευκάδας. Να ενισχυθεί με όλες τις απαραίτητες ειδικότητες και να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να λειτουργήσει ο ψυχιατρικός τομέας του νοσοκομείου».


Με αφορμή το έγγραφο των εργαζομένων του Κέντρου Ημέρας Λευκάδας, με το οποίο εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους για την μετεγκατάσταση της δομής στον Ψυχιατρικό τομέα του νοσοκομείου, σας αναφέρουμε τα εξής:


Η πολιτική που αντιμετωπίζει τις ανθρώπινες ανάγκες ως κόστος, η ανεργία, οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις με την καθιέρωση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, η φτώχεια, η βία, η καταπίεση, η αποξένωση, ο άκρατος ατομικισμός, η αδικία και η εκμετάλλευση αποτελούν δομικά χαρακτηριστικά του συστήματος που ζούμε και τα οποία υπονομεύουν την ψυχική υγεία των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Η πολιτική αυτή σε συνδυασμό με την απαράδεκτη διαχείριση της πανδημίας, ο φόβος ενός γενικευμένου πολέμου με την ολοένα μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας, αύξησαν κατακόρυφα τις ψυχικές ασθένειες και υπονομεύουν ακόμα περισσότερο την υγεία του λαού.


Έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, τόσο διεθνώς όσο και στη χώρα μας, δείχνουν αυξημένα ποσοστά κατάθλιψης, σωματοποίησης του άγχους, μοναξιάς, κτλ και τριπλάσια αύξηση διαταραχών της ψυχικής υγείας. Οι δε διαταραχές αυτές δεν αφορούν μόνο τους ενήλικες αλλά και τα παιδιά και τους εφήβους.


Ως εκ τούτου είναι αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε να ενισχυθούν οι δημόσιες δομές ψυχικής υγείας.


Το Κέντρο Ημέρας Λευκάδας δημιουργήθηκε για να παρέχει υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης ανοιχτού τύπου. Σκοπός του είναι η πρόληψη της εκδήλωσης ψυχικών διαταραχών και υποτροπών, η ψυχοκοινωνική επανένταξη και λειτουργική αυτονόμηση ατόμων με ψυχικές διαταραχές, η υποστήριξη της οικογένειας, η υποστήριξη γενικότερα του πληθυσμού της κοινότητας σε θέματα που σχετίζονται με την ψυχική υγεία και η ανάληψη δράσεων για τον «αποστιγματισμό» της ψυχικής νόσου.

1

Ως εκ τούτου, είναι άκρως αντιεπιστημονική η μετακίνηση της δομής αυτής στον Ψυχιατρικό τομέα του νοσοκομείου, που με ευθύνη της σημερινής αλλά και της προηγούμενης κυβέρνησης παραμένει ανενεργός. Ο ψυχιατρικός τομέας και ειδικότερα η ψυχιατρική κλινική επιτελεί άλλο σκοπό που είναι η ενδονοσοκομειακή περίθαλψη σε όσους έχουν άμεση ανάγκη καθώς και η οργάνωση της μετανοσοκομειακής φροντίδας και δευτερογενούς πρόληψης σε συνεργασία και με κοινοτικές υπηρεσίες, όπως τα κέντρα ημέρας και τα κέντρα ψυχικής υγείας, καθώς επίσης και η ανάπτυξη ειδικών ιατρείων ψυχικών διαταραχών.


Γνωρίζουμε βέβαια ότι γύρω από την ψυχική υγεία υπάρχουν τεράστια συμφέροντα και πολύ κέρδος για τον ιδιωτικό τομέα Υγείας και τις διάφορες ΜΚΟ που έχουν «πατήσει πόδι» για τα καλά και σε αυτό τον ευαίσθητο τομέα.


Στηρίζουμε λοιπόν τους συναδέλφους μας που εργάζονται στο Kέντρο Hμέρας Λευκάδας, που με την επιστολή τους προς τους αρμόδιους (υπουργείο Υγείας κτλ) διαμαρτύρονται έντονα και ζητούν, να μην μετακινηθεί η δομή στον ψυχιατρικό τομέα του νοσοκομείου.


ΖΗΤΑΜΕ :

• Να μην πραγματοποιηθεί η μετακίνηση και μετεγκατάσταση του Kέντρου Hμέρας στον ψυχιατρικό τομέα του νοσοκομείου.

• Να ενισχυθεί η δομή με όλο το αναγκαίο επιστημονικό (πχ παιδοψυχίατρο, παιδοψυχολόγο, εργοθεραπευτή , φυσικοθεραπευτή κτλ) και λοιπό προσωπικό.

• Να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να λειτουργήσει ο ψυχιατρικός τομέας του νοσοκομείου Λευκάδας, για να μην μετακινούνται οι ψυχικά ασθενείς συνάνθρωποί μας σε άλλα νοσοκομεία και δομές με δυσβάσταχτο κόστος για αυτούς και τις οικογένειές τους.


Δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα και καλούμε και το λαό της Λευκάδας μαζί με τους υγειονομικούς να παλέψουμε όλοι μαζί για να δημιουργήσουμε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για να σωθούν συνάνθρωποί μας από την ψυχική οδύνη.


Comments


bottom of page