top of page

Να ενισχυθεί με μόνιμους χειρουργούς το νοσοκομείο Λευκάδας με κατεπείγουσες προσλήψεις

Με δύο μόνιμους χειρουργούς διευθυντές έχει μείνει το νοσοκομείο Λευκάδας από το μήνα Σεπτέμβριο αφού τον Αύγουστο τελείωσε η σύμβαση ενός ακόμη επικουρικού χειρουργού. Οι δύο εναπομείναντες χειρουργοί καλύπτουν τη χειρουργική κλινική, τα τακτικά και έκτακτα χειρουργεία, το τμήμα επειγόντων και το τακτικό χειρουργικό ιατρείο. Το πρόβλημα επιτείνεται και από την έλλειψη ιατρών που ξεκινούν ειδικότητα χειρουργικής στο νοσοκομείο αφού υπηρετεί μόνο ένας.


Αποτέλεσμα αυτού είναι οι χειρουργοί να αναγκάζονται να πραγματοποιούν μεγάλο αριθμό εξαντλητικών εφημεριών, να μην μπορούν να πάρουν τα ρεπό που δικαιούνται μετά από ενεργή εφημερία καθώς και την άδεια τους για να ξεκουραστούν. Αρκετές μάλιστα εφημερίες πραγματοποιούνται με καθεστώς ετοιμότητας και όχι ως ενεργείς όπως επιτάσσουν οι ανάγκες της χειρουργικής κλινικής και των νοσηλευόμενων ασθενών κάτι που συμβαίνει βέβαια και σε άλλες κλινικές του νοσοκομείου.


Πολλές φορές μάλιστα, μετακινούνται γιατροί από άλλα νοσοκομεία μη λαμβάνοντας υπόψιν τις οικογενειακές και προσωπικές τους ανάγκες ή προσλαμβάνονται με ολιγοήμερες συμβάσεις ιδιώτες ιατροί με «μπλοκάκι» μόνο και μόνο για να καλυφθούν στοιχειωδώς οι ανάγκες του νοσοκομείου και να «βγουν» προγράμματα εφημερίας. Γεγονός βέβαια που επιδρά αρνητικά στην εύρυθμη λειτουργία των κλινικών, στον προγραμματισμό και την ανάπτυξη τους και εις βάρος των ασθενών. Οι μετακινήσεις αυτές δρουν μάλιστα ως αποτρεπτικός παράγοντας στους νέους γιατρούς που επιθυμούν να εργαστούν στα δημόσια νοσοκομεία, κυρίως της περιφέρειας.


Το νέο οργανόγραμμα του νοσοκομείου, που «περιφέρεται» μεταξύ υπουργείου - 6ης ΥΠΕ και νοσοκομείου από τον Ιούνιο του 2020, χωρίς να έχει εγκριθεί ακόμη , προβλέπει πέντε θέσεις ειδικευμένων χειρουργών. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και σε άλλα τμήματα και κλινικές, όπως για παράδειγμα στο αναισθησιολογικό τμήμα όπου υπηρετούν μόνο δύο μόνιμοι αναισθησιολόγοι σε σύνολο πέντε οργανικών θέσεων, στην καρδιολογική κλινική και στη μονάδα εμφραγμάτων που υπηρετούν δύο μόνιμοι και ένας επικουρικός καρδιολόγος σε σύνολο οργανικών θέσεων πέντε. Επίσης στα εργαστήρια όπου εργάζονται μόνο δύο επικουρικοί βιοπαθολόγοι, στην αιμοδοσία όπου δουλεύει μόνο ένας βιοπαθολόγος σε σύνολο οργανικών θέσεων τριών, στο ακτινοδιαγνωστικό τμήμα όπου εργάζονται τρεις ακτινολόγοι σε σύνολο οργανικών θέσεων τεσσάρων, στην ΜΤΝ όπου εδώ και χρόνια έχει μείνει μόνη της μια νεφρολόγος με τις οργανικές θέσεις να είναι τρεις. Ταυτόχρονα σε πολύ σημαντικές ειδικότητες γιατρών όπως νευρολογίας και πνευμονολογίας υπηρετούν από ένας για κάθε ειδικότητα. Σε άλλες, απολύτως απαραίτητες ειδικότητες όπως πχ γαστρεντερολόγοι, δερματολόγοι, ενδοκρινολόγοι κλπ δεν υπηρετεί κανένας γιατρός , αναγκάζοντας το λαό της Λευκάδας και της Ακαρνανίας να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη για την περίθαλψή του, όταν μάλιστα την έχει προπληρώσει μέσα από την άδικη και δυσβάσταχτη φορολογία που του επιβάλλουν.


Οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό είναι τραγικές. Από τις 69 οργανικές θέσεις γιατρών που προβλέπει το νέο οργανόγραμμα του νοσοκομείου εργάζονται 29 μόνιμοι και 13 επικουρικοί με τις συμβάσεις τους να λήγουν σταδιακά από το τέλος του χρόνου. Οι συνέπειες του προβλήματος αυτού γίνονται ακόμη πιο έντονες και εμφανείς αφού το νοσοκομείο αναγκάζεται να καλύψει και τα κενά της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, επειδή οι δομές της στην περιοχή μας (κέντρα υγείας ,περιφερειακά και αγροτικά ιατρεία ) εξαιτίας των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν παραμένουν σε τραγική κατάσταση.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η χρόνια πολιτική της εμπορευματοποίησης, της υποστελέχωσης και των περικοπών γιγαντώνει τον ιδιωτικό τομέα υγείας και έχει οδηγήσει τα δημόσια νοσοκομεία να βαρυγκωμούν κάτω από τις τεράστιες ελλείψεις. Η κυβέρνηση σε συνέχεια των προηγούμενων, δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να υλοποιεί τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Υγεία, με βασικό άξονα το «κόστος- όφελος», όπου ανεπίτρεπτο «κόστος» αποτελούν οι δωρεάν υπηρεσίες υγείας για το λαό μας αλλά και τα δικαιώματα των εργαζομένων.


Δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την κάλυψη των τεράστιων κενών του νοσοκομείου και της πρωτοβάθμιας υγείας. Καλούμε το λαό της Λευκάδας και της Ακαρνανίας να αγωνιστεί μαζί με το σύλλογο εργαζομένων και τους υγειονομικούς και να διεκδικήσουμε όλοι μαζί , ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας που να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες αντίστοιχες των σύγχρονων επιτευγμάτων της τεχνολογίας και της επιστήμης .


ΖΗΤΑΜΕ :

• Να γίνουν κατεπείγουσες προσλήψεις μόνιμων χειρουργών – Να εγκριθεί επιτέλους ο νέος οργανισμός του νοσοκομείου και να προκηρυχτούν όλες οι κενές θέσεις του.

• Να μονιμοποιηθούν όλοι οι επικουρικοί γιατροί και να καταργηθεί το καθεστώς των ελαστικών - προσωρινών θέσεων εργασίας - Να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση στην Υγεία. • Να σταματήσει το απαράδεκτο και επικίνδυνο καθεστώς των εφημεριών ετοιμότητας και των μετακινήσεων από νοσοκομείο σε νοσοκομείο που δεν επιλύουν τα προβλήματα αλλά τα μπαλώνουν προσωρινά .

• Να αυξηθούν γενναία οι μισθοί των γιατρών που παραμένουν σε άθλια επίπεδα και να γίνει εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων ΣτΕ 2018 – 2022 και Αρείου Πάγου 2022, που επιβάλλουν την επαναφορά των μισθών τους στα επίπεδα Ιανουαρίου 2012.


Comments


bottom of page