top of page

Να αποτραπούν τα σχέδια της κυβέρνησης για το ΕΣΥ

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΙΝΚΥΛ, ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ


«Η σημερινή κινητοποίηση θα αποτελέσει την απαρχή μιας μακράς πορείας διεκδικήσεων ενώ κλιμακώνεται η επίθεση της κυβέρνησης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας» τόνισε χθες σε δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών (ΕΙΝΚΥΛ), Αθαν. Αθανασιάδης, με αφορμή την 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση της ομοσπονδίας των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ).

Στο πλαίσιο της χθεσινής πανελλαδικής απεργίας, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και εργαζόμενοι στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, παρουσία συνδικαλιστών του ΕΚΛ, της ΑΔΕΔΥ, εκπαιδευτικών, συνταξιουχικών και γυναικείων οργανώσεων, συγκεντρώθηκαν το πρωί στην πύλη του νοσοκομείου διατρανώνοντας το αίτημα της προστασίας του δημοσίου χαρακτήρα του συστήματος υγείας αλλά και της ενίσχυσης των νοσοκομείων με προσωπικό και πόρους εκφράζοντας παράλληλα την αντίθεσή τους στα σχέδια της κυβέρνησης για το Νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΝΕΣΥ).

Αναφερόμενος στην κινητοποίηση, ο κ. Αθανασιάδης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «στη διάρκεια της πανδημίας, όταν με εκατόμβες θυμάτων κατέρρευσαν εκκωφαντικά ευρωπαϊκά και αμερικανικά συστήματα υγείας, που οι εδώ κρατούντες τα προβάλουν ως πρότυπα προς μίμηση, η κυβέρνηση προέβη σε επικοινωνιακή μόνον παραδοχή της σημασίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας που επιβραβεύθηκε με ανούσια χειροκροτήματα, χωρίς καμία ουσιαστική ενίσχυση και «θωράκιση» όπως προπαγάνδιζαν.

Την επόμενη ημέρα μάλιστα άρχισε να μιλά για νέο ΕΣΥ, για την υλοποίηση δηλαδή του δημιουργήματος του θυγατρικού οργανισμού του ΣΕΒ “ΔιαΝΕΟσις” με σκοπό την επέκταση της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, την εξασφάλιση νέου χώρου κερδοσκοπίας του συσσωρευμένου πλούτου των κεφαλαιοκρατών».

Για να προσθέσει ο αντιπρόεδρος της ΕΙΝΚΥΛ ότι «αποτελεί ύβρη για το Εθνικό Σύστημα Υγείας για τις παραδόσεις που δημιούργησε από το 1983 και μετά, για τους ανθρώπους του, τους χιλιάδες εργαζόμενους που το στήριξαν και το ανέδειξαν όλες αυτές τις δεκαετίες. Αποτελεί ύβρη και ειρωνεία η αποστροφή του αναπληρωτή υπουργού Υγείας ότι το σύστημα γέρασε στα 35 χρόνια λειτουργίας και πρέπει να αποδεχθεί επιβεβλημένη συνταξιοδότηση».

Στο διεκδικητικό πλαίσιο περιλαμβάνονται αιτήματα, μεταξύ των οποίων «καμία απόλυση επικουρικού. Καμία απόλυση συμβασιούχου. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Μαζικές προσλήψεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης μόνιμων γιατρών, όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού για τη στελέχωση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Πλήρης, επαρκής και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος υγείας. Ανάπτυξη, στελέχωση με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό όλων των δημόσιων μονάδων της ΠΦΥ. Δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας για όλο τον λαό.

 Ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Σταθερός ημερήσιος εργάσιμος χρόνος, 5ήμερο-6ωρο-30ωρο, με μία εφημερία την εβδομάδα και ρεπό την επόμενη μέρα. Άμεση επαναφορά του ιατρικού μισθολογίου στα επίπεδα του 2009. Έγκαιρη αποπληρωμή του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών. Κατάργηση της εγκυκλίου Χουλιαράκη. Πλήρης κάλυψη της αστικής ευθύνης από την εργοδοσία και το κράτος. Κατάργηση στο σύνολό τους των υπουργικών αποφάσεων Πολάκη». Όπως τέλος περιλαμβάνονται αιτήματα που αφορούν στη βαθμολογική εξέλιξη ιατρών, κ.α.

Να σημειωθεί τέλος πως την αλληλεγγύη του στους απεργούς γιατρούς και νοσηλευτές του ΕΣΥ, στον αγώνα τους για δημόσια και δωρεάν υγεία για όλο τον λαό, σημειώνει με ανακοίνωσή του ο Συντονισμός Δράσης και Διαλόγου Κομμουνιστικών Δυνάμεων Λάρισας.

Comments


bottom of page